מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

שלפוחית רגיזה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר מיכאל ויינריב
1. מנהל שירות לאורולוגית נשים, נוירו-אורולוגיה וכירורגיה שיחזורית של רצפת האגן במחלקה אורולוגית, מרכז רפואי מאיר, כפר סבא 2. מנהל מרפאה פרטית לטיפול בהפרעות במתן השתן ואי שליטה, בית דור רופאים, כפר סבא 3. עורך אתר www.urologyisrael.com 4. יועץ אורולוגי ומנתח בכללית מושלם/פלטינום, מאוחדת עדיף/שיא 5. אורולוג ומנתח בקופת חולים לאומית  
ד
ד"ר יוסף אברבנאל
רופא ראשי – המערך האורולוגי, מרכז רפואי רבין (בי"ח השרון). אורולוג במרפאה לרפואה יועצת של שירותי בריאות כללית בפתח תקוה. אורולוג במכבי שירותי בריאות- סניף רמלה. בוגר הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר - אוניברסיטת ת"א בשנת 1982 (רשיון לעיסוק ברפואה מס' 17900 ).
כמונישלפוחית רגיזהמדריכיםצנתור עצמי של שלפוחית השתן

צנתור עצמי של שלפוחית השתן

מצבים רפואיים שונים עלולים להוביל לכך ששלפוחית השתן לא תתרוקן כראוי ולצורך בצנתור עצמי לסירוגין. מה היתרונות של צנתור עצמי לסירוגין? איך עושים את זה? ומה עוד כדאי לדעת?


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מהו צנתור עצמי לסירוגין?

 

צנתור עצמי נקי לסירוגין של שלפוחית השתן (SCIC - Self Clean Intermittent Catheterization) הוא ריקון שלפוחית השתן בעת הצורך בעזרת צנתר (צינורית) המוחדר דרך השופכה לשלפוחית השתן על ידי האדם עצמו, ואם הוא לא מסוגל אז על ידי אדם אחר.

 

ניקוז השתן בצורה זו חיוני להפחתת נזקים העלולים להיגרם לתפקוד הכליות כמו גם להפחית את הסיכון ללקות בדלקות שתן הנגרמות מהישארות השתן בשלפוחית.

 

הצנתר מנופק על ידי קופות החולים השונות על פי מרשם רופא, והצנתור העצמי מבוצע בצורה נקייה אבל לא סטרילית - טרם הפעולה על המטופל לשטוף היטב ידיים במים וסבון ולנקות את פתח השופכה.

 

למי מיועד הצנתור העצמי?

 

הצנתור העצמי מיועד לכל אדם אשר אינו יכול לרוקן את שלפוחית השתן באופן טבעי. חוסר יכולת להתרוקן יכול לנבוע מפגם עצבי – מצב שעלול להיגרם בעיקר על ידי מחלות כגון טרשת נפוצה, פגיעות בחוט השדרה וסוכרת, או לחילופין מחסימה מכנית של מוצא השלפוחית – לדוגמה על ידי ערמונית מוגדלת.

 

מהם היתרונות של צנתור עצמי לסירוגין?

 

לצנתור העצמי לסירוגין יש מספר יתרונות משמעותיים. צנתור לסירוגין מחקה את ההתרוקנות הרגילה של השלפוחית ומונע את הצורך בצנתר קבוע. הוא משפר את הדימוי העצמי של המטופל ואת איכות החיים שלו. הצנתור העצמי לסירוגין גם כרוך בכמות סיבוכים קטנה יותר בהשוואה לצנתר קבוע.

 

מהם הסיבוכים האפשריים של צנתור עצמי?

 

כמו כל גוף זר תמיד קיים חשש לזיהומים. עם זאת, יש לדעת כי הסיכון לזיהומים משמעותיים בצנתור עצמי לסירוגין נמוך בהשוואה לצנתר קבוע.

 

בשיטת ניקוז זו גם תדירות הדלקות בדרכי השתן נמוכה יותר מאשר בקטטר קבוע, אולם לא נעלמת לחלוטין.

 

חשוב להקפיד לצנתר מספר פעמים ביום (כמו הטלת שתן טבעית רגילה) ולא לתת לשלפוחית לצבור שתן בכמות גדולה ולא טבעית מה שעלול לגרום לזיהומים. 

 

בצנתור עצמי לסירוגין עלולה להיווצר במקרים מסוימים חבלה בשופכה עקב החדרה לא נכונה של הצנתר. מצב זה נדיר שכן פני שטח הצנתר מכוסים בחומר סיכוך שמטרתו לגרום להחדרה קלה, פשוטה ולא כואבת של הצנתר. 

 

מהו הציוד הדרוש לביצוע צנתור עצמי?

 

מים, סבון וג'ל חיטוי - טרם ההחדרה יש לשטוף היטב את הידיים במים וסבון. רצוי לאחר מכן למרוח ג'ל מיוחד לחיטוי הידיים - כזה הנמכר בכל בית מרקחת ובמרכולים.

 

מגבונים לחיטוי אזור השופכה.

 

צנתר מסוכך.

 

במידה והפעולה מבוצעת בעבור המטופל על ידי מטפל, יש להכין גם כפפות סטריליות.

 

כיצד מחדירים צנתר לניקוז של שלפוחית השתן בנשים?

 

רצוי לבצע את הצנתור מעל האסלה. 

 

שטיפת הידיים. שטפי היטב את הידיים במים וסבון וייבשי אותן במגבת נקייה. במידה ואין באפשרותך לשטוף ידיים במים וסבון השתמשי בג'ל לחיטוי ידיים עם 70% אלכוהול. במידה והפעולה מבוצעת על ידי מטפל יש לחבוש כפפות סטריליות בשלב זה.

 

איתור פתח השופכה.

 

ניקוי אזור השופכה עם המגבון הייעודי. שימי לב - הניקוי מתבצע מלפנים לאחור.

 

החדרת הצנתר. החדירי את הצנתר באיטיות לשלפוחית עד אשר מתחילה זרימת שתן. כאשר השתן מפסיק לזרום, הוציאי את הצנתר. במידה ובמהלך הוצאת הצנתר מתחדשת זרימת השתן, עצרי והמתיני עד שהשתן יפסיק לזרום. בסיום הפעולה השליכי את הצנתר לפח האשפה ולא לאסלה.

 

שטיפת ידיים. בתום הפעולה שטפי ידיים במים וסבון.

 

תכנון. בימים הראשונים יש לבדוק את כמות השתן שיוצאת בכל צנתור כדי לתכנן את זמני ריקון השלפוחית במהלך היום (הכמות הרצויה 350-500 סמ"ק).

 

כיצד מחדירים צנתר לניקוז של שלפוחית השתן בגברים?

 

שטיפת הידיים. שטוף היטב את הידיים במים וסבון וייבש אותן במגבת נקייה. אם אין באפשרותך לשטוף ידיים במים וסבון השתמש בג'ל לחיטוי ידיים עם 70% אלכוהול. במקרה שהפעולה מבוצעת על ידי מטפל יש לחבוש כפפות סטריליות בשלב זה.

 

ניקוי אזור השופכה עם המגבון הייעודי.

 

החדרת הצנתר. החדר את הצנתר עד שתופיע זרימת שתן, והכנס את הצנתר עוד כס"מ אחד פנימה על-מנת להבטיח ריקון יעיל של שלפוחית השתן (אין צורך להכניס את כל הצנתר פנימה). כאשר השתן מפסיק לזרום, הוצא באיטיות את הצנתר. במידה ובמהלך הוצאת הצנתר מתחדשת זרימת השתן, עצור והמתן עד שהשתן יפסיק לזרום. בסיום הפעולה השלך את הצנתר לפח האשפה ולא לאסלה.

 

שטיפת ידיים. בתום הפעולה שטוף ידיים במים וסבון.

 

תכנון. בימים הראשונים יש לבדוק את כמות השתן שיוצאת בכל צנתור כדי לתכנן את זמני ריקון השלפוחית במהלך היום (הכמות הרצויה 350-500 סמ"ק).

 

מה חשוב לדעת כשעושים צנתור עצמי לסירוגין?

 

 *אם החום עולה, השתן עכור או שיש כאבים חזקים בבטן התחתונה - חובה לפנות לרופא ולבצע תרבית שתן.

 

*גם אם נכשלת בפעולת הצנתור בפעם הראשונה או השנייה אל תתייאש. החלף את הצנתר ונסה שוב.

 

*בשבועות הראשונים תחוש בכאב קל, צריבה או דימום בעת ביצוע הפעולה. מצב זה ילך וישתפר עם הניסיון בהחדרת הצנתר. מכל מקום, בכל בעיה אפשר להתייעץ עם אחות או רופא המומחים בנושא.

 

*יש להקפיד על שתייה של 8-10 כוסות מים ביממה.

 

*אפשר לחזור לחיי מין סדירים לאחר רכישת מיומנות וביצוע נכון ושיגרתי של פעולת הצנתור.

 

*יש לדאוג לניקיון הידיים (רחיצה, גזיזת ציפורניים, טיפול בפטרת או בפצעונים).

 

*מומלץ ככלל לנקז את השתן לאסלה – זה נוח יותר, אסתטי יותר ופשוט יותר.

 

*מומלץ להחזיק בתיק או ברכב ערכה קטנה עם הציוד הדרוש לשהיות ארוכות מחוץ לבית.

 

 

*ד"ר יוסף אברבנאל הוא מומחה בכירורגיה אורולוגית, רופא בכיר במערך האורולוגי של מרכז רפואי רבין ומנהל תחום שלפוחית רגיזה באתר כמוני

 

עדכון אחרון: מרץ 2023