מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

מנהלי קהילה

דניאלה הרצוג
דניאלה הרצוג
ד"ר (PHD) דניאלה הרצוג עובדת במכבי כאחות אונקולוגית מחוזית במחוז ירושלים שפלה. בעלת תואר שני ותואר שלישי במדעי הרפואה בתחום התמודדות עם סטרס וחרדה.
כמוניסרטןחדשותהאם גלולות גורמות לעליה בסרטן הערמונית?

האם גלולות גורמות לעליה בסרטן הערמונית?

מדענים קוראים למחקרים שיבדקו אם שימוש בגלולות למניעת היריון קשור לעליה בשיעורי סרטן הערמונית


המחקר לא מוכיח כי העלייה בשיעורי סרטן הערמונית אכן נובעת משימוש בגלולות (צילום: Shutterstock)
המחקר לא מוכיח כי העלייה בשיעורי סרטן הערמונית אכן נובעת משימוש בגלולות (צילום: Shutterstock)

 

חוקרים קנדיים פרסמו בכתב העת BMJ Open כי הם מצאו קשר אפשרי בין השימוש הגובר בגלולות למניעת היריון לבין העלייה בתחלואה בסרטן הערמונית בעשורים האחרונים. מחקרם לא מהווה הוכחה שהאשם אכן בגלולות, ייתכן שהם מצאו קשר מקרי, אך מדענים קוראים למחקרים נוספים שיבררו את הסוגיה.

 

החוקרים מאוניברסיטת טורונטו מאמינים כי אסטרוגן בשתן של נשים המשתמשות בגלולות זיהם את שרשרת המזון ומי השתייה. ההורמון ידוע כמעודד גדילה של סרטנים מסוימים ומחקרים מהתקופה האחרונה מצאו כי חשיפה לאסטרוגן עשויה להעלות את הסיכון לסרטן הערמונית.

 

המחקר החדש בחן מידע משנת 2007 מיבשות ומדינות שונות בעולם, כדי לבדוק אם קיים קשר בין שימוש בגלולות לבין שיעורי התחלואה בסרטן הערמונית והתמותה מהמחלה.

 

החוקרים מצאו קשר משמעותי בין השימוש בגלולות למניעת היריון באוכלוסיה למספר המקרים החדשים של סרטן הערמונית ולמוות מהמחלה. הקשר לא היה תלוי בעושרה של המדינה, ולכן ייתכן שהקשר לא נובע מאבחון יעיל יותר של המחלה במדינות האמידות, בהן לרוב יש שיעור גבוה יותר של נשים המשתמשות בגלולות למניעת היריון.

 

לא נמצא קשר בין שימוש באמצעי מניעה אחרים לבין סיכון מוגבר לתחלואה בסרטן הערמונית או תמותה מהמחלה.

 

המחקר לא מוכיח סיבה ותוצאה. בביצועו כרוכים ליקויים רבים ועשויים להיות גורמים רבים שהיו עשויים להשפיע על התוצאות. בנוסף, כדי להגיע לכמות אסטרוגן שתהיה ברת השפעה, צריכות להיות כמויות גדולות מאוד של אסטרוגן במים ובאוכל.

 

החוקרים הדגישו במאמרם כי צריך להתייחס למחקר כהיפותזה מעוררת מחשבה. לדבריהם, יש צורך במחקרים נוספים כדי לבדוק את הנושא. כעת, כדי לבחון את הקשר לעומק, הם מתכננים לבדוק מים ולבחון רמות אסטרוגן במטופלים עם סרטן הערמונית.

 

 

Nov. 14, 2011, BMJ Open

 

עוד כתבות בריאות באתר מוטק'ה