מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותתרופות לטרשת נפוצה: מה מספרים המטופלים?

תרופות לטרשת נפוצה: מה מספרים המטופלים?

כמה מהמטופלים עם טרשת נפוצה מעורבים בבחירת הטיפול שלהם? מהם השיקולים החשובים בבחירת הטיפול? ומה גורם לאנשים עם טרשת נפוצה לפספס טיפולים? סקר 'כמוני' עם כל התשובות


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

לפי הערכות, בישראל כיום כ-5,000 אנשים שמתמודדים עם טרשת נפוצה. הסקר החדש שממצאיו מתפרסמים כאן לראשונה, נערך באמצעות חברת המחקר Zeta-tools בעזרת שאלון מקוון, עליו השיב מדגם של 210 אנשים עם טרשת נפוצה מסוג התקפי-הפוגתי.

 

המשיבים הם חברי קהילת טרשת נפוצה באתר כמוני, בגילי 15 עד 71. מתוך המשיבים על הסקר 70% נשים ו-30% גברים, נתונים שמשקפים את המצב באוכלוסייה, מאחר שטרשת נפוצה שכיחה כפליים בנשים מאשר בגברים.

 

75% מהמשיבים מדווחים כי הם מטופלים תרופתית כיום. 10% לא טופלו בתרופות מעולם. התרופות הנפוצות כטיפול הנוכחי בקרב המשיבים הן טקפידרה, גילניה, קופקסון, טיסברי ורביף.

 

לפי דיווח הנבדקים, 87% מהם חוו לפחות התקף טרשת נפוצה אחד בשנה לפני הטיפול התרופתי. שליש מכלל הנבדקים במדגם חוו בממוצע התקף אחד בשנה, עוד כשליש חוו בממוצע שני התקפים בשנה ורבע חוו להערכתם לפחות שלושה התקפים בשנה. מאז שהחלו בטיפול תרופתי, מדווחים 44% מהנבדקים כי בכלל לא סבלו מהתקפים. 

 

נשים מעורבות יותר בבחירת הטיפול

 

בדקנו באיזו מידה מטופלים עם טרשת נפוצה מעורבים בבחירת הטיפול ומצאנו כי רוב המשיבים (55%) מרגישים שהבחירה בטיפול התקבלה כהחלטה משותפת עם הנוירולוג. נראה שנשים נוטות מעט יותר להיות מעורבות בבחירת הטיפול – כאשר 57% מהנשים אמרו שמדובר היה בהחלטה משותפת שלהן עם הנוירולוג, לעומת 49% מהגברים.  

 

31% מהנשאלים דיווחו כי הנוירולוג הוא זה שבחר את הטיפול שלהם, אך הוא נימק את בחירתו. 10% מדווחים כי הנוירולוג קבע את הטיפול כעובדה ו- 5% מספרים כי התעקשו בעצמם על התרופה שהם נוטלים.

 

ביקשנו מהמשיבים גם לדרג בסולם של 1 עד 5 (5= מאוד חשוב) את החשיבות של מדדים שונים בבחירת הטיפול. נראה שהמדד החשוב ביותר למטופלים הוא יעילות הטיפול – כאשר 88% מקרב הנשאלים דירגו מדד זה כ"מאוד חשוב". המדד הבא בחשיבותו הוא ההשפעה על איכות החיים ש-78% דירגו כ"מאוד חשוב" ולאחר מכן בטיחות הטיפול ש-72% מהנבדקים דירגו כ"מאוד חשוב". נראה שבטיחות הטיפול חשובה יותר לנשים, 74% מהן דירגו את בטיחות הטיפול כמדד חשוב מאוד, לעומת 67% מהגברים.

 

גם תופעות לוואי זמניות (כגון תחושת שפעת, כאב באזור ההזרקה ותסמינים במערכת העיכול) פחות מטרידות את הגברים – 35% מהגברים ציינו כי זה מהווה מדד חשוב מאוד בבחירת הטיפול, לעומת 47% מהנשים, וכך גם לגבי כמות וסוג בדיקות מעקב הנדרשות תחת הטיפול – מדד "מאוד חשוב" ל-20% מהגברים לעומת 39% מהנשים.

 

נראה שאופן הנטילה של התרופה מהווה את אחד המדדים הפחות חשובים, כאשר רק 39% מהנשאלים דירגו את אופן הנטילה כ"מאוד חשוב", ללא הבדל משמעותי בין נשים וגברים. 

 

נשים שוכחות, גברים מפספסים בגלל לחץ או מחלה

 

52% מהנשאלים מדווחים כי ההתמדה בטיפול שלהם מושלמת ושהם לא מפספסים טיפול. 29% אומרים שקרה שהם פספסו טיפול, אך שפספוס כזה אצלם זה עניין נדיר. 12% מהנבדקים מודים כי הם מפספסים טיפול לעיתים – נשים יותר מגברים. 6% מהמשיבים אף הפסיקו על דעת עצמם ליטול את התרופה שרשם להם הרופא.

 

מניתוח הנתונים עולה כי שכחה היא הגורם מספר אחד לפספוס טיפולים – והוא גבוה משמעותית בקרב נשים: 43% מהנשים דיווחו על כך שפספסו טיפול כי שכחו, בהשוואה ל-22% מהגברים. גם "לא היה לי נוח באותו זמן" מהווה סיבה נפוצה נוספת לדילוג על נטילת תרופות, כאשר כשליש (32%) מהמשיבים דיווחו כי קרה שדילגו על טיפול מסיבה זו.

 

את המקום השלישי ברשימת הסיבות הנפוצות לפספוס טיפולים חולקות שתי סיבות שונות: רצון בהפסקה מההזרקות או מתופעות לוואי ומחלה – שתי סיבות בעטיין 28% מהמשיבים פספסו טיפולים. מחלה מהווה סיבה מרכזית לכך שמטופלים לא מקפידים על נטילת התרופות לטרשת במיוחד בגברים – כאשר 44% מהגברים דיווחו כי קרה שפספסו טיפול בגלל שהיו חולים, זאת לעומת 25% מהנשים.

 

נראה שגברים גם נוטים יותר שלא להיענות לטיפול התרופתי בתקופות של לחץ, כאשר 22% מהגברים דיווחו כי קרה שפספסו טיפול כי "הייתה לי תקופה לחוצה בחיים", לעומת 9% מהנשים.

 

החברות מסייעת בהתמודדות

 

80% מהמשיבים מדווחים כי החברות בקהילת טרשת נפוצה ברשת החברתית 'כמוני' משפרת את יכולת ההתמודדות שלהם עם המחלה, כאשר 23% מכלל המשיבים מדווחים כי היא מסייעת במידה רבה/רבה מאוד.

 

11% מהגברים דיווחו כי בעקבות החברות שלהם בכמוני הם מקפידים יותר על בדיקות מעקב הנדרשות במסגרת הטיפול. 7% מהנשאלים אף החליפו ו/או התחילו טיפול בעקבות מידע אליו הם נחשפו בקהילה.