מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

הפרעות אכילה

מנהלי קהילה

ד
ד"ר איתן גור
מנהל המרכז להפרעות אכילה ומשקל במרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא, תל השומר.
דנה צינמן ליטרט
דנה צינמן ליטרט
פסיכולוגית קלינית. למדתי באוניברסיטת תל אביב, אני מטפלת בילדים, נוער ומבוגרים. אני עובדת כבר הרבה שנים במערך להפרעות אכילה לילדים ונוער בתל השומר, תחילה כמדריכה במחלקה להפרעות אכילה, בהמשך פסיכולוגית באשפוז יום, עשיתי את ההתמחות האשפוזית במחלקה וגם את התזה כתבתי בנושא הפרעות אכילה והפחד מהחיים. בשבע השנים האחרונות אני פסיכולוגית במרפאה להפרעות אכילה (הייתי שותפה בהקמתה). בנוסף, יש לי קליניקה פרטית ברמת השרון שם אני מטפלת גם בבוגרות המתמודדות עם הפרעות אכילה.
מורן וילנר סקאל
מורן וילנר סקאל
שלום, אני מורן, פסיכולוגית לאחר התמחות קלינית. בשנים האחרונות עבדתי במרפאה וגם במחלקה להפרעות אכילה לנוער בתל השומר. בעבודתי פגשתי מקרוב את המצוקה, הקושי והמורכבות שפוגשות המתמודדות ופוגשים המתמודדים עם הפרעות אכילה, ונושא זה קרוב מאוד לליבי. כיום יש לי גם קליניקה פרטית בצפון תל אביב : https://www.moranws.com/ אני מאמינה שחלק חשוב מתהליך ההחלמה הוא היכולת לא לחוש לבד, בייחוד במצבים וברגעים בהם נדמה שאף אחד אחר לא מבין מה עובר עלייך, והתחושה יכולה להיות מאוד בודדה. לתחושתי, כל אחת וכל אחד ראויים לחיות חיים מלאים ועשירים, ואני מאחלת לך להצליח להגיע לכך!
אפרת וייס שורץ
אפרת וייס שורץ
נעים מאד, אני אפרת, דיאטנית קלינית, בעלת 12 שנות ניסיון בטיפול בהפרעות אכילה במבוגרים ובמתבגרים. בוגרת תואר ראשון בתזונה מטעם האוניברסיטה העברית ובעלת תואר שני במדעי הרפואה מטעם אוניברסיטת תל אביב. דיאטנית קלינית בצוות הטיפולי של המרכז להפרעות אכילה במבוגרים במרכז הרפואי שיבא תל השומר, חברה בצוות הטיפולי במסגרת הדיור המוגן של הבית השיקומי לנשים מחלימות מהפרעות אכילה בהוד השרון, ומטפלת במבוגרים ובמתבגרים המתמודדים עם הפרעות אכילה בקליניקה פרטית בהרצליה.

אנורקסיה נרבוזה

איך מזהים אנורקטית? מה מבדיל בין אנורקסיה להפרעות אכילה אחרות? כיצד ההפרעה משפיעה על הגוף? כל מה שצריך לדעת


(צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

אנורקסיה מוגדרת כחיפוש מתמיד אחר הרזון. המאפיין העיקרי באנורקסיה נרבוזה הוא הרעבה עצמית וולונטרית, לעתים עד למצב של תת תזונה חמור.

 

אנשים אשר הסובלים מאנורקסיה חווים פחד וחרדה מפני השמנה. הם אוכלים מעט גם כאשר הם חשים תחושת רעב חזקה. הם עומדים על כך שהם צריכים להוריד ממשקלם למרות מצבם הגופני הירוד.

 

אנשים המרעיבים את עצמם מאמינים במיתוס. הם משוכנעים שהם יהיו מאושרים ומוצלחים אם רק יוכלו להשיג מראה גוף מושלם המוגדר בתרבות ובחברה שלנו כגוף רזה. לרוע המזל רזון לא מבטיח את האושר. ככל שהם מאבדים יותר ויותר ממשקלם מצבם הבריאותי מתדרדר וכתוצאה מכך הם חשים סבל נפשי רב ודיכאון. במקום לזהות את המלכודת לתוכה הם נכנסו הם ממשיכים בעקשנות לחיות בפנטזיה בה הם יכולים לשלוט בגופם וגם בחייהם.

 

כ-90 אחוז מהסובלים מאנורקסיה הן נשים. לפי הערכות רשמיות שכיחותה של אנורקסיה נרבוזה נעה בין חצי אחוז לאחוז בקרב נערות ומתבגרות, אך נראה כי בפועל שכיחותה גבוהה הרבה יותר והיא ממשיכה לעלות בשנים האחרונות. בנות שאפתניות והישגיות בין גיל 12 ל-25 חשופות במיוחד להפרעה. עם זאת, כיום במדינות מתקדמות שכיחות ההפרעה עולה גם בקרב נערים וגברים וגם בנשים בטווח גילאים רחב יותר, לעיתים כבר בגילאים מוקדמים מאוד.

 

הגורמים לאנורקסיה

 

גורמים רבים תורמים להתפתחות אנורקסיה בהם בעיות רגשיות ופסיכולוגיות, תפקוד לקוי במערכת המשפחתית והשפעות של החברה והתקשורת. בנוסף, מספר מחקרים מצביעים על כך שלאנשים מסוימים נתונים פיזיולוגיים או גנטיים החושפים אותם לסיכון מוגבר לפתח הפרעות אכילה. 

 

מאפיינים של אנורקסיה 

 

הסובלות מאנורקסיה תופסות את ממדי גופן באופן מעוות. הן תמיד תתייחס לעצמן כ"שמנות" גם אם הן מצויות בתת-משקל. לא משנה מה תעשו או תגידו - הן לא ישנו את תפיסתן. 

 

למרות ההרעבה העצמית, פעמים רבות הסובלות מאנורקסיה מתעסקות הרבה באוכל, בבישול, בקניית מצרכים ובהתעניינות באיסוף מידע תזונתי. הן יכולות לבשל ארוחות טעימות לאחרים ולא לאכול דבר, לאסוף מתכונים וללמוד בעל פה טבלאות קלוריות וערך תזונתי של אוכל. במקביל, פעמים רבות הן מבצעות פעילות גופנית באופן כפייתי.

 

כשהסביבה תביע התנגדות ותלחץ, הסובלת מהפרעות אכילה תנסה להסתיר את ההפרעה. היא תשקר, תחביא אוכל שהיא טוענת שאכלה, תיתן לכלב מתחת לשולחן או תזרוק אותו בכל הזדמנות.

 

רבות מהאנורקטיות הן פרפקציוניסטית בכל תחומי חייהן. כשאלה מגיעות להישג מושלם, הן לא שמחות, אלא חוששות לעתיד. כמו כן, הן מאופיינות בחשיבה במונחים של שחור ולבן.

 

עוד על המאפיינים שיעזרו לזהות אנורקטיות

 

אבחנה של אנורקסיה

 

אנורקסיה היא רק אחת מבין מגוון הפרעות אכילה קיימות. ספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקני המעודכן לשנת 2013 (DSM 5) מספק קריטריונים ברורים לאבחון אנורקסיה:

 

א. צמצום בצריכת האנרגיה (מזון) ביחס לנדרש/לרצוי אשר גורם לתת משקל משמעותי ביחס לגיל, מין, ומצב בריאותי פיזי. תת משקל משמעותי מוגדר כמשקל שהוא פחות מהמינימום הנורמלי (או אצל ילדים פחות מהמינימום המצופה).

 

ב. פחד אינטנסיבי מעלייה במשקל או מלהיות שמנה או התנהגות עקבית אשר מחבלת בעלייה במשקל - כל אלה למרות משקל נמוך באופן משמעותי.

 

ג. הפרעה באופן בו האדם חווה את משקלו ואת מראה גופו. השפעה מופרזת של משקל הגוף או המראה על ההערכה העצמית, או חוסר הכרה מתמשך בחומרה של תת המשקל.

 

סוגים של אנורקסיה

 

ישנם שני סוגים שונים של אנורקסיה:

 

אנורקסיה מהסוג המצמצם - אבחנה זאת ניתנת אם בשלושת החודשים האחרונים לא היו התקפי אכילה חוזרים ונשנים או התנהגויות היטהרות (כמו הקאות, משלשלים, חוקנים ומשתנים). תת סוג זה מתאר מצב בו הירידה במשקל מושגת באופן עיקרי על-ידי דיאטות, צום ו/או פעילות גופנית מופרזת.

 

אנורקסיה עם בולמוסים/היטהרות - אבחנה זאת ניתנת אם בשלושת החודשים האחרונים היו לאדם בולמוסי אכילה או התנהגויות היטהרות חוזרות ונשנות.

 

דרגת החומרה של אנורקסיה מוגדרת לפי מדד ה-BMI:

 

מצב קל 17 ≤ BMI

מצב בינוני 16-16.99

מצב חמור 15-15.99

מצב קיצוני 15 > BMI

 

איך אנורקסיה משפיעה על הגוף?

 

הסימפטומים הפיזיים של אנורקסיה נרבוזה הם כמעט תמיד תוצאה של תת-תזונה. האנורקסיה פוגעת בגוף בדרכים רבות. היא עלולה לגרום לעצמות שבריריות, לאיבוד שריר שיוביל למראה שלדי, לפגיעה בלב שעלולה להוביל להתקף לב ומוות, להפסקת הווסת והביוץ, לזיהומים כמו דלקות ריאה, לפגיעה בעור שתבוא לידי ביטוי ברפיון העור, קמטים, יובש ושינוי גוון, לדלדול שיער ראש וצמיחת שיער במקומות אחרים בגוף, לבעיות במערכת העיכול, להתייבשות חמורה הפוגעת במערכות הגוף ועוד.

 

20-30% מהאנורקטיים אינם מגיבים לטיפול. שיעורי התמותה כיום בקרב הסובלים מאנורקסיה עומדים על 5%. סיבות המוות בקרב הסובלים מאנורקסיה כוללות: תת תזונה, התייבשות, התקפי לב, נזק כלייתי, נזק לכבד, קריסת מערכות עקב חולשה של הגוף והתאבדות בעקבות דיכאון עמוק.

 

 

* מיכל אפק היא פסיכולוגית קלינית במרכז להפרעות אכילה ומשקל בתל השומר ומנהלת קהילת הפרעות אכילה באתר "כמוני"
 

מאיה2508
19/09/22 13:37

פשוט עצוב כמה מידע שגוי נמצא במאמר הזה. על אף שנכתב לפני כמה שנים. יש להתעדכן ומהר. אנורקסיה היא *ממש לא!* רק רזון להיות רזה ויפה והיא גם *לא!* תמיד תת משקל. לפני שלוש שנים כשהסתרתי הכול והייתי זקוקה לטיפול אני זוכרת כמה המאמר הזה גרם לי להרגיש רע עם עצמי. אבל עכשיו אני מאובחנת- למרות שמעולם לא רציתי להיות רזה ויפה ואני תופסת את הגוף שלי בצורה נכונה. זה פשוט סטיגמטי וזה עצוב שפסיכולוגית אחראית על זה. 

היי לכולכן אני צריכה מענה דחוף כמה שניתן לפעמים יש לי קולות טורדניים בבטן וזה ממש מביך כתוצאה מרעב או בעיות עיכול שונות 

אשמח לטיפים לעצור את זה במהירות האפשרית 

תודה מראש!!♡

° ואנא ממכם לא לרשום לי תתחילי לאכול כי אני עושה זאת אלא טיפים יותר פרקטיים תודה😘

היי לכולם אני שמחה ומתרגשת לבשר לפני כחודשיים בהמשך לפוסט קודם שלי למי שזוכר הופנתי שלא מרצוני ליעוץ וטיפול פסיכיאטרי מטעם התיכון עם הסטיגמות עלי...) מה שבאמת צדקתי בנוגע אליו

בסופו של דבר נפלתי על פסיכיאטר ממש מוצלח ראש מחלקה בבית החולים אברבנאל

(קלטו את הרף.) ולחוות דעתו הוא ראה לנכון לא לתת לי טיפול אלא לדבריו מספיק מעקב בשניידר אתם יודעים מה זה??? אני בשוק

עוד לפני כן התווכחתי עם הפסיכולוגית ומנהלת התיכון לא משנה שאחר כך הרמתי ידיים...

אבל היתה זו נקמה מתוקה עכשיו אני פונה אליכם קוראים יקרים תשארו איתנים בדעתכם ותהיו מן שאתם אוהבת אותכם❤️‍🔥

אייל.7363
04/10/17 21:52

מעוניין לדעת טרם יוחלט על מתן פונקס לנערה אין ברצוני כאב לתת ושאלתי האם מחוייבת הסכמת הורים

אוראל-נבון
11/11/16 12:46

בהצלחה לכל המתמודדים עם הפרעת האכילה הזו, הן למתמודד/ת בעצמו/ה והן להורים ולמשפחה. ניתן בהחלט להחלים מאנורקסיה ע"י טיפול בגובה העיניים עם הסובל/ת וכן ייעוץ והדרכה פרטניים להורים כיצד להתמודד ואף להקטין את הפרעת האכילה של
בנם או בתם הסובלים.