מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

סוכרת סוג-2

מנהלי קהילה

פרופ' איתמר רז
פרופ' איתמר רז
מנהל רפואי במרכז DMC, תל אביב, יו'ר מועצת הלאומית לסכרת
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
ד
ד"ר נעמי לוין יינה
בוגרת ביה\"ס לרפואה בירושלים. מומחית ברפואה פנימית ונפרולוגיה. רופאה בכירה במכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז רפואי שיבא, תל השומר
שרון לוטן פסיכולוגית
שרון לוטן פסיכולוגית
פסיכולוגית רפואית מומחית. בעלת ניסיון רב בעבודה עם מבוגרים המתמודדים עם השמנה, לפני ואחרי ניתוח בריאטרי, במסגרת טיפול פרטני או קבוצתי. בנוסף מטפלת במבוגרים ובני נוער המתמודדים עם מצבים רפואיים שונים במטרה לקדם את בריאותם הגופנית ורווחתם הנפשית. עובדת במסגרת ציבורית ובקליניקה פרטית.
מרינה ברושי
מרינה ברושי
- דיאטנית קלינית, היחידה לתזונה ודיאטה, בית חולים בילינסון, מרכז רפואי רבין - מרפאת סוכרת, השמנה ומחלות מטבוליות- בית חולים בילינסון. - דיאטנית סוכרת מכבי שירותי בריאות - קליניקה פרטית ברחובות השכלה: דיאטנית קלינית R.D – רישיון משרד הבריאות. BS.C במדעי התזונה, הפקולטה לחקלאות רחובות, האוניברסיטה העברית. קורסים מקצועיים: קורס "טיפול תזונתי בסוכרת לדיאטנים.יות" -המרכז האקדמי ללימודי המשך ברפואה אוניברסיטת תל אביב. NLP THERAPIST – מכללת NLP PRO מדריך חדר כושר – בית הספר למקצועות הספורט, הסמכה פונקציונליים אימוני התנגדות וTRX קורס תזונת ספורט לדיאטנים – המרכז למניעת השמנה ותזונת ספורט מירי חדד. אתר- https://marina791990.wixsite.com/website פייסבוק- https://www.facebook.com/MarinaBroshiDiet/?ref=bookmarks אינסטגרם : https://www.instagram.com/balanced.diabetes/ על היחידה לתזונה ודיאטה בבילינסון: https://hospitals.clalit.co.il/rabin/he/departments-and-clinics/para-medical-units/Pages/nutrition_and_diet_unit_beilinson.aspx
ד
ד"ר פזית שקד רוקחת קלינית מומחית
שלום. אני ד"ר פזית שקד, רוקחת קליניתמובילה ופורצת דרך בישראל, היחידה בעלת תעודה מארה"ב של מומחית בטיפול תרופתי בקהילה. מאחוריי 23 שנות ניסיון שבהן הבאתי אלפי מטופלים בארה"ב ובישראל לאיזון תרופתי ובריאותי. צמצום תרופות מיותרות, איזון מחלות דרך תזונה ומניעת תופעות לוואי מתרופות הם נר לרגליי. במהלך שנות עבודתי התמקצעתי בנושא הטיפול בסוכרת וכיום אני משלבת הדרכה וליווי תזונתי יחד עם טיוב הטיפול בתרופות. בעבודה שלי משולבים יחס אישי חם, עוטף ומתחשב למטופלים ומקצוענות בתפירת הטיפול התרופתי היעיל והבטוח ביותר תוך השגת שיתוף פעולה מיטבי של הרופאים איתם אני מתקשרת באופן אישי לגבי כל מטופל/ת. לאחר תואר ראשון ברוקחות באוניברסיטה העברית השלמתי תואר ד"ר ברוקחות קלינית באוניברסיטת דוקיין בפיטסבורג, פנסילבניה בארה"ב, סטאג' בבית חולים Albert Einstein Medical Center בפילדלפיה, פנסילבניה. שימשתי 8 שנים כמנהלת שירותי רוקחות קלינית בבית חולים St. Mary Medical Cente בפרברי פילדלפיה , 13 שנים כרוקחת קלינית ב"שרותי בריאות כללית" ומזה 12 שנים נותנת שירות פרטי בלבד במסגרת הקליניקות בתל אביב וחדרה
בתאל בר
בתאל בר
היי. שמי בתאל וזה האני מאמין שלי: אורח חיים בריא משלב ליווי מקצועי ואישי יחד עם תמיכה רגשית ומותאמת לנפש לאדם. מעל 10 שנים של עשייה מספקת כאחות כירורגית בבית חולים שעדיין נמשכת, ראיתי לא מעט מטופלים שנזקקו בדיוק לזה. אז החלטתי לתת להם את זה במסגרת בקליניקה שלי בה אני מלווה מטופלים סוכרתיים במקצועיות ורגישות מרבית, לשינוי המיוחל שלהם. במקביל, אני מתמחה במכון אדלר בלימודי קוצ'ינג בשאיפה לתת ערך מוסף למטופלים שלי כמאמנת אישית לאורח חיים בריא. מזמינה אתכם לעקוב אחריי ולהתייעץ בכל נושא שיעלה ובראש וראשונה, מאחלת לכולנו הגשמה עצמית ובריאות איתנה! שלכם, בתאל
כמוניסוכרת סוג-2חדשותסוכרתיים? 15 עצות שיעזרו לעבור את פסח בשלום

סוכרתיים? 15 עצות שיעזרו לעבור את פסח בשלום

מה יכול להחליף את הקניידלך? למה כדאי להצטייד בקופסאות חד פעמיות? ואיך ניתן 'לשבור את השיטה' באמצעות בופה פרטי? עצות שיעזרו לסוכרתיים ליהנות מהחג ולהישאר מאוזנים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

שמירה על תזונה בריאה, ובמיוחד תזונה נכונה ומאוזנת לסוכרתיים, אינה דבר של מה בכך בימים כתיקונם. בימי חג ומועד, בשל שבירת השגרה ושולחנות החג העמוסים בפיתויים, המשימה הופכת למורכבת אף יותר. עם זאת, אין כל סיבה לפחד מפסח, וכמו בכל תחום אחר בחיים – תכנון נכון ימנע חוסר איזון וסיבוכים מיותרים. אז איך עושים את זה?

 

1. להתייעץ עם מומחה

 

העצה החשובה ביותר היא להקפיד על התייעצות אישית עם תזונאית או עם הרופא המטפל לפני החג ולקבל הנחיות למקרה הפרטני שלכם.

 

2. לעשות סדר ב"חריגות"

 

פסח הוא חג ארוך מאוד ומלא בפיתויים. אם מוסיפים לכך את החופש, המנגלים וסעודות החג שמזמנים לנו אוכל שאנחנו לא מורגלים בו, התוצאה היא חג מלא ב'הזדמנויות שבירה'. זכרו שפסח לא נמשך רק שבוע, אלא מתחיל הרבה קודם, ושאריות המצה, העוגיות היבשות הטעימות וכל השאר – נשארים אתנו גם אחרי חול המועד. חרגתם במשך יום-יומיים? לא נורא. שמרו על מודעות וקפצו ראש בחזרה לשגרה.

 

3. להקפיד על ארוחת בוקר משביעה

 

ארוחת בוקר משביעה וטובה תסייע לשמור על השגרה ותפחית את הסיכוי לחריגות. מנת חלבון תעזור לכם לשבוע. אם אתם בחופש, ועתותיכם בידיכם, הכינו לעצמיכם ארוחת בוקר שכוללת ביצים – חביתה, מקושקשת, ביצה קשה, אפילו סלט עם ביצים קשות. ביצים הן משביעות, וכך הפיתוי לנשנש את הפירורים של המצה יפחת.

 

אם אתם רגילים לאכול ארוחת בוקר שיש בה מנת פחמימה ומתקשים לוותר עליה, לכו על שתי מצות קלות. אם מצות זה לא הקטע שלכם, יש לחמניות נהדרות מקמח מצה שהן יותר עשירות בסיבים ממצה ומעניקות תחליף ראוי גם בנפח וגם בשובע.

 

4. להיזהר עם המצות  

 

חולי סוכרת שמקפידים על אכילת מצה במהלך החג צריכים לזכור כי מצה משביעה פחות: חצי מצה שוות ערך לפרוסת לחם אחת, ומי שרגיל לצרוך לחם כפחמימה, עלול למצוא את עצמו בבעיה.

 

בנוסף, שטח הפנים של המצה גדול יותר משל לחם, מה שמוביל לעתים קרובות למריחה נדיבה יותר של ממרחים שונים. אין נזק במריחת גבינה לבנה על מצה, אבל אם אתם רגילים למרוח עליה חרוסת, ממרח תמרים או כל ממרח שעלול להפר את האיזון – זכרו שאתם אוכלים ממנו הרבה יותר ומירחו בזהירות.

 

5. להגביל את הקניידלך (ולהכין אטריות ביצים) 

 

הקניידעלך במרק – שאנשים רבים תופסים כמנה ראשונה – מהווה מנת פחמימה מכובדת לכל דבר. הקניידעלך והמאכלים המסורתיים הנוספים של החג דחוסים יותר, יש בהם פחות נוזלים והם פחות משביעים ממה שאדם סוכרתי רגיל לצרוך ביומיום. יש לזכור שתכולת החלבון והנפח של המזון הם אלה שגורמים לנו לשובע, ובפסח אנחנו עלולים למצוא את עצמנו רעבים יותר.

 

כתחליף לקניידעלך ניתן להכין מנה הכוללת "אטריות ביצה": פשוט זורקים ביצה חיה שטרפתם לתוך סיר עם מרק רותח לבישול, ויוצרים ממנה רצועות דקות. זה פתרון נהדר וכיפי לחולי סוכרת. 

 

6. המון ירקות, כל הזמן

 

הביולוגיה, כמו גם הפסיכולוגיה של השובע, תלויה רבות בנפח האוכל שמונח לפנינו. הגדילו את נפח הארוחה על-ידי אכילת ירקות טריים או מבושלים בכל ארוחה.

 

7. תפוח אדמה – ולא פירה

 

אם אתם מקפידים על איסור קטניות ואורז, לכו על תוספת של תפוח אדמה לצד מנת החלבון. זכרו שתפוח אדמה תמיד משביע יותר מפירה, וכמובן יותר קל לשלוט על כמות הצריכה. כדאי לדעת כי ריסוק תפוחי האדמה מעלה את הערך הגליקמי שלהם – מה שאומר שהעלייה של רמות הסוכר בדם תהיה גבוהה יותר לאחר האכילה.

 

8. לבדוק מראש את התפריט 

 

אם אתם מתארחים בחג, אל תתביישו להרים טלפון למארחים, להזכיר שאתם סוכרתיים ולשאול על מרכיבי הארוחה. זהו חלק מהתכנון החשוב של החג הזה. היום כבר נהוג שכל אורח מביא מנה לסעודה, אז התנדבו להביא את המנה שתאזן את התפריט, למענכם ולמען כל המתארחים האחרים.

 

9. קופסאות חד פעמיות

 

טיפ חשוב נוסף לעמידה בפיתויים הוא להביא קופסאות חד פעמיות לארוחת הערב (או כמארחים - להכין קופסאות חד פעמיות למתארחים הסוכרתיים). כדי לעמוד בפיתויים ולא לטרוף את הכל בבת אחת, בקשו מהמארח לארוז לכם מעט מהאוכל בצד כדי שתוכלו לקחת אותו הביתה, ואז לאכול אותו בהדרגה בימים הבאים. כך לא תרגישו שאתם מפספסים דבר, וגם תשמרו על איזון. אל תתביישו. האיזון שלכם חשוב מאין כמותו.

 

10. בופה פרטי 

 

עוד עצה לסעודות החג, שתעבוד כמובן עבור גם מי שאינו סובל מסוכרת, היא שיטת "הבופה הפרטי". מלאו צלחת נוספת כמגש פרטי משלכם, ממנה תבחרו מה לקחת. זו שיטה שמעניקה לנו בעצם עוד דרגת סינון - העיניים שלכם יהיו על צלחת הפיתויים הפרטית שלכם והסיכון כי תתפתו לעוד ועוד פוחת.

 

11. לבדוק מה יש בסלט 

 

בדקו היטב מה יש בסלטים שאתם אוכלים. המון סלטים משודרגים בעזרת דבש, סילאן או פחמימות חבויות. 

 

12. אתגר המנגל

 

בחג נהוג לעשות גם "על האש". ותרו על הנקניקיות. שימו לב גם לקציצות כי הן עלולות להכיל קמח מצה או עמילנים אחרים. 

 

13. לבחור קינוח נכון 

 

כאמור, המאכלים המסורתיים של פסח הם מזונות דחוסים שמקפיצים את רמות הסוכר. לכו על קינוחים מבוססי פירות - אך גם בזה אסור להגזים בשל התכולה הגבוהה של הסוכר. אפשר להכניס מנת פרי קבועה לתוך ג'לי – פתרון פרווה טוב וכשר לארוחה בשרית. לדוגמה, הכניסו מנת תותים למנת ג'לי, קשטו עם עלה נענע למעלה, ובכך תספקו גם לעצמכם וגם לאורחים קינוח מרענן ובריא יחסית מבחינה סוכרתית. התרחקו מלפתנים (קומפוטים), או לפחות ודאו היטב שאתם לא אוכלים מהם יותר מדי.

 

14. לשתות המון 

 

אל האוכל הכבד יותר מצטרפים גם חמסיני האביב, המאפיינים את פסח. חמסין כשלעצמו יכול להוציא סוכרתיים מאיזון ועל כן חשוב לשתות הרבה. כמה? עד שהשתן שלכם צלול ושקוף.

 

15. לזוז המון 

 

צאו מהבית, טיילו, הזיזו את עצמכם בין ארוחה לארוחה.

 

 

* מריאנה אורבך היא מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה במחוז דן ופתח תקווה של שירותי בריאות כללית

 

 

למתכונים כשרים לסוכרתיים