מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

טרשת נפוצה

מנהלי קהילה

ערן ברקוביץ
ערן ברקוביץ
פסיכולוג רפואי מומחה.
פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר יובל כרמון
רופא בכיר במחלקה הנוירולוגית ביה"ח מאיר.מנהל מרפאת טרשת נפוצה.
ד
ד"ר אסתר גנלין
רופאה בכירה במכון הנוירולוגי בביה"ח שניידר ומנהלת המרפאה הנוירואימונולוגית בו. בוגרת רפואה בטכניון בהצטיינות. בעלת תואר שני באימונולוגיה בהצטיינות יתרה (אוניברסיטת תל אביב) ותואר דוקטור בביוכימיה (הטכניון). משלבת מחקר קליני ובסיסי בתחום טרשת נפוצה בילדים. חברה בקבוצת המחקר הבין לאומית לטרשת נפוצה בילדים- International Pediatric Multiple Sclerosis Study Group (IPMSSG)

מובילי קהילה

פזית
פזית
הייתי בריאה ורופאת שיניים. כיום , חולה בטרשת נפוצה ואומנית קרמיקה, מציירת ומטפלת באמצעות אומנות. קודם כל אמא לשני ילדים נפלאים וחברה עם כמה אנשים חמים וחכמים. יש מתנה ביכולת ליצור ... זה מאפשר נתינה הלאה וידיעה שגם מי שלא מכיר אותי אישית יוכל לקבל משהו ממני שישמח ויגרום לו הנאה. זו הסיבה שאני כותבת פה. לעזור ולהשיא עצה וגם לקבל ידע ממי ששותפים לדרך הטרשים של טרשת נפוצה בדרך זו או אחרת. 
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן - MS ישראל
לביא שיפמן הוא ממיסדי חברת MS ישראל בע"מ (חל"צ) ומכהן בה, בהתנדבות, כדירקטור. חברת MS ישראל יוזמת ומנהלת מגוון רחב של פעילויות לחולים בטרשת נפוצה, תוך שהיא מעלה את המודעות הציבורית למחלה, להשלכותיה ותופעות הלוואי שלה. בהשכלתו, הוא מוסמך של הטכניון בחיפה בהנדסת מחשבים, עם התמקדות בתחום רשתות תקשורת ונתונים וכמו כן בוגר, בהצטיינות, של התוכנית לניהול עסקי בכיר של האוניברסיטה העברית בירושלים. בשנת 1990, לאחר שירות קבע בממר"מ, לביא היה ממקימי הסניף הישראלי של חברת מיקרוסופט בישראל (עובד מס. 2) והמנהל הטכני הראשון שלה. בהמשך כיהן גם כסמנכ"ל השיווק והמכירות של מיקרוסופט ישראל ללקוחות גדולים במשק הישראלי. בנוסף לפעילות ההתנדבותית ב-MS ישראל לביא מכהן מזה כ-4 שנים כחבר ועד בעמותת איגוד האינטרנט הישראלי. כמו כן, לביא הוא המקים, הבעלים והעורך הראשי של האתר www.netcheif.com - המספק ידע נרחב ביותר על תחום האינטרנט והתקשורת, תוך התמקדות בסביבה הביתית. לביא נשוי לאורלי שאובחנה כחולת טרשת נפוצה לפני כ-20 שנה, הוא מתגורר בבת-ים ואב לבן ולבת.
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
עירית לוזון - הבית לחולי טרשת נפוצה
קהילת הבית לחולי טרשת נפוצה ו-CARE GIVERS הגדולה בישראל של אלפי חולים ובני משפחות, בני זוג וחברים מהמעגלים הקרובים. קהילה תומכת, המפגישה בין חולים וותיקים לחדשים, ומעניקה "במה" להעברת הסיפור האישי, באמצעות ראיונות טלוויזיה, רדיו, ותקשורת כתובה. קהילה שבה אנו מפעילים מערך של תכנים רלוונטיים המתחלפים מידי חודש, סדנאות והרצאות בלייב של אנשי מקצוע ברי סמכא ושל חולים המעניקים מהידע ומסיפורי החיים שלהם ונותנים השראה, מתוך רצון להשפיע, לחולל שינויים, לתמוך ולהנגיש מידע חיוני ומשמעותי לחולים ולסובבים אותם. המלצה נכונה, של חולה וותיק או של איש מקצוע, כאן ועכשיו, יכולה לשנות מהלך חיים של חולים אחרים! הצטרפו אלינו לקהילה חזקה ומשפיעה – הבית לחולי טרשת נפוצה - בפייסבוק
כמוניטרשת נפוצהחדשותהתקדמות בתאי גזע לטרשת נפוצה

התקדמות בתאי גזע לטרשת נפוצה

הטיפול בתאי גזע לטרשת נפוצה נמצא תחת מחקר מתקדם ועל סף פריצת דרך לקראת יישום בבני אדם


זה רק עניין של זמן עד שיצליחו לשחזר את ההצלחה הנצפית בחיות גם בבני אדם (צילום: Shutterstock)
זה רק עניין של זמן עד שיצליחו לשחזר את ההצלחה הנצפית בחיות גם בבני אדם (צילום: Shutterstock)

האם בקרוב ניתן יהיה לחדש תאים שנהרסו בגלל טרשת נפוצה? בסקירה שמתפרסמת בכתב העת המדעי Science מציינים הכותבים מאוניברסיטת רוצ'סטר שכעת חוקרים נמצאים על גבול יישום הידע הקיים בתחום תאי הגזע גם בבני אדם עם פגיעה במיאלין בשל מחלות כמו טרשת נפוצה.

 

במחלות הפוגמות במיאלין - השכבה השומנית המגינה על תאי העצב - מתייחסים אל תאים חשובים הנקראים אוליגודנדריציטים, מהם מורכבת מעטפת המיאלין. תאים אלו נוצרים על-ידי תאים אחרים הנמצאים במערכת העצבים המרכזית אשר נקראים תאי אב מסוג גליאה או תאי גליאה קדמוניים (glial progenitor cell).

 

גם האוליגודנדריציטים וגם "אחיהם" - תאים הנקראים אסטרוציטים, הם בניו של אותו אב מקור ולשניהם תפקיד קריטי בתפקוד מערכת העצבים המרכזית.

 

כאשר האוליגודנדריציטים נפגעים או לא מתפקדים כראוי, כפי שקורה במחלת הטרשת הנפוצה או פגיעות בחוט השדרה, המסרים החשמליים העוברים בתאי העצב - שבזכותם אנו חושבים ומתפקדים - נחלשים או אפילו נאבדים.

 

האסטרוציטים משחקים גם הם תפקיד חשוב במוח. לאחר שנים של חוסר וודאות ומחקר באשר לתפקידם, גילו כי הם חיוניים לתפקודם של האוליגודנדריציטים ותאי העצב עצמם.

 

תאי הגליאה הקדמוניים ו"הצאצאים שלהם" - האוליגודנדריציטים והאסטרוציטים - מהווים מטרה לטיפול בתאי גזע, זאת מכיוון שבניגוד לשאר התאים במערכת העצבים המרכזית, הם הומוגניים באופן יחסי, וקל יותר לבצע עליהם מניפולציות ולהשתילם. במקרה של אוליגודנדריציטים, מחקרים רבים בקרב חיות הראו שברגע שהם מושתלים הם מתפזרים ומתחילים לייצר מיאלין, המשמש לתיקון האזורים הפגועים.

 

התקדמות משמעותית 

 

לדברי כותבי המאמר, ההתקדמות בתחום זה נובעת ממספר סיבות. הראשונה היא השימוש בסריקות MRI מתקדמות. אלו מאפשרות לצפות בבירור בפגיעות במיאלין במערכת העצבים המרכזית ויותר מכך, טכנולוגיה זו מאפשרת לעקוב באופן מדויק אחר תוצאות המחקר.

 

התקדמות יותר חשובה, הושגה ביכולת החוקרים לבצע מניפולציות על תאי אב. תאי האב של כל התאים נקראים תאי גזע, אלו תאי המקור מהם בנוי גופנו, אשר ביכולתם להתמיין לסוגים שונים של תאים. חוקרים הצליחו לפצח את המסרים הכימיים אותם צריכים תאי האב לקבל בכדי להפוך לתאי גליאה ובהמשך כיצד לכוונם להתמיין לאוליגודנדריציטים או אסטרוציטים.

 

חוקרים אחרים מצאו כיצד משתלבים תאים אלו במערכת העצבים המרכזית ועקבו אחר התהליכים בעזרת אמצעי הדמיה. המחקרים האלה יחד יצרו מודל לייצור והשתלת תאי גליאה, המוכן בתיאוריה ליישום בבני אדם.

 

בעוד שהמעבדות מכוונות את מחקרן לכל המחלות בהן יש פגיעה במיאלין, החל משבץ ועד תהליכים הקשורים בזקנה, יותר מחקרים בחיות ובבני אדם מתמקדים במחלת הטרשת הנפוצה, בשל הפוטנציאל הטיפולי הגדול. טיפול תאי שיינתן לאנשים עם טרשת נפוצה, יכול לתקן נזקים קבועים במערכת העצבים המרכזית.

 

"הצלחנו להגיע לידע עצום באשר לתאים והדרך שבה נכון לייצר אותם" מסכם ד"ר סטיב גולדמן "אנחנו מבינים את ההבדלים בין אוכלוסיות התאים השונות, הפרופיל הגנטי שלהם ואיך הם מתנהגים בתרביות ובמודלים של חיות. יש לנו הבנה לגבי הסביבה שנוצרת בעקבות המחלה ויש לנו את האמצעים הטכנולוגים לעקוב אחר מטופלים והשלבים אותם עוברים לאחר ההשתלה. המדע מוכן לעבור לניסויים בבני אדם ובשלב זה ההתקדמות תלויה במשאבים שיהיו בכדי לבצעם".

 

יש לציין שכבר עכשיו נמצאים בעיצומם מחקרים הבוחנים את יכולת השימוש בטיפול תאי (השתלה של תאי גזע או תאים ספציפיים יותר, כמו תאי הגליאה או האוליגודנדריציטים) בקרב אנשים עם טרשת נפוצה. ההנחה המקובלת הנשמעת בכנסים ומוצגת במאמרים היא כי זה רק עניין של זמן, עד שיצליחו לגלות כיצד ניתן לשחזר את ההצלחה הנצפית במודלים של חיות גם בבני אדם.

 

 

 Science (2012), Vol. 338 no. 6106 pp. 491-495