מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסחדשות5 הסיפורים הכי מעניינים של 2013

5 הסיפורים הכי מעניינים של 2013

הליכה וריצה ראש בראש, בן שנתיים עבר קיצור קיבה והצד החיובי של הקולה. אספנו את הכתבות הכי נקראות השנה


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

1. קוקה-קולה יכולה לפתוח חסימות מעיים מסוכנות

 

רופאים גילו כי משקה הקוקה-קולה אפקטיבי מאוד בהתמודדות על מצב המכונה פיטובזואר – גושים בקיבה הנוצרים משרידי מזון שלא עוכלו ומכילים בעיקר סיבים שמקורם בפירות, ירקות וגרעינים. אם לא מצליחים להסיר או להשמיד את הגוש, עלולה להיווצר אטימת מעיים מסוכנת. במקרים מסוימים נדרש ניתוח כדי לטפל בבעיה. 

 

המחקר שפורסם השנה הראה כי ניתן לחסוך חלק גדול מהטיפולים הפולשניים, לאחר שנמצא כי לקוקה-קולה שיעורי הצלחה של יותר מ-90% בטיפול בפיטובזוארים.

 

החוקרים סקרו את כל הספרות הרפואית בנושא, בה פורט סך הכל על 46 מטופלים עם חסימות שטופלו באמצעות קוקה-קולה בבתי חולים.

 

הם מצאו שבמחצית מהמקרים החסימה הושמדה לחלוטין ו-19 מטופלים נוספים נזקקו רק לטיפולים בשיטות אנדוסקופיות - ללא צורך בניתוח. רק ארבעה היו צריכים לעבור ניתוח – גם אצל שלושה מתוכם הקולה סייעה לפירוק חלקי של הפיטובזואר.

 

איך הקולה עוזרת? הכימיקלים שבמשקה מסייעים לפירוק סיבים - בדומה לחומצות קיבה. הגזים מסייעים לזרז את התהליך.

 

2. בן שנתיים עבר ניתוח לקיצור קיבה

 

השנה דווח על פעוט בן שנתיים מערב הסעודית שעבר קיצור קיבה. מדובר במטופל הצעיר ביותר בעולם שעבר ניתוח בריאטרי.

 

הפעוט שסבל מהשמנת יתר חולנית ושקל 33 ק"ג, עבר את הניתוח לאחר ניסיונות הרזיה שכשלו ולאחר שרגליו החלו להתעקם ובעיית דום נשימה בשינה ממנה סבל החמירה.

 

חודשיים לאחר הניתוח, משקלו ירד ב-15% ובעיות הנשימה בשינה מהן סבל השתפרו באופן משמעותי. שנתיים לאחר הניתוח, הירידה במשקל הגיעה ל-27% והירידה במדד מסת הגוף (ה-BMI) הייתה של כ-42%, עד ל-BMI הנחשב תקין.

 

מומחים מרחבי העולם אמרו כי המקרה "בלתי רגיל" והדגישו כי אין  דרך לדעת איזו השפעה תהיה לניתוח כזה על הגדילה של הילד. 

 

3. מתי כדאי לאכול צהריים כדי לרזות?

 

נראה שכדי לרזות צריך לקחת בחשבון לא רק את מה שאוכלים, אלא גם מתי אוכלים. חוקרים מצאו כי אנשים שאכלו ארוחת צהריים בשעה מוקדמת יותר רזו יותר מאלה שאכלו צהריים בשעה מאוחרת יותר - למרות שכמות הקלוריות שצרכו הייתה זהה.

 

המחקר עקב אחר 420 אנשים שמנים או בעלי עודף משקל, במשך 20 שבועות בהם השתתפו בתוכנית הרזיה. כל המשתתפים צרכו 1,400 קלוריות ביום. כ-40% מהקלוריות נצרכו בארוחה העיקרית של היום – ארוחת הצהריים.

 

המשתתפים חולקו לשתי קבוצות: אלה שאכלו לפני 15:00 ואלה שאכלו אחרי 15:00. למרות שצריכת הקלוריות והפעילות הגופנית בשתי הקבוצות הייתה זהה, אלה שאכלו מוקדם רזו בממוצע 10 ק"ג, בהשוואה ל-7.7 ק"ג באלה שאכלו את ארוחת הצהריים בשעה מאוחרת יחסית.

 

4. המיץ שיפחית את לחץ הדם שלכם

 

אנשים עם לחץ דם גבוה התבקשו לשתות 250 מ"ל של מיץ סלק או כמות דומה של מים. אלה ששתו מיץ סלק הפחיתו את לחץ הדם שלהם בכ-10 מ"מ כספית. בחלק מהמקרים שתיית המיץ הביאה את לחץ הדם של המשתתפים לטווח התקין.

 

הירידה בלחץ הדם הייתה הגדולה ביותר לאחר 3-6 שעות משתיית המיץ, אבל למיץ עדיין הייתה השפעה על לחץ הדם 24 שעות לאחר שתייתו.

 

מחקרים קודמים כבר מצאו כי הניטרטים שבסלק הם הרכיב שמשפיע לטובה על לחץ הדם. הניטרטים מפיקים גז שנקרא תחמוצת חנקתית, שמרגיע ומרחיב כלי דם וכך מפחית את לחץ הדם.

 

החוקרים אומרים כי היתרון של הסלק על מזונות אחרים המכילים ניטרטים - כמו חסה, רוקט וכרוב -  הוא שקל להפכו למיץ וכך לצרוך ממנו כמויות גדולות. 

 

5. הליכה או ריצה – מה בריא יותר?

 

כשמוציאים אותה כמות אנרגיה, הליכה מהירה שווה לריצה מבחינת ההשפעות המיטביות על גורמי סיכון למחלות לב. כך עולה ממחקר שכלל יותר מ-33,000 אנשים שנוהגים לרוץ וכמעט 16,000 אנשים שנוהגים ללכת.

 

לאחר שנוטרלו השפעתם של משתנים כמו גיל ועישון, החוקרים מצאו שכשההוצאה האנרגטית הייתה זהה, לא היו הבדלים משמעותיים בין ריצה והליכה מהירה מבחינת ההפחתה בסיכון ללחץ דם גבוה, כולסטרול גבוה, סוכרת ובסיכון למחלות לב.

 

החוקרים מבהירים כי מה שמשפיע זה האנרגיה שמוציאים ולא הזמן בו מבלים בהליכה או ריצה. לכן, היתרון של ריצה הוא שאפשר להוציא אנרגיה רבה הרבה יותר באותו זמן שהיו מבלים בהליכה.