מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

קרוהן וקוליטיס

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסחדשותאנטיביוטיקה עשויה להעלות סיכון לקרוהן

אנטיביוטיקה עשויה להעלות סיכון לקרוהן

העדויות מתחזקות: סקירת מחקרים מצאה כי סוגים מסוימים של אנטיביוטיקה קשורים לעליה בסיכון לקרוהן


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

חשיפה לאנטיביוטיקה שאינה ממשפחת הפניצילין – במיוחד מטרונידזול וקווינולונים – נקשרה להתפתחות של מחלת קרוהן בסקירת מחקרים חדשה. ניתוח הנתונים לא מצא קשר משמעותי בין חשיפה לאנטיביוטיקה וקוליטיס כיבית.

 

ניתוח הנתונים שפורסם ב-Family Practice News התבסס על 11 מחקרים שכללו יחד תיקים רפואיים של 7,208 מטופלים שאובחנו לאחרונה עם מחלת מעי דלקתית לאחר חשיפה לאנטיביוטיקה – כמחציתם אובחנו עם קרוהן והיתר עם קוליטיס כיבית.

 

כשהחוקרים בחנו את הסיכון למחלות המעי הדלקתיות יחד, כל סוגי האנטיביוטיקה מלבד פניצילין נקשרו להתפתחות של מחלת מעי דלקתית, עם סיכון גבוה יותר ב-55% לסיכון לפתח מחלת מעי דלקתית לאחר חשיפה לאנטיביוטיקה שאינה פנצילין.

 

הסיכון הגבוה ביותר נקשר לאנטיביוטיקה מטרונידזול – ניתוח הנתונים העלה כי השימוש בתרופה העלה את הסיכון להתפתחות של מחלת מעי דלקתית פי 5. הסיכון השני הגבוה היה עם השימוש בקווינולונים – עליה של כמעט 80% בסיכון.

 

כאשר החוקרים בחנו את סוגי מחלות המעי בנפרד, הם מצאו קשר משמעותי להתפתחות של קרוהן, אך אנטיביוטיקה לא נקשרה לסיכון מוגבר לקוליטיס.

 

נראה כי הסיכון להתפתחות של מחלת מעי דלקתית לאחר חשיפה לאנטיביוטיקה היה גבוה במיוחד בילדים. הסיכון לאבחנה חדשה של מחלת מעי דלקתית במבוגרים היה גבוה ב-43% לאחר חשיפה לאנטיביוטיקה ובילדים הסיכון היה גבוה ב-89%. הסיכון לאבחנה של קרוהן היה גבוה יותר ב-56% במבוגרים ופי כמעט שלושה בילדים.

 

ב-2012 פורסם מחקר שמצא כי שימוש באנטיביוטיקה, במיוחד בילדות המוקדמת, מעלה סיכון לאבחנה של מחלת מעי דלקתית בקרב ילדים. שנה לפני כן פורסם מחקר שמצא כי לאנשים שקיבלו מרשמים רבים של אנטיביוטיקה היה סיכוי גבוה של עד 50% לחלות בקרוהן בתקופה של 2-5 שנים.

 

החוקרים מסבירים כי חשיפה לאנטיביוטיקה עשויה לתרום לשינויים בסביבת החיידקים במעי ולגרום לחוסר איזון באוכלוסיית החיידקים, מצב שכבר נקשר להתפתחות של מחלות מעי דלקתיות. לחילופין, ייתכן ששימוש באנטיביוטיקה לא גורם למחלות מעי דלקתיות, אלא מהווה סמן לזיהומים – גם הם נקשרו להתפתחות של מחלות מעי דלקתיות.

 

 

לפרטים נוספים באתר Family Practice News