כמוניכליותחדשותעל תזונה ואבנים בכליות

על תזונה ואבנים בכליות

לנשים מבוגרות שתזונתן כוללת מעט מידי סידן או מים, או יותר מידי מלח, סיכון מוגבר לפתח אבנים בכליות

מאת אלה הר-נוי
02/04/12
תגובות 0

לנשים ששתו את כמויות הנוזלים הגדולות ביותר היה סיכון נמוך ב- 31% לפתח אבנים בכליות (צילום: Shutterstock)
לנשים ששתו את כמויות הנוזלים הגדולות ביותר היה סיכון נמוך ב- 31% לפתח אבנים בכליות (צילום: Shutterstock)

 

בנשים מבוגרות, הסיכון לפתח אבן ראשונה בכליות יורד ככל שצריכת הסידן וצריכת הנוזלים בתזונה שלהן גבוהה יותר. לעומת זאת, עם עליה בצריכה של נתרן, הסיכון לפתח אבנים בכליות עולה. כך מאשר מחקר חדש שנערך בקרב יותר מ- 78,000 נשים אמריקאיות ופורסם בכתב העת Journal of Urology.

 

אבנים בכליות מתפתחות כאשר חומרים כגון סידן, אוקסלאט, ציסטין וחומצת שתן, נמצאים בריכוזים גבוהים בשתן. חומרים אלו יוצרים גבישים, הנתקעים בכליות ובהדרגה הולכים וגדלים, עד ליצירת אבן בכליה. בדרך כלל האבנים מצליחות להתקדם ולנוע לאורך דרכי השתן, ובמקרים רבים יוצאות בסופו של דבר החוצה עם השתן. במקרים בהם זה לא קורה, דרושות לעיתים התערבויות כירורגיות או אחרות כדי להוציאן.

 

מזה זמן רב מומלץ לאנשים עם נטייה לפתח אבנים בכליות להעלות את צריכת הנוזלים שלהם, כדי לעזור לדלל את החומרים העלולים לגרום לאבנים. צמצום צריכת המלח יכול לעזור מכיוון שריכוז מלח גבוה מידי עלול להעלות את רמות הסידן בשתן. לגבי סידן – למרות שסידן בשתן מהווה את אחד החומרים שמהם נוצרות אבנים בכליות, מחקרים מצאו כי מוצרי חלב – מזונות עשירים בסידן - עשויים דווקא לעזור להגן מפני אבנים בכליות ולכן לרוב מומלץ על צריכתם. הממצאים מהמחקר החדש מאשרים.

 

החוקרים מבית הספר לרפואה וושינגטון עקבו אחר הנשים במשך 8 שנים בממוצע. במהלך התקופה, 2.5% מהן אובחנו עם אבנים בכליות לראשונה בחייהן.

 

החוקרים חילקו את הנשים לחמש קבוצות לפי צריכת הסידן שלהן, לפי צריכת הנתרן שלהן ולפי צריכת הנוזלים. בכל רכיבי התזונה שנבדקו נמצא יחס מינון תגובה – ככל שצריכת הנוזלים והסידן עלתה, כך ירד הסיכון לאבנים בכליות וככל שצריכת הנתרן עלתה, כך עלה הסיכון לאבנים בכליות.

 

כך למשל, בקרב הנשים שהיו בקבוצה עם צריכת הסידן הגבוהה ביותר בתחילת המחקר, הסיכון לפתח אבנים בכליות היה נמוך ב- 28%, בהשוואה לנשים שצרכו את כמויות הסידן הקטנות ביותר.

 

לנשים בקבוצה ששתתה את כמויות הנוזלים הגדולות ביותר היה סיכון נמוך ב- 31% לפתח אבנים בכליות בהשוואה לנשים בקבוצה שצרכה את כמויות הנוזלים הקטנות ביותר.

 

נשים שצרכו את הכמויות הגדולות ביותר של נתרן בתזונה היו בעלות סיכון גבוה ב- 61% לפתח אבנים בכליות, בהשוואה לנשים שצרכו את הכמויות המעטות ביותר של נתרן.

 

החוקרים מצאו גם כי השמנה בפני עצמה מעלה את הסיכון בכליות.

 

 

עוד על מניעת אבנים בכליות

 

Journal of Urology, online March 14, 2012

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה

קישור:
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב: