מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קשב וריכוז

מנהלי קהילה

דר' טמיר אפשטיין
דר' טמיר אפשטיין
פסיכיאטר, מנהל מרפאת פוקוס. המרפאה להפרעות קשב במבוגרים, המרכז הרפואי ע\\\"ש שיבא, תל השומר.
ד
ד"ר גבריאל שחר
שמי ד"ר גבי שחר  הוסמכתי לרפואה באיטליה בשנת 1984 והתמחתי בישראל ברפואת ילדים . עבדתי במספר בתי חולים . כיום אני עובד כרופא ילדים בקופת חולים מכבי ומקדיש את מירב מירצי לאבחון וטיפול בהפרעות קשב . שילוב בין שני התחומים מאפשר ראיה מערכתית הן בתחום הרפואי והן בתחום הקשיים התפקודיים במשפחה בבית ספר ומחוץ לו . מרפאת הקשב שלי נמצאת בתל אביב  אשמח לעמוד לרשות הפונים דרך הרשת - כמוני או במרפאתי בצהלה בתל אביב  לקביעת תור 0549119798
ד
ד"ר נעמי וורמברנד
שמי נעמי. מזה תריסר שנים אני עוסקת בסיוע לנוער ומבוגרים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כדי להכשיר את עצמי למשימה זו,  למדתי חינוך ופסיכולוגיה בתואר ראשון, ויעוץ חינוכי וחינוך מיוחד בתאר שני ושלישי. כמו כן, אני מאבחנת דידקטית, מאמנת אישית להפרעות קשב, מנחת קבוצות. במשך שנים הייתי מרצה בחינוך מיוחד ופסיכולוגיה באוניברסיטת חיפה, מכללת בית ברל ומכללת סמינר הקיבוצים. מעבר להיבט האקדמי, אני עוסקת ביזום והקמה של מסגרות מגוונות שפועלות לטובת האוכלוסיה של בעלי לקויות למידה והפרעות קשב. כך הקמתי, לפני כ- 12 שנה, את מרכז מהו"ת (מרכז התעצמות ותובנה)  במכללת סמינר הקיבוצים עבור הסטודנטים עם הלקויות. מאז הוקמו 26 מרכזי מהו"ת ברחבי הארץ עבור תלמידים בעלי לקויות למידה והפרעות קשב במערכת החינוך העל יסודי. המרכזים מנוהלים כרשת ושייכים מבחינה מקצועית למרכז "דרך מהות" של מכללת סמינר הקיבוצים, שאותו אני מנהלת. לפני כשנה הוקם מרכז מהו"ת בכלא מעשיהו עבור אסירים עם לקויות למידה והפרעות קשב. אנו מטפלים גם במובטלים כרוניים  על רקע לקותם, כדי להחזירם לעולם התעסוקה, בשיתוף עם עמותת בעצמי. בנוסף, אנו מנהלים מערך השתלמויות מסועף בחדרי מורים ובקרב מטפלים והורים.   
יפעת אלנקרי
יפעת אלנקרי
נעים מאוד, שמי יפעת אלנקרי דיאטנית קלינית בעלת תואר בתזונה B.SC מטעם אוניברסיטת אריאל ובעלת תואר B.A במדעי ההתנהגות. נשואה ואמא לארבעה. עובדת נכון להיום כדיאטנית כללית וילדים בקופ"ח לאומית, מקבלת בקליניקה פרטית בגינות שומרון אכילה רגשית והפרעות אכילה על כל גווניהן. בנוסף מתרגלת באוניברסיטת אריאל בחוג למדעי התזונה ודיאטנית בפרוייקט אורח חיים בריא מטעם משרד החינוך.
כמוניקשב וריכוזמדריכיםעל הפרעות קשב ושינה

על הפרעות קשב ושינה

כשאתם הולכים לישון, הפרעות הקשב לא נרדמות. איך משפיעה הפרעת קשב וריכוז על השינה?


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

 

כשאנחנו לא ישנים אנו נוטים להיות לא מרוכזים, לפעמים עצבניים, לעשות דברים בלי לחשוב או לחשוב פחות על מה שאנחנו עושים. עבור אנשים מסוימים, חוסר שינה יכול לדמות מצב של הפרעת קשב וריכוז (ADHD). למרבה המזל, כשישנים טוב, חוזרים לתפקד כרגיל.

 

אבל מה עם הכיוון ההפוך? איך ישנים אנשים עם הפרעות קשב וריכוז? המחשבה שה- ADHD נרדם כשאתה נרדם ככל הנראה אינה נכונה, בדיוק כפי שההנחה ש-ADHD חולף כשאדם מתבגר. עם זאת, ולמרות היותן של הפרעות שינה נפוצות מאוד בקרב מבוגרים עם ADHD, הפרעות שינה אינן מופיעות לפי שעה כחלק מקריטריוני האבחנה של ADHD אצל מבוגרים.

 

התחום, מבחינה מחקרית אינו מפותח, אולם קיימים מספר מאפיינים מוכרים עבור אנשים עם ADHD ובעיקר - 4 סוגי בעיות:

 

1) קשיי הירדמות - אנשים עם ADHD הולכים לישון כשהם מותשים או אחרי שהתישו את עצמם – בלי קשר לשעה. 75% מדווחים על קשיי הירדמות (אינסומניה התחלתית) – הם קוראים לעצמם 'ציפורי לילה'. כשהם מנסים להירדם, הם חווים את מחשבותיהם רצות. אפשר להבין זאת כביטוי להיפראקטיביות המנטלית של ה- ADHD. בגיל 30, 70% מהסובלים מהפרעות קשב וריכוז צריכים יותר משעה בשביל להירדם.

 

2) שינה לא שקטה - מבוגרים עם ADHD מסתובבים, מתעוררים מרעשים קלים, בני זוגם נוטים יותר לישון במיטות נפרדות, הם פעילים יותר מאחרים גם בשנתם ומתעוררים עייפים.

 

3) קושי להתעורר - אחוזים גבוהים מתעוררים מספר פעמים עד לפנות בוקר ואז נופלים לשינה כבדה ממנה הם מתקשים להתעורר בשעה היעודה. הם ישנים למרות צלצולו החוזר של השעון המעורר או ניסיונות ההשקמה של הסובבים אותם. אם תעירו אותם לפני שהם מוכנים, הם יהיו רגזניים ולוחמניים. רבים מהם מרגישים שאינם ערים לגמרי עד שעות הצהריים.

 

4) שינה חודרנית - יש אנשים עם ADHD שמצליחים להתרכז מאוד במה שמעניין או מאתגר אותם (תופעה המכונה 'היפרפוקוס') אך ברגע שהם מאבדים עניין, איבוד העניין עלול להיות כה חד שהם הופכים מנומנמים. כשבודקים מצבים כאלו באמצעות EEG רואים הופעה פתאומית ומהירה של גלי תטא – האופיינים לשינה- לתוך תבנית של גלי אלפה וביתא שאופייניים לערות. תופעה כזו עלולה להיות מסוכנת מאוד בנהיגה ולהופיע למשל בהירדמות על כבישים מונוטוניים. הנושא לא נבדק מחקרית עקב הקושי לשחזר תנאים אלו במעבדה.

 

מה הקשר בין בעיות השינה להפרעות הקשב?

 

בראון, חוקר ותיק ומוערך בתחום הפרעות קשב במבוגרים, רואה את הפרעות השינה כמעידות על קשיי עוררות וערנות הקשורים ל ADHD עצמו. הוא רואה אותן כקשורות התפתחותית לניהול פונקציות מוחיות כגון היכולת לייצב ולווסת עוררות וערנות.

 

אין תיאוריה שמסבירה היטב את קשיי היקיצה. השערה אפשרית אחת היא שלאנשים עם ADHD יש קוצב פנימי לא מדויק ולכן גם לרבים מהם קשיים בהערכת זמן ובעמידה בזמנים. כתוצאה, הם מחלקים את הזמן לזמן "עכשיו" ולזמן "לא עכשיו". הזמן הוא מושג מופשט, חשוב לאחרים, אבל לא כזה שמובן להם.

 

טענה אחרת היא כי קשיי השינה של מבוגרים ו/או ילדים עם ADHD קשורה לטיפול בתרופות מעוררות.

 

מה אומרים המחקרים? 

 

אחד המחקרים הבודדים שבחן התנהגות שינה אצל מבוגרים עם ADHD, השתמש באקטיגרפים (מודדי תנועה) אצל אנשים עם ADHD ואנשים ללא ההפרעה, בעירות ושינה, עם ובלי תרופות, כדי לענות על מספר שאלות: 1) האם מבוגרים עם ADHD פעילים יותר ביום ו/או בלילה מאנשים אחרים? 2) האם יש הבדל בפרמטרים אקטיגרפיים של שינה בין מבוגרים עם מול בלי הפרעות קשב וריכוז?  3) האם יש הבדל בין מדדים של קצב צירקדיאני (מקצב יומי, מחזוריות של פעילות יום ולילה) בין מבוגרים עם ADHD לעומת אלו בלי? 4) מה ההשלכות של שימוש בסטימולנטים (תרופות מעוררות) עבור הפרמטרים שהוזכרו אצל מבוגרים עם ADHD?

 

מבחינה סובייקטיבית, 65% מהמבוגרים עם ADHD טענו שהם חווים תמיד קשיים בשינה, 87% טענו שהם מתקשים ללכת למיטה בזמן ו- 71% מתקשים לצאת ממנה בזמן. 50% דיווחו על ישנוניות במשך היום. מבוגרים עם ADHD חשו שהם נחים פחות – הן באופן כללי (36%) ומייד לאחר יקיצה (30%) והם דירגו את שנתם כפחות איכותית ממבוגרים ללא ADHD.

 

מבחינה אובייקטיבית, במדידות האקטיגרף, רמת פעילות של מבוגרים עם ADHD הייתה גבוהה יותר ב- 17% מאשר באלו ללא ADHD. מבחינת מדדי שינה, מבוגרים עם ADHD ישנו ב- 3.5% באופן פחות יעיל והשהיית השינה (הזמן שעובר מהרגע שאדם מכבה את האור ועד שהוא נרדם) ארוכה יותר ב- 67% . לא היה הבדל במדדים של קצב צירקדיאני, ומבוגרים עם ADHD הראו תקופות יותר ברורות וכאלו שחזרו על עצמן של שעות פעילות מול שעות מנוחה.

 

כאשר קבוצת המבוגרים עם ADHD טופלה תרופתית בריטלין, לא היה שינוי מבחינת הפעילות היום יומית, אולם הייתה החמרה מבחינת הזמן לשינה וזמן השינה הכללי שהתקצר ב- 5%. עם זאת, השינה הייתה יותר יעילה ומגובשת – עם 14% פחות יקיצות בלילה, 8% פחות זמן עירנות בלילה ו 21% עלייה ברצפי שינה ללא התעוררות. גם סובייקטיבית, נרשם שיפור במדד היקיצות, ומבוגרים אלו גם חוו את שנתם כיותר רציפה. מבחינת המחזור הצירקדיאני, טיפול השהה את תחילתן של 5 השעות הפחות פעילות ב- 18 דקות.

 

המחקר לא תמך בהשערה שמבוגרים עם ADHD יותר פעילים וזזים בשנתם לעומת מבוגרים ללא ADHD. השאלה לגבי המחזור הצירקדיאני נותרה פתוחה – האם מבוגרים עם ADHD הולכים לישון יותר מאוחר כי הם יותר עירניים או האם זה בשל עיכוב במחזור הצירקדיאני?

 

ניתוח של התוצאות הראה מגמה לפיה, בקרב מבוגרים עם ADHD, השינה נוטה להיות יותר מגובשת ויעילה ככל שהנבדק מבוגר יותר. ממצאים אלו עשויים להיות קשורים לירידה ברמת ההיפראקטיביות עם העלייה בגיל.

 

מכאן, ניתן לומר בהכללה, שלמבוגרים עם ADHD יש יותר קשיי שינה, אשר ניתן להקל עליהם באופן חלקי על-ידי טיפול בסטימולנטים.

 

מה אפשר לעשות?

 

ריכזנו עבורכם מספר כללים לטיפול בהפרעות שינה אצל מבוגרים עם הפרעת קשב: 

 

1. התאימו את מינון הטיפול התרופתי ואת תזמונו – נטילת מינון גבוה מדי של סטימולנטים או מינון מתאים בשעה מאוחרת מדי עלולה לפגוע ביכולת להירדם ובמבנה השינה.

 

2. בררו אם קיימות סיבות אחרות אפשריות להפרעות שינה – בעיקר דום נשימה בשינה שיכול להיות קשור להחמרה של תסמיני ADHD.

 

3. שימרו על היגיינת שינה – הקפידו על סדר יום קבוע ופעילות גופנית קבועה. השתמשו במיטה לשינה ופעילות מינית בלבד. הימנעו מאלכוהול, קפאין וחומרים מעוררים אחרים לפני השינה. תמיד תלכו לישון בחדר שקט וחשוך.

 

 

יש שאלות? ד"ר אפשטיין זמין בשבילכם בפורום הפרעות קשב וריכוז

 

* ד"ר טמיר אפשטיין הוא מנהל מרפאת 'פוקוס' להפרעות קשב במבוגרים שבמרכז הרפואי שיבא ומנהל קהילת הפרעות קשב וריכוז באתר "כמוני"

אופיר-
24/12/20 11:24

אני לא מרגיש שיש לי בעיות הירדמות, ואף עברתי בדיקת שינה ולא נמצא חריגה, אבל בהחלט כשאני מתעורר (ונמשך כמה שעות לאחר מכן) המוח מרגיש מעורפל, עייף ולא חד ועירני. התחלתי לשתות קפה נטול קפאין לאחר קריאה שקפאין ישר אחרי השכמה יכול לגרום לתחושת עייפות מאשר עירנות. בכל זאת, עדיין לא עוזר כמו שציפיתי. יש מחשבות? ניסיון?
יום נעים לכולם

danielmo
17/06/14 12:18

הבן שלנו בן 10 עם ADHD, מקבל קונצרטה במינון מתאים ומוקדם בבוקר, ועדיין ההירדמות שלו היא סיוט שנמשך כמה שעות!, הוא כל הזמן מריץ מחשבות בראש.
אני לא מוצא בעצות שמופיעות פה משהו שיכול לעזור לו, כי המינון מתאים ונטילת התרופה מוקדם בבוקר בלבד, אין לו דום נשימה, וכמובן לא צורך אלכוהול וקופאין (ואין גם פעילות מינית :))
אז האם בכלל אפשר לעזור לו?

נורית-47
20/05/14 12:41

כמה פעמים התעוררתי ואם התעוררתי. שנתי הטובה ביותר היא בשעות הבוקר.

מאחר ואני גמלאית בדרך כלל זה לא נורא ,אך אם צריך להתעורר בשעה מוקדמת יותר ....

אני בת 67 בילדותי כמובן לא איבחנו אותי רק יודעת של יכולתי ללמוד.

נורית-47
20/05/14 12:37

ואני חשבתי שאני היחידה.

התופעה המתוארת כאן של קשיי הרדמות ושינה קלה עם הרבה התעוררויות היא שנתי,לא תמיד אני זוכרת כמה פ