השמנה
מנהלי קהילה
מובילי קהילה
גם החיות שמסביבנו משמינות. מדוע?
חוקרים מחפשים מנגנונים שונים שיכולים להיות הגורמים לעליה בתופעת ההשמנה בבעלי חיים ובני אדם
אם ישאלו אותנו למה אנחנו משמינים, קרוב לוודאי שנענה שהסיבה היא שאנחנו אוכלים יותר מידי ולא מתעמלים מספיק. חוקר ההשמנה, פרופ' דיוויד אליסון מאוניברסיטת אלבאמה, יאמר שהתשובה אומנם רלוונטית, אבל פשטנית מדי. לדבריו, יותר נכון לשאול למה אנחנו אוכלים יותר ומוציאים פחות אנרגיה בימינו.
בהתאם לגישה זו, אליסון וחוקרים נוספים ביקשו לזהות גורמים שיכולים לתרום למגפת ההשמנה. החוקרים החלו במחקר הנוכחי, לאחר שפרופ' אליסון נתקל בנתונים על קופים מזן מסוים שגודלו במעבדה בויסקונסין, שהצביעו על כך שאוכלוסיית הקופים השמינה במהלך הזמן. הוא יצר קשר עם המעבדה שגידלה אותם, אך לא הצליח לאתר סיבה אפשרית לתופעה.
הסקרנות הובילה לחיפוש אחר הסברים לתופעת ההשמנה באמצעות נתונים ממחקרים שנערכו על יונקים שחיו עם בני אדם או בסביבתם. החוקרים איתרו נתונים על 12 סוגים של שונים של יונקים, ובחנו את ההשמנה בקרב 24 קבוצות של בעלי החיים- 12 קבוצות של זכרים ו- 12 קבוצות של נקבות מכל סוג. סך הכל מדובר היה ביותר מ- 20,000 בעלי חיים ביניהם קופים, כלבים, חתולים ומכרסמים, שחיו בסביבות שונות. חלק מהקבוצות גודלו במעבדות וניזונו מתזונה מבוקרת, שלא השתנתה במשך עשורים.
בכל 24 הקבוצות שנחקרו נמצאה עליה כוללת במשקל באוכלוסיה במהלך הזמן. בקרב 23 מהקבוצות חלה עליה באחוז הפרטים בקבוצה הסובלים מהשמנת יתר.
למרות עקביות הממצאים, לא נמצא גורם אחד מוביל שהיה משותף לכל הקבוצות ויכול להסביר את ההשמנה. חלק מהקבוצות אכלו מזון עשיר יותר אבל לא כולם, חלק מהחיות הפכו לפחות אקטיביות, אבל לא כולן. נראה שהגורם לעליה בהשמנה מורכב ממה שהנחנו.
החוקרים מסבירים כי מדענים רבים מתחילים לבדוק סיבות אלטרנטיביות להשמנה. בין הגורמים שנחקרים כיום:
חשיפה לאור - יש עליה בשעות החשיפה לאור בימינו ומחקרים הראו כי שינויים בחשיפה לאור וחושך משנים הרגלי אכילה.
וירוסים – כיום בודקים אם הוירוס AD36 שנמצא כקשור להשמנה, או וירוסים אחרים, תורמים להתפשטות ההשמנה.
אפיגנטיקה- שינויים גנטיים שנגרמו בשל גורמים סביבתיים כמו סטרס, זמינות משאבים או שינויי אקלים.
בשורה התחתונה, נראה שלהשמנה גורמים רבים, שידרשו פתרונות רבים.
Proc. R. Soc. B, November 24, 2010
תרגום ועריכה: ד"ר דינה ראלט
מיקי ב.
השמנה היא עניין של הורמונלי. יש הורמון לרעב והורמון לשובע והורמון לאגירה של שומן והורמון לשחרור של שומן.
כאשר אוכלים תזונה התואמת את התזונה שלפיה התפתחנו אבולוציונית ההורמונים פועלים בתיאום כדי שלא נהיה בעודף שומן (בעיות תנועה שהיו קריטיות לציידים לקטים) או בחוסר שומן (בעית השרדות). תנו לאבולוציה לעבוד והכל ישוב על מקומו בשלום למעט אולי מקרים בהם נגרם נזק בלתי הפיך לייצור הורמונים מסויימים.
ברוך הלוי-סגל
פני הדור כפני הכלב (מסכת סוטה מ”ט)
מאת ב.ה סגל, אוגוסט 19, 2007, תחת הנושאים התזונה דלת הפחמימות "בלוג השמן והרזה" www.fatgetslim.com
הביטוי דלעיל משמש כדרך להבעת חוסר שביעות רצון ממצבה המוסרי של החברה.
השחיתות שפשתה במחוזותינו הגיעה עד הצלחת ומוצאת ביטוי בארוחות שחיתות
עתירות פחמימות מעל ומעבר למה שהגוף מצפה לקבל.
שרשרת המזון ראשיתה באסם התבואה הגדול בעולם, שעל שיווקו מופקד משרד
החקלאות האמריקאי, וסופה בצלחת שלנו.
שאלת המחץ היא, מדוע מומחי משרד החקלאות האמריקאי מתעסקים בהזנת בני-
אדם במקום למלא את יעודם בהזנת בעלי-חיים?
כוונתי לפירמידת- המזון מבית- מדרשו של משרד החקלאות האמריקאי, המשמשת
את משרד הבריאות הישראלי, שרואה בה "מתכון לבריאות ותזונה נבונה".
מפליא שאף אחד לא קם ושואל: מה, אני עז?
זה מה שקורה לידידו הטוב של האדם, האוכל מצלחתו ומפיתו.