מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

כליות ודיאליזה

מנהלי קהילה

פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
ד
ד"ר פזית בקרמן
מנהלת המכון הנפרולוגי בשיבא. סיימה התמחות ברפואה פנימית בהדסה עין כרם והתמחות-על בנפרולוגיה בשיבא. השתלמה שלוש שנים באוניברסיטת פנסילבניה, ארה"ב במחקר בסיסי של מחלות כליה ופרסמה מאמרים בנושא. בעלת ניסיון קליני מגוון בקרב מטופלי דיאליזה, מטופלי אי ספיקת כליות חריפה וכרונית ומחלות כליה שונות. עוסקת גם במחקר קליני ובסיסי במכון הנפרולוגי בשיבא.

מובילי קהילה

מחוברת פז מושקוביץ
מחוברת פז מושקוביץ
נעים מאד, פז - מובילת קהילת כליות ודיאליזה. ראשית מוזמנים לתכנית הרדיו שלי "הרוקנרול של החיים" בעמוד "מחוברת פז מושקוביץ" ובערוץ היוטיוב. כל שאלה שתירצו לשאול אותי אני כאן עבורכם. במקצועי אני מאמנת בכירה, מרצה ויוצרת, כותבת הרצאות השראה לאנשים והרצאות עסקיות. אני מחוברת לדיאליזה מזה 30 וחצי שנים, 3 השתלות כליה שנכשלו ומאה ניתוחים. דרך סיפורי האישי רב התהפוכות, אני מציעה לכם כלים שיאפשרו לכל אחד להתחבר לחיים שלו, ולהתגבר על קשיים בתחום האישי ובתחום הקריירה והעסקים, ובוודאי שבתחום התמודדותכם עם עולם הכליות. הוצאתי לאור את הספרים: "מחוברת - צופן ליזה" ו"השמיים הם לא הגבול" ומעבירה מופע-הרצאה "מחוברת" שמעניק פרספקטיבה וכלים לחיים. יש לי ולבעלי מקס 11 ילדים כלבתולים שהם אהבה ללא תנאי. מומלץ בחום גם לבריאות שלנו הנפשית והפיסית :) ולמי ששואל אז אסור לי ללדת ילדים, כאן עבורכם תמיד לכל שאלה ושיתוף! לחיזוק מוטיבציה והשראה תוכלו לצפות בקטעים נבחרים מתכנית הרדיו בלינק הבא: https://www.youtube.com/playlist?list=PL1QPzpvna7OzfBMpmM9pKwBM8r1sQyGUY
כמוניכליות ודיאליזהחדשותהעדויות מצטברות: תרופות לצרבת עלולות לגרום נזק לכליות

העדויות מצטברות: תרופות לצרבת עלולות לגרום נזק לכליות

מחקר נוסף מצא קשר בין תרופות לרפלוקס קיבתי ושטי מקבוצת מעכבי משאבות פרוטונים (PPI) לבין סיכון מוגבר למחלת כליות כרונית


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

תרופות נפוצות למניעת צרבת מקבוצת מעכבי משאבות פרוטונים (PPI) עלולות להעלות את הסיכון של המטופל לפתח מחלת כליות כרונית ואף להכפיל את הסיכון לאי ספיקת כליות הדורשת טיפולי דיאליזה או השתלת כליה. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת המדעי של החברה האמריקאית לנפרולוגיה.

 

מעכבי משאבות פרוטונים (או מעכבי משאבות מימן) הן מהתרופות הפופולאריות ביותר בעולם. התרופות מפחיתות את חומציות הקיבה וכך מונעות תחושת צרבת המלווה רפלוקס קיבתי ושטי (Gastroesophageal reflux disease ובקיצור GERD), כיבי קיבה ובעיות נוספות הקשורות לחומציות במערכת העיכול.

 

במשפחה תרופות רבות, בהן אומפרזול (אומפרדקס, לוסק, אומפרה ואומפריקס), לנסופרזול (לנטון, לנסו ולנסופרזול טבע), פנטופרזול (קונטרולוק, פנטואבניר, פנטופרזול טבע ואולסרון), אסומפראזול (נקסיום) ותרופות נוספות. 

 

בעוד שהתרופות נחשבות לבטוחות מאוד, לאחרונה הולכים ומצטברים מחקרים שקושרים אותן לבעיות רפואיות שונות, בהן גם מחלות כליה. 

 

במחקר החדש החוקרים התבססו על מידע מבסיס הנתונים הלאומי של חיילים משוחררים בארה"ב שכלל נתונים של 173,321 אנשים שהחלו לאחרונה ליטול PPI ואלה הושוו לקבוצה של 20,270 אנשים שהחלו ליטול סוג אחר של תרופות לטיפול ברפלוקס קיבתי הפועלות במנגנון שונה - תרופות חוסמות H2. כל הנבדקים היו ללא בעיות הקשורות לכליות בתחילת המעקב שנמשך חמש שנים.

 

לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון בניתוח הנתונים גורמים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות בהם גורמים אישיים, חברתיים וכלכליים ומצבים רפואיים שיכולים להשפיע על הסיכון למחלת כליות, נמצא כי לאנשים שהחלו ליטול PPI היה סיכון מוגבר משמעותית לפתח בעית כליות חדשה בהשוואה לאלה שהחלו ליטול חוסמי H2.

 

בהשוואה לאלה שהחלו ליטול חוסמי H2, באלה שהחלו ליטול PPI היה סיכון גבוה יותר ב-32% לירידה בתפקוד הכליות, ב-28% להתפתחות מחלת כליות כרונית וב-96% להתפתחות אי ספיקת כליות הדורשת טיפול בדיאליזה או השתלת כליה.

 

שימוש זהיר 

 

החוקרים מציינים כי PPIs נחשבות באופן כללי לתרופות בטוחות ובמקרים רבים ניתנות ללא צורך ולתקופות ארוכות. הם ממליצים על שימוש זהיר בתרופות מהמשפחה ושהשימוש יהיה מוגבל למצבים בהם זה הכרחי מבחינה רפואית ולמשך הזמן הקצר ביותר שניתן.

 

מדובר במחקר תצפיתי ומחקר שכזה לא יכול להוכיח כי מדובר בקשר של סיבה ותוצאה. משמע שלא ניתן לקבוע על פיו כי התרופות עצמן גורמות לפגיעה בכליות. ייתכן שהקשר נובע, לפחות בחלקו, מכך שלאנשים הנוטלים PPI מאפיינים משותפים שמעמידים אותם בסיכון מוגבר למחלת כליות, שהחוקרים לא הצליחו לנטרל בניתוח הנתונים.

 

עם זאת, הממצאים מתווספים למחקרים קודמים שקשרו תרופות מסוג PPI לנזק כלייתי ובפרט לדלקת כליות חריפה המכונה נפריטיס טובולואינטרסטיציאלית חדה ולמחלת כליות כרונית. בינואר השנה פורסם בכתב העת JAMA Internal Medicine מחקר נוסף שקשר מעכבי משאבות פרוטונים לנזק כלייתי. חוקרים מאוניברסיטת ג'ונס הופקינס ניתחו נתונים משני מאגרים שונים. במאגר הראשון, לאחר שלקחו בחשבון גורמים שהיו עלולים להתערב ולהשפיע על התוצאות, נמצא כי שימוש ב-PPI קשור לסיכון גבוה ב-50% למחלת כליות כרונית. גם בניתוח נתוני המאגר השני נמצא כי שימוש ב-PPI קשור לסיכון מוגבר למחלת כליות כרונית. כשהתרופה ניטלה פעם ביום הסיכון המוגבר עמד על 15%, אך כאשר היא ניטלה פעמיים ביום הסיכון המוגבר קפץ ל-46%. לעומת זאת, החוקרים לא מצאו קשר בין תרופות חוסמות H2 לסיכון מוגבר למחלת כליות.

 

בשנים האחרונות פורסמו מחקרים שקשרו בין תרופות מסוג PPI לסיכון מוגבר לנזקים בריאותיים שונים, בהם דמנציה, התקפי לב, זיהומים ושברים. למרות שהעדויות המצטברות על הסיכונים הכרוכים בטיפול ב-PPI עדיין אינן חד משמעיות, במאמר מערכת שליווה את פרסום המחקר בינואר, מומחים מאוניברסיטת קליפורניה קראו לרופאים ולמטופלים לשקול את היתרונות והסיכונים הפוטנציאלים שטמונים בשימוש ב-PPI ואת האלטרנטיבות כמו שינויים באורח החיים - או כשנדרש תרופות חוסמות H2 - לפני שהם רושמים טיפול ב-PPI. הם ציינו שפעמים רבות התרופות ניטלות גם כשאין סיבה ברורה לכך – לעיתים כשהאדם סבל מתסמיני צרבת שכבר מזמן פסקו. לדבריהם, במצבים כאלה יש להפסיק את הטיפול כדי לראות אם התסמינים חוזרים ואם בכלל יש צורך בטיפול. כמו כן, יש להיות זהירים במיוחד עם הרישום של PPI למטופלים שנמצאים בסיכון מוגבר למחלת כליות.

 

 

על טיפולים נוספים שעלולים לפגוע בכליות

 

כך תתמודדו עם צרבת

 

 

Journal of the American Society of Nephrology, online April 14, 2016