מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסחדשותהאם פרוביוטיקה תסייע לטפל במחלות מעי דלקתיות?

האם פרוביוטיקה תסייע לטפל במחלות מעי דלקתיות?

חוקרים מצאו פרוביוטיקה שעשויה לסייע לטיפול במחלות מעי דלקתיות כשהן פעילות ולא רק לשימור הפוגה


זן מסוים של חיידקים פרו-ביוטיים עשוי לסייע לטפל במחלות מעי דלקתיות (צילום: Shutterstock)
זן מסוים של חיידקים פרו-ביוטיים עשוי לסייע לטפל במחלות מעי דלקתיות (צילום: Shutterstock)

 

החיידקים הטובים שילחמו למען הסובלים ממחלות מעי דלקתיות: חוקרים מאוניברסיטת בריסטול גילו זן של חיידקים פרו-ביוטיים שעשוי לשמש כטיפול במחלות מעי דלקתיות (IBD) גם כשהן פעילות.

 

תוספי פרוביוטיקה מספקים לגוף ריכוז גבוה של חיידקים ידידותיים, מה שעוזר להטות את האיזון בין החיידקים הרעים בגוף לחיידקים הטובים – לטובת הטובים. רוב הפרוביוטיקה בשוק כיום - כמו למשל לקטובצילוס או ביפידובקטריום - הם חיידקי חומצה לקטית.

 

כבר הוכח שפרוביוטיקה מסייעת לשמירה על הפוגה (רמיסיה) במחלות מעי דלקתיות, אולם הוכחות ליעילותה במחלה פעילה נדירות. החוקרים שפרסמו את ממצאיהם בכתב העת PLoS ONE מצאו שיש לכך סיבה - עלייה ברמות הברזל המתרחשת כשמחלת מעי דלקתית פעילה, מונעת את התפתחותם של חיידקים פרו-ביוטיים בהם הלקטובצילוס.

 

רמות הברזל במעיים עולות בעת דלקת, דימום, מתח או נטילת תוספי ברזל. לברזל תפקיד קריטי בהתפתחותם של רוב סוגי החיידקים. ידוע שפתוגנים (חיידקים מזיקים) מגדילים את קצב התפתחותם עד פי 8,000 כאשר הם נחשפים לרמות מוגברות של ברזל. לעומת זאת, חיידקי חומצה לקטית הם מיוחדים, מפני שלמדו להתפתח בלי לצרוך ברזל, ולכן חשיפה לברזל לא מגבירה את קצב גדילתם.

 

"בתחילת המחקר זיהינו מהן התכונות שפרוביוטיקה תזדקק להן כדי לטפל במחלות מעי דלקתיות" מסביר החוקר ד"ר טריסטן קוגן "הדבר החשוב ביותר זה שהחיידקים יהיו מסוגלים לשרוד ולהתפתח בכמות גבוהה של ברזל ולהפחית דלקת".

 

בשלב הבא החוקרים החלו לבחון זנים שונים של חיידקים פרו-ביוטיים. הם מצאו שמגוון של זנים פרו-ביוטיים של חיידקי חומצה לקטית לא מגיבים לרמות גבוהות של ברזל. בהמשך הם הצליחו לזהות זן שהציג יכולות פרו-ביוטיות ותכונות של וויסות מערכת החיסון, שיכול להפחית את התגובות המעודדות דלקתיות המאפיינות מחלות מעי דלקתיות. החוקרים רשמו אותו כפטנט.

 

"החלק הקשה היה מציאת חיידקים שהיו להם את כל התכונות שרצינו. עכשיו מצאנו משהו שנראה כי יעבוד, הצעד הבא הוא בחינת הפרוביוטיקה בניסויים קליניים" מוסיף ד"ר קוגן.

 

החוקרים טוענים שהתגובה לברזל היא זו שמונעת שימוש בחיידקים פרו-ביוטיים לטיפול יעיל במחלה, ושזן החיידקים שלהם המגיב טוב לברזל, יכול להיות טיפול חדשני במחלות מעי פעילות.

 

 

לפרטים נוספים באתר אוניברסיטת בריסטול