כמוניכאבמדריכים7 עובדות מעניינות על דבש ובריאות

7 עובדות מעניינות על דבש ובריאות

אילו תרופות סבתא ניתן להכין מדבש? כיצד לבחור דבש בריא? ומה עלול להרוס את תכונות הריפוי שלו?

מאת אלה הר-נוי
תגובות 2

(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

הדבש הוא מזון טבעי הנאגר על-ידי דבורים מצוף פרחים. הדבורים העמלות אוספות את הצוף מפרחים הנמצאים באזור הכוורת ומביאות אותו לדבורית - למשפחה.

 

טעמו של הדבש, צבעו, ריחו, מרקמו וצורתו מתאפיינים בהתאם למקור הפריחה. באזורים ובתקופות אגירה שבהם קיימות צמחייה ופריחה אחידה בעלת צוף דומיננטי, מוגדר הדבש לפי המקור הדומיננטי (לדוגמה: דבש הדרים באזור השרון באביב, דבש אקליפטוס מהנגב המערבי). באזורים אחרים, שבהם מקורו של הצוף בפריחה מגוונת של צמחים, מתאפיין הדבש לפי מיקום הכוורות ומועד האגירה (לדוגמה: דבש אביב מהגליל המערבי).

 

לפני נתוני משרד החקלאות לשנת 2014, 40% מהתצרוכת השנתית של דבש בישראל נצרכת סביב חגי תשרי, בעיקר סביב ראש השנה. ישראלי ממוצע צורך בחודש תשרי כ-200 גרם דבש ובמהלך השנה כולה צורכים הישראלים כ-4,000 טון דבש - כחצי ק"ג דבש לנפש.

 

רגע לפני שאתם טובלים בו את התפוח, ריכזנו עובדות מעניינות על מה שדבש עשוי לעשות עבורכם.

 

1. הדבש יעיל לטיפול בשיעול

 

דבש הוא הטיפול היעיל ביותר לשיעול. כך לפחות עולה מסקירת מחקרים שפורסמה בשנת 2014 בכתב העת Canadian Medical Association Journal. החוקרים בחנו את העדויות המדעיות על היעילות של טיפולים שונים במניעת הצטננויות וטיפול בהן באמצעות סקירה של מאות מחקרים ומצאו כי למנה יחידה של דבש (חצי כפית עד שתי כפות) בלילה עשויה להיות השפעה קלה על שיעול ושינה בילדים מעל גיל שנה (אין לתת דבש לילדים מתחת לגיל שנה!). לדברי החוקרים המחקרים מצביעים על כך שדבש יעיל יותר בהפחתת שיעול ושיפור השינה מאשר תרופות לדיכוי שיעול. עם זאת הם מציינים כי הנושא נבדק הרבה בילדים, אך לא במבוגרים.
 

גם מחקר שנערך בשירותי בריאות כללית ופורסם בשנת 2012 בכתב העת Pediatrics מצא כי שתי כפיות דבש לפני השינה סייעו להקלה על השיעול בילדים בני שנה עד חמש.

 

בילדים קטנים דבש מהווה תרופה חשובה במיוחד לשיעול, מאחר והרפואה המודרנית לא מספקת פתרונות לשיעול בגיל זה. מנהל המזון והתרופות האמריקני (ה-FDA) הודיע לפני מספר שנים כי תרופות לצינון ושיעול אינן יעילות בילדים עד גיל 6 ושהסכנה הכרוכה בשימוש בהן עולה בהרבה על התועלת. בשל אותן סיבות, בישראל לא ניתן לרכוש סירופ לשיעול לפעוטות ולילדים עד גיל שש ללא מרשם רופא.

 

רוצים לשדרג? גלעד אדרעי, נטורופת בכיר ב"כללית רפואה משלימה", מספר על תרופות עממיות לטיפול בשיעול המבוססות על דבש: מוסיפים 5 כפות דבש למיץ שנסחט מלימון אחד, מערבבים היטב ונוטלים כפית אחת כל שעה. לחילופין, ניתן לקצוץ בצל וחצי, לערבב עם 6 כפות דבש וליטול כפית מהתערובת כל שעה.

 

 

2. דבש מסייע לריפוי פצעים

 

"מחקרים רבים הראו כי לדבש יש תכונה אנטי-בקטריאלית" אומרת ד"ר רלי אבל, דיאטנית בכירה בשירותי בריאות כללית, "ריכוז הסוכר הגבוה אינו מאפשר התפתחות של חיידקים. הדבש סופג לחות ולכן חיידק שבא במגע עם דבש מאבד את הנוזלים שלו ונכחד. יכולת זו מאפשרת לדבש לחסל גם את החזקים שבחיידקים".

 

הסגולות של הדבש מסייעות בחיטוי והגלדה של פצעים מסוגים שונים כמו חתכים, כוויות, פצעי לחץ ואפילו אקנה. גם בתי חולים משתמשים בדבש במצבים מסוימים, לאחר שמחקרים רבים הוכיחו את יכולות ריפוי הפצעים שלו.

 

כך למשל, מחקר שפורסם בשנת 2012 בכתב העת Spinal Cord בדק את היעילות של דבש רפואי כטיפול בפצעי לחץ בנפגעי חוט שדרה ומצא כי כבר אחרי שבוע של טיפול בדבש, כל התרביות שנלקחו מהפצעים חזרו עקרות - כלומר ללא צמיחה של חיידקים. בקרב מעל ל-90% מהמטופלים היה ריפוי מוחלט של הפצע לאחר 4 שבועות של טיפול, והצלקת שנוצרה הייתה גמישה ורכה.

 

מחקר דומה נערך בחולי סוכרת הסובלים מכיבים. "במחקר שנעשה באירלנד בשנת 2008 על חולי סוכרת הסובלים מפצעים ברגליים, מחצית המטופלים קיבלו טיפול סטנדרטי והיתר קיבלו טיפול באמצעות דבש" מספר אדרעי "אצל אלו שטופלו בדבש הייתה הפחתה ניכרת בגודל הפצע בהשוואה לאלו שקיבלו טיפול סטנדרטי. נקודה חשובה נוספת שהעלה המחקר היא כי פצעים עם חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה - בהם קשה לטפל - החלימו ב-70% מהמקרים שטופלו בדבש, בעוד ששיעור זה עמד רק על 16% בפצעים שטופלו בדרך הסטנדרטית". מחקרים נוספים מצאו כי הדבש יעיל לטיפול בכוויות, קליטת שתלי עור וגם מקרים מסוימים של אקנה.

 

אדרעי מספר כי לטיפול בפצעי לחץ ותפרים, ניתן למרוח שכבה דקה של דבש ישירות על הפצע או על החתך. יש לחזור על הפעולה מידי 6 שעות. לטיפול באקנה ניתן לנסות למרוח שכבת דבש דקה על הפצעים. הדבש מייבש את הפצעים ומונע דלקת וגירוי. לטיפול בטחורים ניתן למרוח חיצונית על הטחורים לאחר שטיפה של המקום פעמיים ביום.

 

3. דבש עשוי לסייע לסובלים מעצירות

 

"לפי הרפואה הסינית, דבש מחמם ומלחלח את המעיים ואת הגוף בכלל ולכן הוא טוב במקרים של עצירות" אומרת ד"ר אסתר מנחם, נטורופתית וביולוגית, רכזת הנטורופתיה ב"כללית רפואה משלימה".

 

אדרעי מוסיף מידע על תרופה עממית לטיפול בעצירות: משרים ארבעה שזיפים מיובשים בתוך מים לשעתיים, מוסיפים כפית דבש, מערבבים ושותים.

 

4. חום הורס את התכונות הרפואיות של הדבש

 

עדיף להשתמש בדבש גולמי ולצרוך דבש שלא חומם לטמפרטורה מעל 40 מעלות. "מעל טמפרטורה זו נהרסים האנזימים והוויטמינים שבו, החשובים כל כך לתגובות כימיות שונות הנוצות בגוף האדם" מסבירה ד"ר אבל. לכן, בישול הדבש או הכנסתו לתוך תה חם יפגעו ביכולות הבריאותיות שלו.

 

5. ככל שדבש יותר כהה הוא יותר בריא

 

"ככלל, מבחינים בין הדבש הכהה, שמקורו לרוב בצוף אבוקדו או בצוף אקליפטוס, לדבש בהיר, שמקורו בצוף הדרים וצוף פרחי בר" מסביר חיים אפרת, מרכז מקצועי ראשי לדבורים במשרד החקלאות "הדבש הכהה מכיל שיעור גבוה יותר של מינרלים, בהם אשלגן, ברזל, זרחן, נתרן ומגנזיום". ככל שהדבש כהה יותר, כך הוא גם מכיל יותר נוגדי חמצון – להם מיוחסות רבות מהסגולות הרפואיות של הדבש.

 

6. יש מצבים בהם דבש עלול להיות מסוכן

 

"דבש הוא תערובת של פרוקטוז וגלוקוז, שני סוכרים פשוטים וזמינים, הנספגים במהירות, ויכולים לגרום לתנודות חריפות ברמות הסוכר בדם" אומרת ד"ר מנחם "זה מביא לכך שהוא לא מתאים לסובלים מסוכרת. הדבש גם מסוכן לתינוקות מתחת לגיל שנה, שמערכת החיסון שלהם לא התפתחה עדיין, מחשש לזיהום של חיידק הבוטולינום המשחרר רעלן מסוכן".

 

7. דבש משמש להכנת ''תרופות סבתא'' רבות

 

לדבש סגולות רפואיות רבות ולכן ניתן למצוא תרופות עממיות רבות המבוססות עליו. אדרעי מספק דוגמאות נוספות:

 

לטיפול בכאב גרון - סוחטים כוס מיץ תפוזים ומוסיפים 3 כפיות מיץ לימון ו-5 כפות דבש.

 

לטיפול בכאב ראש - מוסיפים כפית דבש לכוס מים קרים מאוד, מערבבים היטב ושותים.

 

לטיפול באולקוס - אוכלים כף דבש לפני כל ארוחה. הדבש מרפד את הקיבה ומפחית את השפעת החומציות.

 

 

 

Anonymouse
Anonymouse
03/09/15 10:47
אני רוצה לחזק את מספר 4. חום לא רק שהורס את התכונות הרפואיות של הדבש, הוא ממש הופך אותו לרעיל, במידת מה. הדבורים אוספות אבקה גם מפרחים רעילים. בטמפרטורה הרגילה, הרעלים האלה אינם פוגמים בדבש. בטמפרטורה...
אני רוצה לחזק את מספר 4. חום לא רק שהורס את התכונות הרפואיות של הדבש, הוא ממש הופך אותו לרעיל, במידת מה. הדבורים אוספות אבקה גם מפרחים רעילים. בטמפרטורה הרגילה, הרעלים האלה אינם פוגמים בדבש. בטמפרטורה של מעל 40 מעלות, הם צפים לפני השטח. לתשומת לב של אלה שממתיקים באופן טבעי משקאות חמים. לא עם דבש, בבקשה.
ד-ר-דינה-ראלט-PhD
18/09/14 22:38

גלגל הדבש - מאמר מעניין על גלגל הטעמים והריחות של הדבש,

...
קישור:
הקלד כתובת לסרטון יוטיוב: