מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סרטן שלפוחית השתן

מנהלי קהילה

דר-דניאל-קייזמן
דר-דניאל-קייזמן
ד"ר דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן במערך האונקולוגי במרכז הרפואי תל אביב (איכילוב). מומחה ברפואה פנימית, אונקולוגיה רפואית, ובאונקולוגיה של הערמונית, שלפוחית השתן, כליות ואשכים. בוגר הפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב, התמחה ברפואה פנימית ובאונקולוגיה רפואית במרכז הרפואי תל אביב. התמחה בגידולי דרכי השתן במרכז הסרטן המוביל ג'ונס הופקינס בארצות הברית. חבר באיגודים אונקולוגיים בארץ ובעולם, הינו חוקר ראשי במחקרים בסיסיים וקליניים רבים ושותף במחקרים בינלאומיים בתחומי סרטן הערמונית, כליה, כיס השתן ואשכים. מחקריו פורסמו בעיתונים רפואיים מובילים והוצגו בעשרות כנסים בין לאומיים.
כמוניסרטן שלפוחית השתןמדריכיםסרטן שלפוחית השתן – מי מטפל בך?

סרטן שלפוחית השתן – מי מטפל בך?

מי הם המטפלים השונים בסרטן שלפוחית השתן? ומה תפקידו של כל מומחה? מדריך


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מטרת הצוות הרפואי המטפל בגידול שלפוחית השתן הוא להגביר שיעורי הריפוי ו\או הישרדות, ולהפחית את תופעות הלוואי של הטיפול והפגיעה הנלווית באיכות החיים.

 

אבחון סרטן שלפוחית השתן וסיווג המחלה נעשים על מנת לקבוע את הטיפול בגידול, ומתמקדים בעיקר בשאלה האם הגידול חדר את שכבת השריר בדופן השלפוחית ומוגדר כפולשני, או שאינו חודר אותה - אז הוא מוגדר כשטחי. 60% עד 80% מהגידולים הסרטניים בשלפוחית השתן הם שטחיים וכ-90% מהגידולים הסרטניים בשלפוחית השתן הם מסוג קרצינומות תאי המעבר.

 

"לחדירת הגידול את שריר שלפוחית השתן יש השפעה על סוגי המומחים הנדרשים לטיפול במחלה", מסביר ד"ר דניאל קייזמן, מנהל היחידה לגידולי דרכי השתן במערך האונקולוגי במרכז הרפואי מאיר ומנהל תחום סרטן שלפוחית השתן ב'כמוני'. כך, הטיפולים בסרטן חודרני של שלפוחית השתן ובסרטן שלפוחית השתן שפיתח גרורות כוללים ניתוח המבוצע על ידי אורולוג, ו\או קרינה, ו\או טיפולי כימותרפיה ואימונותרפיה הניתנים על ידי אונקולוג. ואילו הטיפולים לגידולים סרטניים שטחיים בשלפוחית השתן ניתנים על ידי אורולוג מנתח, המבצע ניתוחים מסוג TURBT לכריתה מקומית של הגידול ושטיפה של שלפוחית השתן בחומר  BCG(תרכיב המכיל חיידקי שחפת מוחלשים) או כימותרפיה לאחר הניתוח לכריתת הגידול, בקרב חולים שיש לגביהם הערכה לסיכון בינוני עד גבוה לגידול חוזר בשלפוחית השתן. 

 

אורולוגים

 

אורולוג הוא רופא מומחה המטפל במחלות של דרכי השתן ואברי הרבייה. התמחות באורולוגיה אורכת שש שנים. אורולוג הוא המטפל העיקרי בגידולים סרטניים שטחיים בשלפוחית השתן, שלא חדרו את שריר השלפוחית – גידולים המסווגים בשלבים Ta, Tis ו-T1. בגידולים אלה, אורולוג הוא שיבצע ניתוח מסוג TRUBT לכריתה מקומית של השלפוחית ושטיפה של שלפוחית השתן בחומר BCG או כימותרפיה.

 

בגידולים סרטניים חודרניים בשלפוחית השתן מבצע אורולוג ניתוחים לגידולים חודרניים בשלפוחית, לרבות ניתוחים לכריתה מלאה של השלפוחית (ציסטקטומיה רדיקלית), וניתוחי שחזור הטיית שתן.

 

בגידול חודרני של שלפוחית השתן הצוות המטפל כולל גם אונקולוג. בחלק מהחולים עם גידול חודרני של שלפוחית השתן, ינתן במסגרת אונקולוגיה טיפול כימותרפי טרום ניתוח המכונה טיפול 'נאו אדג'ובנטי' – שהוכח במחקרים ככזה המסייע להקטנת נפח הגידול לצורך הסרה טובה יותר שלו בניתוח וכמעלה את סיכויי ההצלחה של הניתוח ואת שיעור ההישרדות ומפחית את הסיכון לחזרה (הישנות) של הגידול.

 

אונקולוגים

 

אונקולוג הוא רופא מומחה לטיפול בגידולים ממאירים (סרטניים). התמחות באונקולוגיה אורכת חמש וחצי שנים. אונקולוג מעורב בטיפול בגידולים חודרניים של שלפוחית השתן, שחדרו את שריר השלפוחית, המסווגים בשלבים T2, T3 ו-T4. בשלבים אלה, מעורב בטיפול גם אורולוג המבצע ניתוחים. בגידולים חודרניים של שלפוחית השתן, חלק מהחולים יקבלו טיפול כימותרפי טרם ניתוח המכונה טיפול 'נאו אדג'ובנטי'בסקר שנערך בקרב 51 רופאים מומחים מקנדה, ופורסם בספטמבר 2014 בכתב העת של האיגוד הקנדי לאורולוגיה CUAJ נמצא כי רוב האונקולוגים (96%) ממליצים על טיפול מקדים לניתוח בכימותרפיה בחולים עם סרטן שלפוחית חודרני, וכך גם אורולוגים רבים (88%). מחקר נוסף מקנדה שפורסם בחורף 2016 בכתב העת CUAJ העלה כי מתן טיפול בסרטן שלפוחית השתן על ידי צוות רב מקצועי הכולל אונקולוג ואורולוג העלה את שיעורי החולים בסרטן חודרני שטופלו בטיפול כימותרפי מקדים לניתוח מ-7.7% ל-47.6% מהמטופלים.

 

כחלק ממגמת ההתמקצעות ברפואה, כיום יש בחלק מבתי החולים, אונקולוגים שצברו מומחיות לטיפול בגידולים סרטניים בשלפוחית השתן. בארה"ב קיימים עבור אונקולוגים מסלולי התמחות על באונקולוגיה אורולוגית (Urologic Oncology) – המיועדים לרוב להתמקצעות בטיפול בסרטן שלפוחית השתן, סרטן הערמונית, סרטן הכליות וסרטן האשכים.

 

בנוסף, יש אונקולוגים שונים שצוברים ניסיון בטיפול בתופעות לוואי של הטיפולים כנגד סרטן, לרבות מומחים לטיפול בבחילות והקאות ותשישות מכימותרפיה ותופעות לוואי של הטיפולים המתקדמים באימונותרפיה.

 

בטיפול בחולים עם גידולים סרטניים שטחיים בשלפוחית השתן – הטיפול ניתן על ידי אורולוג וברוב המקרים אין צורך באונקולוג. 

 

אונקולוגים קרינתיים

 

אונקולוג קרינתי הוא רופא מומחה שעבר התמחות באונקולוגיה במסלול ייחודי המיועד למתן טיפולי הקרנות לסרטן (רדיותרפיה). התמחות זו – כמו התמחות כללית באונקולוגיה – אורכת חמש וחצי שנים.

 

אונקולוג קרינתי מטפל בחולים עם סרטן חודרני בשלפוחית השתן, שחדר את רקמת שריר השלפוחית – במצבים בהם נדרש לעבור טיפולי הקרנות. על פי הפרוטוקולים הטיפוליים המקובלים, הטיפול בהקרנות מקובל לעתים כתחליף לניתוח – כדי להימנע מניתוח לכריתה מלאה של שלפוחית השתן שעלולות להתלוות לו תופעות לוואי מטרידות לצמיתות כמו חוסר שליטה במתן שתן ואין אונות, וכן ניתן לחולים עם גידול סרטני חוזר בשלפוחית השתן. פרוטוקול הקרינה מותאם לסוג הגידול, גודלו ומידת התפשטותו, כשמחזור מקובל לחולים עם סרטן שלפוחית חודרני הוא בהקרנות מדי יום חול ולמשך חודש עד חודשיים.

 

מרפאות רב מקצועיות

 

בשנים האחרונות, עם התפתחות המודל של עבודת צוות רפואית רב מקצועית, מספר מרכזים רפואיים בישראל ובעולם מפעילים מרפאות לטיפול בסרטן שלפוחית השתן שבהן משולבים יחד אונקולוגים ואורולוגים, היכולים להיוועץ בנוגע לטיפול שנדרש ולהתאימו למטופל.

 

מחקר בבריטניה שפורסם בנובמבר 2009 בכתב העת Annals of the Royal College of Surgeons in England העלה כי כשלקחו תיקי מטופלים עם סרטן שלפוחית השתן שטופלו אצל אורולוג מנתח, ואלו הועברו לצוותים מטפלים רב מקצועיים – הובילה התייעצות במודל הרב מקצועי לשינוי הפרוטוקול הטיפולי בחמישית מהמקרים (21%).

 

בשנים האחרונות מתפרסמות עבודות שונות המצביעות על יתרון למרפאות הרב מקצועיות הכוללות אונקולוגים ואורולוגים, הן בעלייה בסיכויי ההצלחה של ניתוחים בקרב חולים עם סרטן שלפוחית חודרני – עם מתן טיפול כימותרפי טרם הניתוח (טיפול נאו-אדג'ובנטי) והן בעלייה בסיכויי ההצלחה של ניתוחים חדשים ומורכבים לחולים בסרטן חודרני, שמומלץ שבשלב התכנון שלהם תעשה התייעצות רב מקצועית – למשל הניתוחים הלפרוסקופים והרובוטיים החדשים להסרה נרחבת עד מלאה של שלפוחית השתן.

 

פתולוגים

 

הפתולוג הוא שבוחן במעבדה את דגימת הביופסיה שנשאבת משלפוחית השתן במהלך אבחון המחלה ומסייע לקבוע את שלב המחלה, המהווה נתון קריטי להתאמת הטיפול המתאים לחולה.

 

מחקר שפורסם עוד בשנות התשעים בכתב העת Annals of Clinical and Laboratory Science העלה כי תרומתו של הפתולוג בקביעת סוג הגידול מבחינה היסטולוגית, בקביעת שלב הגידול (מבחינה פתולוגית) ובבדיקת מצב שריר קיר השלפוחית (אורותליום) והאם הגידול חדר אותו – ומדדים אלו מסייעים להתאים את הטיפול ההולם לחולה.

 

מטפלים בתחום בריאות הנפש

 

מטפלים בבריאות הנפש עשויים להקל על מצבם הנפשי של חולים עם סרטן שלפוחית השתן, שעלול להיות מעורער – בדומה לנטייה לפתח מצוקה נפשית בקרב כלל חולי הסרטן. 

 

מספר מחקרים מאירים על התופעה, לרבות מחקר מסוף שנות התשעים מאוסטריה, שפורסם בכתב העת British Journal of Urologyשמצא בקרב עשרות חולים בסרטן שטחי של שלפוחית השתן שטופלו בשטיפת BCG כי יש נטייה לפתח מצוקה נפשית בסמוך לאבחנה, שמומלץ להתייחס אליה – בין השאר בהתאמת טיפול נפשי. מחקר נוסף מאוסטריה משנת 2016 שפורסם בכתב העת Quality of Life Research העלה כי דיכאון וחרדה עשויים גם ללוות חולים לפני בדיקות ציסטוסקופיה לאבחון גידולים בשלפוחית השתן, המבוצעות הן בשלבי אבחון סרטן שלפוחית השתן והן במסגרת המעקב הרפואי אחר חלק מהחולים לאחר הטיפול – והנטייה למצוקה נפשית במצבים אלה גבוהה בעיקר בקרב נשים חולות, חולים מעל גיל 65 וחולים שמראש עם אבחנה לדיכאון. מחקר מסין שפורסם במאי 2016 בכתב העת Health and Quality of Life Outcomes העלה כי לחולים בסרטן שלפוחית השתן המטופלים באחד המחוזות במדינה תועד ציון נמוך באיכות החיים על רקע שיעור גבוה של מצוקה נפשית והעדר תמיכה חברתית, והומלץ מצד החוקרים על פנייה למטפלים בבריאות הנפש ולעובדים סוציאליים כדי לקבל תמיכה שמעלה את איכות החיים של המטופל וכך גם משפרת את סיכויי ההצלחה של הטיפול ואת שיעורי ההישרדות, ומפחיתה מהסיכון לחזרה של הגידול.

 

מטפלים בתחום הסיעוד ותזונה

 

אחיות ודיאטניות משתתפות בטיפול בסרטן שלפוחית השתן, למשל לצורך התאמה תזונתית על ידי דיאטנית לחולים שהמחלה או הטיפול בה הובילו לאובדן משקל, ותמיכה סיעודית לחולים הסובלים מהפרעות בדרכי השתן – למשל דליפת שתן, בעקבות ניתוח להסרת גידול סרטני בשלפוחית השתן.

 

מומחים לשיקום

 

מומחים במקצועות השיקום שונים, לרבות רופאי שיקום, אחיות שיקום ומרפאים מתחום השיקום – כמו פיזיותרפיסטים – עשויים להקל על תסמינים שונים הנלווים לטיפול בסרטן שלפוחית השתן, לרבות:

 

*  שיקום גופני לאחר ניתוח.

 

שיקום לעזרה בתשישות המלווה את המחלה והטיפולים הניתנים כנגדה.

 

אי נקיטת שתן המהווה תופעת לוואי אפשרית של ניתוחים להסרת גידולים בשלפוחית (שטחיים וחודרניים).

 

אין אונות המהווה תופעת לוואי אפשרית לניתוחים להסרת גידולים בשלפוחית (שטחיים וחודרניים).

 

טיפול בסטומה שמחוברת לעתים לאחר ניתוחים לסרטן שלפוחית השתן.

 

 

סייע בהכנת הכתבה ד"ר דניאל קייזמן, מנהל השירות לגידולי דרכי השתן במערך האונקולוגי במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא ומנהל תחום סרטן שלפוחית השתן ב'כמוני'

 

עדכון אחרון: ספטמבר 2017