מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' אהוד גרוסמן
פרופ' אהוד גרוסמן
בוגר בית הספר לרפואה בתל-אביב. לשעבר מנהל מחלקה פנימית ד' והיחידה ליתר לחץ דם במרכז הרפואי ע"ש שיבא. לשעבר מנהל האגף הפנימי במרכז הרפואי ע"ש שיבא, פרופ' מן המנין ומופקד על קתדרה ליתר לחץ דם באוניברסיטת תל אביב. לשעבר דיקאן בית ספר לרפואה באוניברסיטת תל אביב כיום נשיא אוניברסיטת אריאל
פרופ עדי לייבה
פרופ עדי לייבה
מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים האוניברסיטאי אסותא אשדוד ומנהל מרפאה מייעצת בפנימית, מחלות כליה ולחץ דם במרפאת מומחים בקרית אונו (מרב מרכזי בריאות, הדובדבן 7 קרית אונו ) מומחה ברפואה פנימית , בנפרולוגיה וביתר לחץ דם, פרופסור מן המניין באוניברסיטת בן גוריון ופרופ. משנה באוניברסיטת הארוורד,ארה"ב. בשנים 2016-2022 שימשתי כנשיא החברה הישראלית ליתר לחץ דם. מומחה בפנימית, הן מתל השומר, והן מבית חולים Mount Auburn בקיימברידג', מסצ'וסטס. סא"ל במיל., יועץ קצין רפואה ראשי למחלות כליה ויתר לחץ דם, ומנהל תחום מחלות כליה ויתר לחץ דם בקופות חולים "מכבי" ו"לאומית". מייסד ויו"ר החוג הנפרולוגי הישראלי פלסטיני בהר"י. בקרו באתר של פרופ' עדי לייבה www.profleiba.com ניתן להתייעץ בווטסאפ דרך האחות אחראית המרפאה , הגב. סיגלית ארי-עם ( RN)- 054-541-9992
כמונילחץ דםחדשותטיפול בלחץ דם גבוה עשוי לדחות אלצהיימר

טיפול בלחץ דם גבוה עשוי לדחות אלצהיימר

טיפול בלחץ דם גבוה הפחית את הסיכון של התפתחות ליקוי קוגניטיבי מתון לאלצהיימר


אנשים עם גורמי סיכון וסקולאריים היו בעלי סיכון כפול לפתח אלצהיימר (צילום: Shutterstock)
אנשים עם גורמי סיכון וסקולאריים היו בעלי סיכון כפול לפתח אלצהיימר (צילום: Shutterstock)

 

טיפול בלחץ דם גבוה או גורמי סיכון אחרים למחלות לב וכלי דם באנשים שיש להם ליקוי קוגניטיבי מתון, עשוי להפחית את הסיכון להתקדמות המצב למחלת אלצהיימר. כך עולה ממחקר סיני שפורסם בכתב העת Neurology.

 

מחקרים קודמים שנערכו בבעלי חיים מצאו כי גורמי סיכון הקשורים לכלי הדם משחקים תפקיד בהתדרדרות קוגניטיבית והתפתחות מחלת האלצהיימר. אבל עדיין לא ברור אם גורמי סיכון וסקולאריים גורמים לאלצהיימר בבני אדם. המחקר החדש מספק עדויות בבני אדם שתומכות ברעיון כי גורמי סיכון וסקולאריים משחקים תפקיד קריטי בהתפתחות המחלה.

 

המחקר נערך בקרב 650 מתנדבים בני 55 ומעלה. לכל הנבדקים היה ליקוי קוגניטיבי מתון, מצב שכלי פחות חמור מדמנציה, עם תסמינים כמו שכיחת אירועים שהתרחשו לאחרונה, קושי בביצוע משימות בו-זמנית, וזמן רב יותר בביצוע מטלות שכליות. מצב זה מעלה את הסיכון להתפתחות אלצהיימר. 

 

בתחילת המחקר, 414 מהמשתתפים היו בעלי גורם סיכון וסקולארי אחד או יותר, כמו לחץ דם גבוה, כולסטרול גבוה או סוכרת. החוקרים העריכו את מצבם של המשתתפים כל שנה במשך חמש שנים, באמצעות מבחנים סטנדרטיים של תפקוד קוגניטיבי ובדיקת היכולת שלהם לבצע פעילויות יום-יומיות. 

 

במהלך התקופה, מצבם של 298 מהמשתתפים התקדם לאלצהיימר, בעוד שמצבם של האחרים נותר כפי שהיה - ליקוי קוגניטיבי מתון. החוקרים מצאו כי משתתפים שהיו להם גורמי סיכון וסקולאריים היו בעלי סיכון כפול לפתח אלצהיימר במשך תקופת המעקב, בהשוואה לאלו שלא היו להם גורמי סיכון וסקולאריים.

 

יחד עם זאת, משתתפי המחקר שקיבלו טיפול לגורמי הסיכון היו בעלי סבירות נמוכה ב- 39% לפתח אלצהיימר מאשר אלו שלא קיבלו טיפול לגורמי הסיכון. אפילו טיפול רק בחלק מגורמי הסיכון הוסקולאריים של אדם הפחית את הסיכון להתקדמות המצב לאלצהיימר ב- 26%.

 

יש לציין כי המחקר הוא תצפיתי בלבד, ולכן אין יכולת להוכיח קשר של סיבה-תוצאה. יחד עם זאת מציינים החוקרים כי התערבות אקטיבית לטיפול בגורמי סיכון וסקולאריים עשויה להפחית את הסבירות שליקוי קוגניטיבי מתון יתפתח לאלצהיימר. למרות שהקשר לא הוכח באופן חד משמעי, אין חסרונות לטיפול בגורמי סיכון וסקולאריים.

 

 

Neurology doi:10.1212/WNL.0b013e318217e7a4

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה