מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

דיכאון וחרדה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר אילן וולקוב
פסיכיאטר פרטי מומחה, מנהל רפואי MindMe המרכז לטיפול פסיכיאטרי מתקדם, בקניון רמת אביב, מגדל הקניון קומה 4, תל אביב. https://mindme.co.il/
אורית זאבי יוגב
אורית זאבי יוגב
מ.א בפסיכולוגיה קלינית – רפואית מן האוניברסיטה העברית בירושלים ותואר מ.א קליני בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת חיפה. זוכת פרס האוניברסיטה ע"ש קלנר על הישגים יוצאי דופן בטיפול במשפחות רב בעיתיות. עבדתי הרבה עם הריונות בסיכון ובמחלקות פסיכיאטריות סגורות. בשנים האחרונות בעקבות עבודה במרפאה אנדוקרינולוגית עוסקת רבות בהשמנה קיצונית של מבוגרים, נוער וילדים ואף כתבתי על כך ספר, "רדו ממני", שמשפיע על אופן ראיית הנושא והטיפול בו.
כמונידיכאון וחרדהחדשותמעל לשליש מהיולדות מפתחות חרדה לאחר לידה

מעל לשליש מהיולדות מפתחות חרדה לאחר לידה

מחקר ישראלי חושף את ההיקף הנרחב של תסמיני 'חרדה לאחר לידה' ואת גורמי הסיכון להופעתם


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

רבים מכירים את תופעת ה'דיכאון לאחר לידה' המתבטאת בתסמיני דיכאון המופיעים לאחר לידה, בין השאר על רקע השינויים ההורמונאליים המאפיינים לידות, ועלולים להחריף לכדי מצב של דיכאון קליני. תסמינים אלו גם יכולים לחלוף כעבור מספר שבועות, ואז הם מכונים 'בייבי בלוז'.

 

אולם לא רק דיכאון עשוי להופיע אצל יולדות, ולאחרונה עולה המודעות בקהילה הרפואית גם לתופעות נפשיות נוספות העשויות להתלוות ללידה. מחקר ישראלי חדש שופך אור על היקפה של תופעה פחות מוכרת - חרדה לאחר לידה.

 

חוקרים ישראלים מבית החולים הפסיכיאטרי באר יעקב, המרכז לבריאות הנפש ברמת חן, המרכז הרפואי שיבא והפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב בחנו את היקף תופעת החרדה לאחר לידה במדגם של 89 נשים בריאות בגילי 20 עד 40, שילדו במרכז הרפואי שיבא. אצל 29% מתוכן הייתה זו לידה ראשונה. 

 

הנבדקות רואיינו על ידי צוות החוקרים ימים ספורים לאחר שילדו (יומיים לאחר לידה רגילה וחמישה ימים לאחר לידה בניתוח קיסרי), ובהמשך נתבקשו למלא חודש לאחר הלידה שאלונים לאבחון תסמיני חרדה (EPDS, Spielberger Anxiety Scale). הממצאים העלו כי 40.4% מתוכן העידו על תסמיני חרדה, ואובחנו עם ציון גבוה בסקלת חרדה - ציון של 5 ומעלה מתוך 20 נקודות.

 

תסמיני חרדה לאחר לידה נקשרו לגורמים רבים בהם חרדה מהלידה עצמה, חרדה ממוות סביב הלידה של היולדת עצמה או העובר, חרדה מחוסר שליטה במהלך צירי הלידה וחרדה המתבטאת בחוסר אמון של היולדת בעצמה ו/או בצוות הרפואי. מתוך הנשים שפיתחו חרדה לאחר לידה, 75% דיווחו על תחושות של כעס, פחד או ניתוק רגשי במהלך הלידה. 

 

המחקר זיהה קשר מובהק בין התפתחות תסמינים דיכאוניים בשבוע האחרון להיריון ובין תסמינים של פוסט טראומה לאחר לידה לבין תופעת החרדה לאחר לידה. כמו כן מציינים החוקרים כי נמצא במפתיע שחרדה לאחר לידה מתפתחת בעיקר בקרב יולדות עם מספר גבוה של שנות השכלה, וזאת בניגוד להנחה שמצוקה נפשית הקשורה להיריון מתפתחת יותר אצל נשים פחות משכילות. מחקר נוסף שנערך בקטאר ופורסם בשנת 2012 מחזק את הממצא - המחקר זיהה קשר דומה בין התפתחות מצוקה נפשית לאחר לידה לבין מספר גבוה של שנות השכלה.

 

במחקר הנוכחי לא נמצא קשר בין התפתחות חרדה לאחר לידה לבין רמת הסיבוך של הלידה בפועל, הצורך בזירוז, שימוש במשכך כאבים מסוג אפידורל, רמות הכאב שדווחו בלידה או הצורך בניתוח קיסרי דחוף.

 

למנוע התפרצות פוסט טראומה 

 

החוקרים קוראים להעלות מודעות לתופעת החרדה לאחר לידה, ולפתח תכניות לאיתור נשים עם תסמיני חרדה לאחר לידה, בדומה למודעות הגוברת בשנים האחרונות לדיכאון לאחר לידה שכבר הולידה תכנית לאומית לאיתור נשים בסיכון בטיפות החלב, כחלק מפרויקט של משרד הבריאות. כמו כן קובעים החוקרים כי ממצאי המחקר יוכלו לסייע באיתור נשים בסיכון לפוסט טראומה לאחר לידה, תוך איתור מקדים של סימני חרדה סביב הלידה - כדי לטפל בהן טוב יותר ולמנוע התפרצות של פוסט טראומה.

 

במחקר השתתפו ד"ר ענבל שלומי-פולצ'ק, ד"ר ליאת הולר-הררי, ד"ר מיכה באום ופרופ' ישראל שטראוס, וממצאיו מתפרסמים בגיליון האחרון לשנת 2014 של כתב העת של האיגוד הישראלי לפסיכיאטריה Israel Journal of Psychiatry and Related Sciences.

 

חרדה לאחר לידה היא אחת משורה של מצבים נפשיים העשויים להתלוות ללידה, שהמודעות אליהם עולה בשנים האחרונות. צוות החוקרים הנוכחי מבאר יעקב תיאר לפני כשנתיים וחצי תופעה נוספת - פוסט טראומה לאחר לידה. במחקר שהופיע בכתב העת של ההסתדרות הרפואית לישראל IMAJ נמצא כי באותו מדגם של 89 נשים, שבע פיתחו פוסט טראומה לאחר לידה (7.8%). באותו מדגם אובחנו גם 22 נשים עם תסמיני דיכאון בהיריון (24.7%) וארבע נשים עם דיכאון לאחר לידה (4.4%).

 

 

Isr J Psychiatry Relat Sci. 2014;51(2): 128-34