מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אוסטאופורוזיס

מנהלי קהילה

פרופ' צופיה איש-שלום
פרופ' צופיה איש-שלום
חברה במועצה לבריאות האישה, פרופ' חבר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון (עד שנת 2014 )  הייתה בין הראשונים, בהערכת הטיפול האנבולי באוסטיאופורוזיס (הורמון פאראתירואיד רקומביננטי, ופרגמנט של הורמון זה). כמו כן בצעה מחקרים רבים בתחום האבחון והטיפול באוסטיאופורוזיס. השתתפה בכתיבת קווים מנחים לטיפול באוסטיאופורוזיס, לטיפול בהורמון גדילה במבוגרים, ולטיפול בסרטן בלוטת התריס בישראל. כתבה מספר פרקים בספרים מקצועיים ועשרות מאמרים מדעיים, בתחום אוסטיאופורוזיס ומחלות עצם. מקבלת מטופלים במרפאתה בבית חולים אלישע, חיפה כמו כן נותנת ייעוציים פרטיים מרחוק בזום או בווטסאפ וידאו. לתיאום תור במרפאה ניתן להתקשר ל-3873*, זימון תור ליעוץ מרחוק ניתן לבצע באמצעות אתר בית חולים אלישע .
ד
ד"ר נירית אבירן ברק
בוגרת לימודי רפואה בטכניון. בשנת 2000 סיימתי התמחות ברפואה פנימית בבית החולים בילינסון, ובשנת 2006 התמחות בסוכרת ואנדוקרינולוגיה בבית החולים שיבא, תל השומר. כיום עובדת כאנדוקרינולוגית בכירה במכבי שירותי בריאות, במרכז הרפואי נתניה ומטפלת בחולי סוכרת, אוסטאופורוזיס, בלוטת התריס ועוד..נושא האוסטאופורוזיס קרוב מאד לליבי ויש לי מטופלות ומטופלים רבים הסובלים מבעיה זו. במקביל לומדת לימודי רפואה משלימה בשביל הנשמה. מקבלת מטופלים במסגרת מכבי שירותי בריאות בנתניה ובאופן פרטי (החזרים מקופ"ח לאומית וביטוחים פרטיים) בכפר סבא. טלפון לקביעת תור 0733700700 לאתר שלי לחצו כאן
כמוניאוסטאופורוזיסחדשותעל טיפול בביספוספונטים ושברים לא-טיפוסיים

על טיפול בביספוספונטים ושברים לא-טיפוסיים

מחקר: טיפול ממושך בביספוספונטים מעלה סיכון לשברים לא טיפוסיים (אטיפיים). הסיכון האבסולוטי נמוך מאוד


באוכלוסיה עם סיכון גבוה לשבר, עליה קלה בסיכון לשברים לא טיפוסיים לא פוסלת את היתרונות הגדולים של הטיפול (צילום: panthermedia)
באוכלוסיה עם סיכון גבוה לשבר, עליה קלה בסיכון לשברים לא טיפוסיים לא פוסלת את היתרונות הגדולים של הטיפול (צילום: panthermedia)

 

בשנים האחרונות הופיעו בספרות הרפואית דיווחים על שברים "לא טיפוסיים" (אטיפיים) בעצם הירך באנשים המטופלים בתרופות ממשפחת הביספוספונטים. מחקר חדש ביקש לבדוק האם התרופות אכן מעלות את הסיכון לשברים אטיפיים ועד כמה.

 

אחד המנגנונים האפשריים שעלולים לגרום לשברים אטיפיים הוא דיכוי יתר של תהליכי התחדשות העצם. מחקרים שפורסמו בנושא השימוש בביספוספונטים לא הוכיחו זאת, אך מחקרים אלו לא היו בנויים כדי להתייחס לתופעות נדירות.

 

במחקר חדש של חוקרים מאונטריו בקנדה נבדקו 716 נשים בגיל של 68 לפחות הסובלות מאוסטיאופורוזיס שטופלו בביספוספונטים וסבלו משבר לא טיפוסי בעצם הירך. 3580 נשים בגיל תואם שטופלו בביספוספונטים ולא סבלו משברים שמשו קבוצת ביקורת. משך הטיפול בביספוספונטים נרשם לכל אישה, החל מתקופה קצרה של פחות ממאה ימים ועד טיפול ממושך של שנים רבות.

 

תוצאות המחקר שפורסמו בכתב העת היוקרתי JAMA מראות שבהשוואה לטיפול קצר, טיפול ממושך (5 שנים או יותר), מעלה את הסיכון לשברים הלא טיפוסיים. יחד עם זאת, הסיכון האבסולוטי הוא נמוך מאוד: שתי נשים מכל 1000 נשים שטופלו בביספוספונטים במשך 5 שנים פיתחו שברים אטיפיים.

 

מאידך, טיפול ממושך בביספוספונטים קשור לירידה בסיכון לשברים טיפוסיים בעצם הירך, השכיחים יותר פי 14 בהשוואה לשברים הלא טיפוסיים.

 

החוקרים מסכמים שטיפול ממושך בביספוספונטים באוכלוסיה עם סיכון גבוה לשבר מועיל מאוד ומאפשר למנוע מספר רב של שברים טיפוסיים בעצם הירך. לדבריהם, עליה קלה במספר השברים הלא טיפוסיים באוכלוסיה זו לא פוסלת את היתרונות הגדולים של הטיפול. לעומת זאת, באוכלוסיה עם סיכון נמוך לשברים רגילים, לא כדאי למהר להתחיל טיפול בביספוספונטים לאורך זמן.

 

 

JAMA. 2011;305(8):783-789. doi:10.1001/jama.2011.190