מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מחלות לב

מנהלי קהילה

פרופ' סער מנחה
פרופ' סער מנחה
מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית (צנתורים) במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). רופא עצמאי ומצנתר- קופ"ח מכבי. פרופ' בחוג לקרדיולוגיה, אוניברסיטת תל-אביב. תחומי עניין: קרדילוגיה התערבותית, קרדיולוגיית ספורט, מניעת מחלות לב, מחלות לב מבניות, מניעת שבץ מוחי.
ד
ד"ר אבישי גרופר
אני בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. השלמתי התמחות ברפואה פנימית במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי, ובקרדיולוגיה במרכז הרפואי שיבא, תל השומר, והתמחות בתחום של אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD) במרכז הרפואי MAYO CLINIC במינסוטה, ארה"ב. לאחר החזרה לארץ עבדתי כרופא בכיר ביחידה לטיפול נמרץ לב ובמכון לאי ספיקת לב, ומנהל מרפאות המערך הקרדיולוגי בשיבא, תל השומר. כיום אני מנהל היחידה לאי ספיקת לב במרכז הרפואי שמיר (אסף הרופא). אני יו"ר החוג לאי ספיקת לב באיגוד הקרדיולוגי בישראל וחבר באיגוד האירופאי לאי ספיקת לב ובאיגוד הבינלאומי להשתלות לב. אני מרצה בכיר בפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר באוניברסיטת תל-אביב ומעורב במספר רב של מחקרים בארץ ובחו"ל בתחום אי ספיקת לב, השתלות לב ולב מלאכותי (LVAD). מרצה בכנסים בארץ ובחו"ל. במסגרת עבודתי אני עוסק בטיפול במחלות שריר הלב, אי ספיקת לב, השתלת לב מלאכותי (LVAD), השתלות לב, מחלות מסתמיות ויתר לחץ ריאתי. אני רואה חשיבות רבה בהדרכה לאורח חיים בריא ומניעת מחלות לב.
ד״ר בתלה פלאח
ד״ר בתלה פלאח
רופאה מומחית ברפואה פנימית וקרדיולוגיה. בוגרת הטכניון לאחר השלמת התמחות כפולה בב״ח הדסה עין כרם. כעת במהלך השתלמות בצנתורים וקרדיולוגיה התערבותית בבית החולים שיב״א תל השומר.
דייאנה קליין
דייאנה קליין
פסיכולוגית שיקומית מומחית, קליניקה בפתח תקווה. עד לשנת 2022, הייתי פסיכולוגית אחראית במכון לשיקום חולי לב, בי״ח שיבא תל השומר.

מובילי קהילה

איתן אביר
איתן אביר
הי לכולם, שמי איתן, בן 44, אב לשלושה ילדים מקסימים, מאוד אוהב לרכוב על אופניים אופניים בשטח, טיולים, בילויים ובעיקר אוהב אנשים. בחודש נובמבר 2015 עברתי השתלת לב בארצות הברית , לאחר המתנה בישראל של מעל שנה, כחצי שנה מתוך תקופה זו באשפוז בבית חולים. בגיל 17 אובחנה בליבי קרדיומיופטיה. עד גיל 41 לא תסמיני כלל ואז תוך זמן קצר מאוד (חודשים ספורים) חלה הרעה משמעותית במחלת הלב שהוגדרה אז כאי ספיקה חמורה שהכניסה אותי לרשימת המתנה להשתלת לב. כבר במהלך האשפוז הארוך אפשר לומר שגיליתי את עצמי מחדש ונוכחתי שיש לי כוחות נסתרים שאף פעם לא ידעתי על קיומם. תקופה ארוכה באשפוז בבית חולים היא לא פשוטה ושואבת כוחות פיזיים ובעיקר מנטליים רבים. במהלך תקופת האשפוז נוכחתי שההתמודדות היא שונה לגמרי בין חולה לחולה ולא כולם מצליחים לאזור את הכוחות הדרושים להתמודדות הקשה והארוכה. לחוות על בשרי את החוויות הלא פשוטות לעיכול ומצד שני לצפות מהצד בדרכם הייחודית של חולים אחרים להתמודד הביאה אותי להחלטה להקדיש מזמני ומנסיוני לתמיכה ועזרה לחולי לב.
גיל מלצר
גיל מלצר
בן 56. נשוי. אבא של עומר (8) ומיקה (6). חולה לב. מייסד ומנכ"ל אגודת הלב הישראלי - העמותה למען מטופלי לב וכלי דם
ורד שיראזי
ורד שיראזי
חולת לב מילדות, חולת פיברומיאלגיה ומושתלת לב כ4 שנים. מורה בנשמתי ועסוקה בלעשות טוב בעולם.

MRI לב

למה משמשת בדיקת MRI לב? מה יתרונות וחסרונות הבדיקה? וכיצד כדאי להתכונן לקראתה? מדריך


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

הדמיות MRI (קיצור של Magnetic Resonance Imaging) הפכו בשנים האחרונות לפופולאריות מאוד על רקע היותן נטולות חשיפה לקרינה מייננת, בהבדל מבדיקות סי.טי, ויחד עם זאת מדויקות מאוד. המחיר הגבוה של בדיקות אלו ושל המכשירים הוביל גם לתורים ממושכים לכל בדיקה ולהתוויות ספציפיות מוגבלות מאוד לביצועה. עם זאת, משרד הבריאות מוביל בשנים האחרונות מהלך לרכישת מכשירי MRI נוספים, הרחבת התוויות וקיצור תורים ל-MRI.

 

מה בודק MRI לב? 

 

MRI לב הקרויה גם CMR (קיצור של Cardiac MRI) היא בדיקה ספציפית באמצעות טכנולוגית MRI – כלומר הדמיה בתהודה מגנטית, הצופה בשריר הלב, חלליו וכלי הדם, ומשמשת כיום להערכת תפקוד חללי הלב, זיהוי צלקות בשריר הלב, קרישי דם בלב וגידולים שונים בלב.

 

הבדיקה מרכזית באבחון מחלות של שריר הלב – 'קרדיומיופתיות' מסוגים שונים, עמיאולידוזיס עם מעורבות של הלב, דלקת של שריר הלב מסוג 'מיוקרדיטיס', הערכת תפקוד הלב לאחר נטילת תרופות מסוג כימותרפיה, שקיעה/ אגירה של הברזל בלב על רקע מחלות שונות (כמו תלסמיה), מחלת לב מסתמית וגושים בלב – לרבות גידולים בריאות או במיצר הפולשים ללב. בדיקה זו אף מאפשרת להבחין בין קריש דם לגידול בלב, הערכת חולים עם הפרעת קצב לב נפוצה מסוג 'פרפור פרוזדורים', הערכת מומי לב מולדים, הערכת הפריקרד (שק הלב) והערכת אנומליות בעורקים הכליליים ובמסתמי הלב – בין השאר לאתר תסחיף ריאתי והיפופליזיה (תת שגשוג) של חללי הלב.

 

עקב זמינותה הנמוכה, בדיקה זו אינה משמשת כיום להערכת מצב כלי הדם בלב, לאיתור מקרים של טרשת עורקים המתבטאת בחסימות עורקים – ולשם כך מבוצעות בדיקות חלופיות, לרבות בדיקת סי.טי לב ("צנתור וירטואלי") או צנתור רגיל במקרה של סיכון מוגבר לחסימות.

 

איך מבוצע MRI לב? 

 

הבדיקה מבוצעת באמצעות סורקים עם שדה מגנטי בעוצמה של 1.5 או 3 טסלה, תוך שינוי של חוזק השדה המגנטי במהלך הבדיקה והפעלת גלי רדיו, כשרקמות הגוף מגיבות לשינויים אלה ומקרינות תמונה המאפשרת פענוח אזורים חריגים בלב.

 

ישנו סוג של בדיקות MRI לב המבוצעות תחת הדמיה של מאמץ, עדיין בשכיבה בתוך המכשיר (בתנאי מנוחה), אולם כשהמכשיר מקבל תמונות מהלב לאחר הזלפה של התרופה 'דובוטאמין' (ולעתים בשילוב עם 'אטרופין') במינון עולה והגעה לדופק מטרה.

 

קווים מנחים של האיגוד הרדיולוגי בישראל מאוגוסט 2015 מפרטים את שיטות הבדיקה השונות:

 

דם שחור

 

שיטת בדיקה המאפשרת להדגים מבנים נייחים בלב באות שידור גבוה (בצבע בהיר) ואילו דם זורם באות שידור נמוך (צבע שחור). בדיקה זו משמשת להערכת המבנה האנטומי של הלב, מומים מולדים בלב, גושים בלב והדגמה של הפריקרד (שק הלב).

 

דם לבן

 

שיטה אחרת המאפשרת חישובי נפחים לחללי הלב והערכת מסת שריר הלב. בדיקה זו מבוצעת להערכה מדויקת של נפחים ומסה בלב ולתפקוד כללי ומקומי של חללי הלב.

 

שיטת Tagging

 

שיטה נוספת המוספת לשיטת 'דם לבן' לצורך זיהוי מחלות המערות של הפריקרד (שק הלב) וקושי בהרפיית שריר הלב (הפרעה דיאסטולית של הלב). 

 

רצפי PC (קיצור של Phase Constract)

 

בדיקה המבוצעת להערכת זרימת הדם בחללי הלב וכלי הדם הגדולים וחישוב הסיכון לדלף מהלב.

 

גדוליניום

 

שיטה בבדיקת MRI המשלבת הזרקה של חומר ניגוד על בסיס 'גדולוניום' להדגמת תהליכים שונים בלב.

 

פרפוזיה מיוקרדיאלית

 

שיטה הכוללת הזרקת חומר ניגוד על בסיס 'גדולוניום' ומאפשרת לאתר מקרים של 'פרפוזיה' – מעבר נוזל בתוך רקמות הלב – בעת מנוחה ו/או מאמץ.

 

לבדיקות MRI של הלב מגוון יתרונות: הן נטולות קרינה מייננת, אינן דורשות הזרקת חומר ניגוד על בסיס יוד, אינן פולשניות, והתמונות שמדגימות את חללי הלב מתקבלות במישורים שונים ומאפשרות אפיון מעמיק לרקמות שריר הלב. עם זאת, לבדיקות קיימות גם מגבלות, ומעבר למגבלת העלות הגבוהה, בדיקת MRI גם לא נוחה לביצוע ולכן לא מתאימה למטופלים רבים.

 

הכנה לבדיקת MRI 

 

בדיקות MRI דורשות הכנה מוקדמת. חשוב להשאיר את כל התכשיטים בבית ולהקפיד להיות "נטולי מתכות". בחלק מבתי החולים מלבישים את הנבדק בחלוק של בית החולים, אך ברוב המקומות מאפשרים להיכנס למכשיר עם הבגדים שלך. בחר בגדים נוחים ונעימים כמו חולצת טריקו ומכנסיים עם גומי. יש לוודא שאין כפתורים, תגיות, רוכסנים או כל דבר אחר ממתכת בבגדים ובגוף. לנשים מומלץ ללבוש חזייה שאינה מכילה מתכות כמו "חזיית התעמלות". חלק מהאנשים מדווחים שחם או קר להם במהלך הבדיקה, לכן כדאי להתלבש בשכבות (כולל גרביים) ולהתאים את עצמך לפני הכניסה למכשיר.

 

מי לא יכול לבצע MRI? 

 

לא כל מטופל יכול לבצע בדיקת MRI של הלב: הבדיקה אינה אפשרית לביצוע עבור מטופלים עם השמנת יתר קיצונית ומטופלים עם קלסטרופוביה (פחד ממקומות סגורים) המוגבלים בשהייה בתוך מכשיר ה-MRI, מטופלים עם קוצבי לב/ דיפיברילטורים שאינם רגישים למכשירי MRI (רוב הקוצבים שבשימוש כיום אינם MR Safe) וכשיש רסיסים מתכתיים הסמוכים לכלי דם גדולים בעקבות פציעה או סיכות ניתוחיות נוירו כירורגיות במוח. כמו כן אין לבצע את הבדיקה אצל רוב החולים עם הפרעות בקצב הלב, וכן שישה שבועות לאחר הכנסת תומכן (סטנט) בצנתור.

 

 

סייע בהכנת הכתבה ד"ר דוד פרג, קרדיולוג בכיר ומנהל היחידה לטיפול נמרץ-לב במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא

 

 

עדכון אחרון: אפריל 2017