מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

שלפוחית רגיזה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר מיכאל ויינריב
1. מנהל שירות לאורולוגית נשים, נוירו-אורולוגיה וכירורגיה שיחזורית של רצפת האגן במחלקה אורולוגית, מרכז רפואי מאיר, כפר סבא 2. מנהל מרפאה פרטית לטיפול בהפרעות במתן השתן ואי שליטה, בית דור רופאים, כפר סבא 3. עורך אתר www.urologyisrael.com 4. יועץ אורולוגי ומנתח בכללית מושלם/פלטינום, מאוחדת עדיף/שיא 5. אורולוג ומנתח בקופת חולים לאומית  
ד
ד"ר יוסף אברבנאל
רופא ראשי – המערך האורולוגי, מרכז רפואי רבין (בי"ח השרון). אורולוג במרפאה לרפואה יועצת של שירותי בריאות כללית בפתח תקוה. אורולוג במכבי שירותי בריאות- סניף רמלה. בוגר הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר - אוניברסיטת ת"א בשנת 1982 (רשיון לעיסוק ברפואה מס' 17900 ).
כמונישלפוחית רגיזהמדריכיםקשה לכם להתאפק? אולי השלפוחית רגיזה

קשה לכם להתאפק? אולי השלפוחית רגיזה

תסמונת השלפוחית הרגיזה מאופיינת בקושי להתאפק (דחיפות) ולעיתים גם בהטלת שתן מרובה (תכיפות). מהם הגורמים לשלפוחית רגיזה? כמה היא שכיחה בגברים ובנשים? ואיך מאבחנים ומטפלים בתסמונת?


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

 

תסמונת השלפוחית הרגיזה זה מצב שכיח מאוד של פגיעה בתפקוד כיס השתן, המאופיין בחוסר יכולת של האדם להתאפק (מצב המכונה דחיפות) עם או בלי חוסר שליטה בשתן. לעיתים קרובות מתלווה לכך גם תכיפות יומית ולילית בהטלת השתן.

 

תסמונת השלפוחית הרגיזה אינה מחלה, אך היא פוגעת באופן קשה באיכות חייהם, בהתנהלות היומיומית ובבריאותם של הסובלים ממנה.

 

איך משפיעה תסמונת השלפוחית הרגיזה על החיים?

 

תסמונת השלפוחית הרגיזה משפיעה על האדם במגוון דרכים. התסמונת מלווה בקשיים נפשיים כמו מבוכה, בושה, פחד, הכחשה, כעס, דיכאון, הסתגרות חברתית ופגיעה בדימוי העצמי. התסמונת עלולה גם להוביל לפגיעה בכושר העבודה, בשינה, בחיי החברה, בזוגיות ובתפקוד המיני.

 

בנוסף, התסמונת כרוכה בהוצאות כספיות - לצורך חיתולים, טיפולים, כביסות, אביזרי עזר וימי היעדרות מהעבודה.

 

כאשר התסמונת מלווה באיבוד שתן, זה גם משפיע על הבריאות הכללית, השפעה העשוייה להתבטא בשימוש יתר בטיפולים תרופתיים וסיעודיים, בעיות עור, דלקות שתן, נפילות ושברים בצוואר הירך.

 

תסמונת השלפוחית הרגיזה, כשאינה מטופלת, מאלצת אנשים רבים לשנות את אורח חייהם. לדוגמא, ללבוש ביגוד שחור עליו פחות ניכרת דליפת השתן, לשבת בקולנוע תמיד ליד המעבר כדי לא להקים אנשים בדרך לשירותים, להימנע מפעילויות באזורים בהם אין שירותים ונסיעות ארוכות, ללבוש חיתולים למבוגרים ולצאת מהבית עם בגדים להחלפה.

 

מה גורם לשלפוחית רגיזה?

 

גורמים רבים תורמים להיווצרות של שלפוחית רגיזה, רובם נובעים משינויים המתרחשים עם הגיל, הן במערכת השתן והן במערכת העצבים השולטים בפעולת השלפוחית.

 

השכיחות של שלפוחית רגיזה בנשים וגברים 

 

התסמונת שכיחה מאוד ובניגוד למה שרבים חושבים, לא מדובר במחלה "נשית" - שכיחותה דומה בקרב גברים ונשים.

 

מתחת לגיל 40 השכיחות של התסמונת עומדת על כ-5-7% בלבד, אבל באוכלוסייה של בני 40 ומעלה, 35% סובלים ממנה.

 

חולים רבים הסובלים משלפוחית רגיזה נמנעים מלגשת לרופא בגלל מבוכה. לכן רובם לא מקבלים טיפול ו"סובלים בשקט".

 

האם אפשר לטפל בשלפוחית רגיזה?

 

כיום קיימות מספר אפשרויות לטיפול בתסמונת. לצורך אבחון של התסמונת וקבלת טיפול מתאים, כל שצריך לעשות זה להגיע לרופא. אין צורך בצילומים או בבדיקות פולשניות.

 

למרות זאת, במקרים רבים הסובלים מהתסמונת לא פונים לטיפול. מעבר לביישנות, מי שסובל לעיתים לא מטפל בבעיה בגלל חוסר הידע והמודעות לאפשרויות הקיימות לטיפול בה, לצד סיבות נוספות כמו הכחשה והרגשה שהטיפול בתסמונת לא מספיק חשוב בהשוואה למחלות אחרות. יש הטוענים אף שהתרגלו לחיות עם המצב ועם אורח החיים שהוא מכתיב.

 

הרוב המוחלט של הסובלים מהבעיה שכן ניגשים לקבל עזרה רפואית, מטופלים בתרופות. ניתן לטפל בשלפוחית רגיזה גם באמצעות ניתוחים ובאמצעות פיזיותרפיה, בהתאם למצב המטופל.

 

איך תדעו שיש לכם שלפוחית רגיזה?

 

הסימפטום המייצג הברור ביותר הוא תחושת דחיפות והקושי להתאפק. דחיפות היא צורך עז ומידי להטיל שתן, באופן לא צפוי ופתאומי. מדובר בצורך הדורש התייחסות מידית – האדם זונח את כל מטלותיו מחשש לאיבוד שתן בלתי רצוני, כאשר אין קשר בין תחושת הדחיפות לבין מידת המלאות של השלפוחית.

 

תחושה זו, ש"חייבים לזנוח הכול ולרוץ לשירותים", אמורה להדליק נורה אדומה ולשלוח אתכם לרופא. פעמים רבות מתלווה לתחושת הדחיפות גם תכיפות - תדירות שתן גבוהה הן ביום והן בלילה.

 

רוצים לדעת אם ייתכן שאתם סובלים משלפוחית רגיזה? מלאו שאלון לאבחון עצמי

 

*ד"ר יוסף אברבנאל הוא מומחה בכירורגיה אורולוגית, רופא בכיר במערך האורולוגי של מרכז רפואי רבין ומנהל תחום שלפוחית רגיזה באתר כמוני

 

ezer
10/08/17 9:06

היי כתבה שהעלתי בנושא שאלות ותשובות על שלפוחית רגיזה ובריחת שתן אשמח לשמוע מה דעתכם

אלה-הר-נוי
17/05/15 8:32

שלום נוניאלי. פה יש את כל המידע בנושא. מדריך חדש שעלה הבוקר:

http://www.camoni.co.il/index.php?idr=400&p=211136

 

נוניאלי
16/05/15 21:58

שלום

מבקש לדעת אם התופעות של שלפוחית רגיזה אינן נובעות מערמונית מוגדלת [יש לי כזאת]

תודה

ארבל2
07/05/23 20:26

התחלתי לאחרונה לקחת סוליפנאסין לשלפוחית רגיזה. בנוסף  אני  לוקחת כבר הרבה זמן אפקסור,יוטירקס,סטטור , ותוספים- סידן ואסקרקס לטיפול בסכרת גבולית.

מאז תחילת הסוליפמאסין אני סובלת מתסמונת הפה הבוער.

 האם יכול להיות קשר לשילוב התרופות הנ"ל
תודה