מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
ד
ד"ר אבישי גרופר
אני בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. השלמתי התמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ובקרדיולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והתמחות בתחום של אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD) במרכז הרפואי MAYO CLINIC במינסוטה, ארה"ב. לאחר החזרה לארץ עבדתי כרופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב ובמכון לאי ספיקת לב, ומנהל מרפאות המערך הקרדיולוגי בשיבא, תל השומר. כיום אני מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). אני יו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל וחבר באיגוד האירופאי לאי ספיקת לב ובאיגוד הבינלאומי להשתלות לב. אני מרצה בכיר בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב ומעורב במספר רב של מחקרים בארץ ובחו"ל בתחום אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD). מרצה בכנסים בארץ ובחו"ל. במסגרת עבודתי אני עוסק בטיפול במחלות שריר הלב, אי ספיקת לב, השתלת לב מלאכותי (LVAD), השתלות לב, מחלות מסתמיות ויתר לחץ ריאתי. אני רואה חשיבות רבה בהדרכה לאורח חיים בריא ומניעת מחלות לב.
ד״ר בתלה פלאח
ד״ר בתלה פלאח
רופאה מומחית ברפואה פנימית וקרדיולוגיה. בוגרת הטכניון לאחר השלמת התמחות כפולה בב״ח הדסה עין כרם. כעת במהלך השתלמות בצנתורים וקרדיולוגיה התערבותית בבית החולים שיב״א תל השומר.
דייאנה קליין
דייאנה קליין
פסיכולוגית שיקומית מומחית, קליניקה בפתח תקווה. עד לשנת 2022, הייתי פסיכולוגית אחראית במכון לשיקום חולי לב, בי״ח שיבא תל השומר.

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.
כמונימחלות לבחדשותהשפעת בדרך: כל הפרטים

השפעת בדרך: כל הפרטים

מה התחזית לעונת השפעת הקרובה? מתי מתחיל מבצע החיסונים לשפעת? כמה יעלו החיסונים השנה? ולמי מומלץ להתחסן?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

עונת השפעת מתקרבת והחודש יחלו קופות החולים במבצע החיסונים לאוכלוסייה. השנה הצטיידו ארבע קופות החולים ב-1,870,000 מנות חיסון המיועדות לכלל תושבי ישראל, ובעדיפות גבוהה לאוכלוסיה המבוגרת, חולים כרוניים, ילדים ופעוטות ונשים הרות.

 

אמנם לא ניתן לאמוד כיצד תתפתח עונת השפעת הקרובה, אולם הצפי כי שיא השפעת יגיע לקראת חודש ינואר. מנתונים שרוכזו במרכז לבקרת מחלות בארה"ב, בעונות השפעת ב-25 השנים האחרונות, בין 1982-1983 ל-2017-2018, שיא השפעת ב-75% מהעונות לא הגיע לפני ינואר וב-58% מהעונות הגיע שיא ההידבקות בשפעת בחודש פברואר או מאוחר יותר.

 

בישראל מבהירות הנחיות משרד הבריאות מהחודש שעבר כי "עדיף לחסן לפני התחלת פעילות השפעת בקהילה, רצוי עד סוף חודש אוקטובר". גם המרכז האמריקאי לבקרת מחלות (CDC) קרא לאחרונה לציבור בארה"ב להתחסן נגד שפעת לפני סוף חודש אוקטובר, וההמלצה מודגשת בעיקר לילדים בגילי 6 חודשים עד 8 שנים שמקבלים את החיסון בפעם הראשונה, הנזקקים לשתי מנות של החיסון עם פער של ארבעה שבועות בניהן – כדי שיוכלו להשלים את החיסונים מוקדם ככל האפשר. 

 

בשנה שעברה תועדה בעולם התפשטות של נגיף השפעת מחודש ינואר, שמקורה היה בין השאר בזנים של הנגיף שלא היו כלולים בחיסון שניתן בסתיו שעבר. בישראל, לפי דו"ח מסכם לעונת השפעת הקודמת של המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות, אובחנה בחורף שעבר פעילות בעיקר לנגיפי שפעת מסוג B (70% מהדגימות החיוביות שנבדקו) יותר מאשר נגיפי שפעת מסוג A (30% מהדגימות). הזן הפעיל בישראל בשנה שעברה היה זן שפעת מסוג B שמקורו בימגאטה שביפן, אך לאור ההערכות כי פעילותו דועכת, הוא לא נכלל בהרכב החיסונים שינתנו השנה, אם כי קרוב של אותו הזן שתועד לראשונה בפוקט שבתאילנד כלול בחיסון.

 

החיסון המוחלש: חיסון לשפעת בתרסיס 

 

בשנים האחרונות הופסק שיווקו של החיסון המוחלש לשפעת 'פלומיסט' המכיל נגיפים חיים מוחלשים וניתן בתרסיס לאף וזאת על רקע ראיות ליעילות מופחתת, אולם לאחר הערכת מצב מחודשת שבוצעה בארגון הבריאות העולמי (WHO) בפברואר האחרון, החיסון הושב השנה לשימוש ויהיה זמין גם בישראל בעונת החיסונים הקרובה. 

 

החיסון המוחלש לשפעת מיועד לגילי שנתיים עד 49 שנים ללא מחלות כרוניות. מחשש שהנגיפים המוחלשים יגרמו להתפתחות מחלה זיהומית, חיסון זה אסור לאנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת או אלו המקבלים טיפולים לדיכוי המערכת החיסונית, לרבות חולים כרוניים (חולי לב, סוכרת, מחלות ריאות, כליה וכבד כרוניות), חולי סרטן, מושתלי איברים, מושתלי מח עצם, ילדים חולי אסתמה, ילדים בגילי 4-2 עם צפצופים חוזרים או צפצופים על רקע מחלת דרכי הנשימה ב-12 החודשים האחרונים וחולים בכל מצב בריאותי שעלול לגרום לאספירציה או לפגוע ביכולת של מערכת הנשימה להתמודד עם הפרשות כגון תולדות של התכווצויות, מוגבלות שכלית התפתחותית ופגיעות בחוט השדרה.

 

החיסון המוחלש גם אינו מומלץ לקרובי משפחה של חולים כרוניים ואנשים המטופלים בתרופות לדיכוי המערכת החיסונית. החיסון המוחלש גם אינו מיועד לדיירים של בתי חולים למחלות ממושכות.

 

את החיסון המוחלש לשפעת אין לתת בעת מחלה בינונית עד חריפה עם או בלי חום וכן במקרה של נזלת קשה. כמו כן, אין לתת את החיסון המוחלש לשפעת למי שקיבל תרופות אנטי ויראליות לשפעת ב-48 השעות האחרונות, ובנוסף אסור ליטול תרופות אנטי ויראליות לשפעת שבועיים לאחר קבלת החיסון המוחלש.

 

הרכב החיסון לשפעת לחורף הקרוב

 

לפי הנחיות ארגון הבריאות העולמי, הרכב חיסוני השפעת השנה יכלול ארבעה סוגי נגיפים: שני נגיפי שפעת מסוג A – האחד שתועד לראשונה במישיגן שבארה"ב בשנת 2015 והוא שייך לתת הזן H1N1 שחולל בעשור שעבר את מגפת שפעת החזירים העולמית, והשני שתועד לראשונה בסינגפור בשנת 2016 מתת הזן H3N2, וכן שני נגיפי שפעת מסוג B – אחד שתועד לראשונה בקולוראדו שבארה"ב בשנת 2017 והשני שתועד לראשונה בפוקט שבתאילנד עוד בשנת 2013. 

 

החיסונים בישראל - המומת והמוחלש - יכללו את ארבעת הזנים. בתחילת החודש דווח בתקשורת כי בקופת חולים מאוחדת נרכשו השנה חיסונים המספקים הגנה רק מפני שלושה מבין ארבעת הזנים שהומלצו על ידי ארגון הבריאות העולמי, אולם בהמשך הודיעה הקופה שתרכוש לכלל מבוטחיה את החיסון לארבעת הזנים. החיסון המכיל שלושה זנים בלבד קרוי InfluVac ואינו כולל את זן השפעת שמקורו בפוקט שבתאילנד. בכל מקרה, לפי הנחיות משרד הבריאות לחורף הקרוב, במידה ומוצע למבוטח חיסון לשלושה זנים בלבד, "מומלץ להתחסן בתכשיר הזמין ביותר מבין התכשירים המתאימים למתחסן ולא לדחות את קבלת החיסון בהמתנה לתכשיר אחר". 

 

תחילת מבצע החיסונים לשפעת 

 

שירותי בריאות כללית: בכללית יחל מבצע החיסונים לשפעת ב-15 באוקטובר ויימשך עד לחודש מארס 2019 או עד גמר המלאי. הכללית הצטיידה ב-1,050,000 מנות חיסון לשפעת. החיסון בזריקה יינתן ללא עלות, והחיסון בתרסיס יינתן לילדים מבוטחי כללית מושלם ופלטינום מגיל שנתיים עד גיל 18 בעלות של 10 ש"ח ולמבוגרים בגילי 18 עד 49 בעלות של 49 ש"ח.

 

מכבי שירותי בריאות: במכבי יחל מבצע החיסונים לשפעת בתחילת אוקטובר, אחרי החגים, "כתלות בהגעת החיסונים", מבהירים בקופה, ויימשך עד לסיום המלאי. מכבי הצטיידה ב-450,000 מנות חיסון לשפעת. החיסון בזריקה יינתן ללא עלות והחיסון בתרסיס יינתן בעלות של 27 ש"ח.

 

קופת חולים מאוחדת: במאוחדת יחל מבצע החיסונים לשפעת בשבוע הראשון של אוקטובר, עם הגעת החיסונים. מאוחדת הצטיידה ב-250,000 מנות חיסון לשפעת. החיסון בזריקה יינתן ללא עלות והחיסון בתרסיס יינתן בעלות של 17 ש"ח.

 

קופת חולים לאומית: בלאומית יחל מבצע החיסונים לשפעת אחרי החגים ועד תום המלאי. לאומית הצטיידה ב-120,000 מנות חיסון לשפעת. החיסון בזריקה יינתן ללא עלות והחיסון בתרסיס יינתן למבוטחים עם ביטוח משלים לאומית כסף ולאומית זהב בעלות של 17 ש"ח.

 

חיסונים לשפעת בבתי הספר: בשנתיים האחרונות ניתנים חיסוני שפעת גם בבתי הספר ובעונה הקרובה יחוסנו תלמידי כיתות ב', ג' ו-ד'. ילדים שמקבלים את מנת החיסון הראשונה לשפעת וזקוקים לפי גילם למנה שנייה (עד גיל שמונה) יקבלו אותה בקופות החולים בה הם מבוטחים ארבעה שבועות לפחות אחרי קבלת המנה הראשונה. במסגרות חינוכיות שבהן ילדים משנתונים שונים, למשל בחינוך המיוחד וב'כיתות מקדמות' – יחוסנו ילדים שנולדו בשנים 2009 עד 2011. החיסונים לשפעת בבתי הספר ניתנים בזריקה וללא עלות. משרד הבריאות הנחה לתת את החיסונים בבתי הספר בהקדם ועד סוף חודש דצמבר, כדי שילדים המחוסנים לראשונה שזקוקים לשתי מנות חיסון יוכלו להשלים את המנה השנייה עד סוף ינואר. לילדים המחוסנים לראשונה בבית הספר – יש לברר מהו החיסון הניתן בבית הספר, שכן בקבלת מנת החיסון השנייה בקופת חולים – מומלץ לתת את אותו החיסון שניתן בבית הספר כדי לספק הגנה גבוהה. לפי הנחיות משרד הבריאות, "אם התרכיב מהסוג הראשון שניתן אינו זמין, אפשר לתת סוג אחר זמין למנה השנייה". 

 

למי מומלץ להתחסן לשפעת?

 

החיסון לשפעת מיועד מזה קרוב לעשור לכלל האוכלוסייה בישראל – מעל גיל חצי שנה, אולם ישנן קבוצות יעד שמוגדרת להן עדיפות במתן החיסון. במידה ומלאי החיסונים ילכו ויאזלו, ינחה משרד הבריאות את הקופות להותיר מלאי חיסונים לצורך חיסון קבוצות היעד שבסיכון לפתח סיבוכים של שפעת.

 

החיסון המומת לשפעת (שניתן בזריקה) מיועד ואף מומלץ לחולים כרוניים – מגיל חצי שנה ומעלה. לדברי ד"ר בת שבע גוטסמן, מומחית לרפואת משפחה של שירותי בריאות כללית במחוז שרון – שומרון ובמרכז הרפואי מאיר בכפר סבא, "חולים כרוניים ואנשים עם דיכוי של המערכת החיסונית כתוצאה ממחלה או טיפול תרופתי – חשופים יותר לסיבוכים של זיהומים ובאופן ספציפי לסיבוכי השפעת. אצל צעירים בריאים, שפעת יכולה להיות מחלה לא נעימה אבל לרוב חולפת, אולם אצל חולי לב ואסתמה וחולי סרטן ותינוקות – שפעת עלולה להוביל לאשפוזים ולעתים גם לתמותה. לכן דווקא חולים עם דיכוי חיסוני וקרובי משפחתם צריכים לקבל את החיסון, וכיום המדיניות היא לקדם חיסון אוניברסאלי לכלל האוכלוסייה".

 

קבוצות היעד לחיסון שפעת כוללות חולים במחלות כרוניות מגיל חצי שנה ומעלה, לרבות מאובחנים במחלות הבאות:

 

 

 

 

  • שחפת

 

 

  • מחלות מטבוליות כרוניות עם נטייה לזיהומים

 

 

  • מחלות כבד כרוניות

 

 

 

  • מחלות המטולוגיות

 

  • סרטן

 

  • מחלות נוספות המערבות דיכוי של המערכת החיסונית, לרבות נשאי HIV

 

  • אנשים שמקבלים טיפול בתרופות המדכאות את המערכת החיסונית, לרבות מושתלי איברים ומושתלי מח עצם. לפי ההמלצות יש לתת את החיסון העונתי לשפעת המכיל נגיפים מומתים (בזריקה ולא בתרסיס) לכלל המושתלים מדי שנה לפני עונת החורף בה השפעת הפעילה. יש לזכור כי מושתלי איברים נמצאים בסיכון מדי חורף להתפתחות שפעת שעלולה להסתבך ולהוביל לאשפוז בבית חולים. (קראו עוד: חיסונים לפני ואחרי השתלות איברים)

 

  • אנשים עם חוסר דם ממושך

 

 

כמו כן, קבוצות היעד כוללות:

 

  • כלל הילדים מגיל חצי שנה עד 5

 

  • מבוגרים מגיל 50 ומעלה

 

  • אנשים השוהים במוסדות סגורים וסגורים למחצה, לרבות בתי אבות, מוסדות סיעודיים, בתי חולים פסיכיאטריים, בתי סוהר, מוסדות לבעלי מוגבלות שכלית והתפתחותית

 

  • נשים שמתכננות היריון, נשים הרות ונשים לאחר לידה

 

  • ילדים מגיל חצי שנה עד 18 שנים המקבלים טיפול ארוך טווח באספירין עקב הסיכון שיסבלו מתסמונת ע"ש ריי אם יחלו בשפעת

 

בנוסף, קבוצות היעד לחיסונים כוללות:

 

  • קרובי משפחה של חולים כרוניים ושל אנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת

 

  • אנשים המטפלים בילדים מתחת לגיל 5 או במבוגרים מעל גיל 50, ובייחוד מטפלים בתינוקות עד גיל חצי שנה אשר אינם יכולים לקבל את החיסון

 

  • כל עובדי מערכת הבריאות

 

  • מטפלים ומתנדבים שמבצעים ביקורי בית אצל אנשים בסיכון גבוה להידבקות בזיהומים

 

  • אנשים בתפקידי מפתח

 

  • עובדי שירותי חירום

 

  • אנשים שאושפזו בעבר עקב שפעת, מחלה דמוית שפעת או דלקת ריאות

 

למי לא מומלץ להתחסן לשפעת? 

 

לפי הנחיות משרד הבריאות, במקרה של מחלה חדה בינונית עד קשה המלווה בחום יש לדחות את קבלת החיסון לשפעת עד להחלמה ולירידת החום. לפי ההנחיות, מחלה קלה ללא חום או עם חום לא גבוה מתחת ל-38 מעלות כגון זיהום קל בדרכי הנשימה העליונות, שלשול קל או זיהום מקומי –  אינה מהווה בדרך כלל סיבה לדחיית החיסון המומת לשפעת. את החיסון המוחלש לשפעת לעומת זאת אין לתת בעת מחלה בינונית עד חריפה עם או בלי חום וכן במקרה של נזלת קשה.

 

אין לתת את החיסון המומת לשפעת לאנשים שפיתחו תגובה לאלרגית חמורה לחיסון בעבר, ולאנשים שפיתחו תסמונת 'גיליאן ברה' תוך שישה שבועות מקבלת החיסון לשפעת בעבר.

 

לסובלים מאלרגיה חמורה לביצים המלווה במצוקה נשימתית, הקאות חוזרות וסחרחורות באופן הדורש מתן אפינאפרין יש לתת את החיסון המומת לשפעת במוסד רפואי שמאפשר לזהות ולטפל בתגובות אלרגיות חמורות. הסובלים מאלרגיה קלה לביצים יכולים לקבל את החיסון גם במרפאות קופות החולים.

 

את החיסון המוחלש לשפעת אין לתת מתחת לגיל שנתיים ובמבוגרים מעל 49 שנים. החיסון כאמור אינו מיועד לאנשים שאינם בריאים, לרבות אנשים שמתמודדים עם מחלות כרוניות וקרוביהם, לאנשים עם מערכת חיסונית מוחלשת או אלו המקבלים טיפולים לדיכוי המערכת החיסונית. כמו כן, אין לתת את החיסון המוחלש לשפעת למי שקיבל תרופות אנטי ויראליות לשפעת ב-48 השעות האחרונות. 

 

לפעוטות המקבלים חיסוני ילדות בטיפות החלב ולמבוגרים הזקוקים לחיסונים שונים, לרבות חולים כרוניים – ניתן לתת את החיסון המומת לשפעת במקביל לחיסונים אחרים, כשאלו ניתנים במקומות הזרקה נפרדים בגוף. ניתן לתת גם את החיסון המוחלש לשפעת במקביל לחיסונים מומתים אחרים. עם זאת, יש לשמור על רווח זמן של ארבעה שבועות לפחות בין מתן החיסון המוחלש לשפעת לבין מתן חיסונים מוחלשים אחרים, לרבות החיסון המשולש לחצבת, חזרת, אדמת המכיל נגיפים מוחלשים, החיסון המוחלש לאבעבועות רוח, החיסון המוחלש לפוליו והחיסון המוחלש לקדחת צהובה המיועד למטיילים לאפריקה ודרום אמריקה.

 

 

סייעה בהכנת הכתבה ד"ר בת שבע גוטסמן, מומחית לרפואת משפחה של שירותי בריאות כללית במחוז שרון – שומרון ובמרכז הרפואי מאיר בכפר סבא