מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אוסטאופורוזיס

מנהלי קהילה

פרופ' צופיה איש-שלום
פרופ' צופיה איש-שלום
חברה במועצה לבריאות האישה, פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון (עד שנת 2014 )  הייתה בין הראשונים, בהערכת הטיפול האנבולי באוסטיאופורוזיס (הורמון פאראתירואיד רקומביננטי, ופרגמנט של הורמון זה). כמו כן בצעה מחקרים רבים בתחום האבחון והטיפול באוסטיאופורוזיס. השתתפה בכתיבת קווים מנחים לטיפול באוסטיאופורוזיס, לטיפול בהורמון גדילה במבוגרים, ולטיפול בסרטן בלוטת התריס בישראל. כתבה מספר פרקים בספרים מקצועיים ועשרות מאמרים מדעיים, בתחום אוסטיאופורוזיס ומחלות עצם. מקבלת מטופלים במרפאתה בבית חולים אלישע, חיפה כמו כן נותנת ייעוציים פרטיים מרחוק בזום או בווטסאפ וידאו. לתיאום תור במרפאה ניתן להתקשר ל-3873*, זימון תור ליעוץ מרחוק ניתן לבצע באמצעות אתר בית חולים אלישע .
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
כמוניאוסטאופורוזיסחדשותהאם שתיית חלב תמנע שברים בעצמות?

האם שתיית חלב תמנע שברים בעצמות?

מחקר מצא כי שתייה של יותר חלב בגיל ההתבגרות לא מפחיתה את הסיכון לשברים בירך בהמשך החיים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

השנים הקריטיות לבניית מסת העצם הן הילדות וגיל ההתבגרות. זו התקופה שבה נוצרת עצם חדשה בקצב מהיר יותר מהקצב שבו נספגת רקמת העצם הישנה, העצמות גדלות וצפיפות העצם עולה. מאזן חיובי זה נמשך עד לאמצע שנות העשרים, כאשר מושגת צפיפות העצם המרבית או שיא מסת העצם.

 

שתיה של חלב מומלצת במהלך גיל ההתבגרות בשביל להגיע למסת העצם המקסימאלית האפשרית של העצמות. אך האם שתיית חלב בגיל ההתבגרות תפחית את הסיכון לשברים בגיל מבוגר?

 

מחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics מצא כי בני נוער ששותים הרבה חלב לא מפחיתים את הסיכון שלהם לשברים בירך כאשר יהיו מבוגרים. למעשה, המחקר מצא שבנים ששותים הרבה חלב בגיל ההתבגרות נמצאים בסיכון גבוה יותר לשברים בירך בגיל המבוגר.

 

במסגרת המחקר, חוקרים מאוניברסיטת הרווארד ובית החולים Brigham and Women's Hospital בבוסטון בחנו את ההיסטוריה של שברים בקרב כמעט 100,000 גברים ונשים בגיל העמידה או מבוגרים יותר, שהצטרפו בשנות ה-80 לשני מחקרים ארוכי טווח. עם הצטרפותם, הנחקרים התבקשו להיזכר במנהגי שתיית החלב שלהם בגילאים צעירים יותר.

 

במחקר הנוכחי החוקרים התרכזו בהיסטורית צריכת החלב בגילאי 13 עד 18. במשך 22 שנות המעקב, התרחשו 490 שברי ירך בקרב גברים ויותר מ-1,200 שברי ירך בנשים.

 

בניתוח הנתונים, החוקרים לקחו בחשבון מספר גורמים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות כמו תזונה עכשווית, משקל, עישון, דפוסי פעילות גופנית, נטילת תרופות ומנהגי צריכת חלב עכשוויים. 

 

החוקרים הופתעו לגלות ששתיית הרבה חלב בגיל ההתבגרות נקשרה לסיכון גבוה יותר לשברים בירך בקרב גברים. הסיכון לשבר עלה ב-9% לכל כוס חלב נוספת ביום שהגבר צרך כשהיה נער. לעומת זאת, בנשים לא נמצא כי הסיכון לשברים בירך בגיל המבוגר הושפע מצריכת חלב בגיל ההתבגרות.

 

חלק מהסיכון המוגבר הכרוך בצריכת החלב של בנים הושפע מהגובה של הנחקרים. כאשר החוקרים לקחו בחשבון את הגובה הסופי של כל נחקר, הסיכון לשבר עלה ב-6% לכל כוס חלב נוספת.

 

החוקרים מסבירים כי שתיית חלב קשורה להגעה לגובה גבוה יותר ושגובה גבוה יותר קשור לסיכון מוגבר לשברים בירך בפני עצמו, מה שעשוי לסבך את ההשפעה הכללית שיש לחלב על הסיכון לשברים בעצמות.

 

במאמר מערכת שליווה את פרסום המחקר, צוינו מגרעות של המחקר, שהיו עלולות לפגוע בממצאים. בין היתר הועלה ספק לגבי הדיוק של דיווחים על שתיית חלב שהתבססו על זיכרון. עוד נכתב במאמר המערכת כי חלב חשוב לאיכות התזונה בגיל ההתבגרות.

 

ובכלל, אם החוקרים טוענים כי חלק מתוצאות המחקר נובעות מכך ששתיית חלב קשורה למימוש פוטנציאל הגדילה לגובה בגיל ההתבגרות, זה לא טיעון לזנוח את החלב – כי מי רוצה להיות נמוך?

 

החוקרים בעצמם אמרו כי הם לא רואים בממצאי המחקר כממצאים סופיים שיש לשנות בעקבותיהם את המסר הבריאותי-הציבורי בהקשר לצריכת חלב בנקודה זו, אך הם קוראים למחקרים נוספים בנושא.

 

 

JAMA Pediatr. Published online November 18, 2013

 

שמואל5
25/11/13 13:48

מעצם העלאת הנושא אני שואל את עצמי באיזו מאה אנו חיים? יש מישהו שחושב שחלב ומוצריו מועילים במשהו מלבד למחלבות ולרופאים המטפלים בנזקיהם?!

תת-רמה!!!