אטופיק דרמטיטיס: כל כמה זמן מומלץ להתרחץ?
האם לאנשים המתמודדים עם אקזמה של העור עדיף להתרחץ בכל יום או פחות? מה השפעות המקלחות על התסמינים?

אטופיק דרמטיטיס היא מחלה עורית כרונית הנגרמת משילוב של הפרעה בתפקודו של העור והפרעה במערכת החיסון עם גורמים סביבתיים. המחלה מתבטאת בדלקתיות בעור – נגעים עוריים, יובש ניכר וגרד קשה.
אנשים עם אטופיק דרמטיטיס מרבים לשאול שאלות לגבי הטיפול היומיומי בעור, ובפרט לגבי דרך הרחצה המיטבית, כולל תדירות רחצה באמבטיה או מקלחת.
בין המיתוסים שהתקבעו בנושא, הטענה הנשמעת כי אסור לאנשים עם אטופיק דרמטיטיס להתקלח בכל יום, כי מקלחות לכאורה עלולות להחמיר את המחלה. החשש מאמבטיות – מקורו בעדויות על קשר בין חשיפה למים חמים לבין התלקחויות של המחלה. מחקר מספרד שפורסם בינואר 2022 בכתב העת Journal of Clinical Medicine הדגים בקרב נבדקים בריאים כי חשיפה למים חמים פוגעת בתפקוד מחסום העור (skin barrier), באופן שעשוי להחמיר מחלות עוריות שונות.
״מחקר הרחצה באקזמה״ (Eczema Bathing study) נערך לאחרונה בבריטניה כדי לקבל תשובות בנושא זה.
תסמינים עוריים
המחקר החדש תוכנן על ידי אנשים החיים עם אטופיק דרמטיטיס, בשיתוף עם חוקרים בריטים מאוניברסיטת נוטינגהאם.
המחקר מבוסס על מדגם שכלל 438 תושבי בריטניה המתמודדים עם אטופיק דרמטיטיס, בהם 108 ילדים עד גיל 16, ששובצו באופן אקראי לאחת משתי קבוצות: קבוצה שהונחתה לרחוץ באמבטיה או מקלחת שש פעמים או יותר בשבוע, וקבוצה שהונחתה להקפיד על רחצה באמבטיה או מקלחת פעם או פעמיים בשבוע בלבד.
המשתתפים המשיכו את הטיפולים הרגילים שלהם במהלך המחקר ותיעדו את התסמינים העוריים שלהם מדי שבוע במשך ארבעה שבועות.
ממצאי המחקר הראו שאין הבדל מובהק בתסמינים העוריים בין שתי הקבוצות. ההבדלים במצב העור בין הנבדקים משתי הקבוצות, כפי שהוערכו במדד POEM המציג את השפעות המחלה על המטופלים מנקודת מבטם – באופן המשקלל התייחסויות הנוגעות לעור מגרד, עור יבש, עור מחוספס, סדוק ו/או מדמם, עמד על 0.4 נקודות בלבד, ואינו מייצג שינוי סטטיסטי משמעותי.
המחקר מומן על ידי המכון הלאומי לבריאות ומחקר רפואי בבריטניה (NIHR), וממצאיו מדווחים בגיליון נובמבר 2025 של כתב העת British Journal of Dermatology.
מים פושרים, סבון עדין וללא קצף
"ממצאי המחקר הם בשורה מצוינת עבור אנשים החיים עם אטופיק דרמטיטיס. משמעות הדבר היא שהם יכולים לבחור את תדירות הרחצה המותאמת אישית להם״ אמרה בהודעה לעיתונות לוסי בראדשו (Bradshaw), המחברת הראשית וסטטיסטיקאית רפואית בכירה באוניברסיטת נוטינגהאם. ״היה נפלא לעבוד כל כך בצמידות עם אנשים החיים עם אטופיק דרמטיטיס כדי לתכנן במשותף את מחקר זה. יחד, אנו מתחילים לענות על שאלות בנוגע לחיים עם אטופיק דרמטיטיס שלא זכו לתשומת לב מחקרית מספקת עד כה״.
"יש כל כך הרבה גורמים בחיי היומיום שעלולים להשפיע על המחלה. טוב לדעת שתדירות רחצה באמבטיה או מקלחת אינה אחד מהם. פחות דאגה אחת״, סיכמה אמנדה רוברטס (Roberts), שותפה בצוות המחקר שבעצמה מתמודדת עם אטופיק דרמטיטיס.
ממצאי המחקר מתיישבים עם עבודות דומות מהעבר. מחקר אמריקאי שפורסם ביולי 2016 כתב העת Annals of Allergy, Asthma and Immunology קבע אז כי ניתן לרחוץ ילדים עם אטופיק דרמטיטיס מדי יום, ובתנאי שהמקלחת מלווה במריחה של כמות נדיבה של קרם לחות. לדברי החוקרים, במידה ולא נמרח קרם לחות לאחר רחצת הילד – סביר שעורו יתייבש עוד יותר באופן שעלול להחמיר את המחלה.
הממצאים מעלים למודעות מיתוסים סביב מקלחות אצל המתמודדים עם אטופיק דרמטיטיס. לצד החשש מרחצה מדי יום, נשמעים מיתוסים נוספים ללא אחיזה במציאות, ובהם האמונה השגויה כי מים חמים פותחים את הנקבוביות ומנקים את העור ולכן מומלצים למתמודדים עם המחלה; כל סבון יכול להתאים לחולים – כאשר הוכח שיש יתרונות משמעותיים לסבון עדין על פני סבון רגיל העלול לפגוע במחסום העור; האמונה כי אמבטיה ארוכה תורמת ללחות העור – כשבפועל אמבטיה ממושכת מדי מייבשת את העור; והמחשבה כי קצף אמבטיה מתאים לילדים עם אטופיק דרמטיטיס – כאשר בפועל הוא מכיל חומרים שעלולים לעורר גירוי עורי.

לפי ההבנה כיום, למתמודדים עם אטופיק דרמטיטיס מומלץ להקפיד על מקלחות קצרות במים פושרים, ולמרות הפינוק המפתה, להימנע – בעיקר בימי החורף – מאמבטיות/ או מקלחות ארוכות עם מים חמים מדי. חשיפה למים חמים מייבשת את העור, ועלולה להוביל להתלקחות של אטופיק דרמטיטיס בייחוד בימי החורף כשהעור במצב מגורה ממילא. בעת המקלחת חשוב גם להימנע משפשוף העור בחוזקה במהלך הסיבון. בתום המקלחת מומלץ לייבש במהירות את העור ולמרוח מיד קרם לחות כדי להפוך את העור ללח יותר, למנוע התאיידות נוזלים דרך העור ולמנוע החמרה בנגעי המחלה.
מאמר מסכם בנושא מסין שפורסם באפריל 2025, קובע כי רחצה במים הנעשית באופן מבוקר עשויה להוות גישה יעילה וזולה לטיפול באטופיק דרמטיטיס, כאשר רחצה במי ברז או במי ים לבדה עשויה לשפר את התסמינים העוריים, ושילוב של רחצה במים עם תכשירי לחות מקומיים או עם סטרואידים מקומיים עשוי להקל באופן סינרגי על המחלה. המנגנונים באמצעותם רחצה במים תורמת לשיפור אקזמה של העור, כפי שנמנו במאמר, כוללים שיפור בתפקוד האפידרמיס – שכבת העור החיצונית; עיכוב פעילותם של תאי מאסט ותאי לנגרהנס של המערכת החיסונית; הפחתת ביטוי ופעילות של אנזימים מסוג סרין פרוטאז; עיכוב ביטוי של ציטוקינים מעוררי דלקתיות; וכן הגברת רמות הביטוי של אנזימים נוגדי חמצון ופפטידים אנטי-מיקרוביאליים שבולמים תהליכי הזדקנות של העור וזיהומים בעור.



















