מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותרגע לפני החגיגות: אלכוהול בכמות מופרזת פוגע במערכת החיסון

רגע לפני החגיגות: אלכוהול בכמות מופרזת פוגע במערכת החיסון

מחקר חדש: שתיית 4-5 שוטים של וודקה פוגעת בפעילות מערכת החיסון ומותירה את הגוף פגיע לזיהומים


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

מתכננים לחגוג הלילה את השנה האזרחית החדשה עם הרבה אלכוהול? כדאי לדעת שחוקרים מאוניברסיטת Loyola בארה"ב מצאו כי שתיית אלכוהול בכמות מופרזת באופן חד פעמי פוגעת באופן משמעותי במערכת החיסון.

 

ידוע כי שתייה מוגזמת של אלכוהול מעלה את הסיכון לנפילות, כוויות, תאונות דרכים ופציעות טראומתיות אחרות. בנוסף להגברת הסיכון לפציעות טראומתיות, שתיית כמויות מופרזות של אלכוהול פוגמת ביכולת הגוף להשתקם מכאלה פציעות. מחקרים קודמים מצאו לדוגמה ששתייה מוגזמת מעכבת ריפוי של פצעים, מגבירה את אובדן הדם ומביאה לכך שהמטופלים פגיעים יותר לזיהומים.

 

המחקר החדש, שממצאיו פורסמו בכתב העת המדעי Alcohol, נערך בקרב 8 נשים ו-7 גברים בריאים בגיל 27 בממוצע. בהתאם למשקל הגוף של הנבדקים, כל אחד מהם שתה תוך שעתיים כארבע עד חמש מנות (שוטים) של וודקה. החוקרים נטלו דגימות דם מהנבדקים לפני ששתו אלכוהול, 20 דקות לאחר שהנבדקים הגיעו לשיא השכרות ושוב לאחר שעתיים ולאחר חמש שעות משיא השכרות. 

 

20 דקות אחרי שיא השכרות פעילות מערכת החיסון גברה – היו רמות גבוהות יותר של תאי דם לבנים משלושה סוגים המהווים רכיבים מרכזיים של מערכת החיסון: לויקוציטים, מונוציטים ותאי הרג טבעיים. דגימות הדם חשפו גם עליה ברמת הציטוקינים - חלבונים המסמנים למערכת החיסון להגביר מאמץ. 

 

אבל במדידות שלאחר מכן - שעתיים וחמש שעות לאחר שיא השכרות - נצפתה השפעה הפוכה: לאלכוהול הייתה השפעה נוגדת דלקת ומערכת החיסון של הנבדקים הייתה פחות פעילה בהשוואה לזמן בו היו מפוכחים. הבדיקות חשפו כי בגופם של הנבדקים היו פחות מונוציטים ותאי הרג טבעיים ורמות גבוהות יותר של ציטוקינים מסוג אחר – כאלה המאותתים למערכת החיסון להיות פחות פעילה.

 

כעת החוקרים מתכננים מחקר המשך בקרב מטופלים המאושפזים ביחידת כוויות, בו הם ישוו סמנים של מערכת החיסון ואת תוצאות הפגיעות בין מטופלים שהיה אלכוהול בגופם כאשר הם הגיעו לבית החולים ומטופלים שלא היה אלכוהול בגופם.

 

 

איזה משקה הכי טוב להנגאובר? 

 

Alcohol, DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.alcohol.2014.10.002