מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

גמילה מעישון

מנהלי קהילה

ד
ד"ר יעל בר-זאב
רופאה, מומחית בבריאות הציבור, עם מיקוד בתחום קידום בריאות ורפואה מונעת.  אני יועצת לגמילה מעישון, ויו"ר החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון בהסתדרות הרפואית בישראל. במרץ 2019 סיימתי דוקטורט מאוניברסיטת ניו-קאסל באוסטרליה שהתמקד בשיפור הטיפול לגמילה מעישון שניתן לנשים הרות אבוריגיניות מעשנות. עם חזרתי לארץ השתלבתי כחוקרת ומרצה בכירה בבית הספר לבריאות הציבור, הפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית
נילי בראון
נילי בראון
מטפלת בהתמכרויות, יועצת ומנחת קבוצות מוסמכת לגמילה מעישון, מדריכה במיומנויות הראיון המוטיבציוני. עובדת במוקד הלאומי הטלפוני לגמילה מעישון של משרד הבריאות. בעלת תואר ראשון בלימודי התמכרות (BSc Addiction Studies) מאוניברסיטת לידס באנגליה. 

מובילי קהילה

מוג'ו
מוג'ו
מאובחן עם טרשת נפוצה אבל הוחלט ביני לביני לא לתת לזה להשפיע עלי. התחלתי לרוץ, הפסקתי לעשן (דבר שמתגלה כאתגר לא קטן) ובוחר בחיים. 
Yael Ya
Yael Ya
שלום, שמי יעל, ואחד הדברים שאני הכי גאה בהם בחיי הוא שהפסקתי לעשן לפני 8 שנים עישנתי קופסה וחצי ליום, עישנתי הרבה מעבר למה שבכלל רציתי ואפשר בהחלט לומר שהעישון השתלט לי על החיים- על הארנק, על מע' העצבים, על האישיות, ולמרבה הצער גם הרס בגופי מספר חלקות טובות לאחר מהפך בכל צורת החשיבה שלי- יום אחד הצלחתי לנתק את השלשלאות ולצאת לחופשי - וואוו- זה התגלה לי כדבר הכי טוב שאי פעם עשיתי עבור עצמי, ואני עדיין נהנית מהתגמולים הרבים של היותי לא מעשנת וחייבת לזה תחושת שפע, בריאות ושגשוג אז כן, יש כזה דבר להפסיק לעשן בהצלחה, מוזמנים להצטרף אליי. זה תענוג אמיתי :-)
כמוניגמילה מעישוןחדשותעישון מעלה סיכון להתלקחות של מחלת הקרוהן

עישון מעלה סיכון להתלקחות של מחלת הקרוהן

מחקר מצא שעישון מפחית את הסיכוי של חולי קרוהן לשמור על הפוגה. גמילה תפחית את הסיכון להתלקחות ותשווה אותו לזה של אנשים שלא עישנו מעולם


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

אנשים הסובלים ממחלת המעי הדלקתית קרוהן שממשיכים לעשן, נמצאים בסיכון מוגבר להתלקחויות של המחלה. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת American Journal of Gastroenterology.

 

מחקרים רבים מצביעים על קשר בין עישון לעלייה בסיכון לפתח קרוהן. לדוגמה, מחקר נרחב של חוקרים מאוניברסיטת הרווארד, שביצע ניתוח של ממצאי מחקר האחיות המפורסם בארה"ב, העלה בהתבסס על ממצאי 229,111 נבדקות כי עישון בהווה מגדיל ב-90% את הסיכון לפתח קרוהן. ככל שגדלה כמות הסיגריות, כך עלה הסיכון לקרוהן. עוד נמצא כי גמילה מעישון מפחיתה את הסיכון למחלה - לנשים שעישנו אך נגמלו היה סיכון גבוה ב-35% לקרוהן בהשוואה לנשים שלא עישנו מעולם.

 

קיימות גם עדויות לכך שעישון מגדיל את הסיכון להתלקחות של מחלת קרוהן ומחמיר את הדלקת ואת תסמיני המחלה. המחקר החדש ביקש לבחון אם הדבר נכון גם כיום, בעידן של טיפולים מתקדמים למחלה, וכיצד גמילה מעישון משפיעה על הסיכון. 

 

המחקר, בראשו עמדו חוקרים מברצלונה, עקב במשך ארבע שנים אחר 573 חולים עם מחלת קרוהן שהיו בהפוגה קלינית כשהצטרפו למחקר. לכל הנבדקים שעישנו הומלץ להפסיק לעשן. בין הנבדקים היו 148 מעשנים שהמשיכו לעשן, 190 לא-מעשנים, 160 מעשנים בעבר ו-75 חולים שנגמלו עם כניסתם למחקר.

 

לאחר שנלקחו בחשבון משתנים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות, נמצא כי בקרב מטופלים עם קרוהן שהיו בהפוגה עישון העלה ב-58% את הסיכון להתלקחות של המחלה, בהשוואה למטופלים שאינם מעשנים.

 

עוד נמצא שבהשוואה לנבדקים עם קרוהן שלא עישנו, בקרב אלו שהמשיכו לעשן שיעורי האשפוז היו כפולים והזמן שעבר עד שנדרש טיפול בסטרואידים היה קצר יותר. 

 

גמילה מעישון מפחיתה את הסיכון להתלקחות 

 

נראה כי גמילה מפחיתה לחלוטין את הסיכון המוגבר להתלקחות הנגרם מעישון – במחקר נמצא כי הסיכון להתקלחות היה דומה באלה שלא עישנו מעולם ואלה שהפסיקו לעשן לאחרונה או בעבר הרחוק.

 

בנוסף, נמצא כי הזמן עד להתלקחות המחלה היה קצר יותר בקרב מטופלים שעישנו בהשוואה לאלה שלא עישנו, בין אם הם נוטלים טיפול במעכבי TNF או תרופות מתקדמות לדיכוי חיסוני, ובין אם הם לא נוטלים את הטיפולים הללו.

 

החוקרים כתבו כי עישון טבק הוא גורם הסיכון הסביבתי הידוע היחיד שנקשר להתפתחות מחלת הקרוהן. באשר לסיכון להתלקחות, מחקרם מראה כי למעשנים סיכוי מופחת לשמור על הפוגה, גם בעידן של תרופות מתקדמות. בנוסף, הם מדגישים כי מטופלים שמפסיקים לעשן מורידים את הסיכון שלהם להתלקחות ומשווים אותו לזה של אנשים שלא עישנו מעולם.

 

"עישון הוא הגורם הסביבתי מספר 1 להחמרת מצב הדלקת במחלת קרוהן. נקודה. זה כמובן חוץ מהנזקים האחרים של ההרגל המאוד לא רצוי הזה" אומר פרופ' דן טרנר, מנהל המרכז לקרוהן וקוליטיס כיבית בילדים בשערי צדק ומנהל תחום קרוהן וקוליטיס בכמוני, "הדבר הכי טוב שחולה קרוהן יכול לעשות למחלתו זה - לא לעשן".

 

 

The American Journal of Gastroenterology doi:10.1038/ajg.2015.401