מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

בעיות גדילה

מנהלי קהילה

פרופ' משה פיליפ
פרופ' משה פיליפ
פרופ' משה פיליפבוגר בית הספר לרפואה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב, התמחות ברפואת ילדים בסורוקה ותת התמחות באנדוקרינולוגית ילדים באוניברסיטת מרילנד שבבולטימור ארה"ב. פרופ' פיליפ מנהל את המכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל מאז 1997. בנוסף, משמש פרופ' פיליפ כסגן דקאן למחקר ופיתוח בפקולטה לרפואה על שם סאקלר באוניברסיטת ת"א.
דר שרי קרפל וולסקי
דר שרי קרפל וולסקי
בוגרת הפקולטה לרפואה באוניברסיטת בן גוריון בנגב. מומחית ברפואת ילדים , התמחות ברפואת ילדים בבית חולים לילדים שניידר.מומחית בהתמחות על באנדוקרינולוגיה וסכרת ילדים בבית חולים שניידר.
רותם דיאמנט
רותם דיאמנט
אחות אחראית מרפאה אנדוקרינית. אחות מוסמכת 25 שנים, בעלת תואר שני בסיעוד מאוניברסיטת חיפה. בוגרת קורס טיפול נמרץ ילדים.
שיר קליר הרפז
שיר קליר הרפז
פסיכולוגית בהתמחות שיקומית במכון אנדוקרינולוגיה וסוכרת, ביה"ח שניידר. בוגרת תואר שני בנוירופסיכולוגיה שיקומית מהמכללה האקדמית תל אביב יפו.
פאטימה צרצור
פאטימה צרצור
דיאטנית ביחידה לתזונה ובמכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר לרפואת ילדים. בעלת תואר ראשון במדעי התזונה, הפקולטה למדעי החקלאות, המזון ואיכות הסביבה באוניברסיטה העברית בירושלים. בוגרת קורס הטיפול התזונתי בסוכרת, קורס הנחיית קבוצות, קורס תזונת פגים ותינוקות. בעלת ניסיון רב בהתאמת הטיפול התזונתי לילדים, בהתאם לצרכיהם והעדפותיהם של הילדים ומשפחותיהם. מטפלת בילדים ובמבוגרים בקליניקה פרטית.
כמוניבעיות גדילהמדריכיםקצב הגדילה של תינוקות, ילדים ומתבגרים

קצב הגדילה של תינוקות, ילדים ומתבגרים

מהרחם ועד גיל ההתבגרות: כמה ילדים אמורים לעלות במשקל ובגובה בכל גיל? מה עשוי להשפיע על הגדילה בכל שלב? ומתי ילדים מפסיקים לגדול לגובה?


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

ילדים גדלים באופן די צפוי מראש, עם נטייה חזקה לשמור על תבנית גדילה קבועה. מהלך הגדילה התקין מתאפיין בארבע תקופות גדילה:

 

הגדילה התוך רחמית (תקופת ההיריון)

 

בתקופה זו קצב הגדילה הוא המהיר ביותר- כ-50 ס"מ ב-9 חודשים. הגדילה בתקופה העוברית תלויה רבות בבריאות האם ובתפקוד השליה. ירידה באספקת החמצן לעובר בשל הפרעה במבנה השליה או בחבל הטבור גורמת להפרעה בהתפתחות העובר.

 

גם מחלות שונות של האם בזמן ההיריון – כמו זיהומים שונים או מחלות כרוניות – עלולות לפגוע בגדילה התקינה של העובר. בנוסף, תזונה לקויה שחסרים בה מרכיבים חשובים להתפתחות העובר, עישון ונטילת תרופות עשויים לפגוע בגדילה התקינה.

 

גדילת העובר מושפעת גם ממטען גנטי וייצור והפרשה תקינים של הורמוני ופקטורי גדילה, אך בתקופה העוברית התלות של הגדילה בנוכחותו של הורמון גדילה היא מזערית.

 

הגדילה בתקופת הינקות

 

תקופה זו מאופיינת בקצב גדילה מהיר בשנה הראשונה לחיים, שמואט לקראת סוף השנה השנייה לחיים. משקל התינוק בגיל 4-6 חודשים כפול ממשקל הלידה, ובסוף השנה הראשונה לחיים הוא גבוה פי שלושה ממשקל הלידה. סך הגדילה בשנה הראשונה לחיים הוא 25-30 ס"מ ובשנה השנייה – 11-12.5 ס"מ ועלייה של 2-2.5 ק"ג בשנה.

 

בחודשים הראשונים לחיים התזונה היא עדיין הגורם החשוב בגדילת התינוק. כעבור כשנה הדומיננטיות עוברת לידיו של הורמון הגדילה. זוהי גם התקופה שבה יש השפעה ניכרת לגורמים הגנטיים: תינוקות שנולדו קטנים ביחס לפוטנציאל הגנטי שלהם מאיצים את קצב גדילתם, בעוד שבקרב תינוקות שנולדו גדולים ביחס לפוטנציאל הגנטי שלהם יש האטה בקצב הגדילה. הדבקת הפערים מתרחשת מגיל חודשיים או שלושה חודשים ועד גיל שנה וחצי או שנתיים. בתום תקופה זו, התינוק נמצא בקו הגדילה שלאורכו הוא אמור לגדול לאורך תקופת הילדות.

 

הגדילה בילדות

 

תקופת הילדות מתחילה בשנה השלישית לחיים ומסתיימת בתחילת ההתבגרות המינית. הגדילה בתקופה זו מאופיינת בקצב די קבוע ולאורך אותו קו גדילה. קצב העלייה במשקל הוא כ־2.5 ק"ג בשנה, והעלייה בגובה - 5 עד 6 ס"מ בשנה. כשנה לפני תחילת ההתבגרות יש האטה בקצב הגדילה. הפיקוח על הגדילה בתקופה זו תלוי בפעילות תקינה של הורמון הגדילה ושל הורמוני בלוטת התריס.

 

הגדילה בהתבגרות

 

תקופת ההתבגרות מאופיינת בעלייה ברמות הורמוני המין ובהתפתחות סימני המין המשניים. תקופת ההתבגרות המינית מתחילה בין גיל 8 לגיל 13 שנים בבנות (בדרך כלל בגיל 10-11) ובין גיל 9 ל-13.5 שנים בבנים (בדרך כלל בגיל 11-12). כלומר - תהליך ההתבגרות מתרחש בבנות כשנה וחצי-שנתיים מוקדם יותר מאשר בבנים. תקופת ההתבגרות נמשכת כ-3-4 שנים ובמהלכה יש האצה בקצב הגדילה ועלייה במשקל.

 

דגם הגדילה שונה בבנים ובבנות: הגדילה המואצת מופיעה בבנות מיד עם תחילת ההתבגרות, ובבנים - רק מאמצע ההתבגרות. שיא קצב הגדילה בהתבגרות בבנות הוא כ-10 ס"מ בשנה ובבנים כ-12 ס"מ בשנה.

 

סך הגדילה בהתבגרות, שמהווה כ-20%-25% מהקומה הסופית, הוא כ-20-25 ס"מ בבנות, ובבנים 25-30 ס"מ ויותר, והעלייה במשקל: בבנות - 7 עד 10 ק"ג, בעיקר על חשבון רקמת השומן; ובבנים - 10 עד 13 ק"ג, בעיקר על חשבון מסת השריר.

 

הופעת המחזור החודשי בבנות והופעת השיער בלחיים בבנים, מסמנים את סיומו של תהליך ההתבגרות. אמנם בשלב זה קצב הגדילה מואט, אך תיתכן גדילה נוספת של חמישה עד עשרה סנטימטרים. בסיום תהליך ההתבגרות מגיעים לגובה הסופי. בתקופה זו לוחית הגדילה מסיימת את תפקידה, מוחלפת כולה ברקמת עצם ונעלמת.

 

 לכל המידע על בעיות גדילה

מה משפיע על קצב הגדילה של ילדים? 

 

 *פרופ' משה פיליפ הוא מנהל המכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר לרפואת ילדים

* פרופ' ליאורה לזר היא רופאה בכירה במכון לאנדוקרינולוגיה וסוכרת במרכז שניידר לרפואת ילדים

 

עדכון אחרון: פברואר 2016 

 

 

אמ-שלו
19/11/21 18:47

שאלה - האם מישהו בקבוצה התייעץ/מכיר/נעזר בקובי עזרא, תזונאי , נטורופת העוסק בסוגיות גדילה?