מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

גמילה מעישון

מנהלי קהילה

ד
ד"ר יעל בר-זאב
רופאה, מומחית בבריאות הציבור, עם מיקוד בתחום קידום בריאות ורפואה מונעת.  אני יועצת לגמילה מעישון, ויו"ר החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון בהסתדרות הרפואית בישראל. במרץ 2019 סיימתי דוקטורט מאוניברסיטת ניו-קאסל באוסטרליה שהתמקד בשיפור הטיפול לגמילה מעישון שניתן לנשים הרות אבוריגיניות מעשנות. עם חזרתי לארץ השתלבתי כחוקרת ומרצה בכירה בבית הספר לבריאות הציבור, הפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית
נילי בראון
נילי בראון
מטפלת בהתמכרויות, יועצת ומנחת קבוצות מוסמכת לגמילה מעישון, מדריכה במיומנויות הראיון המוטיבציוני. עובדת במוקד הלאומי הטלפוני לגמילה מעישון של משרד הבריאות. בעלת תואר ראשון בלימודי התמכרות (BSc Addiction Studies) מאוניברסיטת לידס באנגליה. 

מובילי קהילה

מוג'ו
מוג'ו
מאובחן עם טרשת נפוצה אבל הוחלט ביני לביני לא לתת לזה להשפיע עלי. התחלתי לרוץ, הפסקתי לעשן (דבר שמתגלה כאתגר לא קטן) ובוחר בחיים. 
Yael Ya
Yael Ya
שלום, שמי יעל, ואחד הדברים שאני הכי גאה בהם בחיי הוא שהפסקתי לעשן לפני 8 שנים עישנתי קופסה וחצי ליום, עישנתי הרבה מעבר למה שבכלל רציתי ואפשר בהחלט לומר שהעישון השתלט לי על החיים- על הארנק, על מע' העצבים, על האישיות, ולמרבה הצער גם הרס בגופי מספר חלקות טובות לאחר מהפך בכל צורת החשיבה שלי- יום אחד הצלחתי לנתק את השלשלאות ולצאת לחופשי - וואוו- זה התגלה לי כדבר הכי טוב שאי פעם עשיתי עבור עצמי, ואני עדיין נהנית מהתגמולים הרבים של היותי לא מעשנת וחייבת לזה תחושת שפע, בריאות ושגשוג אז כן, יש כזה דבר להפסיק לעשן בהצלחה, מוזמנים להצטרף אליי. זה תענוג אמיתי :-)
כמוניגמילה מעישוןחדשות4 מכל 10 מקרי סרטן ניתנים למניעה

4 מכל 10 מקרי סרטן ניתנים למניעה

חוקרים חישבו: 42% ממקרי הסרטן בארה''ב ניתנים למניעה. מהם הגורמים המרכזיים שאחראים להתפתחות סרטן וניתן לשנותם? ואילו סוגי סרטן מושפעים מהם במיוחד?


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

מחקר מעמיק ממחיש עד כמה חשוב לשמור על אורח חיים בריא למניעת סרטן. במסגרת המחקר צוות החוקרים מהחברה האמריקאית לסרטן חישב את התרומה של גורמי סיכון ניתנים לשינוי להתפתחות סרטן, כדי להבהיר את תפקיד גורמי הסיכון - מעישון ועד צריכה נמוכה של פירות וירקות.

 

לפי חישובי החוקרים, בהתבסס על שכיחות גורמי הסיכון והמידה בה הם מעלים את הסיכון ל-26 סוגים של סרטן, על סמך נתונים לאומיים משנת 2014, לפחות 42% ממקרי הסרטן ו-45.1% מקרי מוות מסרטן במבוגרים בארה"ב קשורים לגורמי הסיכון הללו ולכן ניתנים למניעה. 

 

הממצאים החדשים, שפורסמו בכתב העת CA: A Cancer Journal for Clinicians, מצביעים על מספר סוגים של סרטן בהם שיעורים גבוהים במיוחד ממקרי התחלואה מיוחסים לגורמי סיכון הניתנים לשינוי – סרטן הריאה (85.8% מהמקרים מיוחסים לגורמים ניתנים לשינוי), סרטן הכבד (71%), סרטן המעי הגס (54.6%) וסרטן השד (28.7% מהמקרים).

 

בראש רשימת גורמי הסיכון לסרטן הניתנים לשינוי – עישון סיגריות. לפי חישובי החוקרים, עישון אחראי כמעט לאחד מכל חמישה (19%) מקרים של סרטן בכלל. עישון אחראי ל-81.7% ממקרי סרטן הריאה, 73.8% ממקרי סרטן הגרון, 50% ממקרי סרטן הוושט ו-46.9% ממקרי סרטן שלפוחית השתן. מחקרים הוכיחו כי גמילה מעישון מפחיתה משמעותית את הסיכון לסרטן. 

משקל גוף עודף נקשר לכמעט 8% ממקרי הסרטן בארה"ב, ובאופן ספציפי ל-60.3% ממקרי סרטן הרחם, 33.9% ממקרי סרטן הכבד, 11.3% ממקרי סרטן השד בנשים ו-5.2% ממקרי סרטן המעי הגס.

 

צריכת אלכוהול נקשרה ל-5.6% ממקרי הסרטן בכלל, ובאופן ספציפי ל-46.3% מהמקרים של סרטן חלל הפה וסרטן הלוע בגברים ו-27.4% מהמקרים בנשים, 24.8% מהמקרים של סרטן הכבד בגברים ו-11.9% בנשים וכן 17.1% מהמקרים של סרטן המעי הגס בגברים ו-8.1% בנשים. צריכת אלכוהול נקשרה גם ל-16.4% מהמקרים של סרטן השד בנשים.

 

חשיפה לקרינה אולטרה סגולה (UV) אחראית לפי המחקר ל-4.7% ממקרי הסרטן וזאת מיוחס בעיקר לסרטן העור מסוג מלנומה. לפי חישובי החוקרים חשיפה לקרינת UV קשורה ל96% מהמקרים של מלנומה בגברים ו-93.7% בנשים.

 

חוסר פעילות גופנית אחראי ל-2.9% ממקרי הסרטן בארה"ב ובאופן ספציפי ל-26.7% מהמקרים של סרטן הרחם, 16.3% מהמקרים של סרטן המעי הגס ו-3.9% מהמקרים של סרטן שד בנשים.

 

צריכה נמוכה של פירות וירקות שאחראית – לפי חישובי החוקרים – ל-1.9% ממקרי הסרטן, קשורה ל-17.6% מהמקרים של סרטן חלל הפה וסרטן הלוע, 17.4% מהמקרים של סרטן הגרון ו-8.9% מהמקרים של סרטן הריאה.

 

לפי הערכות החוקרים, 3.3% מכל מקרי הסרטן נגרמו מזיהומים. מתוך 6 מזהמים שנכללו במחקר, המרכזיים היו וירוסים: צהבת B ו-C ו-HPV (וירוס הפפילומה).

 

עוד חישבו החוקרים כי צריכה של בשר אדום אחראית ל-5.4% מהמקרים של סרטן המעי הגס וצריכה של בשר מעובד אחראית ל-8.2% מהמקרים. צריכה נמוכה של סיבים תזונתיים אחראית ל-10.3% מהמקרים של סרטן המעי הגס, בעוד שצריכה נמוכה של סידן בתזונה אחראית ל-4.9% מהמקרים.

 

 

CA Can J ClinDOI: 10.3322/caac.21440