הטיפול שמסייע לבלום את הסוכרת
מביאה את כל המאמר …מפני שלמי שאין מינוי יש לו בעיה…
סוכרת מסוג 2 היא מחלה מסובכת שדורשת טיפולhttp://www.haaretz.co.il/news/health/new-research/.premium-1.2031615
תרופתי שהולך וגובר עם הזמן ועשוי לכלול גם אינסולין. רוב החולים מתייחסים לתוספת האינסולין כהחמרה של הסוכרת שמבטאת עבורם את סוף הדרך, אך הם אינם מודעים לכך שאינסולין יכול לא רק להוריד את רמות הסוכר, אלא להיות תרופה שמשנה את מגמת התקדמות המחלה. מדובר בקונספט חדש בעולם הרפואה.
מהי סוכרת? התיאוריה המקובלת עתה גורסת כי סוכרת מסוג 2 היא תנגודת לאינסולין (כשתאי הגוף אינם מגיבים להורמון האינסולין שמווסת את רמות הסוכר ואינם מאפשרים לסוכר להיכנס לדם) וייצור לא מספיק שלו. לאנשים רבים יש תנגודת לאינסולין שנראית קשורה להשמנה בטנית, אולם רק חלק קטן מהאוכלוסייה שסובלת מהשמנה זו (כ-10%) יפתח סוכרת, וזאת בגלל המחסור בתאי ביתא בלבלב האחראים על ייצור האינסולין.
בשלב הראשון למחלה, רמות האינסולין בדמו של החולה גבוהות בשל מאמץ היתר להתגבר על התנגודת לאינסולין. אך גם רמה גבוהה זו של אינסולין לא מספיקה כדי להתגבר על התנגודת, ולכן מאחר שהסוכר אינו נכנס לתאים רמתו בדם נותרת גבוהה.
עוד כתבות בנושא
מחקר: הגורם המרכזי לסוכרת – עלייה בצריכת הסוכר 03.03.2013 | 06:00
התוכנית הישראלית לבלימת הסוכרת 20.01.2013 | 10:51
עשרת המזונות שעלולים לפגוע בבריאותכם 09.04.2013 | 10:22
ככל שהסוכרת מתקדמת, תאי הביתא מפרישים פחות ופחות אינסולין, ולכן צריך להוסיף עוד ועוד תרופות שיסייעו לגוף להפריש את כמויות האינסולין הדרושות לו.
כל תרופה חדשה שמשווקת מעלה את השאלה המהותית: האם הפעם היא תהיה זו שתוכל לשנות את תהליך התקדמות המחלה הבלתי נמנע? מחקרים הצליחו להראות כי ניתן להשתמש באינסולין לא רק להורדת רמת הסוכר בדם אלא כדי לשנות את מהלך המחלה כולו מהשורש, כך שהחמרתה יכולה להיעצר או להידחות משמעותית. עובדה זו הוכחה בעיקר כאשר טיפול אינטנסיבי באינסולין ניתן כבר בשלב הראשון של הסוכרת – בחודשים הראשונים לאחר האבחון – ארבע זריקות אינסולין ביום (בהשוואה לזריקה-שתיים ליום בטיפול רגיל).
בדיקת סוכר. צילום: רויטרס
כמה מחקרים בחנו את הטיפול האינטנסיבי באנשים עם סוכרת מסוג 2 במשך שבועיים-חמישה שבועות, סמוך לאבחון המחלה. מטרת המחקרים היתה לעצור את העלייה ברמות הסוכר ולהציג ערכי סוכר המעידים כי המטופל אינו נחשב יותר לסוכרתי. לפי מחקר מאוניברסיטת טורונטו בקנדה, שהתפרסם במאי 2008 בכתב העת Lancet, ומחקרים נוספים, שיטת טיפול זו אכן גרמה להפוגה בהתקדמות הסוכרת בקרב רוב הסוכרתיים שאובחנו לאחרונה. נוסף על כך, כ-40% מהמטופלים שמרו על ערכי סוכר תקינים במשך כשנה לאחר הטיפול ובמקרים מסוימים כשנתיים ויותר.
השפעתו החיובית של הטיפול האינטנסיבי באינסולין ניכרת לא רק אצל סוכרתיים שאובחנו לאחרונה וקיבלו בתחילת המחלה את הטיפול. גם אצל אנשים עם סוכרת מסוג 2 החולים במחלה תקופה ממושכת יותר, הטיפול האינטנסיבי הקצר באינסולין מסייע לעורר את הפעילות הרדומה של תאי הביתא בלבלב ולשפר את השפעת יתר התרופות שהם נוטלים. ניתן לראות בכך ממצא חשוב, שכן סוכרתיים הסובלים שנים מהמחלה, ואינם מצליחים להביא עצמם לאיזון, יכולים לנסות להיעזר בשיטת הטיפול הזאת כפריצת דרך לשיפור במצבם.
עם זאת, עדיין לא קל למצוא את אותם סוכרתיים שיסכימו לקבל ארבע זריקות ביום ויותר במשך כמה שבועות, במיוחד כאלה שבנקודת זמן זו עדיין מתקשים להגדיר עצמם סוכרתיים.
ד"ר מריאלה גלאנט היא אנדוקרינולוגית והמנהלת הרפואית של מרכז DMC לטיפול בסוכרת
http://www.haaretz.co.il/news/health/new-research/.premium-1.2031615
אשמח לתגובות
