מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מפרקים (ראומטולוגיה)

מנהלי קהילה

פרופ' אורי אלקיים
פרופ' אורי אלקיים
מומחית לראומטולוגיה, מנהלת המכון הראומטולוגי במרכז הרפואי תל-אביב (איכילוב), יו"ר האיגוד הישראלי לראומטולוגיה.
ד
ד"ר חגית פלג
רופאה ביחידה הראומטולוגית בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים . מומחית בפנימית וראומטולוגיה. 
פרופ' מרב לידר
פרופ' מרב לידר
בוגרת ביה״ס לרפואה של אוניברסיטת תל אביב cum laude מומחית ברפואה פנימית (2000) ובראומטולוגיה (2006) פרופ׳ חבר קליני באוניברסיטת תל אביב. מחברת מעל 100 מאמרים ופרקים בספרים בתחום הפמפ, המחלות הראומטיות והאוטואימוניות. מנהלת היחידה הראומטולוגית במרכז הרפואי שיבא.

מובילי קהילה

רם בלס
רם בלס
יו"ר מתנדב בעמותת ענבר למחלות ראומטיות, אוטואימוניות ודלקתיות. מטפל כבר למעלה מ-20 שנה באישתי ומתמודדים יחד עם ראומטיק ארטריטיס (RA).
כמונימפרקים (ראומטולוגיה)חדשותויטיליגו: התקדמות בדרך לטיפול שיחזיר את הצבע לעור

ויטיליגו: התקדמות בדרך לטיפול שיחזיר את הצבע לעור

דרמטולוגים מצאו שטיפול משולב - בתרופה הביולוגית קסלג'נז המשמשת לטיפול בדלקת מפרקים ופוטותרפיה - עשוי לשפר באופן דרמטי את מצבם של הסובלים ממחלת העור בהקת


משמאל לימין: מטופלת בתחילת הטיפול, 3 חודשים לאחר תחילת הטיפול ובתום שישה חודשים (צילום: אוניברסיטת ייל)
משמאל לימין: מטופלת בתחילת הטיפול, 3 חודשים לאחר תחילת הטיפול ובתום שישה חודשים (צילום: אוניברסיטת ייל)

ויטיליגו (בהקת) היא מחלה אוטואימונית בה נוצרת פגיעה במלנוציטים - תאים שמייצרים את הפיגמנט מלנין שאחראי לצבע הכהה של העור - מה שגורם לחלקים מהעור לאבד את הצבע שלהם ולהפוך לבהירים. היקף התופעה משתנה: בחלק מהמקרים היא מופיעה באזור קטן בגוף ובמקרים אחרים בכמה אזורים. האדם המפורסם ביותר שעורו הלבין בעקבות ויטיליגו הוא הזמר מייקל ג'קסון.

 

הטיפולים הקיימים לוויטיליגו – בעיקר משחות ופוטותרפיה – עשויים לעזור במידה מסוימת, אך בקרב מטופלים רבים הם לא מצליחים להחזיר את הצבע לעור.

 

במאמר שפורסם בשנת 2015 בכתב העת JAMA Dermatology דרמטולוגים מאוניברסיטת ייל דיווחו כי התרופה קסלג'נז (Xeljanz) שמשמשת כטיפול ביולוגי למחלות אוטואימוניות אחרת - דלקת מפרקים שגרונתית ודלקת מפרקים פסוריאטית - סייעה בהחזרת הצבע לעור של מטופלת עם ויטיליגו שניסתה לפני כן את הטיפולים הקיימים למחלה ללא הצלחה.

 

בהתבסס על המחקר הקודם, הדרמטולוגים מייל ניסו קומבינציית טיפול חדשנית – טיפול בקסלג'נז ביחד עם פוטותרפיה. פוטותרפיה זה טיפול באמצעות קרינת אור אולטרה סגולה שניתן על ידי מכשיר המדמה את קרינת השמש ונמצא יעיל למספר רב של מחלות עור. התרופה קסלג'נז שניתנת בטבליות מכילה את החומר הפעיל טופסיטיניב (tofacitinib) ופועלת לעיכוב אנזימים מסוג JAK Kinase3 שמשתתפים בתגובה דלקתית וכתוצאה מכך גורמת לעיכוב או עצירה של תהליכים דלקתיים. 

 

במאמר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Dermatology מפרטים המומחים על שני מקרים שונים של מטופלים עם איבוד משמעותי של צבע בעור עקב ויטיליגו – אישה היספאנית בשנות ה-30 לחייה וגבר לבן בשנות ה-50 לחייו. שני המטופלים ניסו את כל הטיפולים הקיימים, אך אלה לא השיבו להם את הפיגמנטציה והם נותרו מתוסכלים. בניסיון לשפר את מצבם הדרמטולוגים ניסו לטפל בהם באמצעות שילוב התרופה קסלג'נז וטיפול באור מסוג UVB הכולל חשיפה לקרני אולטרה סגול מסוג UVB ברוחב גל צר במינון נמוך.

 

החוקרים מדווחים כי לאחר חודשים ספורים של טיפול משולב היה שיפור מדהים והמטופלים זכו לשחזור כמעט שלם של צבע העור שלהם. הם מסבירים כי קסלג'נז מונעת ממערכת החיסון מלתקוף את תאי העור שמייצרים את הפיגמנט מלנין (צבע) והאור מעודד את התאים מייצרי הפיגמנט להשיב צבע לעור. המטופלים ממשיכים לקבל את הטיפול ובמעקב האחרון לא נצפו תופעות לוואי ולא נמצאו חריגות בבדיקות הדם שלהם. 

 

המחקר מהווה התקדמות נוספת במאמצים למצוא מזור למתמודדים עם ויטיליגו ומחלות עור אחרות. כעת נדרשים מחקרים נוספים שיבחנו את יעילות הקומבינציה במספר גדול של מטופלים.

 

 

JAMA Dermatology. January 31, 2018