מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

גמילה מעישון

מנהלי קהילה

ד
ד"ר יעל בר-זאב
רופאה, מומחית בבריאות הציבור, עם מיקוד בתחום קידום בריאות ורפואה מונעת.  אני יועצת לגמילה מעישון, ויו"ר החברה הרפואית למניעה ולגמילה מעישון בהסתדרות הרפואית בישראל. במרץ 2019 סיימתי דוקטורט מאוניברסיטת ניו-קאסל באוסטרליה שהתמקד בשיפור הטיפול לגמילה מעישון שניתן לנשים הרות אבוריגיניות מעשנות. עם חזרתי לארץ השתלבתי כחוקרת ומרצה בכירה בבית הספר לבריאות הציבור, הפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית
נילי בראון
נילי בראון
מטפלת בהתמכרויות, יועצת ומנחת קבוצות מוסמכת לגמילה מעישון, מדריכה במיומנויות הראיון המוטיבציוני. עובדת במוקד הלאומי הטלפוני לגמילה מעישון של משרד הבריאות. בעלת תואר ראשון בלימודי התמכרות (BSc Addiction Studies) מאוניברסיטת לידס באנגליה. 

מובילי קהילה

מוג'ו
מוג'ו
מאובחן עם טרשת נפוצה אבל הוחלט ביני לביני לא לתת לזה להשפיע עלי. התחלתי לרוץ, הפסקתי לעשן (דבר שמתגלה כאתגר לא קטן) ובוחר בחיים. 
Yael Ya
Yael Ya
שלום, שמי יעל, ואחד הדברים שאני הכי גאה בהם בחיי הוא שהפסקתי לעשן לפני 8 שנים עישנתי קופסה וחצי ליום, עישנתי הרבה מעבר למה שבכלל רציתי ואפשר בהחלט לומר שהעישון השתלט לי על החיים- על הארנק, על מע' העצבים, על האישיות, ולמרבה הצער גם הרס בגופי מספר חלקות טובות לאחר מהפך בכל צורת החשיבה שלי- יום אחד הצלחתי לנתק את השלשלאות ולצאת לחופשי - וואוו- זה התגלה לי כדבר הכי טוב שאי פעם עשיתי עבור עצמי, ואני עדיין נהנית מהתגמולים הרבים של היותי לא מעשנת וחייבת לזה תחושת שפע, בריאות ושגשוג אז כן, יש כזה דבר להפסיק לעשן בהצלחה, מוזמנים להצטרף אליי. זה תענוג אמיתי :-)
כמוניגמילה מעישוןחדשותכמעט 7 מכל 10 אנשים שמנסים סיגריה הופכים למעשנים

כמעט 7 מכל 10 אנשים שמנסים סיגריה הופכים למעשנים

מחקר חדש מוכיח עד כמה חזק כוח האחיזה שלסיגריות יש עלינו – כבר מהשאיפה הראשונה


(צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

רוב האנשים ש"רק מנסים" סיגריה אחת הופכים, לפחות זמנית, למעשנים באופן יומיומי. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת Nicotine & Tobacco Research.

 

במסגרת המחקר, חוקרים מאוניברסיטת קווין מרי בלונדון ניתחו נתונים של216,314  אנשים שהשיבו על סקרים שונים ומצאו כי יחס ההמרה בין "מעשן לראשונה" לבין "מעשן יום-יומי" - גבוה באופן מפתיע. מכלל הנבדקים, 60.3% ניסו סיגריה מתישהו במהלך חייהם. מתוכם, כ-69% הפכו למעשנים שמעשנים באופן יומיומי (בטווח של 60.9% עד 76.9% לפי הסקרים השונים).

 

ממצאי המחקר חשובים ביותר, מאחר שגמילה אינה עניין פשוט עבור רוב האנשים. לפי מחקרים שיעור האנשים שמפסיקים לעשן ונשארים לא-מעשנים אחרי שנה עומד על 3%-5% בקרב אלה שנגמלים לבד ויכול להגיע עד 30%-50% - אבל זה רק בטיפול משולב של ייעוץ מקצועי יחד עם טיפול תרופתי.

 

נראה שהדבר הטוב ביותר שניתן לעשות הוא לא לנסות את הסיגריה הראשונה. לפי דו"ח שר הבריאות על העישון בישראל לשנת 2016 כבר בקרב תלמידי כיתה ח' – אחד מכל עשרה ילדים (9.5%) התנסה בעישון סיגריות. עד כיתה י' שיעור המתנסים בעישון כמעט מכפיל את עצמו - בשכבת גיל זו אחד מכל חמישה (20%) התנסה בעישון סיגריות. שיעור זה גבוה יותר מהממוצע בקרב קבוצת גיל זו באירופה, העומד על כ-17%.

 

 

Nicotine & Tobacco Research. doi 10.1093/ntr/ntx243