מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםחדשותנטילת תרופות להורדת לחץ דם בלילה מונעת סוכרת

נטילת תרופות להורדת לחץ דם בלילה מונעת סוכרת

חוקרים מספרד מצביעים על ירידה בסיכון לסוכרת בקרב אנשים עם לחץ דם גבוה שנטלו תרופות לפני השינה במקום בבוקר


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

הטיפול התרופתי המורכב הנדרש מאנשים עם לחץ דם גבוה מחייב לעתים נטילה של תרופות שונות לאורך היום. בשנים האחרונות גוברת במדע הפרמקולוגיה (העוסק בחקר התרופות) המודעות לשעת נטילת התרופות כרכיב מרכזי ביכולת להגביר את השפעתן בגוף ואת שיעורי ההצלחה של הטיפולים. לשעת הנטילה גם עשויות להיות השפעות נוספות, מעבר לטיפול הרפואי עצמו. חוקרים מספרד מדווחים לאחרונה כי על חשיבותה של שעת נטילתן של תרופות להורדת לחץ דם במניעת תחלואה נלווית. מטופלים שנטלו את התרופות בשעת הלילה היו בסיכון נמוך יותר לחלות בסוכרת.

 

במחקר שבוצע באוניברסיטת ויגו (Vigo) בספרד, נבחנה השפעת שעת נטילת התרופות ליתר לחץ דם בקרב 2,012 חולים המאובחנים עם לחץ דם גבוה ונוטלים תרופה אחת או יותר בקביעות (976 גברים ו-1,036 נשים) בגיל 52.7 בממוצע. הנבדקים חולקו אקראית בעזרת מחשב לשתי קבוצות – בקבוצה הראשונה נתבקשו 1,029 נבדקים ליטול את כל התרופות בבוקר לאחר שהתעוררו, ובקבוצה השנייה נתבקשו 983 נבדקים ליטול את התרופות כולן בלילה, לפני שהלכו לישון.

 

במהלך 5.9 שנות מעקב אחר החולים, 171 מתוכם פיתחו סוכרת סוג 2 (8.5% מהנבדקים). מטופלים שנטלו תרופות בלילה, ביחס לאלו שנטלו אותן בבוקר, הראו ירידה משמעותית יותר בערכי לחץ הדם בלילה, וכן ירידה של 57% בסיכון לפתח סוכרת, וזאת לאחר נטרול משתנים מתערבים, לרבות ערכי גלוקוז בצום, היקף מותניים ותחלואה כלייתית. שיעורי התחלואה בסוכרת סוג 2 לאורך המעקב עמדו על 12.1% מהחולים שנטלו תרופות להורדת לחץ דם בבוקר, בהשוואה ל-4.8% בלבד מאלו שנטלו את התרופות בלילה.

 

ההשפעה המיטיבה של נטילת תרופות לילית אובחנה בשלושת הטיפולים התרופתיים המרכזיים בלחץ דם גבוה: תרופות ממשפחת מעכבי אנגיוטנסין (ARBs) שניטלו בלילה הורידו ב-71% את הסיכון לסוכרת, בהשוואה לנטילתם בבוקר; תרופות מקבוצת מעכבי "אנזים המהפך" (ACE) הורידו ב-69% את הסיכון לסוכרת כשנלקחו בלילה; ותרופות מקבוצת "חוסמי בטא" (β-blockers) הפחיתו ב-65% את הסיכון לסוכרת כשניטלו לפני השינה.

 

החוקרים מסכמים כי נטילת תרופות להורדת לחץ דם בלילה, ובייחוד תרופות שמשפיעות על הורמון האנגיוטנסין בגוף, משפרת לאורך זמן את מצבם הרפואי של החולים, מובילה לירידה גדולה יותר בלחץ הדם בלילה, ומונעת התפתחות סוכרת לאורך זמן. ממצאי המחקר מתפרסמים בגיליון ספטמבר 2015 של כתב העת Diabetologia.

 

איכות השינה וסוכרת

 

הקשר בין יתר לחץ דם וסוכרת הוכח במחקרים רבים בעבר, וידוע כי יותר ממחצית מחולי הסוכרת סובלים במקביל גם מלחץ דם גבוה, ונמצאים בסיכון גבוה יותר לסיבוכי סוכרת, לרבות סיבוכים בראיה ובתפקודי הכליות. מחקר בינלאומי חדש ונרחב שפורסם בספטמבר 2015 בכתב העת Journal of the American college of Cardiology שנסמך על נתונים של 4.1 מיליון איש, העלה כי לחץ דם גבוה מעלה ב-58% את הסיכון לפתח סוכרת.

 

שתי המחלות מהוות גם את שניים מתוך חמשת התסמינים של התסמונת המטבולית, לצד תסמינים נוספים (עודף שומנים מסוג טריגליצרידים בדם, כולסטרול טוב HDL נמוך והיקף מותניים גדול) – תסמונת שמגדילה באופן משמעותי את הסיכון למחלות לב וכלי דם.

 

ממצאי המחקר משיקים לעבודות נוספות שזיהו תרומה בריאותית לירידה בלחץ הדם בלילה. ככלל, לחץ הדם בגוף תלוי בגורמים רבים, ומשתנה לאורך היום, ובשעות הלילה נצפית לרוב ירידה של כ-20% בלחץ הדם, ובבוקר ניכרת עלייה חדה בערכים. מחקר נוסף שבוצע על ידי צוות המחקר הנוכחי מספרד, שפורסם אף הוא בספטמבר 2015 בכתב העת Diabetologia, העלה כי לסיכון הגבוה ביותר להתפתחות סוכרת בקרב אנשים עם לחץ דם גבוה חשופים אלו שאינם מראים ירידה משמעותית בלחץ הדם בלילה. לפי מחקר אמריקאי מאוניברסיטת הרווארד שפורסם בדצמבר 2012, אנשים שהראו סימנים מוקדמים ללחץ דם גבוה הצליחו להפחית את לחץ הדם באופן משמעותי תוך שישה שבועות בלבד אם הלכו לישון שעה מוקדם מהרגיל.

 

מחקרים נוספים שמתיישבים עם הממצאים הנוכחיים קשרו בשנים האחרונות בין הפרעות בשינה לבין סיכון מוגבר לסוכרת. כך, למשל, מחקר אמריקאי מאוניברסיטת פיטסבורג שפורסם בשנת 2012 העלה כי בני נוער שאינם ישנים מספיק נמצאים בסיכון מוגבר לסוכרת, ומחקר אמריקאי מאוניברסיטת מישיגן שפורסם בפברואר 2015 שבוצע במעבדת שינה פענח את המנגנון שקושר בין שינה משובשת לסוכרת: המחקר העלה כי לאחר שלוש לילות נטולי שינה חלה עלייה של עד 30% ברמות חומצות השומן בדם, כשרמות הסוכר בדם נותרות בעינן, מה שמוביל לירידה של 23% ביכולתו שלהורמון האינסולין לווסת את רמות הסוכר בדם ולהתפתחות מצב של טרום סוכרת.

 

 

Diabetologia, DOI 10.1007/s00125-015-3749-7