מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סרטן השד

מנהלי קהילה

פרופ' תניר אלוייס
פרופ' תניר אלוייס
מומחית בכירורגיה כללית וכירורגית שד מנהלת מערך השד במרכז הרפואי הדסה פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית
עו
עו"ס אורית שפירא
* מנהלת מחלקת שיקום ורווחה של האגודה למלחמה בסרטן וחברת הנהלת 'האגודה הישראלית לפסיכואונקולוגיה'.   *מנחת קבוצות בכירה באגודה (קבוצת בוגרים צעירים, קבוצת נשים צעירות המתמודדות עם סרטן, קבוצת תמיכה לזוגות שאחד מבני הזוג חלה בסרטן, קבוצת תמיכה להורים שכולים ועוד) ואחראית על עדכון המידע של האגודה למלחמה בסרטן בנושא 'זכויות ושירותים, מידע לחולי סרטן'.   * בוגרת תואר שני בהצטיינות בעבודה סוציאלית (MSW), אוניברסיטת תל אביב. מומחית בתחום הבריאות.   * בעבר עובדת סוציאלית, המחלקה האונקולוגית, מרכז רפואי תל אביב (איכילוב) והעובדת הסוציאלית ב'הוספיס בית' של האגודה למלחמה בסרטן, תל השומר.
ד
ד"ר רינת ברנשטיין מולכו
מנהלת היחידה האונקוגנטית במרכז הרפואי שיבא, תל השומר. בוגרת בית בית הספר לרפואה של הטכניון בחיפה. התמחות במערך אונקולוגי במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב), ובהמשך התמחות בגנטיקה רפואית במכון הגנטי במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב). מ-2017 רופאה בכירה ביחידת השד במכון האונקולוגי במרכז רפואי שיבא תל השומר, עד למינוי מנהלת היחידה האונקוגנטית בשיבא ב-2021. משלבת עבודה בטיפול בחולות סרטן שד בכל שלבי המחלה, ובייעוץ גנטי למשפחות וחולים עם חשד לתסמונות סרטן תורשתיות.
עו
עו"ד בר חן- לוי
אחראית תחום מיצוי זכויות בעמותת 'אחת מתשע'. נותנת ייעוץ והכוונה לנשים המתמודדת עם סרטן שד בכל הקשור לזכויותיהן הרפואיות, ומסייעת להן במידת הצורך במיצוי זכויות אלה מול הרשויות השונות, כגון: ביטוח לאומי, מס הכנסה, קופות חולים, חברות ביטוח ועוד.

מובילי קהילה

נעה גביש
נעה גביש
אישה ואמא לשלושה ילדים :)הומאופטית בהכשרתי. אפיה ובישול הן אחת האהבות שלי במיוחד כשהן מאירות ומשמחות אחרים. בשבילֵי חיי ליוותי נשים במסע הלידה המיוחד שלהן, והיום אחרי מסע ברכבת ההרים, עקב גילוי גידול סרטני בשד, שנכפה עלי, אני יודעת ומבינה כמה חשוב הליווי של מישהי שהייתה שם ולו רק כדי להקשיב ולחבק. אני אשמח ללוות ולהיות בשביל מי שצריכה ורוצה.   הסדנא שלי - תשוקות מרפאות - תשוקות ומיניות בזמן משבר ושינוי - ערב חד פעמי יחודי ומרומם את הנפש בו ביחד אתכם אנחנו נזכרים שתשוקה, לכל מה שנעשה היא חלק מאיכות ובריאות החיים שלנו. מוזמנות לקבוצה שלי בפייסבוק : תשוקות מרפאות
יסמין כהן
יסמין כהן
בלוגרית וכותבת תוכן, נמצאת בעיצומו של פרויקט מימון המונים לספר "יומן צמיחה" היכנסו ותמכו: https://tinyurl.com/recovery-diary נמצאת פה כדי לחזק ולהתחזק. מאמינה שהכל קורה לטובתנו.
כמוניסרטן השדמדריכיםסרטן: האם להמשיך לעבוד?

סרטן: האם להמשיך לעבוד?

האם כדאי לשוב לעבודה לאחר אבחנה במחלת סרטן? האם זה משתלם כספית? מהי קצבת הנכות שתשולם למי שאינו עובד? האם עבודה שוללת את הטבות הנכות? ומה ההטבות להן זכאי מי שממשיך לעבוד? מדריך לזכויות חולי סרטן בעבודה ובביטוח הלאומי


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

חולי סרטן רבים נקלעים לאחר האבחון בגידול ממאיר לסערה משמעותית בחייהם – ותוהים בין השאר גם מה השלכות האבחון בסרטן על היכולת להמשיך לעבוד והאם כדאי לקחת פסק זמן ממקום העבודה.

 

הדילמה הופכת שכיחה יותר ככל שמחלת הסרטן הופכת לנפוצה ומאובחנת גם בקרב בוגרים צעירים. כיום לפי הנתונים בישראל אחד מכל שלושה אנשים צפוי לפתח סרטן עד גיל 90, ויותר ויותר חולים מקבלים טיפולים חדשניים לסרטן שביכולתם להעלות משמעותית את סיכויי ההישרדות וההחלמה מהמחלה, אך בד בבד אלה מציפים שאלות הנוגעות לאורח חייהם של החולים בשלבי הטיפול וההחלמה – לרבות סוגיית המשך היציאה לעבודה.

 

האם זה כדאי כלכלית להפסיק לעבוד לאחר האבחנה בסרטן?

 

השאלה האם משתלם כלכלית להפסיק ולו זמנית את העבודה לאחר האבחון בסרטן – היא שאלה אינדיבידואלית שתלויה בחולה הספציפי. לדברי עו"ד ליאור טומשין, שותף במשרד "מרקמן את טומשין" המומחה לתחום מיצוי זכויות רפואיות, "כדי לבחון האם לחולה סרטן מומלץ לעזוב את העבודה בזמן קבלת קצבת נכות כללית – כל מקרה צריך להיבחן לגופו".

 

כך, למשל, חולה סרטן שהוא עובד מדינה עם ביטוח אובדן כושר עבודה עשוי לקבל בזמן הטיפולים משכורת של קרן פנסיה בסכום של 75%-70% מהמשכורת, קצבת נכות כללית וביטוח אובדן כושר עבודה – במידה והפסיק לעבוד, ומדובר בסכום גבוה בהרבה מהסכום שהיה מרוויח אם היה ממשיך בעבודתו כרגיל, ולכן ייתכן ועדיף לו להפסיק זמנית את העבודה.

 

לחילופין, חולה סרטן עצמאי שמרוויח יפה למחייתו, למשל בסכום של מעל ל-15,000 ₪ לחודש – עשוי לחוות פגיעה תעסוקתית משמעותית אם יפסיק לעבוד. מטופל זה - גם אם יפסיד את הזכאות לקצבת נכות כללית אם ימשיך לעבוד - עשוי להיות זכאי לקצבאות אחרות בזמן הטיפולים, לרבות קצבת שירותים מיוחדים (שר"ם), וכן עשוי להיות זכאי לפטור ממס הכנסה בתקופת הטיפולים על כל משכורתו, ולכן ייתכן שישתלם לו להמשיך בעבודתו.

 

"כדי לקבל תשובה ברורה לשאלה האם משתלם להפסיק את העבודה – יש לבדוק במסודר את הזכאות לקצבת נכות מביטוח לאומי, זכאויות בביטוחי בריאות פרטיים ופנסיה רפואית, ובהתאם לכך – לקבל החלטה מושכלת", ממליץ עו"ד טומשין.

 

במגוון השיקולים האם להישאר במעגל העבודה, על חולי הסרטן לשקול לא רק היבטים כלכליים-פיננסיים, אלא גם היבטים רפואיים, חברתיים ואחרים.

 

מתי חולי סרטן זכאים לקצבת נכות כללית? 

 

ככלל, חולי סרטן זכאים לקצבת נכות כללית רק במידה והם אינם עובדים או משתכרים רק עד 60% מהשכר הממוצע במשק - 6,164 ש"ח לחודש זה סכום הגג, נכון לספטמבר 2019. על רקע תמונת מצב זו, חולי סרטן רבים מרגישים כי בתקופה בה הם זכאים לקצבת נכות לא משתלם להם לעבוד מעבר לסכום הגג.

 

נכות כללית לא ניתנת אוטומטית לכלל חולי הסרטן, אלא רק לחולים בזמן טיפולים פעילים בכימותרפיה והקרנות, לרוב בשנת מחלתם הראשונה.

 

קצבת הנכות ניתנת לאנשים שנקבעה להם נכות רפואית בגובה 60% ומעלה או נכות רפואית בגובה 40% ומעלה כשקיימת לקות אחת לפחות עם 25% נכות ומעלה, ובהמשך בתנאי שנקבעה דרגת אי כושר עבודה בשיעור של 60% ומעלה: דרגת אי כושר חלקית בשיעור של 60% מזכה בקצבה חודשית של 1,903 ש"ח, נכון לספטמבר 2019, דרגת אי כושר בשיעור של 65% מזכה בקצבה חודשית של 2,021 ש"ח, דרגת אי כושר בשיעור של 74% מזכה בקצבה חודשית של 2,235 ש"ח ודרגת אי כושר מלאה בשיעור של 75% או 100% מזכה בקצבה חודשית מלאה בסכום של 3,312 ש"ח.  

 

איך נקבעים אחוזי נכות לחולי סרטן?

 

לפי ספר הליקויים של המוסד לביטוח לאומי רוב מחלות הסרטן מקנות 100% נכות רק בשנה הראשונה לאחר האבחנה ובכפוף לטיפולים רפואיים אגרסיביים במחלה – בכימותרפיה ו/או בהקרנות (רדיותרפיה), ובהמשך שיעורים אלה יורדים בהתאם למצב הרפואי.

 

טיפול בסרטן בניתוח או תרופות – לרבות תרופות ביולוגיות ואימונותרפיה – אינם מקנים בהכרח אחוזי נכות. כך, לדוגמה, מטופלת שאובחנה עם סרטן שד מקומי ועברה ניתוח בלבד להסרת הגידול לצד טיפול הורמונאלי לחמש שנים למניעת חזרה של הגידול – לא בהכרח זכאית לאחוזי נכות, אלא בהתאם למחלות נלוות.

 

הנכות המשוקללת נקבעת בהתאם לגידול הסרטני ולמחלות וסיבוכים רפואיים נלווים. מומלץ לחולה להכין רשימה מפורטת לוועדה הרפואית של כלל הסיבוכים. כדאי לדעת כי גם השמנת יתר מקנה אחוזי נכות – עד 20% לבעלי השמנה חולנית ומדד השמנה BMI בגובה 40 יחידות ומעלה.

 

ככלל נקבע לגבי גידולים סרטניים ושפירים כי "אחוזי הנכות ייקבעו בהתאם לפגימות באיברים ובמערכות הגוף השונות".

 

אחוזי נכות לגידולים סולידיים

 

חולי סרטן עם גידולים סולידיים, ובכלל זה חולות בסרטן השד ובסרטן השחלות, חולי סרטן הערמונית וחולים עם סרטן הריאות, סרטן המעי הגס וסרטן שלפוחית השתן – מקבלים לרוב בשנה הראשונה לאחר האבחנה 100% נכות רפואית זמנית לשלב הטיפולים בכימותרפיה ו/או בהקרנות, ובהמשך מופחתים אחוזי הנכות במידה והמצב הרפואי משתפר הודות לטיפולים.

 

במקרים של מחלת סרטן גרורתית – 100% נכות רפואית עשויים להיקבע לפרקי זמן ממושכים יותר, ולעתים נקבעים 100% נכות רפואית לצמיתות.

 

אחוזי נכות מיאלומה נפוצה

 

חולי מיאלומה נפוצה זכאים ל-100% נכות זמניים לשנה הראשונה לאחר האבחנה או לתקופת הטיפול הייעודי – הארוך מהשניים, ובהמשך זכאים במקרה של הפוגה מלאה ל-50% במידה ונדרשים טיפולי מיצוק/אחזקה ו-10% ללא צורך בטיפול נוסף. טיפולים מסוימים במחלה כגון השתלת מח עצם מקנים אחוזי נכות נוספים.

 

חוזר המוסד לביטוח לאומי מיוני 2016 מאפשר לחולי סרטן גם להגיש בקשה לאחוזי נכות ללא צורך להגיע לוועדה רפואית – על סמך מסמכים בלבד.

 

אילו הטבות נוספות נלוות לקצבת הנכות?

 

במסגרת השיקולים האם משתלם כלכלית להפסיק או להמשיך לעבוד עם מחלת הסרטן – יש לשקול גם הטבות הנלוות לנכות כללית, כגון הנחה בארנונה והנחות בתחבורה ציבורית. חלק מההנחות עשויות שלא להינתן למי שאינם זכאים לקצבת נכות כללית ומשכורתם גבוהה מהמקסימום – כאמור 6,164 ש"ח לחודש נכון לספטמבר 2019.

 

כך, למשל, הנחה מארנונה ניתנת ברוב הרשויות המקומיות בישראל למי שמקבלים קצבת נכות כללית. הזכאות לקצבה נקבעת בשני שלבים: בשלב הראשון הועדה הרפואית קובעת את אחוזי הנכות, אולם בשלב השני נקבעת דרגת אי כושר על ידי עובד סוציאלי-פקיד התביעות, ולפני שלב זה נבחן כושר ההשתכרות של המטופל. במידה ומשכורתו גבוהה מהסכום המקסימאלי שנקבע לקבלת קצבת נכות – הוא לא יקודם כלל למפגש עם עובד סוציאלי לקביעת דרגת אי כושר – ולכן לא יהיה זכאי להנחה זו.

 

יצוין כי בחלק מהרשויות המקומיות, גם חולי סרטן שאינם מקבלים קצבה ונקבעה להם נכות רפואית של 90% ומעלה – זכאים להנחה בארנונה, אולם בשיעור של 40% בהבדל ממקבלי קצבת נכות כללית שזכאם ל-80% הנחה בארנונה.

 

ולמרות זאת, רוב ההטבות ניתנות לחולים שהוכרו עם נכות רפואית גם אם אינם זכאים לקצבת נכות כללית, ובכללם שיקום מקצועי וסיוע בלימודים עם 20% נכות לפחות לצמיתות, הנחה בעמלות לבנקים עם 40% נכות לפחות, תג נכה לרכב עם 60% נכות לפחות ופטור ממס במשיכת כספים מקופות גמל טרם מועד הפירעון עם 75% נכות.

 

אם ממשיכים לעבוד - איך מושפע מס ההכנסה?

 

לחולים שנקבעה להם 90% נכות ניתנת נקודת זיכוי במס הכנסה ולאלה עם 100% נכות רפואית יש פטור ממס הכנסה. הפטור ממס הכנסה עשוי להיות משתלם משמעותית לחולי סרטן שבוחרים לעבוד בתקופת הטיפולים, כשהם מוכרים זמנית עם 100% נכות רפואית. 

 

מתי חולי סרטן זכאים לקצבת נכות מעבודה? 

 

חולי סרטן שיכולים להוכיח כי המחלה פרצה כתוצאה מעבודתם עשויים להיות זכאים לקצבת נכות מעבודה, שהיא קצבה גבוהה בהרבה מקצבת נכות כללית הנגזרת משכר העבודה ועשויה להגיע למעל ל-10,000 ₪ בחודש.

 

כמו כן, קצבת נכות מעבודה ניתנת לכל החיים, וזאת בתנאי שניתן להוכיח קשר בין התפתחות הסרטן לחשיפות בעבודה בביטוח הלאומי או שניתן להוכיח קשר לשירות צבאי/ במשטרה/ שב"ס בפנייה לקצין התגמולים באגף לשיקום נכים במשרד הביטחון.

 

מהן הקצבאות הנוספות להן זכאים חולי סרטן?

 

גם חולי סרטן עובדים שאינם זכאים לקצבת נכות כללית – זכאים לקצבה אחרת: 'קצבת שירותים מיוחדים' שר"ם, וזאת במידה והגישו בקשה עד גיל הפרישה.

 

הקצבה שמטרתה לסייע לחולים שנזקקים לעזרה של אדם אחר בחיי היומיום, ניתנת לכלל המשתכרים עד פי 5 מהשכר הממוצע במשק.

 

לפי נהלי המוסד לביטוח לאומי, חולי סרטן זכאים לקצבה זו בהיקף של 50% ובסכום של 1,422 ש"ח נכון לספטמבר 2019, במידה והם מקבלים טיפולים בעירוי לווריד בכימותרפיה מבוססת פלטינום ובתרופות נבלבין, אטופוסיד, אנתרציקלינים, דוקסורוביצין, כימותרפיה מקבוצת הטקסנים, יונדליס, ציקלופוספמיד, טופוטקאן/ אירינוטקאן ודקרבזין, ואף עשויים להיות זכאים לקצבה גבוהה יותר בהתאם למצב הרפואי-תפקודי.

 

חולי סרטן גרורתי שנמצאים במצב סופני בהוספיס או בהוספיס בית זכאים לקצבת שירותים מיוחדים בהיקף של 188% ובסכום של 5,324 ש"ח לחודש, נכון לספטמבר 2019.

 

לאילו שיקולים כלכליים נוספים כדי לשים לב?

 

מעבר לקצבת הנכות וההטבות השונות, במסגרת השיקולים האם כדאי לחולי סרטן להמשיך לעבוד או להפסיק את עבודתם – מומלץ לבחון זכאות לקבלת פיצויים כספיים בביטוחי בריאות פרטיים ובקרנות הפנסיה/ ביטוחי מנהלים שבהם הם מבוטחים.

 

בין השאר מומלץ לבדוק את הזכאות לתשלומים הבאים:

 

ביטוח מחלות קשות

 

סעיף שניתן בחלק מביטוחי הבריאות הפרטיים המקנה פיצוי כספי לאנשים שפיתחו מחלה קשה, ובכלל זה סרטן.

 

ביטוח אובדן כושר עבודה

 

סעיף ביטוחי שכלול כיום בכל קרנות הפנסיה וביטוחי המנהלים ולעתים אף נרכש כביטוח נפרד על ידי המעסיק/על ידי עצמאים. הביטוח מקנה פיצוי כספי על אובדן כושר עבודה עקב תאונה או מחלה.

 

פנסיה רפואית

 

דרך קרן הפנסיה במקום העבודה יש לבדוק את הזכאות לפנסיה רפואית – כלומר לתשלומי פנסיה עוד לפני גיל הפרישה. לעובדי מדינה זכאות זו ניתנת דרך הוועדות הרפואיות לעובדי מדינה בלשכות הבריאות של משרד הבריאות.

 

כיצד מומלץ להפסיק לעבוד?

 

לאחר שקלול כלל הגורמים – גם אם התקבלה החלטה להפסיק את העבודה ולקבל קצבת נכות לתקופת הטיפולים בסרטן, מומלץ לשכירים לפעול מול המעסיק להפסקה זמנית בלבד של העבודה במסגרת חופשה ללא תשלום (חל"ת) – ולא לעזוב לחלוטין את מקום העבודה באופן שעלול להותיר אותם ללא פרנסה בתום הטיפולים, לכשיחלימו.

 

אם אני רוצה לעבוד אבל לא יכול להמשיך במקצוע בו עסקתי?

 

חלק מהאנשים שאובחנו עם סרטן אינם מסוגלים בהיבט הרפואי להמשיך בעבודתם עקב הקושי להתמודד עם תנאי העבודה, ובעיקר מדובר באנשים שעובדים במקצועות הכוללים עבודת כפיים וכרוכים בהרמת משאות או בעבודה מאומצת וממושכת.

 

לכן, חולי סרטן שנקבעו להם לפחות 20% נכות רפואית לצמיתות מגיל 18 ו-3 חודשים ועד גיל הפרישה – זכאים להגיש בקשה לשיקום מקצועי במוסד לביטוח לאומי.

 

מי שאושרה לו בביטוח הלאומי תוכנית שיקום מקצועי על רקע מחלתו, לרבות סרטן, זכאי למימון דמי שיקום, החזר הוצאות שכר לימוד, נסיעות ללימודים, ספרים וציוד לימודי, מכשירי לימוד, וכן לעזרה בשכר דירה, כלכלה, שירותי תמיכה והנגשה במהלך לימוד המקצוע החדש. 

 

לדמי שיקום זכאים אלו שאינם מקבלים קצבת נכות או שמקבלים קצבת נכות חלקית הלומדים במסגרת השיקום המקצועי מעל ל-20 שעות שבועיות. דמי השיקום למעשה ישלימו את הקצבה החודשית לסכום הקצבה המשולמת לבעלי דרגת נכות רפואית של 100%, בתוספת קצבת תלויים לבן/ בת זוג והילדים במידת הצורך.

 

 

בהכנת הכתבה סייע עו"ד ליאור טומשין, שותף במשרד "מרקמן את טומשין" המומחה לתחום מיצוי זכויות רפואיות

 

עדכון אחרון: אוקטובר 2019