מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותאלכוהול עלול לגרום לסרטן

אלכוהול עלול לגרום לסרטן

אלכוהול אחראי לחלק גדול מהתחלואה בסוגי סרטן נפוצים. גם צריכה מתונה עלולה להזיק


הסיכון לסרטן עולה עם כל משקה (צילום: panthermedia)
הסיכון לסרטן עולה עם כל משקה (צילום: panthermedia)

 

רבים שמעו על ההמלצה לשתות אלכוהול במתינות למניעת מחלות לב וכלי דם ונהנו ליישמה. כעת חוקרים מצאו כי צריכת אלכוהול, גם במתינות, מעלה את הסיכון לסוגים שונים של סרטן. לפי המחקר שפורסם בכתב העת היוקרתי British Medical Journal, כ-10% מכלל ממקרי הסרטן בגברים וכ-3% מכלל מקרי הסרטן בנשים קשורים לצריכת אלכוהול.

 

צוות חוקרים ממוסדות שונים השתמש בנתונים על כ- 364,000 איש משמונה מדינות באירופה: צרפת, איטליה, ספרד, בריטניה, הולנד, יוון, גרמניה ודנמרק. כל הנחקרים מילאו שאלון מפורט מאוד לגבי צריכת האלכוהול שלהם בעבר ובהווה ותושאלו גם על אורח החיים והתזונה שלהם. לאחר מכן החוקרים חישבו את שיעורי התחלואה בסוגים מסוימים של סרטן שניתן לייחס לצריכת אלכוהול.

 

על-פי הנתונים החוקרים העריכו כי אלכוהול היה אחראי ל-44% ממקרי הסרטן במערכות העיכול והנשימה העליונות (כולל סרטן הפה, הגרון ועוד) בגברים ו-25% מהמקרים בנשים, 33% מהמקרים של סרטן כבד בגברים ו-18% בנשים, 17% מהמקרים של סרטן מעי הגס והחלחולת בגברים ו-4% בנשים, ו-5% מכלל מקרי סרטן שד בנשים.

 

לפי הנתונים, הסיכון לסרטן עולה עם כל משקה, כך שגם כמות אלכוהול מתונה מעלה את הסיכון לסרטן. לדברי החוקרים, הפחתת צריכת אלכוהול זו אחת הדרכים החשובות להפחתת הסיכון לסרטן, במקביל להימנעות מעישון ושמירה על משקל גוף תקין.

 

חלק גדול ממקרי הסרטן שיוחסו לצריכת אלכוהול היה קשור לצריכת כמות אלכוהול גבוהה מהרמה המקסימאלית המומלצת כיום. לפי המכון האמריקאני לחקר סרטן והקרן העולמית לחקר סרטן מומלץ לגברים לא לצרוך יותר משני משקאות ליום (כ-24 גרם אלכוהול) ולנשים מומלץ לא לצרוך יותר ממשקה אחד (כ-12 גרם). על פי חישובי החוקרים, שתייה מעל כמות זו הייתה אחראית ל 57%-87% ממקרי הסרטן המיוחסים לאלכוהול בגברים ו-40%-98% בנשים.

 

מהמחקר עולה כי ניתן למנוע חלק גדול ממקרי הסרטן באמצעות הגבלת צריכת אלכוהול לשני משקאות אלכוהוליים ביום בגברים ומשקה אחד בנשים, בהתאם להמלצות. באמצעות הפחתת צריכת האלכוהול לרמה נמוכה מהרמה המקסימאלית המומלצת או הפסקת שתיית אלכוהול לחלוטין ניתן למנוע שיעורים גבוהים יותר של סרטן.

 


BMJ 2011; 342:d1584 doi: 10.1136/bmj.d1584

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה