מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מפרקים (ראומטולוגיה)

מנהלי קהילה

פרופ' אורי אלקיים
פרופ' אורי אלקיים
מומחית לראומטולוגיה, מנהלת המכון הראומטולוגי במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), יו"ר האיגוד הישראלי לראומטולוגיה.
ד
ד"ר חגית פלג
רופאה ביחידה הראומטולוגית בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים . מומחית בפנימית וראומטולוגיה. 
פרופ' מרב לידר
פרופ' מרב לידר
בוגרת ביה״ס לרפואה של אוניברסיטת תל אביב cum laude מומחית ברפואה פנימית (2000) ובראומטולוגיה (2006) פרופ׳ חבר קליני באוניברסיטת תל אביב. מחברת מעל 100 מאמרים ופרקים בספרים בתחום הפמפ, המחלות הראומטיות והאוטואימוניות. מנהלת היחידה הראומטולוגית במרכז הרפואי שיבא.

מובילי קהילה

רם בלס
רם בלס
יו"ר מתנדב בעמותת ענבר למחלות ראומטיות, אוטואימוניות ודלקתיות. מטפל כבר למעלה מ-20 שנה באישתי ומתמודדים יחד עם ראומטיק ארטריטיס (RA).
כמונימפרקים (ראומטולוגיה)מדריכים5 מפורסמות עם דלקת מפרקים שגרונתית

5 מפורסמות עם דלקת מפרקים שגרונתית

ההתמודדות עם דלקת מפרקים שגרונתית (RA) אינה פשוטה, אך באמצעות טיפול נכון ניתן לקחת שליטה על המחלה ולעשות כמעט הכל. ריכזנו חמישה סיפורים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

המחלה דרדרה את קתלין טרנר לאלכוהול, אך בעזרת טיפול נכון היא חזרה לשחק. לוסיל בול סבלה מכאבים קשים אך זה לא מנע ממנה להיות אחת הנשים המצחיקות בעולם. שחקנית הסדרה 'הפרקליטים' קמרין מנהיים לא אובחנה וטופלה בזמן וכיום היא סובלת מנזק בלתי הפיך במפרקים ומנסה להעלות מודעות לחשיבות האבחון המוקדם והטיפול הראוי במחלה.

 

דלקת מפרקים שגרונתית (Rheumatoid Arthritis ובקיצור RA) היא מחלה כרונית אוטואימונית – מחלה בה מסיבה לא ברורה תאים מסוימים של מערכת החיסון תוקפים את הגוף עצמו, במקרה זה את המפרקים ולעיתים גם איברים אחרים. המחלה גורמת לכאב, רגישות, נוקשות, נפיחות ומגבלות תנועה ותפקוד של מפרקים רבים. ללא טיפול בתהליך הדלקתי, עלולים להיגרם שינויים בלתי הפיכים במפרקים הכוללים התפתחות עיוותים ומגבלות בטווח תנועת המפרקים. במקרים קשים, עם התדרדרות המחלה נוצר צורך בהחלפת מפרקים וסיכון לנכות.

 

"דלקת מפרקים שגרונתית היא הסוג הנפוץ ביותר של דלקת מפרקים אוטואימונית והיא מופיעה בקרב כ-1% מהאוכלוסייה. המחלה יותר שכיחה בנשים – כאשר על כל גבר אחד החולה במחלה יש 2.5 נשים. המחלה מאובחנת בעיקר בגיל 40-60 אך יכולה להופיע בכל גיל" מסבירה פרופ' אורי אלקיים, מומחית לראומטולוגיה, מנהלת המכון הראומטולוגי במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), יו"ר האיגוד הישראלי לראומטולוגיה ומנהלת תחום מפרקים בכמוני

 

קמרין מנהיים: נזק בלתי הפיך למפרקים

 

 (צילום: Shutterstock)

 

השחקנית קמרין מנהיים, המוכרת בעיקר מתפקידה כפרקליטה והאם החד הורית אלינור פרוט בסדרת הדרמה "הפרקליטים", עליה זכתה בפרס גלובוס הזהב ופרס אמי, עבדה במשך שנים רבות עם אנשים הסובלים מקשיי שמיעה כמתרגמת ומורה. באמצע שנות ה-40 לחייה, כאשר המפרקים הכואבים והנפוחים והידיים הנוקשות שלה מנעו ממנה לתקשר בשפת הסימנים, היא החלה מסע בו נדדה בין מספר רופאים במשך כשמונה חודשים. מנהיים מספרת כי בתחילה, נאמר לה שהתסמינים מהם היא סבלה נובעים מהזדקנות, אבל בגלל חומרת התסמינים היא ידעה שיש פה משהו מעבר. לבסוף, לאחר שחקרה על התסמינים והגיעה לראומטולוג, אובחן כי היא סובלת מדלקת מפרקים שגרונתית והיא החלה לקבל טיפול תרופתי שהוביל לכך שתסמיניה נמצאים תחת שליטה ולעצירת התקדמות המחלה.

 

"התסמינים הקלאסיים של דלקת מפרקים שגרונתית הם כאבי מפרקים קשים בעלי אופי דלקתי שלרוב מופיעים במנוחה ומגיעים לשיאם בלילה, נוקשות בוקר משמעותית של המפרקים שנמשכת מעל לשעה ומקשה מאוד על התפקוד בשעות הבוקר, נפיחות מפרקים ולפעמים אודם וחום מקומי" מסבירה פרופ' אלקיים. "תסמינים נוספים העשויים להופיע במקרה של דלקת מפרקים שגרונתית הם עייפות משמעותית, אפיזודות של עליית חום הגוף, אובדן תיאבון, יובש בעיניים ובפה (תסמונת סיוגרן) וגושים תת עוריים, בחלקם נוזלים (קשריות ראומטואידיות), בעיקר באזורים המיישרים ולרוב על המרפקים והידיים".

 

מאז שאובחנה, פועלת מנהיים להעלאת מודעות לאבחון וטיפול במחלה. "איבדתי זמן יקר, והנזק שנגרם למפרקים שלי בלתי הפיך" סיפרה בשנת 2005 במסגרת קמפיין להעלאת מודעות. "אני משתפת בסיפור שלי בתקווה שהוא ייתן השראה לאחרים לקחת שליטה על דלקת המפרקים השגרונתית באמצעות למידה על המחלה ועבודה עם ראומטולוג לניהולה".

 

פרופ' אלקיים מסבירה כי המחלה היא מחלה כרונית שאינה ניתנת לריפוי, אך התפתחויות בתחום הטיפול במחלה בשנים האחרונות אפשרו לעצור את המחלה בחלק גדול מהחולים או לפחות להאט את התקדמות הנזק למפרקים ולהקל באופן משמעותי על התסמינים באופן שיאפשר תפקוד רגיל או כמעט רגיל. "עם התרופות המתאימות רבים מהמטופלים עשויים להגיע להפוגה – מצב בו אין סימנים של מחלה פעילה. קיימת חשיבות רבה לאבחון והתחלת טיפול בשלב מוקדם – לפני שנוצר נזק למפרקים".

 

קתלין טרנר: מסמל סקס לאלכוהוליסטית

 

 (צילום: Shutterstock)

 

השחקנית קתלין טרנר שהדהימה על המסך בסרטים כמו "כחום הגוף" ותרמה את קולה הייחודי לג'סיקה רביט בסרט "מי הפליל את רוג'ר רביט" אובחנה עם דלקת מפרקים שגרונתית חמורה כשהייתה בשנות ה-40 לחייה.

 

בספרה האוטוביוגרפיה "שלחי לעצמך ורד" שפורסם ב-2008 היא מתארת איך החריבה המחלה את חיי המין, הביטחון העצמי והקריירה שלה ואיך הפכה מכוכבת הוליוודית סקסית לאלכוהוליסטית.

 

היא מספרת שכשניסתה לזוז הגוף הגיב רק בכאבים. המפרקים שלה התנפחו כל כך שהיא בקושי הצליחה ללכת. בחלק מהימים הסבל היה כל-כך רב עד שהיא לא יכלה אפילו לצאת מהמיטה. כאשר הכאב מהמחלה היה בשיאו, היא גילתה שוודקה מחסלת אותו ביעילות. כך התפתחה תלות באלכוהול שלוותה בדיכאון. במקביל, הסטרואידים שנרשמו לה גרמו לה להשמין. כל זאת הוביל לכך שאיבדה את מעמד סמל הסקס ואת הקריירה הקולנועית שלה.

 

כדי לחזור ולתפקד, מלבד ניתוחים שעברה אחת לשנה במשך שנים רבות להחלפת מפרקים בגופה, היא החלה להתאמן בפילאטיס ובחדר הכושר ולקחת תרופות שיעצרו את התקדמות המחלה. בראיונות שנתנה היא ממליצה להיבדק מהר ככל הניתן, אם יש חשש לתסמינים של דלקת מפרקים. כיום היא מככבת בהצלחה על בימות התיאטרון ומתראיינת על הקשיים שעברה עד שהשיגה שליטה על המחלה, בניסיון להעלות מודעות.

 

לוסיל בול: הכאבים הקשים לא מנעו ממנה להפוך לכוכבת

 

 (צילום: פליקר)

 

היא היתה בדרנית, שחקנית ומפיקה, אך את עיקר הפרסום שלה חייבת לוסיל בול לתכניות הטלוויזיה בכיכובה: "אני אוהב את לוסי" ו"המופע של לוסי". כשחושבים על הדמויות הנמרצות שהיא גילמה והומור הסלפסטיק שאפיין אותה, קשה להאמין שהיא אובחנה בצעירותה עם דלקת מפרקים שגרונתית. המחלה אובחנה כשלוסיל עברה להתגורר בניו יורק במטרה להגשים את חלומה להיות שחקנית. לפרנסתה עבדה אז כדוגמנית באחת מחנויות היוקרה לשמלות. יום אחד, במהלך מדידת שמלת מעצבים לקראת אירוע נוצץ, הרגישה כאבים קשים בשתי רגליה. היא תארה את הכאב כ"שורף" וסיפרה שהרגישה ששתי רגליה "עולות באש". הכאבים המשיכו ללוות אותה חודשים ארוכים, גם אחרי שעזבה את ניו יורק ושבה לבית הוריה.

 

אחרי כשנתיים היא הצליחה השתלט על מחלתה, חזרה לניו יורק והפכה לכוכבת ולאחת הנשים המצחיקות ביותר באמריקה. היא נפטרה בשיבה טובה בשנת 1989.

 

 

איידה טורטורו: סובלת מילדות

 

 (צילום: Shutterstock)

 

השחקנית שמוכרת בעיקר כג'ניס, אחותו התככנית של טוני סופרנו בסדרת הטלוויזיה האגדית "הסופרנוס", מתמודדת עם דלקת מפרקים שגרונתית מילדות. ההתקלחות הראשונה הייתה בגיל 12, כשבילתה עם משפחתה בחוף הים ונאלצה לבקש מאביה שירים אותה בידיו כי לא יכלה ללכת בגלל כאבים קשים. למרות שסבלה ממספר התלקחויות במשך השנים היא התעלמה מהמחלה, ורק בשנות ה-30 לחייה היא החלה להגיע לרופא באופן קבוע, לנהל את המחלה ולקבל טיפול תרופתי. למרות הכאבים, היא מצליחה להמשיך ולשחק.

 

אדית פיאף: הזמיר הכואב

 

 

אדית פיאף, הזמרת הצרפתייה המפורסמת שנפטרה בשנת 1963, סבלה מבעיות בריאות רבות. בין היתר, בשנות ה-30 לחייה היא פיתחה דלקת מפרקים שגרונתית חמורה וגם נפצעה בתאונות דרכים, ונאלצה לחיות עם כאבים קשים. בתקופתה לא היה סיכוי לתרופה שתפחית את תסמיני המחלה, וכל שנותר לה להסתמך עליו הם משככי כאבים. זה נגמר בהתמכרות קשה לתרופות בשילוב אלכוהול, שפגעו קשות בכבד שלה. עם זאת, היא לא נתנה לכאבים לעצור את קריירת השירה שלה והיא המשיכה להופיע כמעט עד יומה האחרון. היא נפטרה, כנראה מסרטן הכבד, בגיל צעיר יחסית, כשהיא בת 48 שנים. כשלוש שנים קודם לכן, למרות בריאותה הרופפת, היא הספיקה להופיע באולם הקונצרטים אולימפיה בפריז. שם, כשסימני המחלה ניכרים על גופה, ביצעה את השיר שכנראה מסמל את חייה יותר מכל "איני מתחרטת על דבר" (Non, je ne regrette rien).