מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתי גור אריה
מנהל היחידה לשיכוך כאב בשיבא, תל השומר. ד"ר גור-אריה כותב הספר "כאב, מאבחנה ועד הקלה"
עידית רונן
עידית רונן
אחות מומחית לטיפול בכאב, יו"ר יוצאת של פורום הסיעוד לטיפול בכאב. עבדתי שנים רבות במרכז שניידר לרפואת ילדים בריכוז ותיאום הטיפול הכאב כמו כן, ריכזתי את תחום בטיחות המטופל וניהול סיכונים וכיהנתי כאחות הועדה לילד בסיכון.
ד
ד"ר גור רות
אני מומחית בנוירוכירורגיה וברפואת כאב ומשמשת כרופאת כאב בכירה במרפאת הכאב בשיבא. אני מתמחה בעיקר בכאבים שמקורם במערכת העצבים המרכזית: כאבי ראש, כאבי פנים כאבים הנובעים מבעיות נוריולוגיות, כאבים שמקורם בעמוד השדרה לכל אורכו, הרפס, ועוד. אני מתמחה בעיקר בפעולות פולשניות לטיפול בכאב, אולם אמונה גם על הטיפול התרופתי.
אלה סטולר
אלה סטולר
פיזיותרפיסטית, BPT,MPT. מתמחה בשיקום אורטופדי, כאב כרוני ותסמונות כאב לרבות CRPS. בעלת 10 שנות ניסיון בניהול מחלקת אשפוז יום שיקומי בבית החולים "רעות". מאמינה בשיקום פונקציונאלי, תוך הסתכלות הוליסטית על האדם כמכלול. דוגלת בעבודה שיקומית רב מקצועית, לצורך קידום מטרות תפקודיות של המטופלים. בוגרת קורסים כגון: דיקור מערבי (DRY NEEDLING), נוירודינאמיקה קלינית, טכניקות מיופציאליות, הנחיית קבוצות ועוד.
ד
ד"ר גלעד וסרמן
מומחה לרפואת הפה, בוגר האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה משנת 2012 ותוכנית ההתמחות ברפואת הפה באותו מוסד משנת 2018. במהלך לימודיו השלים גם תואר מוסמך מחקרי (MSc) במדעי הרפואה בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים והדסה. אחראי המרפאה לכאבי פנים, לסתות, ומפרקי הלסת במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), ובמרפאה פרטית. מאמין ומקיים גישה מולטידיסיפלינרית בטיפול.
ד
ד"ר גיא אלאור
אני מומחה בנוירוכירורגיה, עוסק וברפואת כאב במרפאת הכאב בשיבא. אני מטפל בכל סוגי הכאב, מעבר לטיפול תרופתי יש לי עניין מיוחד בטיפול פולשני לכאב במערכת העצבים המרכזית והפריפרית: עצבי הפנים, עמוד שידרה, קיצוב עצבי מרכזי ופריפרי ושחרור כירורגי של עצבים.
ד
ד"ר נטלי שליט
אני רופאה מומחית ברפואה פנימית וברפואה לשיכוך כאב. רופאה בכירה במכון לרפואת שיכוך כאב בתל השומר ועומדת בראש המרפאה לשיכוך כאב בגיל השלישי. עוסקת בעיקר בשיכוך כאב בגיל המבוגר הנובע ממחלות כרוניות מורכבות, כמו נוירופתיה משנית לסוכרת או כאב נלווה לאוסתאופורוזיס ושברים. אני מאמינה במבט רב מערכתי על המטופל המבוגר, תוך התחשבות במכלול מחלות הרקע והטיפול התרופתי המורכב אותו הוא נוטל.

מובילי קהילה

לימור חורש
לימור חורש
היי חברים :) שמי לימור, לוקה בכאב כרוני מתחילת שנת 2011 עקב תאונה. כיום, לצד הכאבים והמחלה, כל מטרתי היא לאפשר למטופלים, למשפחותיהם ולאנשי מקצוע לבנות סביבת חיים בריאה המבוססת על הבנה, אמפתיה והתחשבות הדדית. בכוונתי לתת הכוונה לרכישת כלים, לתת מקום לדבר על מה שאסור, על מה שמותר ולא נעים, ולתת לכם הזדמנות להכיר ולפגוש זה את זה.
כמוניכאבחדשות11 עובדות מרתקות על מים ובריאות

11 עובדות מרתקות על מים ובריאות

כמה מים צריך לשתות? מתי כדאי להוסיף מלח? מה הקשר בין מים לכאבי גב? והאם מים יכולים לגרום להרעלה?


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

1. מים זה מרזה. שתיית מים יכולה לסייע להרזיה בכמה מנגנונים. ראשית, במים אין קלוריות אך הם ממלאים את הבטן ומביאים לכך שאנשים יהיו פחות רעבים ויאכלו פחות. מחקר שהוצג בשנת 2010 בכנס של החברה האמריקאית לכימיקלים, מצא כי אנשים בדיאטה ששתו שתי כוסות מים לפני כל ארוחה הורידו יותר במשקל מאשר אנשים בדיאטה דומה שלא שתו מים לפני הארוחות.

 

בנוסף, מים יכולים לשפר את קצב חילוף החומרים בגוף. אפילו התייבשות קלה יכולה להוריד את המטבוליזם של האדם עד 3%. בשנת 2011 חוקרים מהמרכז הרפואי הדסה בירושלים פרסמו מחקר במסגרתו ילדים בעלי עודף משקל התבקשו לשתות מים קרים. מספר דקות לאחר ששתו נצפתה עלייה בקצב חילוף החומרים של הגוף, אשר הגיע לשיאו כעבור שעה והיה מוגבר ב-25% מהערך ההתחלתי.

 

2. צמא עלול להתפרש כרעב. תסמינים של התייבשות - כגון חולשה, בחילה וסחרחורת - דומים מאוד לאלו של רעב, ולכן ישנם אנשים המבלבלים בין שתי התחושות. לגוף מנגנונים המפעילים את מרכז הצמא כאשר מאבדים 1-2% מנוזלי הגוף. לכן, עוד לפני שמתפתחת תחושת הצמא, עלולים להופיע תסמינים כגון חולשה, כאב ראש או בחילה, שיפורשו לעיתים כרעב. אצל 37% מהאמריקאים מנגנון הצימאון כל כך חלש עד שהם טועים וחושבים שמדובר ברעב.

 

3. הגורם מספר 1 לעייפות. מחסור במים הוא הגורם מספר 1 לעייפות במשך היום. מעבר לעייפות, ירידה של 2% בכמות המים בגוף יכולה לגרום לבלבול בזיכרון לטווח הקצר, בעיות עם חשבון פשוט וקושי ביצירת מיקוד על מסך המחשב או דף מודפס.

 

4. מים עשויים למנוע כאבי גב. הדיסקים שבין חוליות עמוד השדרה עשויים בעיקר ממים. אם יש בגוף מחסור במים עלולים הדיסקים להתכווץ והמרווח בין החוליות יקטן. מחקרים מראים ש 10-8 כוסות מים ביום יכולות להקל באופן משמעותי על כאבי פרקים וגב אצל עד כ-80% מהסובלים.

 

5. מים עשויים למנוע התקפי לב. במהלך הלילה אנחנו לא שותים והדם נעשה צמיגי יותר. בחולים עם טרשת והיצרות של כלי דם, הדם הצמיגי זורם לאט יותר ויש סיכון גבוה יותר שייווצרו קרישים שיגרמו לסתימה של כלי הדם והתפתחות של התקף לב או אירוע מוחי. ואכן, אירועים אלו שכיחים בשעות לפנות בוקר המוקדמות. מחקר שפורסם בשנת 2005 בכתב העת Nihon Ronen Igakkai zasshi מצא כי שתיית 5 כוסות מים בכל יום מפחיתה ב-41% (לעומת מי ששותה פחות מ-2 כוסות מים ביום) את הסיכון לעבור התקף לב.

 

6. מים עשויים לשכך כאבי בטן. במקרים רבים ניתן תוך פחות מ-20 דקות לשכך לחלוטין או במידה רבה כאב של כיב במעיים או בקיבה, וזאת על-ידי שתיית 3 כוסות מים.

 

7. כמות המים שאנו אמורים לשתות מחושבת על פי המשקל שלנו. כמות המים המתאימה למרבית האנשים הבריאים היא כ-30 מ"ל מים ליום לכל 1 ק"ג משקל הגוף. כך שאדם השוקל 100 ק"ג צריך לשתות בממוצע כ-3 ליטר מים ביום, בעוד שאדם השוקל 70 ק"ג צריך לשתות בממוצע 2.1 ליטר. בימים חמים או בימים בהם עושים פעילות גופנית מאומצת, צריך לשתות יותר מהממוצע. חשוב להבין כי ההמלצה לצריכת המים ביום מתייחסת רק למים או לתה צמחים. כל משקה אחר אינו נכלל בחשבון זה ואין להתייחס לשתיית מיצים, תה שחור, קפה או משקאות אחרים כאל שתיית מים.

 

8. במהלך הלילה אנו מאבדים מים. כדאי להתחיל את היום בשתיית שתי כוסות מים, כי זוהי בערך כמות הנוזלים שאנחנו מאבדים בזמן השינה.

 

9. יש זמנים טובים לשתיית מים. כחצי שעה לפני כל ארוחה מומלץ לשתות לפחות כוס מים אחת. הסיבה לכך היא הגנה על הדופן הפנימית של הקיבה. רירית הקיבה עשויה ברובה המוחלט ממים. אם יש מחסור בגוף במים מתכווצת הרירית בקיבה, יש פחות הגנה על דופן הקיבה וסיכון גבוה יותר להתפתחות כיב קיבה. כשאנחנו שותים, עוברת כחצי שעה עד שמים אלה מגיעים דרך מחזור הדם גם לרירית הקיבה.

 

גם כשעתיים וחצי לאחר כל ארוחה מומלץ לשתות לפחות כוס מים אחת. אחרי האוכל הגוף משתמש בהרבה נוזלים לצורך תהליך העיכול. לכן, אם לא נשתה מספיק הדם יהפוך לצמיגי יותר. לעומת זאת, לא רצוי לשתות בזמן האוכל, כי השתייה תדלל את מיצי העיכול ותפחית את יעילותם.

 

מלבד זאת – וזו אולי ההמלצה החשובה ביותר - חשוב לשתות בכל פעם שמרגישים צמאים. לגוף מנגנונים מאוד רגישים ומדויקים לחוש בחסר של מים. חסר קל ביותר של נוזלים גורם לשפעול מידי של מרכז הצמא במוח ושל מנגנונים המשפיעים ישירות על הכליות ופותחים תעלות הסופגות את המים ולא נותנות להם להיות מופרשים בשתן.

 

10. לפעמים כדאי להוסיף מלח. בעת ביצוע מאמצים גופניים ממושכים ובתנאי אקלים קשים, יש אובדן לא רק של מים בזיעה, אלא גם של מלחים, ולכן מומלץ במקרים אלו להוסיף גם מלח למים. על-פי הספרות המדעית מומלץ להוסיף כ-0.5 גרם מלח (שמינית כפית מלח) לכל ליטר משקה, או לחילופין להקפיד ולאכול מזון עשיר מלח תוך כדי המאמץ או בהפסקות (כמו בייגלה, קרקרים, גבינה מלוחה וקוטג'). יש להימנע מתמיסות או כדורי מלח – אלה עלולים להזיק.

 

11. יותר מידי מים – יש דבר כזה. למרות כל היתרונות של שתית מים, כמו בכל דבר אחר, הפרזה עלולה להזיק ובמצבים קיצוניים אף לסכן חיים. שתיית מים מרובה קיצונית עלולה לגרום למצב הקרוי הרעלת מים. מצב זה נגרם כתוצאה משתיה של כמות מים גדולה מאוד, שאינם מכילים נתרן, בתוך זמן קצר. כתוצאה מעודף המים בדם נגרמת ירידה חדה ברמת הנתרן בדם. מצבים קיצוניים של ירידת נתרן בדם עלולים לסכן חיים, וזאת בשל עליה בכמות המים בתאי המוח והתפתחות של בצקת מוחית, דבר הגורם בסופו של דבר להפסקת תפקוד תאי המוח. הביטויים לכך יכולים להיות כאבי ראש, סחרחורת, עייפות, בלבול, ובמצבים מתקדמים אובדן הכרה, פרכוסים ותרדמת.

 

אנשים בריאים שאינם מוגבלים במלח עלולים לפתח מצב זה בשתייה של מעל 3 ליטרים של מים בבת אחת. אנשים שצריכים להקפיד על הגבלת מלח ועושים זאת (חולי יתר לחץ דם, חולים עם אי ספיקת לב וחולי כליה), עלולים לפתח מצב זה גם בשתייה פחותה מכך.

 

תופעה זו נדירה ביותר, וקיימות מספר קבוצות אנשים הנמצאות בסיכון מוגבר לפתחה: רצי מרתון/טריאתלון, חיילים בעת מסעות ממושכים השותים הרבה, אנשים שלא התאקלמו לתנאי הסביבה בה הם מבצעים פעילות גופנית מאומצת ואנשים במצבים רפואיים שונים העלולים לשבש את תפקוד המנגנונים האחראיים על בקרת מאזן הנוזלים בגוף.

 

 

*הכותבת היא מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה ומנהלת קהילות לחץ דם וכליות ברשת הבריאות החברתית "כמוני"

 

* גרסה ראשונה של הכתבה פורסמה בשנת 2014

 

שאול_
25/06/14 16:35

מאלף מאוד.

אני טבעוני , משקל 60 קג  ואוכל רק הרבה ירקות , מעט פירות, גרעיני דגנים ,גרעיני קיטניות  ושמן זית או אבוקדו.

תזונה כזו מכילה (אני מעריך) הרבה נוזלים, מים.

אני גם לא צורך מוצרים מעובדים מכל סוג ולכן לא מקבל מלח מלבד מה שקיים במוצרים שאני אוכל.

לאור זאת שאלותי:

1. האם צבע שתן בהיר ואין תחושת צימאון ואין תחושת עייפות לא מהווה סימן מספיק טוב שאין צורך "לגמור " את כל מכסת המים בהתאם לנוסחא? אני נוהג לשתות 4-5 כוסות מים ביום.

2  מהי כמות המלח המומלצת היומית אשר רצוי שאני אוסיף.

בתודה