מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קשב וריכוז

מנהלי קהילה

דר' טמיר אפשטיין
דר' טמיר אפשטיין
פסיכיאטר, מנהל מרפאת פוקוס. המרפאה להפרעות קשב במבוגרים, המרכז הרפואי ע\\\"ש שיבא, תל השומר.
ד
ד"ר גבריאל שחר
שמי ד"ר גבי שחר  הוסמכתי לרפואה באיטליה בשנת 1984 והתמחתי בישראל ברפואת ילדים . עבדתי במספר בתי חולים . כיום אני עובד כרופא ילדים בקופת חולים מכבי ומקדיש את מירב מירצי לאבחון וטיפול בהפרעות קשב . שילוב בין שני התחומים מאפשר ראיה מערכתית הן בתחום הרפואי והן בתחום הקשיים התפקודיים במשפחה בבית ספר ומחוץ לו . מרפאת הקשב שלי נמצאת בתל אביב  אשמח לעמוד לרשות הפונים דרך הרשת - כמוני או במרפאתי בצהלה בתל אביב  לקביעת תור 0549119798
ד
ד"ר נעמי וורמברנד
שמי נעמי. מזה תריסר שנים אני עוסקת בסיוע לנוער ומבוגרים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כדי להכשיר את עצמי למשימה זו,  למדתי חינוך ופסיכולוגיה בתואר ראשון, ויעוץ חינוכי וחינוך מיוחד בתאר שני ושלישי. כמו כן, אני מאבחנת דידקטית, מאמנת אישית להפרעות קשב, מנחת קבוצות. במשך שנים הייתי מרצה בחינוך מיוחד ופסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, מכללת בית ברל ומכללת סמינר הקיבוצים. מעבר להיבט האקדמי, אני עוסקת ביזום והקמה של מסגרות מגוונות שפועלות לטובת האוכלוסיה של בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כך הקמתי, לפני כ- 12 שנה, את מרכז מהו"ת (מרכז התעצמות ותובנה)  במכללת סמינר הקיבוצים עבור הסטודנטים עם הלקויות. מאז הוקמו 26 מרכזי מהו"ת ברחבי הארץ עבור תלמידים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב במערכת החינוך העל יסודי. המרכזים מנוהלים כרשת ושייכים מבחינה מקצועית למרכז "דרך מהות" של מכללת סמינר הקיבוצים, שאותו אני מנהלת. לפני כשנה הוקם מרכז מהו"ת בכלא מעשיהו עבור אסירים עם לקויות למידה והפרעות קשב. אנו מטפלים גם במובטלים כרוניים  על רקע לקותם, כדי להחזירם לעולם התעסוקה, בשיתוף עם עמותת בעצמי. בנוסף, אנו מנהלים מערך השתלמויות מסועף בחדרי מורים ובקרב מטפלים והורים.   
יפעת אלנקרי
יפעת אלנקרי
נעים מאוד, שמי יפעת אלנקרי דיאטנית קלינית בעלת תואר בתזונה B.SC מטעם אוניברסיטת אריאל ובעלת תואר B.A במדעי ההתנהגות. נשואה ואמא לארבעה. עובדת נכון להיום כדיאטנית כללית וילדים בקופ"ח לאומית, מקבלת בקליניקה פרטית בגינות שומרון אכילה רגשית והפרעות אכילה על כל גווניהן. בנוסף מתרגלת באוניברסיטת אריאל בחוג למדעי התזונה ודיאטנית בפרוייקט אורח חיים בריא מטעם משרד החינוך.
כמוניקשב וריכוזחדשותמחקר: ילדים לאימהות שמנות בסיכון מוגבר ל-ADHD

מחקר: ילדים לאימהות שמנות בסיכון מוגבר ל-ADHD

ילדים לאמהות שסבלו מהשמנה חמורה לפני ההיריון בסיכון גבוה פי 4.5 להפרעות קשב וריכוז עם רכיב היפראקטיבי


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

לילדים בני שש שנים שאמותיהם היו שמנות מאוד (BMI גבוה מ-35) לפני ההיריון סבירות גבוהה יותר לסבול מבעיות התפתחויות או רגשיות, בהשוואה לילדים שאמותיהם היו במשקל תקין לפני ההיריון. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Pediatrics.

 

השכיחות של השמנה וגם של בעיות התפתחותיות עלתה בעשורים האחרונים. מחקרים קטנים העלו את האפשרות שקיים קשר בין משקל גוף גבוה בהיריון לבין בעיות התפתחות אצל הילד. צוות חוקרים - בהם חוקרים מהמכון הלאומי למומים מולדים ונכויות התפתחותיות ומהמרכזים למניעת ובקרת מחלות בארה"ב - ביקש לבחון כיצד השמנה בהיריון משפיעה על התפתחות הילד.

 

החוקרים בחנו מידע על 1,311 זוגות של אימהות וילדים שנאסף בין 2005 ל-2012, שכלל מידע על מדד מסת הגוף (BMI) של האמהות לפני ההיריון ודיווחים של האמהות על קשיים פסיכו-סוציאליים של הילדים בגיל 6. החוקרים בחנו גם אבחונים התפתחותיים של הילדים ותיעודים על שירותים לצרכים מיוחדים.

 

לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון גורמים סוציו-דמוגרפיים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות, הם מצאו כי בהשוואה לילדים שאמותיהם היו במשקל תקין (BMI בין 18.5 ל-24.9) לפני ההיריון, לילדים לאימהות שסבלו מהשמנה חמורה (BMI גבוה מ-35) הייתה סבירות גבוהה פי 2.24 לתסמינים רגשיים, פי 2.07 לבעיות חברותיות ופי 2.17 לקשיים פסיכו-חברתיים באופן כללי.

 

כמו כן, הסיכון להפרעות קשב וריכוז עם רכיב היפראקטיבי (ADHD) היה גבוה פי 4.55 לילדים לאימהות שסבלו מהשמנה חמורה, הסיכון לאוטיזם או אבחנה של עיכוב התפתחותי היה גבוה פי 3.13, תיעוד על טיפול בדיבור (Speech-language Therapy) גבוה פי 1.93, תיעוד על שירותים פסיכולוגיים פי 2.27 ותיעוד על שירותים כלשהם לצרכים מיוחדים - פי שניים.

 

גם לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון משתנים נוספים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות בהם עלייה במשקל בהיריון, סוכרת היריון, משך ההנקה, דיכאון לאחר לידה ומשקל הלידה של הילד, התוצאות לא השתנו באופן משמעותי.

 

המחקר אומנם מצא קשר בין השמנה של האם לבעיות התפתחותיות או רגשיות אצל הילד, אך הוא אינו יכול להוכיח כי מדובר בקשר של סיבה-תוצאה. ייתכן שגורמים נוספים שהחוקרים לא לקחו בחשבון השפיעו על התוצאות, כמו התזונה של האם בהיריון שלא נבחנה במחקר הנוכחי.

 

גם לגורמים גנטיים עלולה הייתה להיות השפעה. לדוגמה, ידוע כי ל-ADHD רכיב גנטי ומחקרים מצאו כי ההפרעה קשורה לסיכון מוגבר להשמנה בהמשך החיים. ייתכן שיותר אימהות שמנות סבלו מההפרעה מאשר אימהות במשקל תקין וזו חלק מהסיבה להבדל בשיעורי ההפרעה בין ילדים לאימהות שמנות וילדים לאימהות רזות.

 

 

Pediatrics, online April 27, 2015