מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מערכת בקרת תזונה וניטור עצמי של הסוכ...

כמוניבלוגיםמערכת בקרת תזונה וניטור עצמי של הסוכרת (חלק א)מה הם הערכים הנורמאליים של הגלוקוז בדם?

מה הם הערכים הנורמאליים של הגלוקוז בדם?

02/01/14 13:38
9409 צפיות
מה הם הערכים הנורמאליים של הגלוקוז בדם?
  מה הם הערכים נורמליים של הגלוקוז בדם?   ב 2006 ערך פרופסור כריסטיאנסן מדנמרק (בתמונת הכותרת) מחקר כדי לדעת מה צריכים להיות הערכים הנורמאליים של הגלוקוז בדם.    לצורך זה לקח קבוצת אנשים בריאים בגילים 19 עד 34 (ממוצע 27 שנים), BMI שלהם בין 18.6 ל 25.0 (ממוצע 22.6), HbA1C מ 4.3 ל 5.4 (ממוצע 5.0%) רמת האינסולין מ 1.8 ועד 10.0 (ממוצע  של 6.1).  כלומר אנשים בריאים בהחלט. הקבוצה הייתה מורכבת מ  12נשים ו  12גברים, אשר חולקו ל 2 קבוצות, הקבוצה האחת קיבלה מזון בדוק בעל ערך גליקמי גבוה בבוקר ומזון בעל ערך גליקמי נמוך בצהריים, הקבוצה השנייה קיבלה הפוך מזון גליקמי בעל ערך נמוך בבוקר וערך גבוה בצהריים (ארוחות הערב כל אחד יכל לאכל ללא כל מגבלה). הנבדקים הונחו להקפדה על זמני הארוחות, בוקר 7:30, צהריים 12:30, ערב ב 18:00. ביום למחרת הוחלפו סוגי המזונות בין 2 הקבוצות. ביומיים שלאחר כל אחד יכל לאכל כראות עיניו אבל ההקפדה על הזמנים הושארה, וארוחת הערב נדחתה לשעה 19:00.   בהצגת תוצאות הניסוי, הופרדו רק התוצאות של היומיים הראשונים מהיומיים הבאים. לא הופרדו התוצאות של שתי הקבוצות, אלא אוחדו, למה היה צורך מלכתחילה בהפרדה? הייתכן שאין משמעות לערכים הגליקמיים?, למה לא צורפו כמות הפחמימות (או לפחות הסוכרים) שהקבוצות צרכו בארוחות השונות? האם יש לפחמימות השפעה רק  על החולים הסוכרתיים? מה לגבי קצב האכילה? האין הוא משפיע? מדידת הזמנים נעשתה עפ"י זמני הארוחות, האם אין הבדל מתי סיימו את הארוחה? (כלומר הזמנים מתייחסים לתחילת הארוחה ולא לסיומה).   כדי לראות את הגרפים של תוצאות הניסוי :http://www.camoni.co.il/cms_files/blogs/1404/posts/23653/תמונת%20המחקר%20ערכים%20נורמאליים.pdf  הגרף הראשון – מראה את המעקב הרציף אחר רמת הגלוקוז של הנבדקים ביומיים האחרונים כל נבדק קיבל צבע ביום מסוים. (הרמות באדום, 70 ו50 הוספתי אני לאבחון ההיפוגליקמיה.   הגרף השני – זהו העיבוד הסטטיסטי שנעשה במחקר. (ממוצע התוצאות וסטית התקן).   הגרף השלישי – מראה את הממוצע של כל הנבדקים ב 3 הלילות שנבדקו. התוצאות מראות יציבות במשך הלילה.   הגרף הרביעי – אני יצרתי אותו מתוך הנתונים הגולמיים וזאת על מנת לבחון את ההבדל בין הארוחות (ממוצע הנבדקים).  מראה באחוזים את קצב ספיגת הגלוקוז בתלות בזמן מתחילת הארוחה. (הפרש הזמנים של השיא הוזנח כאן – כולם 45 דקות).   ניסוי זה עורר אצלי הרבה שאלות, חלקן נשארו ללא מענה, לעומת זאת מהתבוננות בנתונים הגולמיים, שהניסוי לא בא לבחון  (עין של לא סוכרתי לא יבחין בהבדל, כי אין כלל התייחסות בניסוי), כמה אמיתות שהרופאים מספרים לנו התבררו כלא נכונות, לדוגמא מתי מחליטים שמצב של היפוגליקמיה ארע? (2.5% מהבריאים ללא סוכרת נשקו לערך של 45 מיליגרם לדציליטר, כ 5% היו מתחת ל 50, 18% נשקו ב 60 או מתחת ו חלק גדול הגיעו לערכים של מתחת ל 70 מיליגרם לדציליטר). האם יש הגדרה שונה להיפו בין בריאים לחולים?   למרות השאלות הרבות, לניסוי זה יש חשיבות רבה כי הוא בא להציג לנו החולים מטרות. את תוצאות המעורבות (שתי הקבוצות) הוצגו כממוצע וסטיית תקן (למעשה בגרפים נלקחו 2 סטיות תקן לכל כיוון -  כלומר 96% מהנבדקים), למה טוב לדעת את סטיית התקן? כדי לקבל גם את ערכי המינימום והמקסימום של התוצאות.   ארוחת הבוקר   ממוצע הערכים לפני הארוחה עמד על  82.1 (סטיית תקן -  7.9) , השיא לאחר הארוחה 132.3 (16.7) , הפרש עליית הגלוקוז בדם 50.2 (14.5), הזמן שלקח להגיע לשיא 46 דקות (11.8) ורמת הגלוקוז בדם כשעה וחצי (90 דקות) לאחר הארוחה 96.6 (20.2). ארוחת הצהריים   ממוצע הערכים לפני הארוחה עמד על  79.4 (8.0) , השיא לאחר הארוחה 118.2 (13.4) , הפרש עליית הגלוקוז בדם 38.8 (11.2), הזמן שלקח להגיע לשיא 47.1 דקות (11.5) ורמת הגלוקוז בדם כשעה וחצי לאחר הארוחה 95.9 (13.0). ארוחת הערב   ממוצע הערכים לפני הארוחה עמד על  80.4 (9.8) , השיא לאחר הארוחה 123.0 (16.9) , הפרש עליית הגלוקוז בדם 42.6 (18.7), הזמן שלקח להגיע לשיא 49.6 דקות (17.0) ורמת הגלוקוז בדם כשעה וחצי  לאחר הארוחה 103.7 (13.8).   פיזור ערכי הגלוקוז לאורך היממה ערכים ממוצעים של מתחת ל 60 מיליגרם לדציליטר (היפו) נצפו ב 0.04% מהיממה. בין 60 ל 80 – 29.45% מהיממה. בין 80 ל 100 – 51.03% מהיממה. בין 100 ל 120 – 14.9% מהיממה. בין 120 ל 140 – 3.8% מהיממה. בין 140 ל 160 – 0.74% מהיממה. מעל 160 – 0.04% מהיממה.   סיכום הניסוי : פרופסור כריסטיאנסן סיכם את תוצאות הניסוי " ערכי גלוקוז אצל אנשים נורמאליים, מראים על ערכי גלוקוז בדם במשך היום בין 55 ל  160 מיליגרם לדציליטר (3.1 ל 8.9 מילימול לליטר) , בלילה הערכים נראים יציבים. (מסביב ל 80).     המסקנות שלי : כשמציגים מחקרים יש להציג גם את התוצאות הגולמיות, כך שאחרים יוכלו לבחון היבטים נוספים, שעושה המחקר לא התייחס אליהם. (זו הסיבה שאני מוסיף את הגרפים בכל פוסט). גם אנשים בריאים נכנסים למצב של "היפו" ולערכים די נמוכים. (מתי נקבע ש"היפו" זה מתחת ל  70 מיליגרם לדציליטר?). אצל אנשים בריאים, יותר מ 81% מהיממה, הערכים מתחת ל 100 מיליגרם לדציליטר. יש שוני בהתנהגות הגוף לארוחות השונות. בארוחת הבוקר, עליית הגלוקוז בדם, הינה גבוהה יותר מאשר בארוחות המאוחרות יותר. כך גם ירידת הגלוקוז מהירה יותר בארוחת הבוקר לעומת ארוחות הצהריים והערב בהן ירידת הגלוקוז מתונה יותר ולכן יש להן השפעה חזקה יותר על סך כל הגלוקוז בדם. השפעת הארוחות נמשכת למעשה כ 6 שעות, ארוחת הבוקר כ 5 שעות. בארוחות הבוקר 77% מהארוחה נספגה לאחר שעתיים. בארוחות צהריים וערב רק כ 50% מעליית הגלוקוז נעלמה. קצב עלית הגלוקוז בדם שונה בארוחות, ככל שהארוחה מתקדמת במשך היום כך גם עליית הגלוקוז נעשית מתונה יותר (הזמן להגעה לשיא מתארך). לפי שיטת 3 הנקודות, מטרות החולה הסוכרתי הן :  בהשכמה גלוקוז בדם מתחת ל 100 (וכן לפני כל ארוחה). שעה לאחר הארוחה (השיא) הגלוקוז מתחת ל 160, ואילו שעתיים אחר תחילת הארוחה המטרה הינה מתחת ל 125 מיליגרם לדציליטר. למהדרין - יש לבצע מעקב הדוק יותר אחר הארוחות והביצועים של הגוף שלנו בהתאם לאחוזי הספיגה והעליה. יש לבצע בדיקות, בדיקות, ושוב בדיקות ......... כדי לשלוט בסוכרת.         הרבה שאלות נותרו באוויר, ופתוחות. אנסה לענות עליהן בפוסטים הבאים (למשל עד כמה משפיע האוכל על ה HbA1C ?) וההתייחסויות, יהיו למחקר החשוב הזה....  

תגובות

למה בחרת לנתח את הניסוי הזה עם כל כך מעט משתתפים?

יגאל-עמית
02/01/14 16:01

לדינה,

 

זה המחקר היחידי שהצליח לגייס אנשים בריאים שהסכימו להיות מבוקרים 24 שעות לאורך 5 ימים.

 

אם הייתי מוצא מחקר עם קבוצות גדולות יותר כמובן הייתי מעדיף אותן. גם ציינתי שחבל שלא פירטו גם מה אכלו, אבל זה אחד הניסויים החשובים ביותר שנעשו שלא למען למכור תרופה כלשהי, המחקר מראה לנו מה צריכות להיות המטרות שנציב לפנינו כדי שנהיה בריאים יותר. בהמשך אני אראה איך אני משתמש במידע שנתן לי מחקר זה בתוכנה שלי.

 

גם הניסוי מהווה בסיס לתאוריה שלי לגבי שינוי התנגודת לאינסולין במשך היום. ההנחה שלי שההבדלים בין הארוחות נובעים מהשוני בתנגודת (גם אצל הבריאים). אני מודה לפרופ' כריסטיאנסן וצוותו שעשו את הניסוי הזה והביאו אותי לתובנות שונות, שאף לא התכוונו אליהם.

 

בכל מקרה אם את יודעת על עוד מחקר דומה אודה לך אם תפני אותי אליו כדי שאוכל להשוות ביניהם.

אבו-זקן
02/01/14 18:31

אהמממ, פרוקטוז אני מניח.

אבו-זקן
02/01/14 18:37

התגובות שלי לא קשורות הנה, סליחה.

denur1
02/01/14 22:00

מסקנה 9,  ירידה של כ- 40 נק'  בשעה לסוכרתי?  אולי זה אפשרי לאדם בריא או לסוכרתי בתחילת הדרך, אני כוותיק לא חולם אפילו על ירידה בקצב כזה. לכן הפיתרון הוא לאכול בצורה שלא מעלה את הסוכר לערכים גבוהים כאלו, פעילות גופנית של שעה או יותר גם מורידה את הסוכר אבל לא 40 נק'.

אפשר מידי פעם לאכול פחות מבוקר והסוכר יעלה , אבל להקפיד שרק מידי פעם, (פעמיים שלוש בחודש) .

יגאל-עמית
02/01/14 22:23

denur1 ,

אני לא יודע על איזה 40 נקודות בשעה אתה מתכוון (לא התייחסתי כאן לקצב). אם אתה מתייחס לגרף הרביעי, מדובר שם בירידה באחוזים מהשיא, אצל הבריאים השיא בבוקר הינו 50 מיליגרם לדציליטר (מה שאתה קורא נקודות), השיא מגיע לאחר 45 דקות, אחר כך ציינתי באחוזים, למה  כי אצל הבריאים זה ירד ב 20 נקודות שמהווים ירידה ל40%. אם לפני ארוחת הבוקר מדדת 100 והאוכל בשיא (תלוי בכמות הפחמימות שאכלת) העלה ל 180 אזי גודל העליה הוא 80 (ההפרש וזה שווה 100% שצריך לרדת). שעה לאחר האוכל הסוכר אצלך אמור לרדת ב 32 (49% מ 80) כלומר אתה צריך למדוד כ 180 - 32 שזה 148, לאחר שעתיים הירידה אמורה להיות -77.5% כלומר ירידה מהשיא של 62, כלומר אמור למדוד 118. שזה אומר תקין (ולזה צריך לשאוף), אם לא הצלחת היום אולי תצליח מחר, אבל בגדול בלי הרבה חישובים ציינתי את שלושת הנקודת (לפני האוכל פחות מ 100השיא פחות מ 160 ואחרי שעתיים פחות מ 125).

יגאל-עמית
03/01/14 9:18

ל denur1

 

טוב, הבנתי התכוונת ל שיטת 3 הנקודות ההפרש בין 160 בשיא לירידה אל מתחת ל 125.

בוא נתחיל עם מטרה של מתחת ל 140 (אחרי שעתיים), אם מטרה זו תושג אפשר להדק אותה. בכל אופן אני לא יודע כמה וותיק אתה, אני יותר מ 20 שנה סוכרתי, האם זה מספיק וותיק. ואני מקפיד קצת יותר משיטת 3 הנקודות. השאלה, עד כמה אתה מוכן לעשות כדי לשפר את המדדים שלך ?

denur1
03/01/14 10:17

זה שאתה לא יודע מה אני מוכן לעשות מוזר לי, לא פעם כתבתי על כך בפורום, יתכן שאתה קןרא רק את התגובות להודעות שלך. בכל מקרה אני אוכל (למעט חריגה פעמיים שלוש בחודש) באופן שבו הסוכר בכלל לא מגיע  לערכים  האלו של  140 ויותר. התזונה מבוקרת מאד מאד בכל הקשור לכמות הפחממות, עיקר מזוני ירקות לא עמילניים.  ( אני לא צימחוני)

אין לי אפשרות לשלוט על קצב ירידת הסוכר  (זו הבעיה של סוכרת סוג 2) אבל יש לי אפשרות לאכול כך שהוא לא יעלה.

מינרבה1
03/01/14 10:28

עוקבת/לא עוקבת,, קוראת חלק מהדברים...

התלבטתי אם לספר...

אתמול, היה לי מפגש עם רופא בצהרים, כמעט ולא אכלתי בבוקר.

המפגש התאחר, כרגיל ונהייתי רעבה.

לקחתי כדור, וחיפשתי מה לאכול, בסוף החלטתי לאכול כריך קטן, לחם מלא + ביצה ועגבניה, כ- 30 גר פחמימות (היה רשום) , בדרך כלל אינני אוכלת כריכים. הגעתי הביתה, מדדתי סוכר: 230.  הייתי המומה למדי, מרוגזת, כעוסה, אכלתי עוגיה ותפוח עץ, אחרי שעה מדדתי, הייתי בטוחה שהסוכר המשיך לעלות, ולהפתעתי: 116 .

 

לעתים קרובות קורה לי שאני יוצאת להליכה, לא מהירה ולא ארוכה מדי, יוצאת עם 180 וחוזרת עם 120.

 

האמת, שום דבר כבר לא מפליא אותי....

 

היו תקופות, בהן הייתי יוצאת להליכות של ממש, והייתי חוזרת עם ערכים גבוהים דוקא.

 

יום נעים

יגאל-עמית
03/01/14 11:22

למינרבה1

מה שתיארת כולנו חווים מידי פעם. כשאת יוצאת להליכה בערכים נמוכים מידי ורמת הגלוקוז בדם יורדת מידי, אז נכנס הכבד לפעולה ומתחיל להזרים גלוקוז לדם, ולכן ערכי המדידות גבוהים יותר.

לעומת זאת כאשר אנו מקפידים על המזון ועל הערכים שלנו ופתאום אוכלים סוכרים בצורה חריגה גם הגוף מגיב בהתאם, בתחילה עליה חריפה, ולאחר צניחה חריפה (כמו תנועת הגלים ככל שהמשרעת למעלה גבוהה כך גם המשרעת למטה נמוכה). בדיוק כמו שקורה בבוקר העליה היא גבוהה יותר אבל גם הצניחה חדה יותר ולא רק אצלינו, אלא גם אצל הבריאים.

מה שחשוב זה לעקוב אחר המגמה ולא אחר ערכים בודדים זמניים.

מינרבה1
03/01/14 14:34

ליגאל, ההסברים שלך אינם מקבלים עלי.

זה הכל תיאורטי.

דברתם על נפילה של 40 נקודות.

מעולם לא יצאתי עם ערכים נמוכים, ועצות קיבלתי לרוב.

כריך קטן, לא הגיוני שישפיע באופן כ"כ קיצוני, בכל אופן לא עלי.

אין לי הסבר

 

ההסבר היחיד שלי, אוךי, ככל שיש לך יותר זמן סכרת, היא מסובכת יותר