מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםחדשותפעילות גופנית מפחיתה לחץ דם כמו תרופות

פעילות גופנית מפחיתה לחץ דם כמו תרופות

במחקר ענק במסגרתו נבחנו כמעט 400 מחקרים נמצא כי פעילות גופנית משפיעה על לחץ הדם בדומה להשפעה של תרופות באנשים עם לחץ דם גבוה


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

יתר לחץ דם מעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם וגם לבעיות בריאות נוספות לרבות פגיעות קוגניטיביות, אי ספיקת כליות ופגיעה בראייה. ידוע כי פעילות גופנית מסייעת להפחתת לחץ דם ויכולה לסייע למניעת הסיבוכים - אבל עד כמה הכלי הזה עוצמתי? על שאלה זו ביקשו לענות חוקרים ממספר מסודות בעולם, בראשם מומחים מבית הספר לכלכלה ולמדע המדינה של לונדון, במחקר חדש. 

 

החוקרים בחנו 391 מחקרים מבוקרים בהם נבדק השינוי בלחץ הדם הסיסטולי (הערך הגבוה במדידת לחץ הדם) בעקבות נטילת תרופות ליתר לחץ דם (194 מחקרים שכללו כמעט 30,000 משתתפים) או בעקבות ביצוע פעילות גופנית (197 מחקרים שכללו למעלה מ-10,000 נבדקים), בהשוואה לקבוצת ביקורת שלא קיבלה טיפול כלל או קיבלה טיפול דמה (פלצבו).

 

בעוד שכל המחקרים שבחנו תרופות נערכו בקרב אנשים עם יתר לחץ דם, רק 56 מהמחקרים (עם כ-3,500 נבדקים) שבחנו את ההשפעות של פעילות גופנית נערכו בקרב אנשים עם יתר לחץ דם.

 

את התרופות ליתר לחץ דם החוקרים סיווגו לחמישה סוגים: משתנים, מעכבים של מערכת העצבים הסימפטטית, מעכבי מערכת הרנין-אנגיוטנסין, חוסמי סידן ומרחיבי כלי דם ישירים. פעילות גופנית שנבחנה היא סיבולת לב-ריאה (פעילות אירובית כגון הליכה, ריצה או שחייה), אימוני התנגדות (אימוני כוח, למשל באמצעות משקולות) או שילוב של שני סוגי הפעילויות.

 

מהממצאים שפורסמו בכתב העת British Journal of Sports Medicine עולה כי כל סוגי הפעילות הגופנית וכל סוגי התרופות ללחץ דם יעילים בהפחתת לחץ הדם.

 

בניתוח נתוניהם של כלל הנבדקים תרופות להפחתת לחץ דם הניבו הפחתות גדולות יותר בלחץ הדם הסיסטולי מאשר פעילות גופנית: הירידה הממוצעת בלחץ הדם הסיסטולי שיוחסה לתרופות הייתה 8.8 ממ"כ, לעומת ירידה ממוצעת של 4.83 ממ"כ עם פעילות גופנית.  

 

אבל כאשר החוקרים כללו בניתוח הנתונים רק אנשים עם יתר לחץ דם (לפחות 140 ממ"כ), פעילות גופנית נקשרה לצניחה של 8.96 ממ"כ – בדומה להשפעה של טיפול תרופתי ליתר לחץ דם.

 

החוקרים הסיקו כי בקרב אנשים עם לחץ דם גבוה אין הבדל בהשפעה של תרופות ליתר לחץ דם בהשוואה לפעילות גופנית – גם פעילות אירובית וגם אימוני התנגדות דינאמיים.

 

למחקר החדש מספר מגבלות, לרבות העובדה שהמחקרים לא השוו באופן ישיר פעילות גופנית לתרופות באותה אוכלוסייה. למרות זאת, התמונה שעולה מהעבודה ברורה: פעילות גופנית היא כלי עוצמתי להפחתת לחץ הדם.

 

עם זאת, אין משמעות הממצאים שניתן להפסיק טיפול בתרופות ליתר לחץ דם. הפחתת לחץ הדם באמצעות פעילות גופנית אינה מיידית, דורשת פעילות קבועה ואינה משפיעה על כולם באותו האופן. אנשים שנוטלים תרופות לטיפול ביתר לחץ דם ומבקשים להגביר את השליטה על לחץ הדם באמצעות פעילות גופנית, צריכים להיוועץ עם הרופא שלהם ולתכנן זאת כראוי, לעקוב אחרי ערכי לחץ הדם ולהתאים את הטיפול לתוצאות.

 

 

British Journal of Sports Medicine. Published online December 18 2018