מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותבשר אדום מעלה סיכון לסרטן הכליה

בשר אדום מעלה סיכון לסרטן הכליה

מחקר: לאנשים שצורכים כמויות גדולות של בשר אדום סיכון מוגבר לגידולים ממאירים בכליה מסוג מסוים


בשר שנצלה על האש מעלה את הסיכון לסרטן (צילום: Shutterstock)
בשר שנצלה על האש מעלה את הסיכון לסרטן (צילום: Shutterstock)

אנשים הצורכים כמויות גדולות של בשר אדום עלולים להיות בסיכון מוגבר לסרטן הכליה מסוג Papillary Adenocarcinoma. כך עולה ממחקר חדש שפורסם בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition.

 

מחקרים קודמים שבחנו את הקשר בין בשר אדום וסרטן כליה לא הגיעו לתוצאות עקביות. במחקר הנוכחי, החוקרים מהמכון הלאומי לסרטן בארצות הברית השתמשו בנתונים של כחצי מיליון בני 50 ומעלה, שמילאו שאלונים מפורטים הבודקים בין היתר את הרגלי התזונה. המעקב אחר המשתתפים נמשך תשע שנים בממוצע.

 

במשך תקופת המעקב, כ-1,800 מהם אובחנו עם קרצינומה של תאי הכליה (Renal Cell Carcinoma). מקרים אלו כללו 498 גידולים מסוג Clear Cell Carcinoma ו-115 מקרים של Papillary Adenocarcinoma.

 

לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון גורמים אחרים בתזונה ובאורח החיים שהיו עלולים להשפיע על הסיכון לסרטן, נמצא כי בקרב המשתתפים בחמישון העליון של צריכת בשר אדום – שצרכו בממוצע כ- 63 גרם בשר לכל 1,000 קלוריות שצרכו – הסיכון לאבחון של סרטן כליות היה גבוה ב- 19% בהשוואה לאלו בחמישון התחתון - שאכלו בממוצע 10 גרם בשר אדום לכל 1,000 קלוריות שצרכו.

 

כאשר החוקרים התמקדו בתת-סוגים של סרטן הכליה, הם מצאו כי הקשר בין צריכת בשר אדום וסרטן היה בולט במיוחד במקרים של גידולים מסוג Papillary Adenocarcinoma – הסיכון לסרטן זה היה גבוה פי 2 בחמישון העליון של הצריכה בהשוואה לחמישון התחתון. לא נמצאה השפעה במקרים של גידולי Clear Cell Carcinoma.

 

עוד נמצא כי אנשים שאכלו את הכמויות הגדולות ביותר של בשר במידת עשייה "עשוי-היטב" (Well Done) ובשר שהוכן "על האש" היו בסיכון מוגבר לסרטן הכליה בהשוואה לאלה שלא אכלו בשר שהוכן בצורה כזו. כנראה שהסיבה לכך שהיא שהם נחשפו ליותר כימיקלים מסרטנים שנוצרו בתהליך ההכנה.

 

לאחרונה פורסם מחקר נוסף שמצא כי בשר "עשוי היטב" עלול להעלות את הסיכון לסרטן אגרסיבי בערמונית.

 

 

Am J Clin Nutr January 2012 vol. 95 no. 1 155-162

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה