ביו-בוט שוחה בנוזלי הגוף כמו תאי הזרע

לעולם ה"שחיינים" הזעירים בנוזלי הגוף, מצטרף ביו-רובוט סינתטי (ביו-בוט) בעל יכולת הנעה עצמית ושיכול לעבור בנוזלי הגוף הסמיכים בעזרת תאי לב פועמים.
המחקר פורסם בינואר 2014 ב- Nature Communications
לראשונה הצליח צוות חוקרים מאוניברסיטת אילינוי לפתח ביו-מכונה קטנטונת שיכולה לזוז בעצמה בגוף, בדומה לתנועת תאים בודדים עם זנבון כמו למשל תאי הזרע.
החוקרים פיתחו את הביו-בוט עם פולימר גמיש ואז השתילו תאי לב קרוב לחיבור שבין הראש והזנבון של הביו-בוט. התאים הסתדרו מעצמם והתחילו לפעום באופן סינכוני ולהפעיל גל תנועה שדחף את הביו-בוט קדימה (ראו סרטון).
ההתארגנות הסנכרונית של התאים היא מרתקת מבחינה ביולוגית ועדיין לא ברור איך בדיוק התאים מתקשרים ביניהם, אבל תאום סינכרוני זה הוא חיוני כדי לאפשר לביו-בוט לנוע.
הצוות הצליח לפתח גם ביו-בוט שזז מהר יותר כשתכננו אותו עם שני זנבונים לראש.
התוכנית היא לתכנן ביו-בוטים שיוכלו להרגיש סמנים כימיים או אור ועל פי המידע לזוז למטרה רפואית או סביבתית בהתאם לצורך.
הרעיון הוא לפתח את המבנה הבסיסי, לזרוע בו תאי גזע שיתפתחו למבנים מתוחכמים ושיוכלו להעביר תרופות או לבצע מיני-שינויים למשל כשיכוונו אל תאי סרטן.
הכוח המרתק של עבודה זאת הוא בהדגמת היכולת לשימוש במודל חישובי בשילוב עם תכנון ביולוגי לשיפור ביצועים או לתכנון מיגוון ביו-בוטים מסוגים שונים.
ברוח המיפגש שלנו עם רובוטים, ראו את הרצאת TED המעניינת של גיא הופמן (בית ספר סמי עופר לתקשורת במרכז הבינתחומי הרצליה) על רובוטים עם נשמה שגם מנגנים ג'אז…
