שחזור סיסמה

הזן את כתובת האימייל שבאמצעותה נרשמת ונשלח לך לינק לאיפוס סיסמה

האם אכילה בררנית היא הפרעת אכילה?

אכילה בררנית אולי תסווג כהפרעת אכילה

אכלנים בררנים נוטים לאכול מזונות מסוימים, פעמים רבות מוצרים תפלים, במיוחד מאכלים בצבעים חיוורים (צילום: אתר panthermedia)
אכלנים בררנים נוטים לאכול מזונות מסוימים, פעמים רבות מוצרים תפלים, במיוחד מאכלים בצבעים חיוורים (צילום: אתר panthermedia)

פסיכולוגים טוענים כי לאנשים הבררניים באוכל אין שליטה על מה שהם אוהבים, וייתכן כי הם סובלים מהפרעת אכילה.

אכילה בררנית נפוצה בשלב הילדות. אבל, למרות שרבים מתייחסים לאכילה בררנית כשלב חולף שילדים עוברים, ההתנהגות יכולה להמשך לתוך הבגרות ומבוגרים רבים הם אכלנים בררנים שמגבילים באופן הדוק את מה שנכנס לפיהם.

מחקרים שבחנו את הסיבות לתופעה, לא הגיעו למסקנות חד משמעיות, אם כי מאמינים שהסיבה קשורה למרקמים ולריח של האוכל. מדענים שיערו גם שהפרעה כפייתית- התנהגותית מתונה כנראה קשורה לאכילה בררנית.

יש אכלנים בררניים שנמנעים להגיע לחברים בשעות הערב מחשש שיזמינו אותם להישאר לארוחה. אחרים מתקשים להתמודד עם מזון מוכן כמו סנדוויצ'ים שמכילים ממרח מסוים, או מבקשים במסעדות להכין את האוכל בצורה מסוימת. אכלנים בררנים נוטים לאכול מזונות מסוימים, פעמים רבות מוצרים תפלים, במיוחד מאכלים לבנים או בצבעים חיוורים, כמו פיצה בלי תוספות. מסיבות שאינן ברורות כמעט כל האכלנים הבררנים הבוגרים אוהבים צ'יפס ושניצל.

חוקרים אמריקאיים שוקלים ליצור לראשונה סיווג רשמי לתופעה של אכילה בררנית, ולתייג אנשים אלה תחת הקטגוריה של הפרעות אכילה, יחד עם הסובלים מאנורקסיה ובולמיה. אכילה בררנית אומנם אינה כרוכה באותם סיכונים לבריאות כמו בולימיה או אנורקסיה, אבל רופאים דואגים שבטווח הרחוק, היא עלולה להביא לחסרים תזונתיים ולגרום בעיות בעצמות ובלב.

על מנת לשקף את החששות, חברים באיגוד הפסיכולוגיה האמריקאי מתכננים לשים אנשים אלה תחת התווית של "אכלנים בררנים" ולסווג אותם לקטגוריות הפרעות האכילה "הפרעות אכילה לא ספציפיות" במדריך לאבחון הפרעות נפשיות. ההחלטה הסופית תתקבל עד המהדורה הבאה של המדריך.

במקביל, חוקרים בארצות הברית מאוניברסיטאות Duke ו- Pittsburgh החלו את הרישום הלאומי הראשון של אכלנים בררנים שיאפשר לאנשים להתחבר לאתר ולדווח על ההעדפות האכילה והרגלי האכילה הלא-רגילים שלהם.

תרגום ועריכה: אלה הר-נוי

לכתבה בנושא בעיתון הבריטי "דיילי מייל" 

 

פרסומים בנושא