מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אוסטאופורוזיס

מנהלי קהילה

פרופ' צופיה איש-שלום
פרופ' צופיה איש-שלום
חברה במועצה לבריאות האישה, פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון (עד שנת 2014 )  הייתה בין הראשונים, בהערכת הטיפול האנבולי באוסטיאופורוזיס (הורמון פאראתירואיד רקומביננטי, ופרגמנט של הורמון זה). כמו כן בצעה מחקרים רבים בתחום האבחון והטיפול באוסטיאופורוזיס. השתתפה בכתיבת קווים מנחים לטיפול באוסטיאופורוזיס, לטיפול בהורמון גדילה במבוגרים, ולטיפול בסרטן בלוטת התריס בישראל. כתבה מספר פרקים בספרים מקצועיים ועשרות מאמרים מדעיים, בתחום אוסטיאופורוזיס ומחלות עצם. מקבלת מטופלים במרפאתה בבית חולים אלישע, חיפה כמו כן נותנת ייעוציים פרטיים מרחוק בזום או בווטסאפ וידאו. לתיאום תור במרפאה ניתן להתקשר ל-3873*, זימון תור ליעוץ מרחוק ניתן לבצע באמצעות אתר בית חולים אלישע .
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
כמוניאוסטאופורוזיסחדשותנוגדי דיכאון עשויים לפגוע בעצמות

נוגדי דיכאון עשויים לפגוע בעצמות

מחקר: שימוש בתרופות ממשפחת ה-SSRI בגיל המעבר קשור לסיכון מוגבר לשברים בעצמות


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

לנשים המשתמשות בתרופות SSRIs בגיל המעבר סיכון גבוה ביותר מ-70% לשברים בעצמות. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת המדעי Injury Prevention.

 

SSRIs כמו פרוזק, סרוקסט, פבוקסיל, ציפרמיל, לוסטרל וציפרלקס שמעלות את רמת המוליך העצבי סרוטונין במוח, הן תרופות נפוצות לטיפול בדיכאון וחרדה. תרופות ממשפחה זו משמשות לעיתים גם למצבים שכלל אינם קשורים בפסיכיאטריה, כמו טיפול בכאבים כרוניים או טיפול בהזעות לילה וגלי חום המופיעים בגיל המעבר - במקום טיפול הורמונלי חלופי.

 

המחקר החדש, שנערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת הרווארד בשיתוף חוקרים ממוסדות נוספים ובמימון המכון הלאומי לבריאות בארה"ב, השווה את הסיכון לשברים בעצמות בין נשים שנוטלות SSRIs לנשים שנוטלות תרופות נפוצות לכיבי קיבה וצרבות.

 

החוקרים השתמשו בבסיסי נתונים רפואיים בארה"ב כדי לאתר נשים שנוטלות SSRIs לטיפול בתסמיני גיל המעבר ונשים הנוטלות תרופות אחרות להשוואה. במחקר לא נכללו נשים שהשתמשו ב-SSRIs מסיבות נפשיות. המחקר כלל נשים בגילי 40-64 שבין השנים 1998 ל-2010 החלו ליטול SSRIs (סך הכל 137,031 נשים) ונשים שהחלו ליטול תרופות לטיפול בכיבי קיבה וגירויים בקיבה מסוג חוסמי H2 להן אין קשר משמעותי לשברים בעצמות או נשים שהחלו ליטול תרופות מסוג מעכבי משאבות מימן (PPIs) שנמצא כי הן קשורות לסיכון מוגבר מעט לשברים בעצמות (סך הכל 236,294 נשים בשתי הקבוצות). הבדיקה החלה חצי שנה לאחר שהנשים החלו ליטול את הטיפול.

 

לאחר שנלקחו בחשבון מגוון משתנים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות בהם גיל, היסטוריה של שברים קודמים, אוסטאופורוזיס, תוצאות בדיקות צפיפות עצם קודמות ושימוש בתרופות שעשויות להשפיע על הסיכון לשברים, נמצא כי הסיכון לשברים בעצמות היה גבוה יותר בנשים שהחלו ליטול SSRIs בהשוואה לנשים שהחלו ליטול תרופות אחרות. הסיכון היה גבוה ב-76% לאחר שנה, ב-73% לאחר שנתיים וב-67% חמש שנים לאחר שהנשים החלו את הטיפול. ההבדל היה משמעותי מבחינה סטטיסטית רק משנת הטיפול השנייה, מה שמעלה את האפשרות שלוקח זמן עד שהטיפול ב-SSRIs מוביל להשפעה קלינית משמעותית על צפיפות העצם.

 

יש לציין כי המחקר אומנם מצא קשר בין SSRIs לסיכון מוגבר לשברים בגיל המעבר, אך הוא לא מוכיח כי מדובר בקשר של סיבה ותוצאה – במילים אחרות לא ניתן לומר בוודאות כי SSRIs גורמים באופן ישיר לירידה בצפיפות העצם ושברים בעצמות. ייתכן שהיו משתנים נוספים שהחוקרים לא הצליחו לנטרל שהשפיעו על התוצאות, לדוגמה – הסיבות השונות בגללן הנשים לא יכלו לקבל טיפול הורמונלי חלופי ולכן השתמשו ב-SSRIs לתופעות גיל המעבר.

 

 

Injury Prevention. Published online June 25 2015