מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אירוע מוחי

מנהלי קהילה

פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר אסף טולקובסקי
נוירולוג מתמחה בבי"ח בלינסון

מובילי קהילה

טל-פדרמן
טל-פדרמן
את המסע הנוירולוגי עברתי כשחטפתי שבץ מוחי בגיל 28, לאחר מכן הוכשרתי כמאמנת רפואית וכיום "עמיתה מומחית" בפרויקט שיקום אישי, בקופ"ח מכבי. יחד עם צוותי עו"ס אני בונה תוכניות שיקום ומלווה חולים מרגע המשבר ועד החזרה לקהילה. בנוסף אני גולשת,חובשת באיחוד והצלחה. ומרצה באוניברסיטת ת"א. יש לי קליניקה פרטית ואני מומחית בניהול משברים רפואיים. ספרים נוספים שכתבתי: הכל בראש- אוטוביוגרפי,המספר את מסע השיקום. את לא נראת נכה- ספר שירים ותובנות. המדריך למשתבץ הצעיר- ספרהומוריסטי עם כלים פרקטיים לתהליכי שיקום. למידע נוסף:  www.hakol-barosh.com  
איציק-ניסני
איציק-ניסני
הגמול לאדם על עבודתו אינו מה שהוא קיבל בעבורה אלא ההזדמנות להגשים חזונו .
כמוניאירוע מוחיחדשותהאם נטילת ויטמינים תסייע למניעת שבץ?

האם נטילת ויטמינים תסייע למניעת שבץ?

סקירה של המחקרים הקיימים מצאה כי אין עדויות מוצקות ליעילות של תוספי מזון המכילים ויטמינים במניעת שבץ


אין עדויות לכך שתוספי ויטמינים יסייעו למנוע שבץ (צילום: Shutterstock)
אין עדויות לכך שתוספי ויטמינים יסייעו למנוע שבץ (צילום: Shutterstock)

 

נוטלים על דעת עצמכם תוספי תזונה המכילים ויטמינים? כנראה שהם לא יעשו למענכם הרבה, לפחות לא במניעה של שבץ. חלקם אף כרוכים ביותר נזק מתועלת. כך עולה מסקירה של המחקרים שנערכו בנושא.

 

רבים מאמינים כי צריכת תוספי מזון חיונית לבריאות והתפתחות וכי נטילת תוספי מזון הכוללים ויטמינים עשויה למנוע תחלואה. בשנת 2000 למעלה ממחצית האוכלוסייה המבוגרת בארה"ב נטלו ויטמינים בתוספי מזון.

 

מאמר עדכני ומקיף שפורסם החודש בכת העת STROKE סקר את כל הספרות המדעית שפורסמה בשנים 1970-2012 בנושא הקשר בין צריכת תוספים המכילים ויטמינים לבין הסיכון לשבץ מוח.

 

מהסקירה עולה כי למרות המספר הרב של המאמרים שפורסמו בנושא עד כה, רק חלק קטן מהם עומד באמות מידה מדעיות מקובלות – רק מעט מהם היו כפולי סמויות (בהם לא הנחקרים ולא החוקרים ידעו מי מקבל את הטיפול ומי מקבל טיפול דמה), רובם לא כללו אוכלוסייה גדולה וגם לא לקחו בחשבון גורמי סיכון אחרים לשבץ בניתוח הנתונים. רוב המחקרים גם לא הבחינו בין שבץ לראשון לחוזר ובין סוגי השבץ השונים, כך שקשה היה להסיק מהם מסקנות חד משמעיות.

 

מהסקירה עולה כי אין כיום עדות מדעית לכך שנטילה של ויטמינים נוגדי חמצון, ויטמינים מקבוצות E,C, ו-A, תסייע במניעת שבץ. למעשה, החוקרים האוסטרליים מסבירים כי מומלץ להימנע מתוספים המכילים בטא קרוטן (חומר המוצא המרכזי לוויטמין A), בעקבות ניתוח תוצאות 3 מחקרים מבוקרים שהצביע על קשר בין תוספי תזונה המכילים בטא קרוטן לסיכון מוגבר למוות ממחלות לב וכלי דם.

 

עוד עולה מסקירת המחקרים כי תוספי מזון הכוללים חומצה פולית וויטמין B12 אינם מונעים שבץ באוכלוסייה הצורכת תזונה מאוזנת עם צריכה מספקת של ויטמינים, עם זאת לא ברור האם צריכת ויטמינים באוכלוסייה עם תזונה לא מאוזנת מונעת שבץ.

 

סימני שאלה גדולים קיימים גם לגבי צריכת ניאצין (B3) שמחקרים קודמים מצאו כי הוא מוריד ערכי כולסטרול ואת הסיכון לשבץ. גם לגבי ויטמין D העדויות אינן חד משמעיות.

 

יש צורך במחקרים נוספים הכוללים אוכלוסייה גדולה של משתתפים על מנת לשפר את רמת הוודאות המדעית ולהגיע להמלצות ברורות בנוגע לצריכה של תוספי מזון בהקשר של מניעת שבץ. בינתיים, מומלץ להקפיד על תזונה בריאה המכילה ויטמינים מכל הסוגים.

 

 

Stroke Published online before print August 7, 2012