מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתי גור אריה
מנהל היחידה לשיכוך כאב בשיבא, תל השומר. ד"ר גור-אריה כותב הספר "כאב, מאבחנה ועד הקלה"
עידית רונן
עידית רונן
אחות מומחית לטיפול בכאב, יו"ר יוצאת של פורום הסיעוד לטיפול בכאב. עבדתי שנים רבות במרכז שניידר לרפואת ילדים בריכוז ותיאום הטיפול הכאב כמו כן, ריכזתי את תחום בטיחות המטופל וניהול סיכונים וכיהנתי כאחות הועדה לילד בסיכון.
ד
ד"ר גור רות
אני מומחית בנוירוכירורגיה וברפואת כאב ומשמשת כרופאת כאב בכירה במרפאת הכאב בשיבא. אני מתמחה בעיקר בכאבים שמקורם במערכת העצבים המרכזית: כאבי ראש, כאבי פנים כאבים הנובעים מבעיות נוריולוגיות, כאבים שמקורם בעמוד השדרה לכל אורכו, הרפס, ועוד. אני מתמחה בעיקר בפעולות פולשניות לטיפול בכאב, אולם אמונה גם על הטיפול התרופתי.
אלה סטולר
אלה סטולר
פיזיותרפיסטית, BPT,MPT. מתמחה בשיקום אורטופדי, כאב כרוני ותסמונות כאב לרבות CRPS. בעלת 10 שנות ניסיון בניהול מחלקת אשפוז יום שיקומי בבית החולים "רעות". מאמינה בשיקום פונקציונאלי, תוך הסתכלות הוליסטית על האדם כמכלול. דוגלת בעבודה שיקומית רב מקצועית, לצורך קידום מטרות תפקודיות של המטופלים. בוגרת קורסים כגון: דיקור מערבי (DRY NEEDLING), נוירודינאמיקה קלינית, טכניקות מיופציאליות, הנחיית קבוצות ועוד.
ד
ד"ר גלעד וסרמן
מומחה לרפואת הפה, בוגר האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה משנת 2012 ותוכנית ההתמחות ברפואת הפה באותו מוסד משנת 2018. במהלך לימודיו השלים גם תואר מוסמך מחקרי (MSc) במדעי הרפואה בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה. אחראי המרפאה לכאבי פנים, לסתות, ומפרקי הלסת במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), ובמרפאה פרטית. מאמין ומקיים גישה מולטידיסיפלינרית בטיפול.
ד
ד"ר גיא אלאור
אני מומחה בנוירוכירורגיה, עוסק וברפואת כאב במרפאת הכאב בשיבא. אני מטפל בכל סוגי הכאב, מעבר לטיפול תרופתי יש לי עניין מיוחד בטיפול פולשני לכאב במערכת העצבים המרכזית והפריפרית: עצבי הפנים, עמוד שידרה, קיצוב עצבי מרכזי ופריפרי ושחרור כירורגי של עצבים.
ד
ד"ר נטלי שליט
אני רופאה מומחית ברפואה פנימית וברפואה לשיכוך כאב. רופאה בכירה במכון לרפואת שיכוך כאב בתל השומר ועומדת בראש המרפאה לשיכוך כאב בגיל השלישי. עוסקת בעיקר בשיכוך כאב בגיל המבוגר הנובע ממחלות כרוניות מורכבות, כמו נוירופתיה משנית לסוכרת או כאב נלווה לאוסתאופורוזיס ושברים. אני מאמינה במבט רב מערכתי על המטופל המבוגר, תוך התחשבות במכלול מחלות הרקע והטיפול התרופתי המורכב אותו הוא נוטל.

מובילי קהילה

לימור חורש
לימור חורש
היי חברים :) שמי לימור, לוקה בכאב כרוני מתחילת שנת 2011 עקב תאונה. כיום, לצד הכאבים והמחלה, כל מטרתי היא לאפשר למטופלים, למשפחותיהם ולאנשי מקצוע לבנות סביבת חיים בריאה המבוססת על הבנה, אמפתיה והתחשבות הדדית. בכוונתי לתת הכוונה לרכישת כלים, לתת מקום לדבר על מה שאסור, על מה שמותר ולא נעים, ולתת לכם הזדמנות להכיר ולפגוש זה את זה.
כמוניכאבמדריכיםסיאטיקה: 5 תרגילים שיקלו על הכאב ויסייעו בשיקום

סיאטיקה: 5 תרגילים שיקלו על הכאב ויסייעו בשיקום

תרגול נשימה ותנועה בשיטת ג'ירוטוניק שיסייע לשיקום סיאטיקה והפחתת הכאבים ברגל, בישבן ובגב. תרגלו עם הסרטונים:


(תמונה: אלינור הררי)
(תמונה: אלינור הררי)

סיאטיקה (אישיאס) היא מצב בו יש עומס בגב התחתון אשר לוחץ על העצב הסיאטי ומקרין במורד הרגל. העצב הסיאטי עובר מהגב התחתון דרך הישבן והירך ועד בהונות כף הרגל בכל צד.

 

סיאטיקה מתבטאת בכאב שמגיע מתחתית עמוד השדרה ו/או מתחת לישבן ומקרין אל הרגל - לירך ואף אל מאחורי השוק ולעיתים עד כף הרגל. תסמינים נוספים העשויים להופיע הם חוסר תחושה, עקצוצים או חולשת שרירים ברגל. לרוב מעורב צד אחד של הגוף.

 

העצב הסיאטי

העצב הסיאטי עובר מהגב התחתון דרך הישבן והירך ועד בהונות כף הרגל בכל צד (צילום: shutterstock)

 

העומס על העצב הסיאטי נוצר לרוב בגלל פריצת או בלט דיסק, פציעות, גדילת יתר של עצמות, היצרות של עמוד השדרה, ציסטות או גידולים ואף פגיעה עצבית בעקבות סוכרת. גם שריר הפיריפורמיס – שריר שנמצא מתחת ובצידי העכוז ועובר ממש על העצב הסיאטי עלול ללחוץ עליו ולגרום לסיאטיקה – מצב המכונה תסמונת פריפורמיס. אפילו גירוי קבוע של עצם ישיבה באחד הצדדים – לדוגמה החזקת ארנק בכיס האחורי של המכנסיים – עלול להוביל לסיאטיקה.

 

אחד מגורמי הסיכון המרכזיים לסיאטיקה הוא חוסר תנועה וישיבה ממושכת. ללא תנועה הפאשיה – רקמת חיבור העוטפת את הגוף ובה שזורה מערכת העצבים – נדבקת, מתעבה או מתייבשת, מה שיוצר לחץ על העצבים ועלול לגרום לכאב שמקרין לרגל.

 

תנועה והרפיה

 

ניתן לטפל בסיאטיקה על ידי תנועה ונשימה שמאפשרות פתיחה ושחרור של המקומות בהם יש דחיסה, ויצירת מרווח בין החוליות של עמוד השדרה. הבסיס לכך הוא שחרור של השרירים שאנו נוטים לכווץ באופן לא מודע וארגון מחדש של השלד ליציבה נכונה. במקביל, התנועה גם מסייעת בשחרור רקמת הפאשיה והפיכתה ליותר גמישה ובריאה, מה שמפחית את הלחץ על העצבים ואת הכאב.

 

שיטת ג'ירוטוניק היא אימון גופני הוליסטי ושיקומי אשר מצליח להניע מקומות שבדרך כלל איננו מצליחים להגיע אליהם. הריפוי מגיע מתוך תנועה נכונה - תנועה מעגלית, טבעית שדורשת פחות מאמץ ומאפשרת שחרור של השרירים הגדולים. כשאנו מרפים את השרירים הגדולים והחיצוניים אשר הטונוס בהם רב אך אינו הכרחי, ניתן להגיע לחיזוק של השרירים העמוקים של הבטן, שרירי הליבה, אשר תומכים בארגון הנכון של השלד. בנוסף, כשאנו מכניסים תנועה לאזור הפגוע או המודלק אנו פותחים את הסירקולציה ומזרימים דם חדש ובכך מסייעים לריפוי האזור הפגוע. העקרונות של שיטת ג'ירוטוניק מלמדים כיצד להאריך את המרווח בין חוליות הגב התחתון ולהפחית את הדחיסה של העצב הסיאטי.

 

התרגילים במדריך זה מהווים פתרון הוליסטי לטווח ארוך וכרוכים בתהליך למידה ותרגול. חשוב לבצעם בעדינות ובתשומת לב יתירה לדגשים של כל תרגיל ולתחושות הגוף תוך כדי ביצועו. התרגול אמור להיות נעים ונוח. אם כואב לכם, עצרו. נשמו. בדקו האם ניתן לשחרר את הגוף ולתת לו לשקוע עוד על הרצפה, ואז בצעו שוב - אבל יותר לאט ובטווח קטן יותר.

 

את סדרת התרגילים במדריך זה ניתן לבצע בבית ללא אביזרים מיוחדים. לתהליך עמוק ומדויק יותר מהתרגול הביתי יש לקבל תשומת לב אישית והשגחה מקצועית ואף תמיכה של המכשור הייחודי לשיטת ג'ירוטוניק.

 

תרגילים לסיאטיקה 

 

תרגיל 1: נשימת משולשים  

 

 

מוצא

 

שכבו על הגב כשהברכיים כפופות ומקבילות וכפות הרגליים על המזרן ברוחב האגן.

 

מצאו את המנח שנוח לכם לשכב בו, ללא כאב. אם כואב לכם, ניתן להניח את השוקיים על כיסא או להניח מגבת מתחת לצד אחד של האגן - הצד הכואב.

 

האריכו את הגו לשני הכיוונים - למעלה ולמטה - ומצאו את המנח בו הגב כולו פרוש היטב על הרצפה. הקפידו שהאגן שלכם לא יתרומם. שחררו את השרירים והניחו לגוף לשקוע בכבדות אל הרצפה. שמרו על מבט לכיוון הברכיים.

 

תנועה

 

שאפו אוויר דרך האף. כוונו את השאיפה אל הסרעפת והבטן התחתונה.

 

הוציאו את האוויר דרך הפה בנשיפה באורך של 3 שניות. הנשיפה מתבצעת מפה פתוח - דמיינו שאתם נושפים אוויר על מנת ליצור אדים כדי לנקות משקפיים. עם הנשיפה רככו את בית החזה ואפשרו לו לשקוע בכבדות למטה לרצפה ולכיוון האגן. 

 

חזרו על נשימה זו 4 פעמים

 

בנשיפה הבאה דמיינו משולש הפוך שמתחיל בבתי השחי ויורד לבטן, והחליקו את הצלעות במורד המשולש עד לטבור - בכיוון למטה באלכסון.

 

חזרו על נשימה זו 4 פעמים

 

אחרי שתרגלתם את המשולש העליון דמיינו משולש שבסיסו מתחיל בבסיס האגן והוא עולה לכיוון הראש. לקראת סוף הנשיפה סגרו את הסוגר הקדמי של רצפת האגן, קרבו את עצמות הישיבה זו לזו, ובעדינות נסו להרים את רצפת האגן - בכיוון פנימה ולמעלה. שימו לב - התנועה היא פנימית ואינה נראית לעין. הקפידו לשמור את האגן עצמו מונח על הרצפה והימנעו מלגלגל אותו מעלה. הכוונה אינה כיווץ חזק אלא איסוף עדין שנובע מתוך הנשיפה.

 

חזרו על נשימה זו 4 עד 8 פעמים

 

מטרה

 

נשימת המשולשים מסייעת להרגעת המערכת, הארכת הקו האחורי של הגוף ומציאת מרווח בין החוליות.

 

נשימה זו היא הבסיס לכל יתר התרגילים, עבדו עם הדימוי של המשולשים - בכל נשיפה התחילו מהחזה מתרכך למטה וסיימו עם ההרמה של הליבה כלפי מעלה.

 

תרגיל 2: יהלום ברגליים

 

 

מוצא

 

המשיכו לשכב כפי ששכבתם בתרגיל הנשימה - על הגב כשהברכיים כפופות וכפות הרגליים מונחות על הרצפה מקבילות.

 

תנועה

 

השתמשו בנשימה שתרגלתם. עם השאיפה תנו לגוף להתרחב. בנשיפה הצרו את הגוף: חברו צלעות והצרו אגן.

 

תוך כדי הנשיפה הרימו את העקבים מהרצפה פתחו את הרגליים ותנו להן להסתובב החוצה על כריות האצבעות, עד שהעקבים נפגשים.

 

שימו לב שהאגן נשאר מונח על הרצפה ולא מתרומם, עצמות הישיבה מתקרבות זו לזו והברכיים כאילו מבקשות להתרחק אחת מהשנייה - לצדדים ולמטה. שאפו אוויר.

 

בנשיפה הבאה הרימו את רגליים חזרה למקביל והניחו אותן על הרצפה.

 

חזרו על תרגיל זה 8 פעמים

 

מטרה

 

פתיחת מפרקי ירכיים והורדת העומס מהחוליות התחתונות של הגב, הצרת האגן והתארכות בחוליות S1  ,L1-L5.

 

תרגיל 3: חזרה מפיתול

 

 

מוצא

 

המשיכו לשכב כפי ששכבתם בשני התרגילים הקודמים, עם רגליים כפופות. פרסו את הידיים לצדי הגוף. הניחו את קרסול רגל ימין על ברך שמאל, כאשר כף הרגל בפלקס.

 

תנועה

 

קחו שאיפה מהאף ובנשיפה תנו לשתי הרגליים ליפול יחד לצד אחד. רככו את הגוף ואפשרו לו לשקוע ולהשתחרר. האריכו את עמוד השדרה. הרגישו את הקו האלכסוני נפתח ונמתח ואפשרו לו להתארך.

 

קחו עוד שאיפה ובנשיפה חיזרו חזרה לשכיבה על הגב בתנועה גלית - קודם הניחו את השכמה על הרצפה ואז את הגב ובסוף את האגן.

 

חזרו על תרגיל זה 4 פעמים ברצף לכל צד  

 

מטרה

 

פתיחת הקו הספיראלי של הגוף. שחרור שרירים שאנו רגילים לקצר ולהחזיק. ריכוך הגב והצלעות.

 

תרגיל 4: בת-הים (פתיחת מפרק ירך)

 

 

מוצא

 

שבו כף לכף.

 

תנועה

 

סגרו רגל אחת מעל לשנייה ופתחו ואז סגרו את השנייה

 

כך החליפו 8 פעמים

 

בשלב הבא ממצב המוצא שלחו רגל אחורנית כך ששתי הרגליים כפופות אחת קדימה ואחת אחורה.  

 

הניעו את החלק הקדמי של האגן קדימה ואחורה בתנועה קטנה ועדינה הלוך ושוב, כך שהחלק הקדמי של האגן נמתח.

 

חזרו על כך 4 פעמים

 

עכשיו אספו את מרכז הגוף ומתחו את הגב בפיתול ובהקשתה כך שהחזה והראש מביטים למעלה באלכסון. העקב של הרגל האחורית צריך לדחוף מטה ואחורנית בעוד שבית החזה מושך מעלה וקדימה לכיוון הנגדי – הרגישו את הכוחות המנוגדים.

 

את הפיתול בצעו בזמן השאיפה ואת החזרה מהפיתול עם הוצאת האוויר.

 

חזרו על פעולה זו בכל צד 4 פעמים ברצף

 

מטרה

 

ריווח ואוורור מפרקי הירכיים, שימון הנוזל הסינוביאלי בתוך המפרק ושחרור העצב הסיאטי מתחת לפריפורמיס.

 

תרגיל 5: חתול מתמתח  

 

 

מוצא

 

עמדו עמידת 6. הקפידו על גו ארוך, שהכתפיים מעל כפות הידיים והאגן מעל הברכיים.  

 

תנועה

 

כשהגב ישר והמרכז העמוק של הגוף אסוף האריכו את עמוד השדרה והתנדנדו קדימה בזמן השאיפה וכשאתם נושפים את האוויר החוצה חזרו אחורה.

 

חזרו על התנועה 4 פעמים

 

כעת המשיכו באותו נדנוד ונשימה, אך בנדנוד קדימה בצעו הקשתה של הגב Arch)) – כאשר בית החזה נפתח לפנים ועצמות הישיבה פונות למעלה, הידיים מושכות לכיוון הברכיים וכפות רגליים בפלקס.

 

בנשיפה חזרו אחורה כאשר כפות רגליים בפוינט ואז צאו שוב קדימה – הפעם עם השאיפה בנדנוד קדימה קמרו את הגב (Curl) סביב הבטן התחתונה, כאשר הידיים והשוקיים דוחפות למטה לרצפה והרגליים נצמדות ולוחצות אחת את השנייה (דמיינו שאתם חתול שמגלגל את הזנב בין הרגליים). 

 

חזרו על התרגיל 16-8 פעמים, כאשר לסירוגין פעם עם הנדנוד קדימה הקשיתו את הגב ופעם קמרו אותו

 

מטרה

 

הכנסת תנועה לעמוד השדרה, פתיחת הגב התחתון ובית החזה וחיזוק המרכז של הגוף.

 

 

תמר שטיין קסמן היא מאמנת בשיטת ג'ירוטוניק וג'ירוקינסיס, בעלת סטודיו 8 ג'ירוטוניק 

 

תודה לסטפני בואה על הסיוע בהדגמות 

 

  • התרגילים אינם מהווים תחליף לייעוץ רפואי