מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה
מינרבה1

מינרבה1

מנהל קבוצה
31/08/14 8:44
0 תגובות

למה מתכוונים כשאומרים סופר פוד?

מאת רחל טלשיר



לא רק גוג\'י ברי וזרעי צ\'יה אקזוטיים הם מזונות על, אלא גם גויאבות וכוסברה. איך מפיקים את המרב מהמזונות הללו



כולם מתאווים לאותו מזון נסי, אולי אבקה, אולי שיקוי, שלא רק יביא מזור לכל המדווים אלא גם יגשים משאלות ויהפוך אותנו לחטובים ומצודדים. ואם אפשר גם צעירים לנצח. הסופר־פוד — בעברית: מזונות עיליים — קטגוריה שהולכת ומתרחבת, מכוון לאותה תשוקה קמאית.



למה בדיוק מתכוונים כשאומרים סופר פוד? את השאלה הזאת ועוד כמה הצגתי לשרון בר־גיל, דוקטור לתזונה, מומחית לרפואה נטורופתית, שבנוסף לתשובות ניאותה לשתף את המדור בכמה ממתכוני המזון העילי.



\"סופר פוד\", היא מקדימה, \"איננו מונח מדעי אלא יותר שיווקי. בדרך כלל הכוונה היא למזונות שאמורים להכיל ויטמינים, מינרלים ופיטוכימיקלים בצורה מרוכזת, ולכן אמורים להיטיב עם בריאותנו\".

חומרים לשייק עשב חיטה

חומרים לשייק עשב חיטה. צילום: מוטי מילרוד

עוד כתבות בנושא



במקום להתלהב מסופר פוד, תאכלו אבוקדו 27.06.2013 | 21:09

עשבים שותים 12.03.2008 | 23:00

אבקת אלים שחורה - מתכונים עם פולי קקאו 11.11.2011 | 10:00

היפים והמיצים 23.01.2013 | 17:25



בר־גיל מבחינה בין שני סוגים עיקריים של סופר פוד: הראשון מבטא אינטרס מסחרי וכולל מזונות אקזוטיים ויקרים שמיובאים ממקומות רחוקים, למשל — אוכמניות, גוג\'י בריס, אצות נדירות, פטריות שיטאקי, זרעי צ\'יה, פולי קקאו וכו\'.



הסוג השני מבטא רק עושר ברכיבים תזונתיים חשובים והוא כולל בין השאר ירקות, פירות, זרעים ועלים שגדלים בגינות רגילות ואפילו בחצר האחורית. כאלה הם למשל גויאבות, אבטיחים, אשכוליות אדומות, ברוקולי, כרובית, כרוב ועלי קייל. במחלקה הזאת אין מזונות שעולים תועפות. זה נכון לגבי כורכום, כמון, קינמון, זעתר, בזיליקום, מרווה ורוזמרין, טימין, אורגנו, בצל ירוק, שמיר וכוסברה. גם לגבי שבעת המינים.



לפני שהיא משתפת במתכונים, מבקשת בר־גיל להדגיש שלא כדאי לסמוך רק על מזון כזה או אחר וממליצה על גיוון ומידתיות. \"חוסר צריכה או עודף צריכה של כל מאכל או משקה (אפילו של מים) — שניהם עלולים ליצור נזק\", היא מסבירה. \"ולכן גם בסופרפודס שם המשחק הוא מידתיות\".

תה עשבים

תה עשבים. צילום: מוטי מילרוד







חליטת צמחים קרה



בר־גיל ממליצה על המשקה הזה כעל אפשרות צוננת וטעימה להכניס לגוף עוד פיטונוטריאנטים, פיטומיכימיקלים ופלבנואידים, כולם אנטי סרטניים ואנטי דלקתיים. בחורף היא ממליצה להכין חליטה חמה מאותם עשבים.



הייחוד במתכון שלה היא שהוא משתמש בכל מה שקטפה בגינה. לא רק עשבי תה קלאסיים כגון לימונית, גרניום, מליסה ולואיזה, אלא גם בטימין, רוזמרין, אורגנו, מרווה ובזיליקום. סופרפודס מקומיים, טריים, קלים להשגה במחיר השווה לכל נפש.



צריך:



חופן גדול של עלים טריים מהגינה: רוזמרין, מרווה, אורגנו, טימין, בזיליקום, גרניום, עשב לימון, מליסה ולואיזה.



הכנה:



1. שמים את כל העשבים בסיר קטן ומוזגים מעל 7 כוסות מים רותחים.



2. ממתינים כ-14 דקות



3. מסננים לתוך קנקן מים גדול ומוסיפים קרח



המשקה נשמר למשך יום.



גיוונים: מוסיפים בשלב החליטה כפית גוג\'י בריס, פרוסת ג\'ינג\'ר טרי או קליפת תפוז.







לימונדת עשבי תיבול ופירות יער



צריך:



3 כוסות חליטת צמחים קרה (המתכון למעלה)



מיץ מ-3 לימונים או ליים בינוניים



חצי כוס כוס פטל או אוכמניות קפואים או טריים (אפשר גם דובדבנים או תותים אורגניים)



1 כפית אבקת אסאי

לימונדת פירות יער

לימונדת פירות יער. צילום: מוטי מילרוד



הכנה:



מערבלים את כל הרכיבים במערבל ומגישים.







ציר ירקות מהיר



ציר ירקות מהיר עשיר באנטיאוקסידנטים ומינרלים. זהו ציר רב שימושי, שכן מומלץ לבשל בו דגנים במקום במים או להשתמש בו כבסיס למרק או פשוט לשתות אותו כמו שהוא קר או חם. בר גיל מציעה לשמור אותו במקרר עד שלושה ימים או להקפיא ולהשתמש בעת הצורך.



צריך:



1  בטטה או דלעת



1  כוס כרוב



1  בצל לבן או סגול



1 גזר 



 חופן קטן של פיטריות שיטאקי אורגניות (טריות או יבשות)



 חתיכת אצה כלשהי



 חופן קטן של גוג\'י ברי



הכנה :



1. קוצצים את כל הירקות לקוביות בגודל בינוני



2. שמים בסיר ומוסיפים 6 כוסות מים



3. מוסיפים את האצות, הפטריות והגוג\'י ברי ומעט מלח ים

ציר ירקות

ציר ירקות. צילום: מוטי מילרוד



4. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש ומבשלים כחצי שעה.



5. מסננים את הנוזל. את הירקות ניתן לשמור לשימוש אחר



ניתן לשמור את הציר ניתן לשמור את הציר במקרר, בצנצנת סגורה, למשך 7-3 ימים.







מרק קיצי ירוק של זוקיני וקייל



מהיר וקל להכנה. מצריך מערבל טוב וחמש דקות עבודה. המרק מכיל את הקייל, אותו סופר פוד מדובר, שמתנאה בשפע של ויטמינים, מינרלים ופיטוכימיקלים, הרבה סיבים ומעט מאוד קלוריות. על פי בר גיל, הקייל הוא הירק המוביל בסולם של עושר תזונתי ביחס לכמות קלוריות.



למי שסובלים מקיבה רגישה או רגיזה ולכן מתקשים לעכל את כל הירוק הזה בר גיל ממליצה לחלוט קצרצרות את הירקות בסיר עם מים רותחים.



מה זה קצרצרות? 14 שניות לעלי הקייל ודקה אחת לזוקיני והאפונה. החליטה \"שוברת\" מעט את הסיבים ומקלה על העיכול.



צריך:



7  חופנים גדולים של עלי קייל מופרדים מהשדרה המרכזית



2  מקלות סלרי קצוצים



1  קישוא זוקיני, לא קלוף, קצוץ גס



 בצל סגול קטן קצוץ גס



 חצי אבוקדו בינוני



1  כוס אפונה ירוקה עדינה קפואה מופשרת



1  שן שום



7  כוסות מים או ציר ירקות קר (מתכון למעלה)



 מיץ מחצי לימון

מרק קייל

מרק קייל. צילום: מוטי מילרוד



 מלח, פלפל ופלפל צ\'ילי חריף לפי הטעם



1  כף שמן זית



ההכנה:



מכניסים הכל למערבל ומפעילים אותו עד קבלם מרקם חלק וקטיפתי.


תגובות