מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

פרופ' דן טרנר
פרופ' דן טרנר
מנהל המרכז למחלות מעי דלקתיות בילדים והמכון לגסטרואנטרולוגיה ותזונה בילדים, המרכז הרפואי שערי-צדק בירושלים.
ליהי גודני
ליהי גודני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
חזי יזרעאלי
חזי יזרעאלי
פסיכולוג רפואי מומחה-מדריך. מטפל בילדים, נוער ומבוגרים.
פרופ׳ הנית ינאי
פרופ׳ הנית ינאי
מנהלת המרכז למחלות מעי דלקתיות במרכז הרפואי רבין
פרופ' איריס דותן
פרופ' איריס דותן
מנהלת המערך לגסטרואנטרולוגיה, מרכז רפואי רבין
כמוניקרוהן וקוליטיסתזונה, עצירות קשה בקרוהן

תזונה, עצירות קשה בקרוהן

16/05/17 12:13
3 תגובות

שלום
בן 40 ידוע על קרוהן כבר 10 שנים.
בסיטי יש הצרויות קטנות מאוד לא דרמטיות ועד כה לשמחתי לא היו סיבוכים.
אני חושש מאוד מסיבים ולכן הירק היחידי שאוכל זה 2 מלפפונים מקולפים ביום וכ 80 גרם גזר מהמרק.
מעבר לזה לא אוכל בכלל פירות וירקות.
לאור זאת יש לי בשנים האחרונות עצירויות קשות מאוד מאוד לעתים צריך להיות זמן רב בשירותים אפילו שעות!! ולפעמים נאלץ להוציא עם היד את היציאה כי לא מתקדמת טוב בתעלה.
קלפרוטקטין כעת 80 לא דרמטי. CRP כעת תקין.

רציתי לשאול
1. איזה סיבים עוד אפשר להוסיף בחולי קרוהן מעבר למלפפון מקולף וגזר מבושל?
תוכלו להמליץ על עוד 3-4 דברים עם סיבים עדינים יחסית שאפשר בהדרגה להוסיף ושאולי יסייעו ביציאות?
2. האם פסיליום מותר לחולי קרוהן? אם כן באיזה מינון?
3. אני נמנע מאגוזים שקדים לחם מלא וכו'. נמנע גם מאורז. רציתי לשאול האם כשסופרים את כמות הסיבים ביום
אפשר לספור גם את הסיבים בלחם אחיד? כי אם כן היות ואני אוכל 10 פרוסות לחם אחיד ביום אז זה כבר איזה 15-20 גרם סיבים ולא מעט...
ואז אולי העצירות לא קשורה לחוסר סיבים? או שאלה סיבים שלא מועילים לעצירות?

תודה


תגובות

ליהי-גודני
מומחה כמוני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
16/05/17 13:45

שלום לפונה, תזונה דלת סיבים אינה מומלצת לאורך זמן, במיוחד כשאין לכך אינדיקציה. חשוב להעלות בהדרגה את כמות הסיבים בתזונה שלך ובכך אולי לפתור את בעית העצירות. יש לעשות זאת בליווי דיאטנית בכדי להתאים לך את המזונות המתאימים למצבך. באופן כללי לאחר הימנעות ממושכת מפירות וירקות מומלץ להוסיף תחילה קלופים ומבושלים כדוגמת רסק/לפתן תפוחים/ אגסים. מבחינת ירקות ניתן להוסיף לדוגמא קישוא, בצל, סלק מבושל ועוד. ניתן לשלב גם ממרחי אגוזים, אבוקדו, שיבולת שועל טחונה, כמובן שבהתחלה בכמות קטנה, כל מזון בנפרד ולהעלות בהדרגה. בהמשך אין מניעה לחזור לתזונה מאוזנת ומלאה. ליווי תזונתי יוכל לסייע לך לבנות תכנית הדרגתית עבורך. יש מגוון רחב של סיבים שונים בעלי תפקוד שונה במעי, לכן לא חשובה רק הכמות, אלא המגוון. הסיבים בלחם לא יוכלו להחליף את הסיבים בירקות ובפירות. בשלב הזה אני לא ממליצה לנסות ליטול תוספי סיבים אלא לבצע שינוי מהותי בתזונה. בברכה, ליהי גודני

sagi881
16/05/17 14:41

תודה רבה ליהי מאוד מעריך את העזרה. אם אפשר עוד לשאול 1. כתבת להוסיף קישוא , בצל, סלק אני מניח שכולם מבושלים. מבחינת יציאות יש תועלת לסיבים למרות שהירקות מבושלות במים רותחים? 2. לממרח אגוזים או ממרח בוטנים יש תועלת מבחינת סיבים ויציאות? יש סיבים בממרח? 3. שיבולת שועל טחונה זה לקחת קוואקר לטחון קצת ואז לבשל בסיר מים? הטחינה לא פוגעת בסיבים? אני ממש בסבל וקושי ללכת לעבודה בגלל העצירות וכל המאמצים גרמו לי לדיברטיקולוזיס ( סעיפים ) במעי הגס. תודה רבה

ליהי-גודני
מומחה כמוני
דיאטנית קלינית ביחידה לחולים במחלות מעי דלקתיות ובמחלקות הכירורגיות, המרכז הרפואי תל אביב ע"ש סוראסקי 
18/05/17 9:51

שלום לפונה, מומלץ להתחיל בירקות מבושלים, בהמשך ובהדרגה ניתן לשלב טריים. טחינת מזון מררכת את הסיבים, לא מוציאה אותם, לכן גם לממרחים יש תועלת, הם יתקבלו טוב יותר בהשוואה לאוכל שאינו טחון בשלבים הראשונים. כמובן שאין צורך לצרוך את המרקמים האלו לאורך זמן. מבינה את הסבל והפגיעה באיכות החיים, לכן ממליצה בחום להסתייע בדיאטנית שתלווה אותך בתהליך השינוי התזונתי ולהערכתי תוכל להביא לשיפור. בהצלחה, ליהי