מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סרטן השד

מנהלי קהילה

פרופ' תניר אלוייס
פרופ' תניר אלוייס
מומחית בכירורגיה כללית וכירורגית שד מנהלת מערך השד במרכז הרפואי הדסה פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית
עו
עו"ס אורית שפירא
* מנהלת מחלקת שיקום ורווחה של האגודה למלחמה בסרטן וחברת הנהלת 'האגודה הישראלית לפסיכואונקולוגיה'.   *מנחת קבוצות בכירה באגודה (קבוצת בוגרים צעירים, קבוצת נשים צעירות המתמודדות עם סרטן, קבוצת תמיכה לזוגות שאחד מבני הזוג חלה בסרטן, קבוצת תמיכה להורים שכולים ועוד) ואחראית על עדכון המידע של האגודה למלחמה בסרטן בנושא 'זכויות ושירותים, מידע לחולי סרטן'.   * בוגרת תואר שני בהצטיינות בעבודה סוציאלית (MSW), אוניברסיטת תל אביב. מומחית בתחום הבריאות.   * בעבר עובדת סוציאלית, המחלקה האונקולוגית, מרכז רפואי תל אביב (איכילוב) והעובדת הסוציאלית ב'הוספיס בית' של האגודה למלחמה בסרטן, תל השומר.
ד
ד"ר רינת ברנשטיין מולכו
מנהלת היחידה האונקוגנטית במרכז הרפואי שיבא, תל השומר. בוגרת בית בית הספר לרפואה של הטכניון בחיפה. התמחות במערך אונקולוגי במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב), ובהמשך התמחות בגנטיקה רפואית במכון הגנטי במרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב). מ-2017 רופאה בכירה ביחידת השד במכון האונקולוגי במרכז רפואי שיבא תל השומר, עד למינוי מנהלת היחידה האונקוגנטית בשיבא ב-2021. משלבת עבודה בטיפול בחולות סרטן שד בכל שלבי המחלה, ובייעוץ גנטי למשפחות וחולים עם חשד לתסמונות סרטן תורשתיות.
עו
עו"ד בר חן- לוי
אחראית תחום מיצוי זכויות בעמותת 'אחת מתשע'. נותנת ייעוץ והכוונה לנשים המתמודדת עם סרטן שד בכל הקשור לזכויותיהן הרפואיות, ומסייעת להן במידת הצורך במיצוי זכויות אלה מול הרשויות השונות, כגון: ביטוח לאומי, מס הכנסה, קופות חולים, חברות ביטוח ועוד.

מובילי קהילה

נעה גביש
נעה גביש
אישה ואמא לשלושה ילדים :)הומאופטית בהכשרתי. אפיה ובישול הן אחת האהבות שלי במיוחד כשהן מאירות ומשמחות אחרים. בשבילֵי חיי ליוותי נשים במסע הלידה המיוחד שלהן, והיום אחרי מסע ברכבת ההרים, עקב גילוי גידול סרטני בשד, שנכפה עלי, אני יודעת ומבינה כמה חשוב הליווי של מישהי שהייתה שם ולו רק כדי להקשיב ולחבק. אני אשמח ללוות ולהיות בשביל מי שצריכה ורוצה.   הסדנא שלי - תשוקות מרפאות - תשוקות ומיניות בזמן משבר ושינוי - ערב חד פעמי יחודי ומרומם את הנפש בו ביחד אתכם אנחנו נזכרים שתשוקה, לכל מה שנעשה היא חלק מאיכות ובריאות החיים שלנו. מוזמנות לקבוצה שלי בפייסבוק : תשוקות מרפאות
יסמין כהן
יסמין כהן
בלוגרית וכותבת תוכן, נמצאת בעיצומו של פרויקט מימון המונים לספר "יומן צמיחה" היכנסו ותמכו: https://tinyurl.com/recovery-diary נמצאת פה כדי לחזק ולהתחזק. מאמינה שהכל קורה לטובתנו.
כמוניסרטן השדחדשותחולות סוכרת בסיכון לעיכוב באבחון סרטן השד

חולות סוכרת בסיכון לעיכוב באבחון סרטן השד

מחקר: לסוכרתיות סיכון מוגבר לאיחור באבחנה של סרטן השד ולסרטן מפושט יותר


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

חולים כרוניים רבים מאובחנים לאורך השנים עם גידולים סרטניים, לרבות סרטן השד שמהווה את הסרטן השכיח ביותר בקרב נשים במדינות המערב. מחקרים רבים זיהו בעבר סיכון מוגבר לסרטן שד בקרב חולות סוכרת, אולם השפעות הסוכרת על הגידול הסרטני עדיין נבדקות. מחקר אמריקאי חדש מצא כי לנשים שמאובחנות עם סוכרת שמתפתח אצלן גידול סרטני בשד יש נטייה לגידולים אגרסיביים יותר שמאובחנים מאוחר, בשלב שהגידול הסרטני כבר מפושט בגוף.

 

המחקר כלל נתונים אודות 2,833 נשים חולות בסרטן שד שנכללו במחקר מעקב נרחב המתבצע בארה"ב מזה שנים בשם "מחקר האחיות" (Women's Health Initiative). הנשים עברו מעקב עד ספטמבר 2013 או עד שמתו. 299 מהחולות (10.6%) היו מאובחנות במקביל גם עם סוכרת.

 

נמצא כי בהשוואה לחולות בסרטן השד שאינן סוכרתיות, חולות הסוכרת נטו יותר להיות לא לבנות, פחות משכילות, בעלות עודף משקל והשמנה בשיעורים גבוהים יותר, פחות פעילות גופנית, צורכות יותר שומן בתזונה וסובלות ממספר גדול יותר של מחלות כרוניות במקביל.

 

המחקר זיהה כי נשים חולות בסוכרת היו בסיכויים גבוהים יותר למיעוט בדיקות ממוגרפיה, איחור באבחנה של סרטן השד ואבחנה של סרטן מפושט יותר בשד. כמו כן, ככל הנראה על רקע מחלתן המתקדמת, לנשים חולות סוכרת היו סיכויים נמוכים יותר לעבור טיפולי הקרנות לסרטן השד. טיפולי קרינה נמצאים בשימוש רווח בקרב חולות בסרטן שד בעיקר בשילוב עם ניתוח כשהמחלה מאובחנת בשלב מוקדם או ממוקדת בגוש קטן בשד. 

 

הקשר בין סוכרת לסרטן השד - עשוי לעבור דרך השמנה

 

למרות נתונים גבוהים של החלמה מסרטן השד באוכלוסיית הנשים הכללית שעלו בשנים האחרונות אל מעבר ל-90%, ניתוח סטטיסטי מצא כי על רקע האיחור באבחון המחלה, לנשים סוכרתיות שאובחנו עם סרטן השד היה סיכון גבוה ב-57% לתמותה כללית בתקופת המעקב, בהשוואה לחולות סרטן השד שלא אובחנו עם סוכרת. כמו כן, הסיכון לתמותה ספציפית מסרטן השד בקרב חולות סוכרתיות היה גבוה ב-36% בהשוואה לחולות שאינן חולות סוכרת, אם כי השפעה זו לא היתה מובהקת סטטיסטית, והחוקרים מעריכים זאת בהשפעה אפשרית מונעת סרטן של התרופה לסוכרת מטפורמין, אם כי הנושא לא נבחן לעומק במחקר הנוכחי.

 

המחקר מעלה סברה כי קשר ביולוגי כלשהו בין סוכרת לסרטן השד הוא הגורם לאיחור באבחנת הגידול הסרטני בקרב חולות סוכרת. זאת גם על רקע מחקרים נוספים בעבר שזיהו קשר בין המחלות. חוקרים מהמכון המחקר הבינלאומי למניעה בליאון שבצרפת פרסמו בספטמבר 2012 בכתב העת British Journal of Cancer כי לחולות סוכרת לאחר גיל המעבר סיכון גבוה ב-27% לפתח גידול סרטני בשד. הסיכון נותר גבוה ב-16% בקרב סוכרתיות לאחר תקנון הנתונים לפי משקל גוף. במחקר ההוא הוערך כי ייתכן שהקשר בין סוכרת לסרטן השד עובר דרך השמנה, שכן סוכרת היא אחד מתסמיני הסינדרום המטבולי הקשור בהשמנה, ואילו השמנה מצידה מעלה את הסיכון לסרטן השד. כמו כן העריכו החוקרים כי רמות גבוהות של אינסולין בדם – מצב המכונה 'היפראינסולינמיה' שאופייני לחולי סוכרת שגופם פיתח עמידות לאינסולין – קשורה גם בהאצה של תהליכים סרטניים בתאי השד.

 

צוות המחקר כלל חוקרים מאוניברסיטאות אינדיאנה, מינסוטה, מערב וירג'יניה, באפלו, הארבור בקליפורניה, אלברט איינשטיין בניו יורק, המרכז הרפואי-אוניברסיטאי ג'ורג' וושינגטון בבירת ארה"ב והמרכז לחקר הסרטן פרד הטצ'ינסון בסיאטל. בסיכום המאמר הבהירו החוקרים כי "הממצאים מביאים עדות לכך שסוכרת מעלה את הסיכון לתמותה בקרב נשים חולות בסרטן השד, ויש צורך במחקרים נרחבים על הסיבות לעיכוב באבחנת הגידול הסרטני בקרב נשים סוכרתיות. ממצאי המחקר מפורסמים בגיליון יולי 2015 של כתב העת British Journal of Cancer.

 

המחקר נלווה לממצאים נוספים אודות סיכון מוגבר לסרטן בקרב חולים כרוניים. מחקר מגרמניה שפורסם בשנת 2010 וכלל נתונים אודות מעל למאה אלף חולי סוכרת זיהה 24 סוגי סרטן נפוצים בקרב החולים, לרבות סרטן הלבלב, סרטן תאי הכבד, סרטן הכליות, בלוטת התריס, המעי הדק, הוושט ומערכת העצבים. מחקר מעקב מישראל שבוצע בקופת חולים כללית מצא כי סוכרת מעלה את הסיכון לסרטן רק בקרב נשים, לרבות סרטן במערכת הרבייה הנשית – סרטן הרחם והשחלות, אך במחקר זה לא זוהתה עלייה בסיכון לסרטן השד.

 

 

British Journal of Cancer, doi: 10.1038/bjc.2015.249

pfs1
18/01/16 12:03