מידעהצהרת נגישות
תצוגת צבעים באתר(* פועל בדפדפנים מתקדמים מסוג chrome ו- firefox)תצוגה רגילהמותאם לעיוורי צבעיםמותאם לכבדי ראייהא+ 100%א-סגירה

אירוע מוחי

מנהלי קהילה

פרופ'-איתן-אוריאל
פרופ'-איתן-אוריאל
מומחה בנוירולוגיה, בעל תואר שני במחלות כלי דם של המוח. מנהל המחלקה הנוירולוגית מרכז רפואי בלינסון. מזכיר האיגוד הנוירולוגי בישראל.
ד
ד"ר אסף טולקובסקי
נוירולוג מתמחה בבי"ח בלינסון

מובילי קהילה

טל-פדרמן
טל-פדרמן
את המסע הנוירולוגי עברתי כשחטפתי שבץ מוחי בגיל 28, לאחר מכן הוכשרתי כמאמנת רפואית וכיום "עמיתה מומחית" בפרויקט שיקום אישי, בקופ"ח מכבי. יחד עם צוותי עו"ס אני בונה תוכניות שיקום ומלווה חולים מרגע המשבר ועד החזרה לקהילה. בנוסף אני גולשת,חובשת באיחוד והצלחה. ומרצה באוניברסיטת ת"א. יש לי קליניקה פרטית ואני מומחית בניהול משברים רפואיים. ספרים נוספים שכתבתי: הכל בראש- אוטוביוגרפי,המספר את מסע השיקום. את לא נראת נכה- ספר שירים ותובנות. המדריך למשתבץ הצעיר- ספרהומוריסטי עם כלים פרקטיים לתהליכי שיקום. למידע נוסף:  www.hakol-barosh.com  
איציק-ניסני
איציק-ניסני
הגמול לאדם על עבודתו אינו מה שהוא קיבל בעבורה אלא ההזדמנות להגשים חזונו .
כמוניאירוע מוחיחדשותהאם להפסיק ליטול מדללי דם לפני קולונוסקופיה?

האם להפסיק ליטול מדללי דם לפני קולונוסקופיה?

מחקר בדק אם יש צורך להפסיק טיפול בתרופות נוגדות צימות טסיות לפני בדיקת קולונוסקופיה


לא לבצע את ההחלטה על הפסקת הטיפול לבד (צילום: Shutterstock)
לא לבצע את ההחלטה על הפסקת הטיפול לבד (צילום: Shutterstock)

 

הטיפול המניעתי העיקרי ברוב החולים לאחר שבץ מוח או אירוע מוחי חולף (TIA) הינו בתכשירים נוגדי צימות טסיות כגון אספירין, פלויקס או אגרנוקס. לעיתים עולה הצורך להפסיק את הטיפול לפני פרוצדורות טיפוליות במהלכן עולה הסיכון לדמם. חוקרים מבית החולים הנרי פורד במישיגן ביקשו לבדוק אם יש הצדקה לכך שאנשים שעברו שבץ יפסיקו את הטיפול לפני בדיקת קולונוסקופיה. 

 

ההחלטה לגבי הפסקת הטיפול לפני הפרוצדורה עשויה להיות מורכבת - מחד הפסקת הטיפול עלולה להעלות את הסיכון לאירוע חוזר, אולם מאידך אי-הפסקת הטיפול מעלה סיכון לסיבוכים בזמן הפרוצדורה.

 

מחקר חדש עקב, בדיעבד, אחר 177 חולים לאחר אירוע מוחי או אירוע מוחי חולף שטופלו במדללי הדם ועברו קולונוסקופיה. 42 מתוכם הפסיקו את הטיפול לפני הפרוצדורה בעוד שהאחרים המשיכו אותו.

 

המחקר שפורסם בכתב העת Journal of stroke and cerebrovascular diseases בדק שכיחות של ארבעה סיבוכים בשתי הקבוצות: אירוע מוחי, התקף לב, פקקת ורידית או דמם. מתוצאות המחקר עולה כי לא נצפה הבדל מובהק בין שתי הקבוצות בסיבוכים השונים.

 

חשוב לזכור כי מדובר במדגם קטן יחסית שעקב אחר חולים שעברו פרוצדורה אחת בלבד - קולונוסקופיה. בנוסף, המחקר נעשה בדיעבד ולא תוכנן מראש, כך שהמידע העולה ממנו עשוי להיות בעייתי.

 

בשלב זה יש לשקול את הפסקת או המשכת הטיפול בנוגדי צימות בחולים לאחר שבץ לפני פרוצדורות באופן פרטני ולהעריך את התועלת מול סיכון בכל חולה בנפרד. בחלק מהמקרים קיימת גם אפשרות לעבור לטיפול בזריקות קלקסן עד יום לפני הניתוח. לכן חשוב להתייעץ עם הנוירולוג המטפל לפני ביצוע הפרוצדורה ולא לבצע החלטה באופן עצמאי.

 

 

Journal of stroke and cerebrovascular diseases doi:10.1016/j.jstrokecerebrovasdis