מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותהאם תרופות אינטרפרון-בטא בטוחות לשימוש בהיריון?

האם תרופות אינטרפרון-בטא בטוחות לשימוש בהיריון?

מחקר חדש מצא כי בנשים הרות עם טרשת נפוצה, חשיפה לטיפול באינטרפרון-בטא במהלך השליש הראשון לא פוגעת בהיריון או בעובר


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

טרשת נפוצה היא מחלה שמאובחנת לרוב במבוגרים-צעירים, בעיקר בנשים, בדיוק בגילים בהם מתבססת הזוגיות ורבים מקימים בית ומשפחה.

 

בניגוד לדעות שנשמעו עד אמצע המאה הקודמת, אין כל מניעה שנשים עם טרשת נפוצה יהרו וילדו. אין בהיריון כל סכנה ליולדת או לעובר. עם זאת, על נשים עם טרשת נפוצה לתכנן את ההיריון ולשתף את הנוירולוג שלהן, מכיוון שרוב התרופות לטרשת נפוצה עלולות לסכן את העובר ויש להפסיקן זמן מה לפני ההתעברות כדי לנקות את החומר הפעיל מהגוף - לרוב חודש לפחות לפני תחילת הניסיונות להיכנס להיריון, אך עם חלק מהתרופות יש צורך בזמן ממושך של כשלושה חודשים ואף יותר. אפילו תרופות ממשפחת האינטרפרון בטא, תרופות נפוצות לטרשת נפוצה הנחשבות לתרופות בטוחות יחסית, נקשרו במחקרים מסוימים לסיכון מוגבר ללידה מוקדמת ולמשקל לידה נמוך במקרה של חשיפה במהלך ההיריון.

 

מאחר שהניסיון להרות עשוי לקחת זמן ולא ניתן לדעת מתי ההיריון ייקלט, נשים עלולות למצוא את עצמן ללא טיפול תרופתי זמן ממושך. לכן מומלץ לחשב ולמצוא את "חלון הפוריות" ולהשתדל לקיים יחסים בעיתוי האידיאלי (הביוץ) כדי להעלות את הסיכוי להיריון ולצמצם את טווח הזמן בו הגוף לא תחת טיפול תרופתי.

 

בזמן ההיריון הגוף מוגן יותר מפני פעילות מחלת הטרשת הנפוצה ולרוב רואים הפחתה משמעותית בהתקפים. לאחר הלידה היולדת נמצאת בסיכון גבוה להתקפים וחשוב מאוד כי בתקופה זו תהיה תחת מעקב.

 

עד כה נקבע כי כל התרופות לטרשת נפוצה מסוכנות לשימוש במהלך ההיריון ויש להתייעץ עם הנוירולוג לגבי טווח הזמן בו יש להשהות את השימוש ולנקותן מהגוף לפני כניסה להיריון. ייחודית התרופה אובג'יו, מכיוון שגם הגברים שמשתמשים בה צריכים לסלק את החומר הפעיל מהגוף טרום ההיריון, זאת מכיוון שהחומר הפעיל נמצא גם בזרע.

 

במחקר הנוכחי חוקרים מאוניברסיטת בוצ'ום בגרמניה ביקשו לבחון את ההשפעות של חשיפה במהלך ההיריון לאינטרפרון-בטא - החומר הפעיל בתרופות אבונקס, רביף ובטאפרון - על תוצאות ההיריון.

 

המחקר נערך בקרב 251 נשים עם טרשת נפוצה התקפית-הפוגתית שנחשפו לאינטרפרון בטא במהלך ההיריון (קיבלו לפחות זריקה אחת אחרי הווסת האחרונה) ו-194 נשים עם טרשת נפוצה שלא נחשפו לתרופות לטרשת נפוצה בהיריון. כל הנבדקות מילאו שאלונים במהלך ההיריון ולאחר הלידה, באמצעותם החוקרים קיבלו מידע לגבי מחלת הטרשת הנפוצה, תרופות נוספות שנטלה הנבדקת, מהלך הלידה ותוצאות ההיריון וגם מידע על גורמי סיכון אחרים לסיבוכים בהיריון שהיו עלולים להשפיע על התוצאות - כמו עישון.

 

לפי הממצאים שפורסמו לאחרונה בכתב העת Multiple Sclerosis Journal, חשיפה לאינטרפרון-בטא בשלבים המוקדמים של ההיריון לא קשורה לסיכון להפלה, לא למומים, לא ללידה מוקדמת ולא למשקל לידה נמוך. רוב הלידות היו טבעיות, אך בקרב הנשים שנחשפו לאינטרפרון-בטא היה סיכון גבוה יותר לניתוח קיסרי בחירום.

 

יש לציין כי רוב הנבדקות הפסיקו את הטיפול באינטרפרון-בטא במהלך השליש הראשון, כך שלא ניתן להסיק מסקנות מהמחקר על השפעותיו לאחר תקופה זו.

 

סיכון מופחת להתקפים 

 

ניתוח הנתונים חשף ממצא חשוב נוסף: הנשים שהמשיכו לקחת אינטרפרון-בטא במהלך הטרימסטר הראשון היו בסיכון נמוך יותר באופן משמעותי לפתח התקפים במהלך ההיריון. נושא זה חשוב מכיוון שבמידה שנדרש לתת לאישה סטרואידים לטיפול בהתקף במהלך ההיריון, גדל הסיכון ללידת עובר במשקל נמוך.

 

החוקרים סיכמו כי חשיפה לאינטרפרון-בטא במהלך ההיריון לא משפיעה על הסיכון לתוצאות שליליות בהיריון. לדבריהם, מחקרם מספק חיזוק לכך שניתן להמשיך טיפול באינטרפרון-בטא בבטחה עד שהאישה נכנסת להיריון. הם משערים שההסבר לממצאים נובע מכך שמולקולות האינטרפרון-בטא גדולות יחסית, ולכן אין זה סביר שהן מצליחות לעבור את מחסום השיליה ולהשפיע על ההיריון והעובר.

 

המחקר אמנם מתבסס על מדגם גדול של נבדקות יחסית למחקרים קודמים שנערכו בנושא, אך עדיין יש בו חסרונות מתודולוגיים שיכולים להטיל ספק במהימנות הממצאים. לדוגמה, רוב הנבדקות התנדבו מיוזמתן למחקר ומילאו שאלונים בדיעבד, וייתכן שנשים שחוו סיבוכים נמנעו מלהתנדב למחקר, מה שעלול לגרום להטיה. החסרונות הללו מקובלים במחקרי בטיחות של תרופות בהיריון במחלות נדירות, אך עדיין יש לציינם.

 

בנוסף, חשוב להבהיר כי למרות המלצת החוקרים לאפשר לנשים להמשיך להשתמש באינטרפרון-בטא עד לתחילת ההיריון, מדובר בממצאים חדשים ונכון לרגע זה אין שינוי בהנחיות הרשמיות של רשויות הבריאות או ארגונים רפואיים מקצועיים.

 

לא כל היריון הוא מתוכנן, ויש נשים שמגלות שהן בהיריון רק לאחר מספר שבועות בהם הן נטלו טיפול תרופתי. הממצאים החדשים עשויים להרגיע נשים שנטלו אינטרפון בטא בשלב מוקדם של ההיריון, כשטרם היו מודעות לו.

 

 

Multiple Sclerosis Journal doi: 10.1177/1352458516634872