מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

פיברומיאלגיה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר ואלרי אלוש
מומחית לרפואה פנימית וראומטולוגיה מנהלת המרפאה לפיברומיאלגיה מרכז רפואי תל אביב (איכילוב)
רן שורר
רן שורר
פסיכולוג שיקומי מומחה (MA), ונוירו-פסיכולוג. בעל ניסיון טיפולי בהתמודדות עם אנשים עם הסובלים ממחלות כרוניות בשלבים שונים בחיים. בשנים האחרונות ריכזתי את הצוות הפסיכולוגי במכון הראומטולוגי במרכז הרפואי איכילוב, ת"א. היום אני משלב עבודה בטכניקות שיקומיות במסגרת מרכז סגול לרפואה היפרבארית במרכז רפואי שמיר. העבודה הטיפולית שאני פוגש כרוכה פעמים רבות בהתמודדות עם שיקום התפקוד לאחר מחלות גוף-נפש, התמודדות עם כאב יומיומי ומציאת כלים מתאימים להתמודדות עם מחשבות שליליות הקשורות למצב.  במסגרת העבודה הטיפולית אני עושה שימוש בכלים טיפוליים שונים שיעילותם הוכחה במצבים של התמודדות עם כאב כרוני, כולל מרכיבים של טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT), מיינדפולנס ושימוש בכלים מתקדמים לעיבוד אירועי מצוקה וסטרס בעזרת EMDR.
ד
ד"ר עומר גנדלמן
ראומטולוג, רופא מומחה בכיר, במחלקה פנימית והיחידה הראומטולוגית בתל השומר. אני פועל ועובד בגישה בה הראומטולוג הוא הרופא שמרכז את הטיפול בחולה בצורה הוליסטית ומקיפה.

מובילי קהילה

שרון גור
שרון גור
מתמודדת עם פיברומיאלגיה ותסמונת התשישות הכרונית מזה 20 שנה. מכהנת כיו"ר עמותת אס"ף כ15 שנה.
כמוניפיברומיאלגיהמדריכים5 מפורסמים שמתמודדים עם פיברומיאלגיה

5 מפורסמים שמתמודדים עם פיברומיאלגיה

ליידי גאגא, מורגן פרימן, לנה דנהאם ושינייד אוקונור הם רק חלק מהמפורסמים שמתמודדים עם פיברומיאלגיה - והם לא מהססים לדבר על זה


פיברומיאלגיה פוגעת לפי הערכות ב-2.5% מהאוכלוסייה הכללית והיא לא פוסחת על העשירים והמפורסמים. למרות שעדיין קיימת סטיגמה סביב התסמונת, יש מפורסמים שמדברים בפתיחות על ההתמודדות עמה ומלמדים אותנו דבר או שניים על פיברומיאלגיה.

 

פיברומיאלגיה (דאבת שרירים) מתבטאת בכאב כרוני מפושט בשרירים ובשלד ומאופיינת ברגישות מוגברת והפרעות שינה, ובחלק מהמקרים בשינויים במצב הרוח ובזיכרון. אם בעבר נהגו לראות בכאבי פיברומיאלגיה כאבים 'מדומיינים', כיום כבר ידוע כי מדובר בכאב כרוני ממקור מרכזי, קרי תוצר של הגברת עיבוד כאב והולכתו במערכת העצבים המרכזית.

 

ליידי גאגא

 

(צילום: shutterstock)

 

הזמרת והשחקנית האמריקאית ליידי גאגא (סטפני ג'רמנוטה) משתפת מזה שנים בכך שהיא סובלת מכאבים כרוניים. ההתמודדות שלה עם הכאבים הקשים אף תועדה בסרט דוקומנטרי של נטפליקס "גאגא: מטר חמישים ושבע", עוד לפני שידעה מה גורם להם.

 

בספטמבר 2017 היא פרסמה בטוויטר כי "בדוקומנטרי שלנו מה שאני מתמודדת איתו זה פיברומיאלגיה. אני רוצה לסייע להעלות מודעות ולחבר בין אנשים שיש להם את זה".

 

גאגא סבלה מכאבים קשים שאף הובילו לאשפוזה ולביטול סיבוב הופעות שהיה אמור להתקיים באותה שנה. לאחר מנוחה היא חזרה להופיע ולשחק. בשנת 2019 היא זכתה באוסקר על שיר הנושא מתוך הסרט  הקולנוע המדובר "כוכב נולד" והייתה גם מועמדת לאוסקר על תפקידה בו כשחקנית ראשית.

 

בראיון שער עמה שפורסם בספטמבר 2018 במגזין האופנה ווג התייחסה גאגא למחלה ואמרה: "אני מאוד מעוצבנת על אנשים שלא מאמינים שפיברומיאלגיה אמיתית. בשבילי, ואני חושבת שגם בעבור רבים אחרים, זאת כמו 'סופת ציקלון' של חרדה, דיכאון, פוסט טראומה והפרעת פאניקה, שכולם שולחים את מערכת העצבים למצב של פעילות יתר, ואז כתוצאה מכך סובלים מכאבים עצביים".

 

מורגן פרימן

 

(צילום: shutterstock)

 

בשנת 2012 השחקן האמריקאי מורגן פרימן שיתף בריאיון כי הוא מתמודד עם פיברומיאלגיה. ארבע שנים לפני כן היה מעורב בתאונת דרכים שהותירה אותו עם פציעות רבות, לרבות יד שבורה, מרפק שבור ונזק לכתף.

 

ייתכן שתאונת הדרכים היוותה טריגר להתפתחות התסמונת. למרות שכיום כבר ידוע שהקשר בין לחץ נפשי להתפתחות פיברומיאלגיה מורכב, וכי לא מדובר בתסמונת שהרקע שלה 'נפשי' בלבד, מתח נפשי עשוי להוות גורם סיכון לתסמונת ומחקרים העלו כי פיברומיאלגיה עלולה להתפתח על רקע טראומה גופנית או נפשית שניתן לייחס לאירוע מסוים וכן על רקע תסמונת פוסט טראומטית שמתפתחת כתוצאה מחשיפה לאירוע טראומטי. חוקרים מעריכים כי חשיפה לטראומה משפיעה על שינוי באופן בו המוח מגיב לכאב ולחץ, באופן המייצר דפוסי העברת אותות כאב שמאפיינים את התסמונת.

 

פרימן מדבר בפתיחות על כך שהוא מטפל בכאב באמצעות מריחואנה. בישראל מטופלים עם פיברומיאלגיה יכולים להגיש בקשה למשרד הבריאות לאישור לקנביס רפואי לפי התנאים המקובלים לכלל החולים בכאב – לאחר טיפול רציף מעל לשנה אצל ריאומטולוג מומחה/ רופא כאב ורק לאחר מיצוי כלל הטיפולים האחרים לשיכוך הכאב המאפיין את התסמונת.

 

שינייד אוקונור

 

(צילום: shutterstock)

 

הזמרת האירית שינייד אוקונור הודיעה כי היא לוקחת הפסקה ממוזיקה באפריל 2003 כדי להתמודד עם פיברומיאלגיה ולהתרכז בעצמה ובגידול ילדיה. בריאיון שנתנה ל-HOTPRESS בפברואר 2005 בו הכריזה על חזרתה להופעות, היא אמרה כי "פיברומיאלגיה אינה ניתנת לריפוי אך ניתנת לניהול. יש לי סף כאב גבוה, אז זה עוזר – אבל החלק של העייפות זה החלק שמקשה עליי".

 

הפרעות שינה הן מרכיב מרכזי בפיברומיאלגיה, והתסמונת לרוב מאופיינת בעייפות בשעות הבוקר ובמשך היום, למרות שהסובלים מהתסמונת נוטים לריבוי שעות שינה בלילה, לצד קשיי הירדמות ויקיצות מרובות בלילה

 

"אתה לומד את הדפוסים והגבולות שלך אז אתה יכול לעבוד ולתכנן לפי זה. זה מוחמר, כמובן, על ידי לחץ, אז אתה צריך לנסות להשאיר את החיים שקטים ורגועים. אתה צריך גם לעשות הערכה מחדש של מה שאתה עושה ואולי למצוא עבודה אחרת פחות מלחיצה או לשקם מחדש את אותה עבודה מזוינת! שזה פחות או יותר מה שאני מנסה לעשות, בהתחשב בכך שאני אוהבת לשיר ושזה מרגיע. אז אני רוצה לעשות את זה, אבל להתרחק מהחלקים של זה שגורמים לי לחץ מיותר" הסבירה אוקונור.

 

הזמרת שמתמודדת גם עם בעיות נפשיות, גם עליהן סיפרה בפתיחות בחשבונותיה ברשתות החברתיות, הודיעה באוקטובר 2018 בטוויטר כי היא התאסלמה ושינתה את שמה ל-שוהאדה דאוויט.

 

לנה דנהאם

 

(צילום: shutterstock)

 

היוצרת והשחקנית לנה דנהאם, יוצרת סדרת הטלוויזיה "בנות", תמיד שיתפה בכל מה שעובר עליה - גם אם התמונה לא מחמיאה, לרבות בהתמודדות שלה עם אנדומטריוזיס (תסמונת המאופיינת בכך שרירית הרחם גדלה גם מחוץ לרחם) וכאב כרוני.

 

בפוסט באינסטגרם שפרסמה באוקטובר 2018 היא סיפרה שהיא מתמודדת בנוסף להכל גם עם פיברומיאלגיה ותיארה את החיים עם כאב "בלתי נראה". "קשה לנער את התחושה שאני משוגעת, אבל אני לא (לפחות לא במובן הזה!) ואתה לא". היא המשיכה וכתבה כי "הכאב שלך - באיזו צורה שהוא לא מופיע - הוא שלך והוא אמיתי".

 

ג'נין גרופלו

 

(צילום: shutterstock)

 

השחקנית והקומיקאית האמריקאית ג'נין גרופלו מתמודדת מזה שנים עם פיברומיאלגיה, במקביל להתמודדות גם עם דיכאון וחרדה ובעיות התמכרות, ומדברת על זה בפתיחות גם בראיונות וגם במופעי הסטנדאפ שלה.

 

פיברומיאלגיה קשורה באופן הדוק למתח נפשי, וגם אם אינה נגרמת כתוצאה מחשיפה לטראומה ספציפית, היא מלווה במצבים רבים בדיכאון או חרדה, ומצבים אלה עשויים להוביל לשינויים בפעילות המוחית שנקשרו לפיברומיאלגיה, לרבות שינויים בהפרשת חומרים כימיים שגורמים להעצמת תחושות של כאב מפושט.